Revista de pescuit la crap?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 14 Oct 2003 08:52

Salut tuturor,

Reiau intr-un mesaj separat o idee care a aparut pe ici, pe colo, in alte discutii. E vorba de posibilitatea de a avea in Romania o revista de pescuit la crap. Mai multi au spus ca, dupa parerea lor, o revista de crap ar fi idee buna si ar avea succes comercial. Subiectul mi se pare interesant (ce n-as da sa avem o asemenea revista!), problema e: aveti argumente? Fiindca n-am vazut pe nimeni sa explice de ce crede asta.

Ar fi util sa auzim argumentele in favoarea ideii ca o revista de crap s-ar sustine economic. Eu zic ca deocamdata NU s-ar sustine din mai multe motive:

(1) Cred ca am o anumita idee despre cum se sustin cele actuale, care se adreseaza tuturor pescarilor, nu doar celor de crap, si teoretic au un public mai larg. Publicul nu cumpara un numar de reviste suficient de mare ca revistele sa poata trai din vanzari directe si abonamente. E nevoie de reclama - si cu asta ajungem la al doilea motiv.

(2) Oferta de reclama e mica, fiindca numarul celor care isi pot face reclama e mic. In Romania, sunt doi actori mari si altii mai mici, dar in crestere, fiecare distribuind alte produse - cu unele exceptii, de pilda nadele Sensas, pe care le vand simultan doua firme concurente. In Anglia, de pilda, isi fac reclama directa si marile firme (Shimano, Daiwa, Fox, Nash, Nutrabaits, Mainline etc.), dar si zecile de distribuitori ai produselor acestor firme! Diferenta e importanta. Nu exista monopol, nu exista "distribuitori unici", oricine poate vinde orice, iar "detailistii" se bat in oferte atragatoare, care inseamna reclama. Cumparati de la noi mulinetele Shimano la jumatate de pret! zic unii. Cumparati de la noi mulinetele Shimano la un sfert de pret! zic altii - si asa mai departe. La noi, acest tip de reclama lipseste sau e nesemnificativ, de unde si un volum de publicitate mic.

(3) Piata romaneasca o duce rau. N-avem balti cinstite si cu peste, avem nenumarate balti-teapa, avem braconaj, avem patroni-banditi, avem si pescari-banditi, avem o sumedenie de taxe si reguli contradictorii (vezi Delta), pe scurt e o problema sa gasesti un loc unde sa te simti bine, sa fie peste, sa poti sa-l si prinzi si sa nu te coste luna de pe cer. Nu poti scoate reviste de pescuit lunare supra-specializate, care sa se vanda bine, cand n-ai ce sa prinzi.

(4) Profilul pescarului roman mediu nu inspira prea mult optimism comercial. Multi nu citesc, nu sunt interesati de noutate, nu asociaza pescuitul cu cititul despre pescuit sau nu invata din ce citesc. Degeaba ne invita Gica Chioru sa coboram cu picioarele pe pamant si sa mergem cu trenul spre Lehliu (indemn cam proletcultist, de altminteri), ca sa luam pulsul maselor de pescari, fiindca masele de pescari nu dau bani pe reviste de pescuit. Daca ar da, s-ar simti imediar sub aspect comercial si numarul revistelor s-ar dubla sau tripla peste noapte, cum s-a intamplat in alte tari din Europa centrala, ca Polonia sau Cehia. Dar n-are rost sa vorbesc despre oameni pe care nu-i cunosc personal, cand proprii mei prieteni, cu care merg la peste, n-ar citi nimic despre pescuit daca nu le-as baga reviste sub nas si nu vor sa invete din lecturi, vor sa le arat eu - si numai dupa ce am prins mai mult decat ei, altfel n-am credibilitate.

(5) In sfarsit (si cu asta reiau ce spuneam intr-un mesaj anterior), cine sa scrie revista asta de crap? Ca sa aiba succes, ar avea nevoie de un numar consistent de colaboratori de prima mana, care sa stie sa pescuiasca, sa scrie, sa fie la curent cu ce se intampla prin alte parti, eventual sa faca si fotografii de calitate. Daca n-ai oameni suficienti, orice revista e un efort ventriloc. De unde luam profesionistii astia? Sorin Dragoi si cu mine v-am invitat de mai multe ori sa ne trimiteti articole, daca credeti ca aveti ceva de spus si vreti sa colaborati. Pana acum, n-am primit nimic. "Trebuie scris mai mult articole de la cine pescuieste constant in tara", zice si Adriano. Perfect de acord, in principiu, dar iata ca nu-i usor de pus in practica.

Faptul ca exista multi pescari de crap (ceea ce oricum e o observatie aproximativa: ce inseamna "multi"? ce inseamna "pescari de crap"?) nu mi se pare un argument economic suficient.

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 14 Oct 2003 09:25

Vlad,

Cu siguranta o revista de pescuit specializata in pescuitul crapului ar avea succes, insa, fara nici o suparare, premizele de la care pleci sunt false.

Incerc, succint, sa punctez elementele principale, pentru a nu-i plictisi pe cei neinteresati de subiect:

1. Este o revista de nisa. Target-ul este format din cei ce stiu si ce ce vor sa stie.
2. Lipsa concurentei te obliga sa suporti tu toate costurile aferente informarii/educarii pietei tinta, ceea ce aparent constituie un mare dezavantaj, insa de fapt este un avantaj (o sa vezi mai incolo).
3. In marketing exista o abordare, careia tehnic i se spune "outside the box". Este singura care iti va asigura startul necesar.
4. Investitia initiala trebuie sa-ti asigure cel putin primul an de existenta. In acest an va trebui sa convingi agentiile si clientii mari ca te-ai pozitionat unde ti-ai propus si oferi target-ul de care au ei nevoie. Fara audit de tiraj nu cred ca ai vreo sanmsa sa o tii pe piata si in anul urmator.
5. In nici un caz distributie directa sau sampling, sau distributie gratuita. Nu are rost sa speri ca iti vei acoperi costurile de productie (plecam de la premiza ca 1 an de zile corpul redactional va fi extrem de redus si in principal bazat pe colaboratori, deci costuri neglijabile). Este extrem de important sa oferi un target motivat, interesat si mai ales educat in ceea ce priveste mecanismul de cumparare.
6. Sunt 2 directii clare de start. Scrii ceea ce crezi si vinzi audienta obtinuta, sperind ca ea sa fie suficient de mare. Sau iti fixezi de la inceput targetul in functie de anuntatorii de publicitate si scrii exclusiv pentru el.
7. Nu scrie nicaieri ca o publicatie trebuie sa aiba ca suport hirtia. POti incepe pe un suport diferit, urmind ca trecerea la tipar sa se faca cind ai deja piata bine formata si segmentata geografic (la nivelul Romaniei).
8. Sa ai permanent in vedere, ca indiferent de forma, ai un public pe care il vinzi emitatorilor de mesaje publicitare. Fiind o publicatie de nisa, oferi garantie receptarii mesajului publicitar.

In cazul in care ai intrebari sau doresti detalii, te rog scrie-mi un mesaj privat.

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 14 Oct 2003 09:29

Si un mic post-scriptum la cele de mai sus:

Fiti sinceri si mai ales respectati deontologia jurnalistica. Inainte de a scrie ceva, documentati-va suficient de bine, pentru a va pastra credibilitatea.

Stiff rig, o alternativa ieftina a "D" rig-ului, este un pic diferita de ceea ce ati prezentat in ultimul numar. Iata citeva link-uri suficient de clare, ca sa nu intram iar in polemici inutile:

http://www.carp-passion.com/Rigs/StiffRig.htm

http://www.best-fishing.com/Carp_fishin ... ff_rig.htm

http://www.catchmorecarp.com/cmc/howto/ ... %20rig.htm

http://members.fortunecity.com/martynb1/id56.htm

Bafta!

Vlad Pavlovici
senior member

Mesaj de Vlad Pavlovici » 14 Oct 2003 09:40

Patabum, multumesc pentru comentarii, cu atat mai mult cu cat esti de alta parere. Exact asta ma si interesa, pareri contrarii. Dar ce spui tu e prea tehnic pentru mine (si poate si pentru altii) si nu ma lamureste in chestiunile pe care le-am insirat: de unde suficienta reclama, de unde balti cu peste, de unde public cumparator, de unde colaboratori profesionisti?

Altminteri, te rog continua discutia pe forum - cine nu e interesat de ea n-are nici o obligatie s-o citeasca.

nick h.
senior member

Mesaj de nick h. » 14 Oct 2003 09:50

parerea mea e aceeasi ca a lui patabum,desi nu cunosc strategii de marketing,cred ca o revista de crap s-ar vinde bine.cel putin personal m-as abona fara nici un fel de rezerve daca ar exista aceasta revista.poate reusiti sa scoateti un fel de supliment la aventuri la pescuit adresat pescarilor de crap.atunci ai vinde ambele reviste pietei deja formate,si ai vedea ce impact are ideea.cresti un pic pretul la aventuri la pescuit dar ai deja targetul care oricum cumpara revista.ulterior daca are succesul scontat si cred ca va avea ,o scoti separat .
pentru a pescui la crap iti trebuie un anumit nivel de inteligenta.niciodata nu vei intalni un pescar bun de crap ,care sa fie butucanos in idei ,sa nu vrea sa-si schimbe ideile si sa nu se informeze.(valabil pentru orice domeniu de activitate)
exista insa o "aripa tanara" a pescarilor de crap care sunt dispusi sa se informeze,sa experimenteze astia sunt cei care ar cumpara revista.Faptul ca nu prea avem unde pescui e dureros insa nu cred ca asta ar fi inconvenientul ca sa nu se vanda revista.mai exista in continuare balti si rauri unde mai este peste.de multe ori balti bune sunt hulite de pescari fara nici un motiv.faptul ca majoritatea pescarilor care dau la crap ,dau de fapt la crap,caras,platica sau ce pica si singura montura buna pentru ei e bomba(va rog sa nu mai dezvoltati subiectu ca mi se face lehamite)nu reprezinta un indicator viabil pentru o balta.

nick h.
senior member

Mesaj de nick h. » 14 Oct 2003 09:51

parerea mea e aceeasi ca a lui patabum,desi nu cunosc strategii de marketing,cred ca o revista de crap s-ar vinde bine.cel putin personal m-as abona fara nici un fel de rezerve daca ar exista aceasta revista.poate reusiti sa scoateti un fel de supliment la aventuri la pescuit adresat pescarilor de crap.atunci ai vinde ambele reviste pietei deja formate,si ai vedea ce impact are ideea.cresti un pic pretul la aventuri la pescuit dar ai deja targetul care oricum cumpara revista.ulterior daca are succesul scontat si cred ca va avea ,o scoti separat .
pentru a pescui la crap iti trebuie un anumit nivel de inteligenta.niciodata nu vei intalni un pescar bun de crap ,care sa fie butucanos in idei ,sa nu vrea sa-si schimbe ideile si sa nu se informeze.(valabil pentru orice domeniu de activitate)
exista insa o "aripa tanara" a pescarilor de crap care sunt dispusi sa se informeze,sa experimenteze astia sunt cei care ar cumpara revista.Faptul ca nu prea avem unde pescui e dureros insa nu cred ca asta ar fi inconvenientul ca sa nu se vanda revista.mai exista in continuare balti si rauri unde mai este peste.de multe ori balti bune sunt hulite de pescari fara nici un motiv.faptul ca majoritatea pescarilor care dau la crap ,dau de fapt la crap,caras,platica sau ce pica si singura montura buna pentru ei e bomba(va rog sa nu mai dezvoltati subiectu ca mi se face lehamite)nu reprezinta un indicator viabil pentru o balta.

Vali
member

Mesaj de Vali » 14 Oct 2003 13:44

Am scris intr-un mesaj anterior ca nu cred ca o revista dedicata exclusiv pescuitului la crap este viabila, din punct de vedere economic, la ora actuala in Romania. Raman la aceasta parere, dar sunt convins ca situatia s-ar putea schimba. Cateva dintre argumentele pro care imi vin in minte sunt urmatoarele:

- Desi nu cred ca revista se va putea sustine financiar din vanzari, cred ca ar putea castiga destul din publicitate cu conditia ca in paginile sa-si faca reclama si marile firme producatoare de articole de pescuit, in loc sa se multumeasca doar cu ceea ce ii ofera distribuitorii din tara.
Totusi firme ca Daiwa si Shimano sunt prezente in Romania, la fel si Cormoran sau Sert, Owner si Gamakatsu, Sensas si Mosella si enumerarea poate continua. Cunosc pescari care nu numai ca nu stiu de unde sa cumpere accesoriile de care au nevoie, dar nici macar unde sa faca o comanda pentru a le obtine. Publicitatea de acest gen, specializata, ar fi in mod sigur in interesul producatorilor.

- Publicul care se documenteaza despre pescuitul la crap este restrans. Unul dintre motive este falsa conceptie ca pescuitul la crap este rezervat doar celor cu mare dare de mana sau ca ar fi o stiinta in sine pentru care ar trebui instituit un Nobel aparte. O revista care ar reusi sa inlature asemenea idei preconcepute despre elitismul si caracterul restrictiv al pescuitului la crap si-ar castiga de partea ei multi cititori.

- Referitor la baltile proaste si raurile poluate, la braconaj si la lichelismul AJVPS-urilor nu cred ca avem timp suficient sa asteptam sa se indrepte situatia pentru ca abia atunci sa apara o revista de crap. Revista poate fi formatoare de opinie asa cum crap.ro a reusit sa stranga pescari de crap si sa le ofere posibilitatea sa discute (si cu asta nu vreau sa ma descarc de raspunderi pe spinarea presei de pescuit – idei de genul „voi trebuie sa luati pozitie, eu doar stau pe margine si va critic”). Ape bune pentru pescuitul la crap inca mai sunt, nu stiu insa pentru cat timp…

- Nu stiu ce sa spun referitor la colaboratori, dar, judecand dupa articolul despre Sulina din ultimul numar AvP, pescari cu experienta care sa scrie ati putea gasi. Referitor la articole pentru AvP, sa publici alaturi de Townley nu e lucru usor, asa ca nu cred ca poate oricine sa trimita materiale.
Iar pentru acei pescari cu experienta pentru care scrisul ar fi strain cu totul se poate gasi o solutie (o colaborare – respectivul furnizeaza datele si alticineva cu inclinatie catre penita le pune pe hartie).

Mi-ar placea teribil sa apara o revista specializata in pescuitul crapului, insa sunt constient ca nu pot cere nimanui sa investeasca bani cat pentru un an de functionare, fara nici o garantie ca ii va recupera, doar ca sa imi pot face eu moftul. Pe de alta parte, ideea lui nick.h cu numarul special al AvP dedicat pescuitului crapului mi se pare foarte buna. Puteti testa piata si trage concluzii la cald.
Vali

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 14 Oct 2003 14:36

Vlad, ar da faliment imediat! O astfel de idee este sortita esecului in Romania de azi. Pentru a reusi este nevoie de Hitler. Sti de ce? Pai fi atent ce zice her Adolf:
"Pentru a reusi este nevoie sa trimitem mesajul astfel incat el sa fie inteles de tot poporul. Cu cat este mai limitat nivelul de intelegere al individului cu atat trebuie sa coboram nivelul mesajului nostru. O natiune este mare doar atunci cand cel mai insipid cetatean al ei este mare"
.......................................................................................................

Si daca te supara referirea mea la Hitler atunci sa-ti spun ce zicea Churchil:
"Daca nu vom cere si celui mai nevolnic britanic aceleasi sacrficii ca si celui mai bun dintre noi, n-am facut nimic!"
..........................................................................................................

danr
Site Admin

Mesaj de danr » 14 Oct 2003 14:51

nu stiu cum o duc revistele de pescuit dpdv financiar, dar o revista de crap s-ar vinde mai prost decat revistele generale despre pescuit

pt. ca se adreseaza unui segment mai restrans de cititori
mergand mai departe pe firul logic, o revista despre pescuitul la pluta s-ar vinde si mai prost, pt ca s-ar adresa unui segment si mai restrans de cumparatori

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 14 Oct 2003 15:03

Gica,

Suntem clar de aceeasi parte a baricadei in multe subiecte, insa acum, din pacate, trebuie sa te contrazic.

Sint ferm convins ca nu ar da faliment. Sunt suficient de multzi pasionatzi de crap (experimentati sau nu, cu mai mult sau mai putin noroc, cu aparat de fotografiat la ei sau nu, etc.) si inca pe atit doritori de a prinde crap, care investesc in fiecare week-end cel putin 50.000 lei momeala, 50.000 transportul, 50.000 taxa pe balta (adeseori, mult mai mult, din pacate), plus scule, accesorii, etc. Ajungem la aproximativ 600.000 lei pe luna (3 week-end-uri, plus berica, secarica, etc). Inca 25 sau 30.000 lei pe luna revista, sper ca esti de acord ca nu prea s-ar simti. Daca numai 5.000 s-ar abona si inca 5.000 ar cumpara revista, am avea 300.000.000 pe luna, suficient pentru a acoperi costurile de productie. Cu ce ar mai veni si din vinzarile de spatiu publicitar, ar fi ok pentru inceput. Poate cifrele sint un pic fortate, nu stiu, Vlad are oricum numarul real al abonatilor si vinzarile lunare la chiosc, astfel incit din total poate scade procentual numarul celor interesati doar de crap (din sondajul online de pe site-ul lor, aproximativ 30-35 %.

In ceea ce priveste continutul, nu ar trebui sa scrie altceva decit ceea ce cauta pescarul de crap si totul ar fi ok. Sunt suficient de pasionati si cred ca pescuiesc destul de mult pentru a-si gasi subiecte. Un aparat foto digita, un interviu cu pescarul de pe balta, poza in revista si interviul si iaca cum ti-ai asigurat o parte de continut. In acelasi timp, dupa cum vezi pe acest forum, subiecte de interes sunt multe. Urmaresti, gindesti, scrii ceea ce simti si e ok.

Nu mai devine ok cind te arunci cu capul inainte in super-lansari, articole care nu prea spun mare lucru, etc, etc (nu vreau sa detaliez).

Dupa cum vezi, raspunsuri cam sunt, bunavointa, cit calu' lu' Berila, rabdare si mult tutun. Daca vrei sa-ti scoti banii in primele 3 luni, de acord, ai probleme mari, nu se intorc, incepi sa faci compromisuri, iti dai jos chilotii pentru un 2-3.000 de paraluti publicitate si te-ai ars. Daca vrei cu adevarat sa faci ceva, stringi din dinti, muncesti de 10 ori mai mult decit o faceai pina acum, aplici in practica indemnul celor de la Divertis " cetateni, ganditi!" si in maximum 2 ani incepi sa te bucuri de rezultatele sacrificiilor tale. E greu, tentatii sint multe pentru un pescar, ia gindeste-te cum am reactiona majoritatea daca am beneficia de citeva zile de pescuit pe un mare lac, cu multe trofee potentiale. Nu am scrie mai domol, ca sa nu suparam pe nimeni?

Scrie răspuns