Clasic si/sau Modern

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

cipibm
senior member

Mesaj de cipibm » 13 Mar 2008 20:56

Domnule DINU una peste alta aveti una din cele mai bune balti din Ardeal.FELICITARI!!!(un drumulet ceva mai bun se poate?) :?:

florincj
senior member

Mesaj de florincj » 14 Mar 2008 09:57

Nu trebuie iscata o polemica pe tema asta . M-am gandit de doua ori inainte de a trimite cele scrise si nu fara motiv si nici fara a detine date clare despre asta. Un prieten bun si pescar la fel de bun , lucreaza la o firma care se ocupa cu decontaminarea solurilor si a apelor , dar nu vreau sa va incarc cu statistici si procente ci va dau un exemplu si va propun un experiment.
Anul trecut am numarat pe un lac 137 de pescari , care fiecare si-a nadit locul . Socotiti doar 2kg de nada pt. fiecare de doua ori pe zi si la 4 bete cate 50 g de aruncatura si va iasa 1 TONA de nada in mai putin de 24 de ore . Orice nada contine substante toxice , deci tot ce e toxic in limbaj uzual se numeste otrava. Faceti un experiment cu 2 carasi si doua borcane de 10l cu apa . In unul din borcane puneti 3-4 boiliesuri si dupa cateva zile puneti un caras , iar in celalalt puneti doar carasul in apa . Vedeti care moare primul.
De betaina am aflat de pe forum , m-am interesat ce este , am cumparat 1/2 kg de scoici le-am fiert si am obtinut betaina naturala , nu printr-un proces chimic ! Deci exista variante nu ?

marian_oprea
member

Mesaj de marian_oprea » 14 Mar 2008 10:47

Dle Florin, betaina se gaseste intr-o cantitate foarte mica in scoici. Nu exista betaina obtinuta din scoica, ci doar extracte de scoica care contin si betaina. Betaina folosita in nadele de crap este obtinuta din sfecla de zahar. Si oricum, nu se poate obtine acasa. Procesul este mult mai complicat.

marius.tim
veteran

Mesaj de marius.tim » 14 Mar 2008 11:13

marian_oprea scrie:Dle Florin, betaina se gaseste intr-o cantitate foarte mica in scoici. Nu exista betaina obtinuta din scoica, ci doar extracte de scoica care contin si betaina. Betaina folosita in nadele de crap este obtinuta din sfecla de zahar. Si oricum, nu se poate obtine acasa. Procesul este mult mai complicat.
Ok daca e asa ,inseamna ca este eronata afirmatia unor producatori de nade care spun ca cea mai calitativa betaina, este obtinuta din scoica cu buza verde GLM.

florincj
senior member

Mesaj de florincj » 14 Mar 2008 11:17

@marian_oprea

Definitie : substanta nutritiva , derivat al glicocolului care se gaseste in sfecla dar si in plante , in carnea pestilor , crustaceelor si molustelor .
Probabil sunt un ecologist convins , dar nu fara motive . Ignoranta fata de mediu ne face rau tuturor si nu ma refer numai la pescuit . Vedeti efectele pt. defrisarile masive , vedeti efectele poluarii etc. Romania nu are aparatura de masurare a E-urilor din alimente si atunci trebuie sa credem producatorii pe cuvant . Voi ii credeti ? Incearca sa folosesti apa dupa ce ai fiert scoicile , vei avea o surpriza placuta .

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 14 Mar 2008 11:53

florincj scrie: M-am gandit de doua ori inainte de a trimite cele scrise si nu fara motiv si nici fara a detine date clare despre asta.
Florin, imi pare rau sa te contrazic si sper sa nu o iei ca pe o impolitete, dar nu vad nici un fel de date clare in ce spui tu.

Despre impactul nadelor moderne asupra apelor exista studii stiintifice. Ti-am dat un exemplu. Iti mai dau unul. Vezi articolele lui Bruno Broughton, unul dintre expertii britanici in piscicultura, in special http://www.anglersnet.co.uk/authors/bruno07.htm Bruno Broughton exprima un punct de vedere 100% independent si autorizat, pe baza unor cercetari de anvergura si de durata.

Din partea mea, cine crede ca boiliesurile in ansamblul lor sunt toxice n-are decat sa dea la miez de paine, dar intr-o discutie pe tema asta nu poti sa fii credibil fara argumente solide. Te rog, vino cu argumente la nivelul celor date de Broughton sau Arlinghaus, nu cu doi carasi in borcan.

marius.tim
veteran

Mesaj de marius.tim » 14 Mar 2008 12:14

Vlad Pavlovici scrie:
florincj scrie: M-am gandit de doua ori inainte de a trimite cele scrise si nu fara motiv si nici fara a detine date clare despre asta.
Florin, imi pare rau sa te contrazic si sper sa nu o iei ca pe o impolitete, dar nu vad nici un fel de date clare in ce spui tu.

Despre impactul nadelor moderne asupra apelor exista studii stiintifice. Ti-am dat un exemplu. Iti mai dau unul. Vezi articolele lui Bruno Broughton, unul dintre expertii britanici in piscicultura, in special http://www.anglersnet.co.uk/authors/bruno07.htm Bruno Broughton exprima un punct de vedere 100% independent si autorizat, pe baza unor cercetari de anvergura si de durata.

Din partea mea, cine crede ca boiliesurile in ansamblul lor sunt toxice n-are decat sa dea la miez de paine, dar intr-o discutie pe tema asta nu poti sa fii credibil fara argumente solide. Te rog, vino cu argumente la nivelul celor date de Broughton sau Arlinghaus, nu cu doi carasi in borcan.
Ai dreptate Vlad nu bilele in sine sint periculoase , ci cantitatile de bile aruncate aiurea prin balta, mai ales cind temperatura acesteia pe timp de vara este ridicata>Florine de fapt asta ai constat tu cu carasii din borcan.... :lol: :lol: :lol:

florincj
senior member

Mesaj de florincj » 14 Mar 2008 12:37

@Vlad

Fii linistit Vlad , nu consider impolitete niciodata parerea unei persoane .
Nici prin creanga mintii nu mi-a trecut sa ma compar cu un cercetator , vorbesc de realitatea care exista in Romania nu de studiile facute un Anglia , unde fii sigur ca nici un pescar nu-si permite sa se comporte ca un nesimtit si sa faca ce vrea muschii lui pe un lac. Ma refeream la date clare de care am cunostinta , adica la probele facute la soluri din vecinatatea lacurilor si a apei din lacuri . Nu acuzam pe nimeni pt. ca un anumit grad de toxicitate e dat intr-adevar de gunoaiele din jurul lor , asta e motivul pt. care am ezitat in a trimite si pt. a nu naste o polemica ( nu e stilul meu ) . Despre boiliesuri sa stii ca si eu le folosesc , dar de aici si pana a nadi cu 30-40 de kg ( am vazut asta ) , e cale lunga . Ca ne convine sau nu , E-uri in nada exista , chiar daca in cantitati mai mici , care cumulate intr-o cantitate mare de nada , devine nociva pestilor. Asta era ideea , iar producatorii autohtoni si falsurile (ambalate prin garaje) , nu au cum fi controlate. Gresita sau nu e o parere care nu trebuie sa supere pe nimeni.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 14 Mar 2008 13:33

florincj scrie: vorbesc de realitatea care exista in Romania nu de studiile facute un Anglia
Florin, studiile facute in Anglia se bazeaza pe nadele din Anglia pe care acum le folosim si noi in Romania. Nu sunt alte nade, sunt aceleasi. Atat ca noi avem ape enorme, in comparatie cu cele englezesti, mult mai putin vulnerabile la eventualul exces de nadire.

Obiectia mea fata de ce spui tu este ca afimi niste lucruri foarte generale pe baza unor date lipsite de fundament. Ti-am dat surse stiintifice care demonstreaza ca impactul nadelor moderne asupra apelor este favorabil, nu toxic!

Si tu imi raspunzi ca asta e valabil in Anglia, dar realitatea din Romania e alta. Pe cuvant daca vad vreo logica. Folosim aceleasi nade, dar avem ape mult mai mari, cu densitati mai mici de peste, deci riscurile sunt diminuate. si totusi spui ca noi suntem mai afectati. Pe ce te bazezi? A facut cineva in Romania studii asupra toxicitatii boiliesurilor? Le-a facut la nivel national? Le-a publicat undeva ca sa le citim si noi? Astea ar fi contraargumente, restul sunt simple impresii fara valoare. Si eu am impresia ca Dunarea e poluata cu mamaliga, dar argumente n-am.

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 14 Mar 2008 13:48

marius.tim scrie:
marian_oprea scrie: Dle Florin, betaina se gaseste intr-o cantitate foarte mica in scoici. Nu exista betaina obtinuta din scoica, ci doar extracte de scoica care contin si betaina. Betaina folosita in nadele de crap este obtinuta din sfecla de zahar. Si oricum, nu se poate obtine acasa. Procesul este mult mai complicat.
Ok daca e asa ,inseamna ca este eronata afirmatia unor producatori de nade care spun ca cea mai calitativa betaina, este obtinuta din scoica cu buza verde GLM.
Marius, care producator isi prezinta betaina ca fiind extrasa din GLM?

Cand GLM-ul e aproximativ de zece ori mai scump decat betaina, nu vad cine ar folosi o materie prima scumpa (extract de GLM) ca sa scoata un produs finit ieftin (betaina).

Uitandu-ma la cativa distribuitori de betaina, vad ca Nutrabaits nu spune de unde o ia, CC Moore precizeaza ca este extrasa din sfecla, iar Danish Delight zice ca e de origina scandinava. Probabil tot sfecla, exclus GLM.

GLM este prezentat ca fiind bogat in betaina, dar asta-i altceva.

Scrie răspuns