Sfaturi? pentru incepatori!!?
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
[quote="danr"]bine gica, multumim pentru invataturi
cred ca totusi ar trebui sa faci o distinctie intre pescuitul la dunare ( sau rauri mari ) si pescuitul in baltile clasice.... ca strategie este totusi mult diferit ( locuri, monturi, nadire, momeala, chiar si drill )
intrebarea mea este: de ce este bine sa ai vantul din fata ? cand, pe caldura mare sau primavara sau toamna tarziu ?
vara as zice ca e ok, oxigeneaza apa - pe balta
cand e mai frig, parerea mea este ca pestii se trag la locurile adapostite de vant, sub malul cu vantul din spate spre exemplu
Vantul antreneaza valurile care la randul lor vin perpendicular pe mal.Prin spalare ies la iveala larve,...(Adriano a incercat sa-tzi spuna mai mult...)astfel crapul s-a dresat natural(fara sa-i dai papa)(De aici vine shi expresia,,crapul controleaza malul")
Cred ca 'nea gica ashteapta inca sa-i dai dreptate impreuna cu scuzele ce i se cuvin!
cred ca totusi ar trebui sa faci o distinctie intre pescuitul la dunare ( sau rauri mari ) si pescuitul in baltile clasice.... ca strategie este totusi mult diferit ( locuri, monturi, nadire, momeala, chiar si drill )
intrebarea mea este: de ce este bine sa ai vantul din fata ? cand, pe caldura mare sau primavara sau toamna tarziu ?
vara as zice ca e ok, oxigeneaza apa - pe balta
cand e mai frig, parerea mea este ca pestii se trag la locurile adapostite de vant, sub malul cu vantul din spate spre exemplu
Vantul antreneaza valurile care la randul lor vin perpendicular pe mal.Prin spalare ies la iveala larve,...(Adriano a incercat sa-tzi spuna mai mult...)astfel crapul s-a dresat natural(fara sa-i dai papa)(De aici vine shi expresia,,crapul controleaza malul")
Cred ca 'nea gica ashteapta inca sa-i dai dreptate impreuna cu scuzele ce i se cuvin!
Atentzie in compania caror pescari mergetzi la pescuit!Daca nu-i cunoashtetzi suficient,mai bine mergetzi singuri pt. a nu avea surprize neplacute.Ma refer la aceea categ. care se plictisesc foarte repede atunci cand nu prind,ori sunt invidioshi pe rezultatele voastre,sau nu pot concepe a pescui daca nu se fac simtzitzi de cca.1km,aceea care sunt nehotaratzi asupra locului de campare,etc.
- Musaro Adriano
- veteran
- Mesaje: 705
- Membru din: 29 Ian 2003 15:02
- Localitate: torino italy
salut gigi(asa se numeste si tatal meu:mare pescar)care ma corectasa inca acum greselile pe care le fac(nu doar la pescuit)
.nu credeam ca te interesai de boiles...de ce nu lai zis inainte?carprom iti a dat o reteta de basa foarte buna eu vreau sa te sic de ce nu trebuie sa folosesti concentrate pentru porci:au valore proteice foarte mari.si ca pot sa folosesti produsele in comert naturale pentru a avea resultate foarte bune:fai 2 kg. de boiles lui carprom si in una adauga ulei de masline in cealalt aduga ulei de ricin(care este si o attractant natural)si vesi cum merge.alt produs natural(zic natural pentru ca am testat tone de produse:aminoacide,attractant,arome pe basa de alcoolecc..si acum testes produsele naturale si pot sa garantes ca am avut resultate foaRTE bune)este praf de ciapa sau crisalide.proba si tu sa adaugi aceste produse pe basa reteta lui carprom si vai sa vesi ca resultte vine de la sine.sper
respect drino


Intervin si eu cu modestie in discutia voastra despre boilies si retete si incerc sa completez, daca nu va deranjeaza prea tare
Imi fac boilies acasa, intotdeauna, pentru ca am incercat cam tot ce se gaseste in comert si nu am fost multumit.
Ma surprinde ca, desi subiectul este abordat de mai toti "Craparii" sau "Catch'n Release"-eri nici unul nu spune nicaieri ca exista o legatura clara intre tipul apei in care pescuim si componentele pe care le folosim. Astfel, pe o apa bogata in vegetatie si unde gasim des cochilii goale de melcisori, scoici, etc folosesc 1/4 malai, 1/4 lapte praf, 1/4 gris si 1/4 concentrat de fainuri. La acestea adauc 150-200 g de zahar nerafinat si 2 pumni de canepa prajita si macinata. 4 oua batute bine, in care amestec prafurile de mai sus (atentie, intotdeauna folosesc o sita ca sa le cern bine). Acum, daca in apa respectiva am gasit raci, sau am prins raci, sau stiu ca sint raci, fie pastrez intotdeauna racii pe care ii prind, fie daca nu am ma duc si-mi cumpar 1 Kg (costa cam 70.000). Ii fierb bine, in 1 l de apa, pina cind apa scade la jumatate. Pasta obtinuta mai sus, de consistenta plastilinei, o fierb sub forma de bile in acest concentrat timp de 3-4 minute. Daca stiu ca nu exista rac, fierb un plic mare de anason de la Plafar in 1/2 l de apa, in care fierb pasta si obtin bilele.
Daca apa unde pescuiesc nu are vegetatie si hrana naturala, atunci folosesc 1/3 spartura de porumb (data prin sita, e diferita complet de malai), 1/3 gris si 1/3 pesmet amestecat cu concentrat (in proportii egale). La acestea folosesc 10 oua si 5-6 linguri mari de miere, pe care le bat bine impreuna. Pentru aroma folosesc fie Scopex, fie Aromix, fie concentrat de vanilie alimentar. Citeodata adauc si lapte praf (in general primavara - toamna), citeodata nu (mai ales vara, cind fermenteaza usor). Le fierb in apa cu 1 lingura mare de sare, timp de 5-6 minute si le las la uscat 48 de ore, sa se intareasca bine, dupa care le tin in frigider.
Daca stiu ca balta pe care merg este furajata des, mai adaug faina de orez decorticat. Daca este furajata, dar nu foarte des, adaug semnite de floarea soarelui prajite si macinate bine.
Daca vreti sa incercati, ok, pentru mine functioneaza cu succes aproape intotdeauna.
Oricum, daca vreti sa va apucati sa va faceti singuri boilies, faceti-le in functie de locul unde pescuiti si nu in functie de diversele retete pe care le auziti sau le cititi.

Imi fac boilies acasa, intotdeauna, pentru ca am incercat cam tot ce se gaseste in comert si nu am fost multumit.
Ma surprinde ca, desi subiectul este abordat de mai toti "Craparii" sau "Catch'n Release"-eri nici unul nu spune nicaieri ca exista o legatura clara intre tipul apei in care pescuim si componentele pe care le folosim. Astfel, pe o apa bogata in vegetatie si unde gasim des cochilii goale de melcisori, scoici, etc folosesc 1/4 malai, 1/4 lapte praf, 1/4 gris si 1/4 concentrat de fainuri. La acestea adauc 150-200 g de zahar nerafinat si 2 pumni de canepa prajita si macinata. 4 oua batute bine, in care amestec prafurile de mai sus (atentie, intotdeauna folosesc o sita ca sa le cern bine). Acum, daca in apa respectiva am gasit raci, sau am prins raci, sau stiu ca sint raci, fie pastrez intotdeauna racii pe care ii prind, fie daca nu am ma duc si-mi cumpar 1 Kg (costa cam 70.000). Ii fierb bine, in 1 l de apa, pina cind apa scade la jumatate. Pasta obtinuta mai sus, de consistenta plastilinei, o fierb sub forma de bile in acest concentrat timp de 3-4 minute. Daca stiu ca nu exista rac, fierb un plic mare de anason de la Plafar in 1/2 l de apa, in care fierb pasta si obtin bilele.
Daca apa unde pescuiesc nu are vegetatie si hrana naturala, atunci folosesc 1/3 spartura de porumb (data prin sita, e diferita complet de malai), 1/3 gris si 1/3 pesmet amestecat cu concentrat (in proportii egale). La acestea folosesc 10 oua si 5-6 linguri mari de miere, pe care le bat bine impreuna. Pentru aroma folosesc fie Scopex, fie Aromix, fie concentrat de vanilie alimentar. Citeodata adauc si lapte praf (in general primavara - toamna), citeodata nu (mai ales vara, cind fermenteaza usor). Le fierb in apa cu 1 lingura mare de sare, timp de 5-6 minute si le las la uscat 48 de ore, sa se intareasca bine, dupa care le tin in frigider.
Daca stiu ca balta pe care merg este furajata des, mai adaug faina de orez decorticat. Daca este furajata, dar nu foarte des, adaug semnite de floarea soarelui prajite si macinate bine.
Daca vreti sa incercati, ok, pentru mine functioneaza cu succes aproape intotdeauna.
Oricum, daca vreti sa va apucati sa va faceti singuri boilies, faceti-le in functie de locul unde pescuiti si nu in functie de diversele retete pe care le auziti sau le cititi.
Pentru ca pana sa invat sa pescuiesc cu adevarat, ma "joc" momentan cu scule de maxim 1.000.000 perechea (mulineta + lanseta), am si eu o intrebare de incepatori:
Am inteles ca lansetele de 2.7m sunt considerate all-around, asa ca intrebarea mea este urmatoarea: Cat de fiabila/valabila/performanta este combinatia lanseta Pronto 2buc. fibra 2.7m (40-80g) si mulineta Cardinal 403 3 rulmenti raport 5.6:1? Exista alte combinatii pentru crap/ciortan/caras care sa se incadreze in baremul de 1.000.000 - 1.200.000 lei?
Ideea e ca maine ma gandeam sa le cumpar, asa ca orice sfat din timp este binevenit. :)
PS: Ceva recomandari legate de fir nu ar strica.
Am inteles ca lansetele de 2.7m sunt considerate all-around, asa ca intrebarea mea este urmatoarea: Cat de fiabila/valabila/performanta este combinatia lanseta Pronto 2buc. fibra 2.7m (40-80g) si mulineta Cardinal 403 3 rulmenti raport 5.6:1? Exista alte combinatii pentru crap/ciortan/caras care sa se incadreze in baremul de 1.000.000 - 1.200.000 lei?
Ideea e ca maine ma gandeam sa le cumpar, asa ca orice sfat din timp este binevenit. :)
PS: Ceva recomandari legate de fir nu ar strica.
in revista aventuri la pescuit parca nr.2 sunt descrise amanuntit ansamble de bat + mulineta pentru crap.nu-ti ramane decat sa alegi ansamblul potrivit pentru buzunarlu tau.un ansamblu bunicel insa costa cam 200 de parai (un bat + mulineta afrerenta).
referitor la fire tot intr-un nr.al aceleasi reviste sunt testate diferite fire.gama e foarte variata asa ca alegi ce crezi tu ca satisface pretentiile tale.
referitor la fire tot intr-un nr.al aceleasi reviste sunt testate diferite fire.gama e foarte variata asa ca alegi ce crezi tu ca satisface pretentiile tale.
Multzumesc pt. raspunsuri!
Aromele pe care le utilizatzi la prepararea galushtelor cand le adaugatzi?Galushtele le imbibatzi intr-o solutzie la fel cum procedatzi cu boabele de porumb?
O alta nedumerire a mea ar fi:de ce cei ce fregventeaza cu regularitate un loc,daca au gasit momeala shi nada"ideala"pt aceea perioada,de ce nu o folosesc consegvent?!(daca crapul s-a obijnuit cu un anumit iz,pacandu-i,nu-i tentat sa-l caute?)
Aromele pe care le utilizatzi la prepararea galushtelor cand le adaugatzi?Galushtele le imbibatzi intr-o solutzie la fel cum procedatzi cu boabele de porumb?
O alta nedumerire a mea ar fi:de ce cei ce fregventeaza cu regularitate un loc,daca au gasit momeala shi nada"ideala"pt aceea perioada,de ce nu o folosesc consegvent?!(daca crapul s-a obijnuit cu un anumit iz,pacandu-i,nu-i tentat sa-l caute?)
Gigi,
Aromele le pui in oua, imediat dupa ce le-ai batut bine, ca la omleta. In ceea ce priveste solutzia in care "imbibi" boilies-urile (sau galustele, cum preferi, eu le zic mofi), in engleza se numeste dip. Nu stiu cum s-ar traduce in limba romana. Este o solutie concentrata, pe baza de alcool, citeodata, cu diverse arome si se recomanda a fi folosita iarna. Poti sa tii boilies-urile in ea citeva ore sau citeva zile, in functie de continut. Poti sa folosesti tot atit de bine lichior, visinata sau uleiuri esentiale (din acelea care se pun la ars+evaporat).
Uite si un link, ca sa citesti mai in detaliu (daca stii engleza, daca nu, imi pare rau): http://members.rott.chello.nl/tmarapeng ... itdips.htm
In ceea ce priveste schimbatul nadei si implicit a momelii, eu unul nu le mai schimb deloc, o data ce am gasit "reteta", asa ca nu pot sa iti ofer un raspuns.
Aromele le pui in oua, imediat dupa ce le-ai batut bine, ca la omleta. In ceea ce priveste solutzia in care "imbibi" boilies-urile (sau galustele, cum preferi, eu le zic mofi), in engleza se numeste dip. Nu stiu cum s-ar traduce in limba romana. Este o solutie concentrata, pe baza de alcool, citeodata, cu diverse arome si se recomanda a fi folosita iarna. Poti sa tii boilies-urile in ea citeva ore sau citeva zile, in functie de continut. Poti sa folosesti tot atit de bine lichior, visinata sau uleiuri esentiale (din acelea care se pun la ars+evaporat).
Uite si un link, ca sa citesti mai in detaliu (daca stii engleza, daca nu, imi pare rau): http://members.rott.chello.nl/tmarapeng ... itdips.htm
In ceea ce priveste schimbatul nadei si implicit a momelii, eu unul nu le mai schimb deloc, o data ce am gasit "reteta", asa ca nu pot sa iti ofer un raspuns.
- Musaro Adriano
- veteran
- Mesaje: 705
- Membru din: 29 Ian 2003 15:02
- Localitate: torino italy
bravo patabumb cu esplicatie de dip care in limba rumena pot sa fi tradus:baie,sau cam asa ceva.dar sa stii ca nu exista o reteta care merge ,dar,mai multe variatie de reteta acesta in functiune de perioda in care pescuiesti
daca pescuiesti iarna nu cred ca folosesti aroma in ulei,dar emulsionant cu arome pe basa de alcol,si ca fainele iti trebuie un amestec ca sa fie cat mai digeribila,macar cea de peste este o solutie in loc de o percentuala mare de faina de soia.atunci trebuie schimbat putin componentele pentru a lua mai rapid.solutile sunt multe si cam asa se intampla la dipuri:foarte buna solutia ta sa folosesti produsele cat mai naturale.ps.gigi aduciti aminte ca aroma cam 60 la sute se pierde prin fierbere si un sfat este sa dublesi percentuala.mai vorbim.salut drino
-
- member
- Mesaje: 188
- Membru din: 11 Ian 2003 13:43
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact: