A DOUA PARTIDA DE PESCUIT LA PRUT
In saptamina imediat urmatoare am mers din nou la Prut. M-am instalat pe unul din cele mai bune locuri de crap din zona, cel putin asa imi spusesera cei care mi-au recomandat locul. Malul era plin de pietre mari, intarit pentru a nu fi rupt la viituri, abrupt si cu apa adinca (cam 4 m adincime la 2 metri spre larg). Si bineinteles, pe pietre foarte multe scoici. De asta data la ora 5.oo aruncasem prima lanseta. La 5.15 la 50 m in aval s-a instalat un pescar mai in virsta. La ora 7.oo el prinsese deja 3 crapi (2 de circa 2 kg si 1 de 1 kg), la 10.30 mai prinde o platica de circa 0.5 kg si la ora 11.oo pleaca. In tot acest timp eu nu avusesem nici macar o trasatura. Am lansat mai lung, astfel incit momeala era dusa de curent aproape de zona unde prinsese batrinul. La ora 12.oo prima trasatura, puternica, dar dupa numai un minut de dril pestele a scapat. Nu fusese bine agatat.
La ora 15.oo a doua trasatura. Dar ce trasatura
Au fost doua smuncituri pina sa pun mina pe lanseta. Daca initial lanseta era orientata perpendicular pe cursul apei, dupa a II-a trasatura a ajuns pe directia firului, deci aproximativ paralela cu malul apei. Odata luata lanseta in mina, am simtit intreaga forta a pestelui, care inota in aval. Aveam impresia ca-mi va smulge lanseta din mina. El tot lua fir, pina cind am sesizat ca era mult in aval, in apropierea malului moldovenesc. Era in zona un copac cazut in apa. Am realizat ca se poata agata, asa incit am riscat, am marit tensiunea in fir, desi acesta vibra ca o coarda de ghitara si scotea acel sunet caracteristic. Am fortat poate, dar firul a rezistat (0,35 mm; 12,5 kgf), la fel si lanseta (Telecrap - Gipopescar, 3 m, 40 80 g) si am schimbat directia pestelui, care de asta data inota in amonte.
Drilul a durat peste 30 minute. In primele 15 minute imi tremurau genunchii de abia ma tineam pe picioare. Dupa 15 minute ma durea stomacul (poate de emotie, poate pentru ca sprijineam minerul lansetei), ma durea mina cu care tineam lanseta
Finalul a fost deceptionant. Obosisem crapul suficient. Am incercat sa-l iau cu minciogul si am realizat ca lungimea crapului era dubla fata de plasa minciogului, iar inaltimea crapului era sensibil egala cu diametrul minciogului
(Nu e mai putin adevarat ca minciogul era foarte mic, cu diametru de 25 cm si adincimea plasei de 50 cm).
Am resit sa fac pestele sa plutesca la suprafata pe o parte, chiar l-am asezat cu capul pe o piatra care iesea din mal. Malul putin cam inalt, puteam ajunge cu mina la apa doar asezat in genunchi. Vreau sa-l prind cu degetele (ambele mare greseala) de sub uperculi si ma sperii de propriile-mi cirlige (celelete cinci) care atirnau din bomba pina in zona de care urma sa-l apuc. Inutil sa va mai spun ca tremuram tot, abia ma tineam pe picioare. Si a urmat o ultima zvicnire a pestelui, a intrat sub apa, probabil a razuit firul de scoici pentru ca s-a rupt fara nici o smuncitura.
Am ramas pe malul apei (sudind tigarile) vreme de vreo ora contemplind apa, si analizind ce, unde, cum
In anii ce au urmat mi-am luat revansa. Tot ce v-am povestit aici, bune sau rele, au contribuit la formarea pescarului de astazi. Indiferent daca am pierdut ace, plumbi, pesti sau timp, hai sa privim si partea constructiva a pierderilor : INVATATURA COSTA.
Si (ca sa nu-mi pot termina aici povestea) spunea SF despre farmecul povestilor si intimplarilor pescaresti. Am mai spus-o, merg la pescuit aproape numai cu trenul. In tren sint uneori chiar si 30 de pescari. Majoritatea ne cunoastem intre noi. Si de cele mai multe ori avem ce povesti/asculta astfel incit cele 40 de minute petrecute la dus (si inca atitea la intors) trec foarte repede. Iar daca primavara devreme si toamna tirziu merg cu masina parca imi lipseste ceva.
Fir intins si PROHIBITIE USOARA!