Boilie-suri
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
astazi mi-am mai cumparat si ultimele ingrediente pentru o reteta de bile. abia astept sa trec la lucru. daca le bag la frigider sau congelator o fi bine?
si dipul cum se face? sau ce model si ce aroma ar fi mai de calitate?
eu anul trecut dipuiam boabele de porumb in dip cu aroma de porum si am avut rezultate bune fata de ceilanti care nici nu auzisera ce e ala dip.
as mai avea ceva nelamurir cu nada. anul trecut nadeam cu porumb fiert amestecat cu cinepa fiarta si un liant ca sa le lege. banuiesc ca la bile tre sa schimb nada. e aici sunt varza. am inteles ca trebuie pelete. mincarea de pisici sau de caini o merge?
oricum multe multumiri ca ma-ti mai luminat cu fabricarea bilelor si pastrarea lor. am mai prins incredere. mai am de studiat despre nada cum se fabrica.
si dipul cum se face? sau ce model si ce aroma ar fi mai de calitate?
eu anul trecut dipuiam boabele de porumb in dip cu aroma de porum si am avut rezultate bune fata de ceilanti care nici nu auzisera ce e ala dip.
as mai avea ceva nelamurir cu nada. anul trecut nadeam cu porumb fiert amestecat cu cinepa fiarta si un liant ca sa le lege. banuiesc ca la bile tre sa schimb nada. e aici sunt varza. am inteles ca trebuie pelete. mincarea de pisici sau de caini o merge?
oricum multe multumiri ca ma-ti mai luminat cu fabricarea bilelor si pastrarea lor. am mai prins incredere. mai am de studiat despre nada cum se fabrica.
- Dan Pop-Coman
- veteran
- Mesaje: 533
- Membru din: 12 Sep 2006 22:43
- Localitate: Lugoj
- Contact:
am facut 1 gk de bile care au esit f.bine numai ca am o problema, dupa 12 ore de stat la uscat s-au crapat in general cele cu diametrul de 20. am facut si cu diametrul de 16 dar inca nu au crapat probabil ca urmeaza.
aveti idee de la ce crapa cind se usuca?
cam asta este reteta:
Malai risnit 100gr
Gris risnit 150gr
Faina soia 100gr
Bridfood 125gr
Faina de orez 25gr
Betaina 5gr
Oua 5buc
Aroma capsuni EA 2 ml
Multimino 10ml
Nutramino 10ml
Ulei somon 10ml
Sweet cajouser 2ml
Melasa 10ml
daca stie cineva unde am gresit sa incerc sa repar la urmatoarea fabricare de bile ii sunt recunascator.
aveti idee de la ce crapa cind se usuca?
cam asta este reteta:
Malai risnit 100gr
Gris risnit 150gr
Faina soia 100gr
Bridfood 125gr
Faina de orez 25gr
Betaina 5gr
Oua 5buc
Aroma capsuni EA 2 ml
Multimino 10ml
Nutramino 10ml
Ulei somon 10ml
Sweet cajouser 2ml
Melasa 10ml
daca stie cineva unde am gresit sa incerc sa repar la urmatoarea fabricare de bile ii sunt recunascator.
[quote="mariandmd"]am facut 1 gk de bile care au esit f.bine numai ca am o problema, dupa 12 ore de stat la uscat s-au crapat in general cele cu diametrul de 20. am facut si cu diametrul de 16 dar inca nu au crapat probabil ca urmeaza.
aveti idee de la ce crapa cind se usuca?
.[/quote]
Daca ai pus gris rasnit e ca si cum ai folosi faina alba de grau!!! Granulele de gris si malai actioneaza ca un "tampon", rezervor de umiditate. Variatiile dimensionale datorate deshidratarii/rehidratarii in dip sunt preluate de granule. ACESTEA isi modifica de fapt volumul, si nu apar microfisuri care sa se propage in masa bilei, ca atunci cand folosesti componente cu granulatie mica. Cu cat e bila mai mare, tensiunile induse de uscarea neuniforma sunt mai mari si bila crapa mai iute. O alta problema ar putea fi si uscarea prea rapida la suprafata, in interior ramane umeda si nu a apucat sa se contracte, sa "tina pasul" cu stratul superficial.
aveti idee de la ce crapa cind se usuca?
.[/quote]
Daca ai pus gris rasnit e ca si cum ai folosi faina alba de grau!!! Granulele de gris si malai actioneaza ca un "tampon", rezervor de umiditate. Variatiile dimensionale datorate deshidratarii/rehidratarii in dip sunt preluate de granule. ACESTEA isi modifica de fapt volumul, si nu apar microfisuri care sa se propage in masa bilei, ca atunci cand folosesti componente cu granulatie mica. Cu cat e bila mai mare, tensiunile induse de uscarea neuniforma sunt mai mari si bila crapa mai iute. O alta problema ar putea fi si uscarea prea rapida la suprafata, in interior ramane umeda si nu a apucat sa se contracte, sa "tina pasul" cu stratul superficial.
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))
- Vlasin Florin
- maniac
- Mesaje: 1131
- Membru din: 10 Mai 2005 14:29
- Localitate: TIMISOARA