a venit toamna ...

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Avatar utilizator
Iliuta Goean
maniac
Mesaje: 1416
Membru din: 11 Dec 2002 17:25
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

a venit toamna ...

Mesaj de Iliuta Goean » 14 Sep 2004 10:12

E toamna ... apa incepe sa se raceasca ... pestele incepe sa se hraneasca intens pregatindu-se de iernat (oare?) ... mergeti pe o balta obisnuita de crap ... platiti o taxa de 400 mii/zi (asta ca sa stabilim cumva nivelul/potentialul baltii) .. este o balta micuta, cca 1-2 km lungime, 1-200 m latime, adancime 1-3 m, ceva stuf pe maluri ... fundul are si zone cu mal si zone cu pamant tare dar in majoritate este un start de o palma de mal ... paznicul spune ca nu a mai vazut pe nimeni pescuind la boilies, ca toata vara s-au luat bucati frumoase la mamaliga si porumb ... ca are peste mare, mult, frumos, destept etc :lol: ... daca dai o spaga se poate sta si noaptea :lol: ... intrebare:

Cum abordati acesta balta (situatia este pur ipotetica desi s-ar putea sa va sune putin cunoscut scenariul) in situatia in care doriti sa pescuiti de sambata dimineata pana duminica seara.

1. Cum va alegeti locul? De ce?
2. Cu ce naditi? De ce?
3. Cat naditi? De ce?
4. Cu ce pescuiti ca momeala? De ce?
5. Ce monturi ati alege? De ce?
6. Daca pana sambata seara nu aveti nici o trasatura dar totusi v-ati convins ca este peste in balta (l-ati crezut pe paznic, ati vazut sarituri etc) mai naditi? De ce?
7. Va asteptati sa manance mai mult ziua sau mai mult noaptea ? De ce?

Sper ca nu am fost prea pisalog. Multumesc.
Nu face ce nu-ti place!

cornel rosioru
veteran
Mesaje: 678
Membru din: 10 Aug 2004 13:32
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de cornel rosioru » 14 Sep 2004 22:23

Pai sa precizam de la inceput. O balta de 400.000 lei nu poate avea f. mult peste si nici bucati prea mari. Totusi, daca as fi nevoit sa pescuiesc pe ea, as face o cercetare vizuala a luciului apei. Daca se observa ceva miscare pe la suprafata apei, as fi interesat de acea zona. Daca nu, as cauta o ruptura in mal ceva pomi cazuti, cioturi, stuful de pe margini, iar daca si vintul bate din fata e super. Mi-as aseza tabara pe malul opus s-au in apropierea acestor obstacole, dupa care incep sondarea apei si maturarea fundului. Stabilesc gropile, platourile si adincimile. Depistez obstacolele si eventuala iarba de pe fund. Daca e nevoie imi marchez locul, daca dau in apropierea malului si a pomilor cazuti nu mai marchez.
O data locul stabilit, ma apuc de nadit. Apele racindu-se folosesc o nada pe carne si grasimi. Se stie ca pestele in aceasta perioada acumuleaza grasimi pregatindu-se de iernat. Fiind o balta pe care nu s-a mai pescuit la bile nu am sa insist prea mult pe arome. Mai importanti consider c-ar fi stimulatorii de apetit si atractantii. As opta pt. bile de 16 cel mult 18. Fac un pat de apoximativ 2 kg. suficient pt. aceasta balta. Acum pot trece la pregatirea lansetelor si armarea lor. Pentru ca nu sunt pericole de a agata pun pe mulineta tamburul cu fir de 0,30 fara inaintasi. Forfacul il fac dintr-un fir textil suplu si un ac fox serie 5 nr 4. Voi folosi o montura elicopter. Ca momeala folosesc aceleasi bile fara a le baga in dip. Pentru ca-i o balta virgina nu trebuie trezita suspiciunea pestelui. Pe rig pun o singura bila, iar daca fundul are iarba pun si un flotor, dar mai bine as gauri bila cu preduceaua de 6 si as baga o bagheta plutitoare pt. a nu se ridica prea mult deasupra ierburilor. Acum nu mai am de facut decit sa astept. Daca nu am nici o miscare pina seara improspatez momeala si atit. In nici un caz nu mai nadesc. Nu am de ce. Inseamna ca patul facut e tot acolo. Altfel as fi avut ceva miscare. Astept noaptea pt. ca trebuie sa dea in ele. Daca incepe sa manince mai arunc 10-20 de bile dupa ce scot pestele. Ca maninca mai bine ziua s-au noaptea ramine de vazut. In functie de conditiile atmosferice.
FIR INTINS.

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 15 Sep 2004 00:56

Nu sunt un mare expert dar imi dau si eu cu parerea...CUM VA ALEGETI LOCUL?...deci prima data incojor balta si sunt atent dupa sarituri si in unele balti crapul se manifesta diferit,nu se arata niciodata(cand cauta hrana pe fudul apei..apar la suprafata un fel de bule sau chestii care erau pe fundul apei ies la suprafata);ma uit si dupa mal ,acum depinde si ce fel de balta este ,daca este facuta artificial cam peste tot este aceiasi adancime si fund,daca este inundata de obicei cum e malu' asa e si in apa continuoarea(in majoritatea cazurilor;mal abrupt apa adanca si mal lin apa mica) si fundul banuiesc ca diferea si trebui studiat cu plumbul,daca este balta cu izvoare e cel mai greu de citit dar daca stim unde sunt izvoarele stim ca si apa este mai adanca si mai rece(bine acum daca este o toamna mai calduroasa este benefic pt. crap apa rece);ma uit deobicei daca la mal sunt agataturi si in larg sondez sa vad agataturi(daca te lasa cu barca sondezi mai usor si nadesti mai usor si exact),de obicei nu prea dau in agataturi(desi sar spune ca acolo se afla crapul precaut si batran) eu prefer sa iau unul mai mic da sa stiu cal scot;fundul il prefer malos(malul contin un gaz din cate am citit care face ca apa sa fie mai rece si ofera si o sursa de hrana..fata de cel nisipos sau tare);cu vantul in fata(sau daca balta este mai putin lata sub 100m cu vantul in spate)...CU CE NADITI?...daca se da cu porumb,dau si eu cu porumb(de ce sal invat eu pe boiles...nam ce face cu banii, si in plus la porumb bine preparat pot veni si exemplare mari ca la boiles),iar dupa parerea mea crapul are ceva genetic(mostenit de la parinti,bunici,etc.) stie ca in septembrie-otombrie se recolteaza porumbul si incepe goana dupa hrana lui naturala sa adune pentru iarna(asta e parerea mea...nu e dovedit nimic stiintific,dar asa explic eu predilectia crapului spre porumb...care cam demult nu mai constituie hrana naturala a crapului )...CAT NAITI?...la inceputul sedintei nadesc cu 5-6 kg de porumb(2 kg preparat-sal atraga si restul uscat) si mai nadesc dupa fiecare 2-3pesti prinsi cu cate 1kg...Bineinteles momeala tot porumb preparat sau fraged,dar il fac flotant de cele mai multe ori(adaug o biluta de pluta sau poliestern) pentru ami mari sansele(crapul il sesiseaza mai usor din miile de boabe)... CE MONTURA FOLOSITI?...De obicei pe fiecare balta chit ca e prima data sau a 100-a oara folosesc helicopter de 60g...DACA MAI NADESC DACA NU TRAGE INTRO PERIOADA MA LUNGA DE TIMP?...Acum depinde si ce balta e ,daca e mai pretentioasa si din auzite stiu ca manaca mai mult sau este furajata cred ca mai nadesc poate nu a fost deajuns sal atrag,altfel nu mai nadesc...CAND MANACA MAI MULT?...Daca presiune este constanta ,nopatea mananca mai mult(se simte mai in siguranta si nu este asa cald)...Daca presiune se modifica sar putea sa nu mannce deloc :D ...Cu respect Nutza Pedros

Avatar utilizator
Dani Hentiu
maniac
Mesaje: 1210
Membru din: 26 Feb 2004 13:04
Localitate: DEVA
Contact:

Mesaj de Dani Hentiu » 15 Sep 2004 09:17

1.Locul il aleg in functie de structurile din apa care se vad.Daca nu exista asa ceva inspiratia ramine ultimul lucru.
2.Cu porumb,boilies,cinepa si turtoi. la asta ar trebui sa raspunda cel mai repede.
3.10 kg porumb,1kg cinepa,5-6 kg boiliesuri si o roata de turtoi.Nu este mult dar nici putin,este o cantitate care mie mi se pare potrivita pt. o astfel de partida.
4.Pescuiesc intotdeauna cu 3 bete :a)2boabe de porumb+spuma,b) boilies de 10mm+un bob de porumb si o bucatica mica de spuma care sa ridice boiliesul doar putin,c) 2 boiliesuri de 10 si 16mm+spuma. Sunt variantele la care am prins deobicei.
5.In linie. Dupa parerea mea sunt cele mai bune si fac fata in toate situatile.
6.Mai dau 2-3 kg porumb si 1 kg boilies.Pt. ca sper ca de data asta pestele va reactiona mai bine si va prinde incredere sa-si bage capul in farfurie.
7.Noaptea.Pesti cei mai mari sunt mai precauti si cred ca se sint mai in siguranta noaptea.
Nu ai fost prea pisalog,a fost o intrebare tocmai buna pentru a afla mai multe idei.

Dorin Cruceru
new member
Mesaje: 9
Membru din: 25 Aug 2004 08:32
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Dorin Cruceru » 15 Sep 2004 12:44

Mi-am facut lectiile dar dupa postarea domnului profesor( LV-ul), putine ar mai fi de spus.

Pordind de la datele enuntate in ipoteza, si avand in vedere si postarile anterioare, varianta mea de abordare ar fi urmatoarea (nu voi mai repeta cele scrise in postarile anterioare).
1. As incerca sa ma “imprietenesc” cu pazicul pentru a obtine informatii suplimentare (daca este furajat si “cu ce este furajat” cat de des este furajat) as observa daca exista eventual o magazie de furaje si zona in care este amplasata, avand invedere ca in acea zona pestele este hranit (nu vad de ce ar cara cu barca sau pe mal hrana la departare mare de depozit).
2. As cauta un loc mai inalt si as face o recunoastere vizuala a luciului de apa. As stabili posibilele vaduri dupa care, as verifica la fata locului situatia exacta. Avand in vedere ca este toamna si temperatura apei este in scadere, in mod normal apa ar trebui sa fie mai limpede ceea ce m-ar indemna sa folosesc si niste ochelari polarizati. Odata locul ales as trece la operatiunile obisnuite (sondare, maturere, stabilirea configuratiei fundului, etc) si nu m-as ferii de agataturi.
3. Acum imi permit sa fac o paranteza. In functie de temperatura apei as stabili strategia de urmat. Crapul, neavand stomac si nici alte glande prezente la pestii rapitori, ficatul si pancreasul sau au in procesul de digestie un rol foarete important prin enzimele produse si care descompun hrana. Activitatea enzimelor depinde de temperatura. S-a constatat (asa spun cercetatorii) ca la temperaturi de 0-5 grade crapul consuma din rezerve si foarte putin, ca la 5-8 grade digestia este foarte limitata iar temperatura maxima pentru digestia normala este de 24 grade, temperatura peste care functiile fiziologice ale crapului nu mai sunt normale.
4. Pornind de la informatiile adunate la 1 si 2 si tinad cont si de cele de la 3 as incepe nadirea. As folosi o nada pe baza carne, sange; atractanti si stimulatori de apetit, aroma piper, scoica sau caviar. As nadi initial maxim 2 kg de bile in combinatie cu 1kg pelete si 1 kg particule (canepa, hrana de pasari,) preparate cu aceleas arome. As nadi doua locuri, unul la adancime (a) si altul eventual pe un platou cu apa mai mica (b). Ca momeala as folosii aceleas bile. Montura Kevin Nash Run Rig System (http://www.beepworld.de/members7/romanw/montagen.htm)
5. As pescui cu doua lansete pe patul de nada (a) si una in lateral pe acelas pat de nada si cu a patra lanseta pe locul (b).
6. Restul ramane de vazut.

Pt . Nutza

Predilectia crapului spre porumb este usor de explicat. In majoritatea cazurilor in crescatorii pestele este furajat cu sroturi, sparturi de seminte (grau, porumb, orz, orzoaica, etc) sau chiar cereale ca atare, furaje putin alterate care nu mai sumt consumate de alte aminale domestice. Nu de putine ori este hranit cu reziduri de la fabricile de bere reziduri ce contin malt si porumb fermentate (berea se face din foarte multa apa, malt, malai, si putin hamei :D ). La o hranire suplimentara prelungita (cereale,etc) la pesti “pasnici”are loc o adaptare a activitatii enzimelor (adaptare care apare dupa 12-15 zile, prin micsorarea activitatii amilazei si accentuarea tripsinei) si de aici o recunoastere si cautare a hranei respective. In plus crapul este de origine asiatica iar porumbul sud americana. Este putin probabil ca porunbul sa fi constituit candva hrana naturala a crapului.

:D Si in cartile de istorie se scria ca razesi lui Stefan mancau mamaliga si fumau pipa :D
Invincibilitatea noastra depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului, de el.
Sun Tzu

DD

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 15 Sep 2004 15:19

Draga Iliuta , intrebarea ta este o provocare sa ne dam drumul la vorbe si pe sectiunea asta , si cred ca nu este rau . Acum sa revin la ceea ce tu ai intrebat :
1. balta de 400.000 lei - este - cf. clasificarilor mele - o balta potrivita ; nu ma astept la capturi mari dar nici nu pot spune ca nu e crap in balta asta . Strategia o fac dupa pestele pe care il presupun a exista in balta . Acum sa vedem cine vine pe balta asta ? - sunt sigur ca se gasesc 90 % pescari care vin la bomba cu mamaliga , pufulet , viermusi , rime si boilies ocazional ( oricum de proasta calitate ) . Totusi presupun ca in balta s-a mai pescuit cu boilies ( home - made , cumparate , etc - foarte putine bune si foarte multe gunoi ) .
2. Alegerea locului - depinde in primul rind de ora la care ajungi pe balta :lol: Ideal - sa presupunem ca nu gasesc vaduri ocupate - aleg pesemne cel mai bun vad din lacul respectiv ( 100.000 lei la paznic rezolva problema ) . Altfel - incerc sa imi dau seama ce alt loc ar fi promitator . Un pic de vint m-ar ajuta grozav la chestia asta . Altfel - revin la vechile reguli - copaci , structuri , etcccccccccccccc . Mi-as alege locul in asa fel incit sa-mi ofere cel putin 2 variante - gen intinsura + gropan ; sau structura cu stuf ; etc Nu ma repet cu periatul , masuratul , etc
3. Odata ales locul - nu a-si nadi decit cu boilies , pellete si cu amestec de seminte . Amestec de seminte cu porumb , porumb de floricele , cinepa , maple - peas , etc - aromate si cu atract ; cinepa fiarta ; tiger nuts preparate - si boilies de 18 intregi si sparte . Nada o dipuiesc in melasa si atract ( Amino - Rod Hutchinson ) si o lansez . Un praf de betaina nu strica . Cred ca 2 kg de seminte - 1/2 kg de pellete si 1 kg de boilies e suficient pe fiecare loc din cele 2 alese .
4. Pescuiesc cu 4 lansete . Trei dintre ele le tin pe boilies de 18 ( pe carne !! ) iar cu una ma joc intre zonele nadite - avind-o incarcata cu porumb+tiger nuts . Monturile le-as face pentru zona cu mal - elicopter cu forfac de minim 25 cm - textil cu carlig Gamakatsu G Carp nr. 1 - iar pentru fund tare - Fox seria 2 numarul 1 sau Fox seria 5 - numarul 2 ( pentru a avea si o oarecare selectie la dimensiunea pestelui ) - lungimea forfacului 15 cm - plumb pierdut de 110 grame
5. Daca a-si vedea activitate dar totusi nu ar trage - a-si incerca o nadire in mal - generoasa , dar numai pe seminte si pellete - si a-si planta o lanseta cu porumb in zona ( carlig Fox seria 2 - numarul 6 ) - Daca nu maninca - nu ma impacientez si nici nu mai nadesc pe vechile locuri . Daca maninca inseamna ca vadul precedent nu e bun si caut altceva in fata - unde am nadit pentru grosul lansetelor . Nu voi renunta la boilies de 18 - nadit generos linga marker ; dimensiunea mica a boilisurilor face sa ma apropii de teza "precocuparii in hranire " emisa de un clasic al pescuitului la crap . Personal cred ca pentru un crap mare un boilies de 18 inseamna acelasi lucru ca o saminta de porumb pentru un crap mic . Activitate de hranire sa fie - ca restul se agata singur !!

cornel rosioru
veteran
Mesaje: 678
Membru din: 10 Aug 2004 13:32
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de cornel rosioru » 15 Sep 2004 16:53

Cea ce postam noi aici e ipotetic. Realitatea este alta la fata locului. Sunt convins ca fiecare ar alege metoda care se adapteaza mai bine. Conditiile oferite de balta impun si stilul. Am vrut sa fac precizarea aceasta, pt. ca in cuvinte e greu sa cuprinzi totul. Pentru o discutie lejera subiectul e perfect.
Cornel Rosioru
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA.
www.crapmania.ro

Cezar Bibu
member
Mesaje: 251
Membru din: 09 Oct 2003 22:23

Mesaj de Cezar Bibu » 15 Sep 2004 17:30

Val,cirlig Fox seria 5,marimea 2 nu exista!Probabil ai vrut sa spui nr 4!

Vizitator

Mesaj de Vizitator » 15 Sep 2004 18:21

Ai dreptate Cezare - m-am incurcat in numere :lol: :lol: :lol: :lol:

cornel rosioru
veteran
Mesaje: 678
Membru din: 10 Aug 2004 13:32
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de cornel rosioru » 15 Sep 2004 19:02

Ai grija, nu e de joaca cu numerele :lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns