Boilie-suri
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
- mihai pompiliu
- member
- Mesaje: 252
- Membru din: 06 Ian 2005 13:07
- Localitate: bucuresti
@ marian
in principiu ar mai trebui destule ... practic ai indeajuns pt a face niste bile bune , in care sa ai incredere .....
pentru primavara acu eu zic ca aar trebui sa mai pui niste csl sau niste whisky link .... sau pune cam 10 ml de alcool de 96 per ou ...
pleaca din 5 oua, pune 5 ml din fiecare amino per ou, 10 ml de alcool, zii pass la uleiu de somon acu, 1 lingurita plina cu varf de betaina, aroma dozaju mediu, amesteca toate astea bine cu mixeru sau cu telu', si incepi sa adaugi usor mix, mestecand tot cu mixeru la inceput cat e mai subtire, si dupa cu mana ....
adaugi mix pana devine o plastelina uniforma si nu "prea" se mai lipeste de maini .... pe maini la framantat poti sati dai cu un pic de ulei, la fel si la rulat .
nu face coca foarte foarte tare si uscata, pune-o la frigider intr-o punga de plastic vreo 2 ore si dupa e gata de rulat ....
mai vezi tu pe parcurs ce am uitat eu sa-ti zic acum ....
ps: cel mai important lucru este sa pleci de la partea lichida intr-o cantitate mai mica si sa adaugi mix, nu sa faci intai "toata" partea lichida pt intreaga cantitate de mix si dupa sa vezi ca iese prea moale coca, ca nu prea mai ai ce sa-i faci .... dupa ce faci primele 5 oua, treci la sarja urmatoare ....
fir intins, si daca respecti instructiunile, din ingredientele de mai sus vor iesi niste bile de incredere ...
in principiu ar mai trebui destule ... practic ai indeajuns pt a face niste bile bune , in care sa ai incredere .....
pentru primavara acu eu zic ca aar trebui sa mai pui niste csl sau niste whisky link .... sau pune cam 10 ml de alcool de 96 per ou ...
pleaca din 5 oua, pune 5 ml din fiecare amino per ou, 10 ml de alcool, zii pass la uleiu de somon acu, 1 lingurita plina cu varf de betaina, aroma dozaju mediu, amesteca toate astea bine cu mixeru sau cu telu', si incepi sa adaugi usor mix, mestecand tot cu mixeru la inceput cat e mai subtire, si dupa cu mana ....
adaugi mix pana devine o plastelina uniforma si nu "prea" se mai lipeste de maini .... pe maini la framantat poti sati dai cu un pic de ulei, la fel si la rulat .
nu face coca foarte foarte tare si uscata, pune-o la frigider intr-o punga de plastic vreo 2 ore si dupa e gata de rulat ....
mai vezi tu pe parcurs ce am uitat eu sa-ti zic acum ....
ps: cel mai important lucru este sa pleci de la partea lichida intr-o cantitate mai mica si sa adaugi mix, nu sa faci intai "toata" partea lichida pt intreaga cantitate de mix si dupa sa vezi ca iese prea moale coca, ca nu prea mai ai ce sa-i faci .... dupa ce faci primele 5 oua, treci la sarja urmatoare ....
fir intins, si daca respecti instructiunile, din ingredientele de mai sus vor iesi niste bile de incredere ...
Pentru masa de 16 diametrul carnatului trebuie sa fie de ~13mm iar pentru cea de 20 de ~17mm. Taie varful mult mai mic apoi faci o proba ruland un carnat: prea mic il mai iei la smirgel, mai probezi mai pilesti un pic. Oricum incearca sa faci intai pentru masa de 16, daca gresesti il poti ajusta pentru cea de 20. Eu am incercat prima data sa-l tai bagand varful in masa si apoi taindu-l un pic mai mic (ca sa am ce pili), dar a iesit prea mare pt masa de 16 (avea diam interior 15mm din fericire a fost la fix pt masa de 18).
Pentru masa de 16 diametrul carnatului trebuie sa fie de ~13mm iar pentru cea de 20 de ~17mm. Taie varful mult mai mic apoi faci o proba ruland un carnat: prea mic il mai iei la smirgel, mai probezi mai pilesti un pic. Oricum incearca sa faci intai pentru masa de 16, daca gresesti il poti ajusta pentru cea de 20. Eu am incercat prima data sa-l tai bagand varful in masa si apoi taindu-l un pic mai mic (ca sa am ce pili), dar a iesit prea mare pt masa de 16 (avea diam interior 15mm din fericire a fost la fix pt masa de 18).
multumesc inca o data pentru sfaturi.
as mai avea o nedumerire, s-au dat diferite sfaturi despre compozitia bilelor dar despre pastrarea lor nu stiu nimic. am inteles ca se fierb in jur de 1 min, dar dupa aia? cit timp tre sa stea la uscare sau dupa cit timp se pot pescui cu ele? cit timp sunt valabile si cum se pot pastra mai mult timp? voi le fabricati pe balta sau acasa inainte de pescuit cu o zi sau doua? daca sunt facute acasa se mai dipuiesc?
as mai avea o nedumerire, s-au dat diferite sfaturi despre compozitia bilelor dar despre pastrarea lor nu stiu nimic. am inteles ca se fierb in jur de 1 min, dar dupa aia? cit timp tre sa stea la uscare sau dupa cit timp se pot pescui cu ele? cit timp sunt valabile si cum se pot pastra mai mult timp? voi le fabricati pe balta sau acasa inainte de pescuit cu o zi sau doua? daca sunt facute acasa se mai dipuiesc?
- radumatica
- veteran
- Mesaje: 632
- Membru din: 26 Dec 2005 21:39
Ca parere personala,bilele daca nu le faci solubile, se fierb intre 1-2 min.(in functie de diametru),iar timpul de uscare variaza intre 3-5 zile inainte de folosirea lor(parerea mea)...
Ele in acest timp, in conditii bune de temperatura ,tinute la umbra si curenti de aer,capata duritatea necesara ca sa nu se sparga in momentul lansarii lor cu bastonul de nadire...
Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp,avand in vedere ca nu bagi conservanti in compozitie,pur si simplu, le pui la congelator.
Ele in acest timp, in conditii bune de temperatura ,tinute la umbra si curenti de aer,capata duritatea necesara ca sa nu se sparga in momentul lansarii lor cu bastonul de nadire...
Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp,avand in vedere ca nu bagi conservanti in compozitie,pur si simplu, le pui la congelator.
Practica , pe balta se face!!!
- Valentin B.
- junior member
- Mesaje: 69
- Membru din: 12 Feb 2004 16:45
- Localitate: Targoviste
- Contact:
- radumatica
- veteran
- Mesaje: 632
- Membru din: 26 Dec 2005 21:39
Ticule incearca sa arunci o bila cu bastonul de nadire (indiferent din ce mix)dupa fierbere ...la o zi,
la o distanta de nadire de 90-100 metri si vei avea surpriza ca la jumatatea dinstantei parcurse pe triectorie se sparge bila si se imprastie in mai multe directii
Cat despre dipuire un boiles ca sa ajunga la maxima eficacitate are nevoie de cel putin 12 ore (din experienta mea) ,dar aceasta este o parere personala...
la o distanta de nadire de 90-100 metri si vei avea surpriza ca la jumatatea dinstantei parcurse pe triectorie se sparge bila si se imprastie in mai multe directii
Cat despre dipuire un boiles ca sa ajunga la maxima eficacitate are nevoie de cel putin 12 ore (din experienta mea) ,dar aceasta este o parere personala...
Practica , pe balta se face!!!