Crapul in farfurie

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

mugurel
member

Crapul in farfurie

Mesaj de mugurel » 23 Iun 2004 12:06

Pentru cei care iubesc crapul si in gastronomie, chiar daca il elibereaza pe cel prins de ei - "Cum va place sa fie gatit?".
Daca nu sunt secrete. postati cateva retete, chiar daca forumul este pentru si despre pescuit si bineinteles daca moderatorii permit :?: .

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 23 Iun 2004 12:30

Crap prajit cu maioneza de usturoi

Ingrediente: 700g crap, 4-5 catei de usturoi, o lamaie, 50 ml ulei, faina, boia dulce.

Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se imparte in portii, se sareaza. Se usuca pe o carpa fiecare felie, se tavaleste prin faina amestecata cu boia dulce, se prajeste in ulei si se rumeneste frumos pe ambele parti. Separat, se fierbe 100ml de apa; se piseaza bine usturoiul, care se omogenizeaza prin frecare cu uleiul din reteta. Sosul acesta se toarna peste pestele prajit, care se serveste cald cu mamaliga.

Andrei Tianu
member

Mesaj de Andrei Tianu » 23 Iun 2004 12:32

Incearca si varianta de adaugare in usturoiul storcosit si frecat cu ulei si sare si 2 rosii taiate cubulete mici si niste patrunjel - este excelent.

Daniel Costache
veteran

Mesaj de Daniel Costache » 23 Iun 2004 12:35

incercati peste pestele prajit sa aruncati un sos din 3rosii date pe razatoare, 5-6 catei de usturoi pisati, o lingura de ulei de masline si busuioc verde taiat marunt. Pofta buna!
Salutari din Miami

mugurel
member

Mesaj de mugurel » 23 Iun 2004 12:40

Sosul il fac cu 8-10 catei de usturoi dar il "inmultesc" cu un pahar de iaurt gras si foarte rece.
Cred ca am deschis acest topic pentru ca este ora mesei si am mancat foarte putin de dimineata :D .
Oricum usturoiul este ingredientul NR.1 in gatitul pestelui.

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 23 Iun 2004 12:50

2 rosii taiate cubulete mici si niste patrunjel
un sos din 3rosii date pe razatoare
Si mie imi place cu sos de rosii, iata cum procedez:

-dau pe razatoarea mica cel putin 1/2 de kil de rosii foarte coapte, tai marunt un ardei foarte iute, un ardei gras, cativa catei de usturoi, piper, sare, din toate chestiile astea plus putin ulei fac un sos meserias, pe care-l torn fierbinte peste pestele prajit, pe care-l acopar cu un capac si-l las un pic sa se aseze. Mi-e foame!

mugurel
member

Mesaj de mugurel » 23 Iun 2004 13:00

Gica, rosiile si ardeii ii coci pe gratar? Sau te-ai referit sa fie bine coapte de la mama natura?

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 23 Iun 2004 13:29

mugurel scrie:Gica, rosiile si ardeii ii coci pe gratar? Sau te-ai referit sa fie bine coapte de la mama natura?
Nu am rabdare sa folosesc gratarul. Da, de la mama natura.

mugurel
member

Mesaj de mugurel » 23 Iun 2004 13:41

Ma bucur ca sunt pescari care stiu in afara de a prinde si manca pestele sa-l si gateasca.
A-ti gatit vreodata pestele pe malul apei?
Gica sigur a facut-o cel putin in Delta.

DD
member

Mesaj de DD » 23 Iun 2004 14:00

hai sa incercam si alta reteta, nu numai prajit. Este mai dietetica dar mai laborioasa. Eu il prepar cam asa:
1. Pestele curatat, spalat si filetat (in sensul ca scot fileurile :D ) il las la marinat circa 1/2 ora in zeama de lamaie, patrunjel tocat (se poate pune si/sau salvie, rozmarin, busuioc sau cimbru, dar sfatul meu este nu amestecati aromele ci sa la incercati separat, altfel in loc sa obtinem o simfonie a gustului obtinem altceva din care nu mai intelegem nimic) piper proaspat macinat si putin sos de soia.
2. In timpul acesta curat radacina de telina si o tai rondele de 2-3 mm, morcov (taiat felii pe lungime de1-2 mm-cu dispozitivul de curatat cartofi), ardei gras, usturoi si ce mai am la indemana sau imi mai trece prin minte.
3. In tava pun folie de aluminiu (cu partea lucioasa in sus pentru ca se lipeste mai greu) pe care o ung cu ulei de masline (nu neaparat extra virgin, merge si de pogace) peste care asez in straturi legumele incepand cu telina (chiar daca se lipeste nu imi pare rau foarte tare) acoperind uniform toata suprafata. Peste legume macin piper, sarez si asez fileurile de peste(cu partea "inpielitata" deasupra). Storc lamaie peste toata chestia asta, stropesc cu un pic de vin alb si sec (un dry muscat de Judvei - preferatul meu la peste :D ), mai pun un pic de sare (daca este cazul), ornez cu cateva felii de rosii si patrunjel tocat (asta mai mult pentru "ochii soacrei") si mai ung pestele cu ulei sau pun cateva de feliute de unt, care la caldura cuptorului se topesc si ung uniform tot pestele.
Il pun in cuptorul incins bine, dar las focul potrivit spre tare pentru ca pestele nu necesita coacere indelungata, dar imi place ca partea de deasupra sa fie mai crocanta.
Se serveste cu legumele garnirura, merge si cu mamaliga dar ma ales sa nu uitam vinul. (taria o consumam in timp ce pregatim)
Pofta buna
Invincibilitatea noastra depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului, de el.
Sun Tzu

Scrie răspuns