As dori foarte mult sa imi explice si mie cineva daca are cum ,ce sens are sa eliberezi un exemplar (de 2 kg sa zicem) , daca il prinzi pe o balta pe care platesti o taxa?
Daca il eliberezi pe un rau, in delta sau pe Dunare sunt de acord, dar nu vad de ce se face atata efort pentru educarea pescarilor in a se lasa pacaliti de catre administratorii baltilor eliberand pestele prins. Nu neg posibilitatea de a exista si balti in care nu se recolteaza pestele, dar acestea sunt putine si au preturi foarte mari. In italia exista bazine unde platesti pretul unui pachet de tigari si pescuiesti 3 ore .Normal ca eliberezi pestele cu cea mai mare placere.Aici daca eliberezi pestele , nu faci decat sa platesti banii degeaba pt ca oricum vine toamna si pe majoritatea baltilor pestele este recoltat.
Eu cred ca pentru a le da posibilitatea si nepotilor nostri de a privi crapul nu numai in reviste nu ajuta cu absolut nimic sa eliberam un crap prins intr-o balta care este recoltata toamna si iarna. Asta iarna la Tancabesti de exemplu facusera o copca cam da 20 m diametru si trageau cu plasele
despre eliberarea crapului
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
- Dani Hentiu
- maniac
Salut ! In primul rind tu platesti pentru a placerea de a pescui pe o balta in care sti ca ai mai multe sanse de a prinde un crap decit pe apele publice care sunt un dezastru.Nu cred ca patronii baltilor recolteaza prea mult peste pentru vinzare,poate fac mai mult un inventar,nu este in avantajul lor sa goleasca apa de peste.Fir intins
Daniel, intr-un fel tu ai dreptate, noi in general platim o taxa pentru distractia si hobby-ul nostru. Dar, din pacate si ghya are dreptate. Pe majoritatea baltilor pe care eu pescuiesc, pestele este recoltat si comercializat masiv astfel incat de multe ori nu mai gasesc in balta decat insemnate cantitati de puiet care nu face altceva decat sa te dispere ptr. ca doar atat prinzi. Eu sincer sa fiu nu cunosc o balta in zona Constantei unde patronii sa aibe ca activitate numai pescuitul sportiv, asa cum sunt foarte multe din jurul Bucurestiului, si, pe aceasta cale, daca stie cineva o balta din jurul Constantei, i-as fi recunascator sa imi zica si mie numele acesteia. Eu personal am pescuit anul acesta de cateva ori pe corbul mic, unde, dupa ce am platit taxa, am avut surpirza neplacuta ca angajatii baltii sa planteze in fata mea din barca 2 plase la aprox. 70-100 de metri, iar cand am strigat la ei ca nu pot sa pescuiesc in aceste conditii, eu m-au linistit spunandu-mi ca nu ma incurca cu nimic; mai mult au inceput sa faca si niste vertingo-uri cu barca in viteza, batand cu un par ca sa plece pestele spre plasa lor.
Deci, sunt total de acord cu tine sa practicam catch & release pe baltile in care intr-adevar patronii au ca activitate numai pescuitul sportiv-recreativ, fara sa scoata efectiv nici un exemplar din balta, dar sa putem retine cantitatea permisa de regulamentul baltii, acolo unde patronul recolteaza periodic pestele din balta !
Deci, sunt total de acord cu tine sa practicam catch & release pe baltile in care intr-adevar patronii au ca activitate numai pescuitul sportiv-recreativ, fara sa scoata efectiv nici un exemplar din balta, dar sa putem retine cantitatea permisa de regulamentul baltii, acolo unde patronul recolteaza periodic pestele din balta !
nelu.p
Acelasi lucru (recoltari) se intampla pe multe balti. Daca pe o balta obti intr-un an rezultate multumitoare, si anul care vine te duci cu mari sperante. Numai ca pierzi din vedere ca a trecut toamna, cand au fost bagate plasele "sa scoata fitofagul". Si nu mai iei decat ceva ciortanica proaspat bagata. Si mai incerci de cateva ori, zici ca poate nu a mers in ziua aia... Numai ca nu prea mai are ce sa mai mearga!
As fi absolut de acord sa platim taxe rezonabile, in conditi de C&R, pe balti manageriate in acest sens. Dar unde comercializarea pestelui e prioritara, pescuitul sportiv are mici sanse sa prinda.
Ar fi super sa avem balti cu peste, preturi rezonabile (100$/zi nu e rezonabil) - si, bineinteles, C&R!
As fi absolut de acord sa platim taxe rezonabile, in conditi de C&R, pe balti manageriate in acest sens. Dar unde comercializarea pestelui e prioritara, pescuitul sportiv are mici sanse sa prinda.
Ar fi super sa avem balti cu peste, preturi rezonabile (100$/zi nu e rezonabil) - si, bineinteles, C&R!
Cunosc destul de bine situatia de la Tancabesti si iti pot spune ce se intampla in particular acolo, insa nu inseamna ca generalizez. Deci , ce ai vazut tu la Tancabesti, era cu siguranta o inventariere a pestilor (un fel de contabilitate a afacerii). In aceeasi perioada, spre primavara , se face si popularea. Nu stiu exact in ce perioada a anului, dar stiu ca se recolteaza fitofagul. Putea sa fie si o scoatere a pestilor pt o perioada de carantina in prima balta. Eu am vazut casetele filmate in perioadele acelea, la copcile despre care vb tu. Nu cred ca cineva ar fi fost nebun sa prezinte clientilor devalizarea baltii.
In al doilea rand , conceptul de C&R la noi inseamna altceva decat in Anglia, la noi e un fel de strigat de speranta in van.Asta e valabil in primul rand pt apele publice. Pt ca la popularea Prutului de ex, putem spera cu greu, consider ca C&R ar fi singura sansa de reabilitare. Dar asta tine de pescari, de educatie in speta! Cu baltile private lucrurile stau putin altfel. Eu unul eliberez pestii , spre ex la Tancabesti, pt faptul ca reprezinta trofee, animale pe care eu le consider capodopere ale naturi, carora cel mai bine le sta in apa si in poza. Ai vazut vreun romanesc de 18 kg, sanatos si plin de viata, viata pe care tu io creditezi dupa propriul plac ? Cum ti-ai putea inchipui ca il mananci si il c*ci dupa 2 ore?! Ar fi mai mult decat o crima! Crapii de 2 kg ii eliberez pt ca asta e regula baltii, tot crapul se elibereaza. Consider ca cel mai bine ar fi fost sa ai un nr de kg/zi (5 kg spre ex) , cu limita de marime. Asta cred ca ar fi solutia pt baltile private, limita de kg pe zi, insa o limita a bunului simt. Nu cred ca un om are ce face cu mai mult de 5 kg de peste, indeajuns de mult pt consum , insa insuficent pt comercializare.
Asa ca nu uitati : CATCH & RELEASE FOREVER! Fir intins!
In al doilea rand , conceptul de C&R la noi inseamna altceva decat in Anglia, la noi e un fel de strigat de speranta in van.Asta e valabil in primul rand pt apele publice. Pt ca la popularea Prutului de ex, putem spera cu greu, consider ca C&R ar fi singura sansa de reabilitare. Dar asta tine de pescari, de educatie in speta! Cu baltile private lucrurile stau putin altfel. Eu unul eliberez pestii , spre ex la Tancabesti, pt faptul ca reprezinta trofee, animale pe care eu le consider capodopere ale naturi, carora cel mai bine le sta in apa si in poza. Ai vazut vreun romanesc de 18 kg, sanatos si plin de viata, viata pe care tu io creditezi dupa propriul plac ? Cum ti-ai putea inchipui ca il mananci si il c*ci dupa 2 ore?! Ar fi mai mult decat o crima! Crapii de 2 kg ii eliberez pt ca asta e regula baltii, tot crapul se elibereaza. Consider ca cel mai bine ar fi fost sa ai un nr de kg/zi (5 kg spre ex) , cu limita de marime. Asta cred ca ar fi solutia pt baltile private, limita de kg pe zi, insa o limita a bunului simt. Nu cred ca un om are ce face cu mai mult de 5 kg de peste, indeajuns de mult pt consum , insa insuficent pt comercializare.
Asa ca nu uitati : CATCH & RELEASE FOREVER! Fir intins!