Combinatie pentru nada
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
-
- senior member
- Mesaje: 352
- Membru din: 06 Ian 2003 11:24
- Localitate: Bucuresti
Daniel, porumbul uscat e nada preponderent folosita pe multe balti, uneori turnat din sac in balta. Comoditate, lipsa de informatie sau amandoua. Mai bun e porumbul muiat cel putin 24 de ore. Si mai bun e cel muiat si apoi fiert, apoi lasat pana incepe fermenteze (cum bine zice si Sharky). Aici e o distinctie importanta: porumbul nu trebuie sa fermenteze ca borhotul, trebuie doar sa intre in fermentatie. Atunci e de folosit la crap. Dupa aceea, e de folosit la rachiu.
Ca incepator, ti-as propune sa nu incepi cu amestecuri cum e cel pe care ti l-ai propus, porumb cu floarea soarelui cu faina de peste cu pastura cu aditivi. E un ghiveci. Bun si ghiveciul daca stii sa gatesti, dar pentru moment e mai bine sa nu complici lucrurile - desi tocmai asta facem cu totii, la inceput. Invata sa pregatesti si sa folosesti porumbul, exista destula diversitate chiar si in treaba asta aparent banala. Un porumb bine pregatit iti poate fi suficient.
Apropo de inmuiere,o inmuiere rapida se poate obtine punand porumbul uscat intr-o lada frigorifica si turnand peste el apa clocotita (in care s-a dizolvat zahar, daca vrei). Se inchide lada si se lasa 24 de ore. Apa va ramane fierbinte mult timp, iar viteza de imuiere va fi mult mai mare decat in cazul in care porumbul e lasat sa se umfle in apa rece. Aceasta inmuiere fortata nu exclude fierberea. 20 de minute de clocot la foc mic sunt foarte bune.
Vezi ca ai si prin reviste articole despre prepararea porumbului.
Ca incepator, ti-as propune sa nu incepi cu amestecuri cum e cel pe care ti l-ai propus, porumb cu floarea soarelui cu faina de peste cu pastura cu aditivi. E un ghiveci. Bun si ghiveciul daca stii sa gatesti, dar pentru moment e mai bine sa nu complici lucrurile - desi tocmai asta facem cu totii, la inceput. Invata sa pregatesti si sa folosesti porumbul, exista destula diversitate chiar si in treaba asta aparent banala. Un porumb bine pregatit iti poate fi suficient.
Apropo de inmuiere,o inmuiere rapida se poate obtine punand porumbul uscat intr-o lada frigorifica si turnand peste el apa clocotita (in care s-a dizolvat zahar, daca vrei). Se inchide lada si se lasa 24 de ore. Apa va ramane fierbinte mult timp, iar viteza de imuiere va fi mult mai mare decat in cazul in care porumbul e lasat sa se umfle in apa rece. Aceasta inmuiere fortata nu exclude fierberea. 20 de minute de clocot la foc mic sunt foarte bune.
Vezi ca ai si prin reviste articole despre prepararea porumbului.
-
- member
- Mesaje: 188
- Membru din: 11 Ian 2003 13:43
- Localitate: Cluj-Napoca
- Contact:
As completa cu un sfat:
ai grija cat porumb pui si cata apa. Porumbul se umfla mult, isi dubleaza volumul, si daca ai umplut lada si ai inchis-o se va sparge!
Daca pui prea putina apa s-ar putea sa o absoarba intr-o ora si sa astepti degeaba in continuare.
Experienta te va invata cat sa pui. Doar ti-am atras atentia le pericole! :)))
ai grija cat porumb pui si cata apa. Porumbul se umfla mult, isi dubleaza volumul, si daca ai umplut lada si ai inchis-o se va sparge!
Daca pui prea putina apa s-ar putea sa o absoarba intr-o ora si sa astepti degeaba in continuare.
Experienta te va invata cat sa pui. Doar ti-am atras atentia le pericole! :)))
- Iliuta Goean
- maniac
- Mesaje: 1416
- Membru din: 11 Dec 2002 17:25
- Localitate: Delta Dunarii
- Contact:
intr-o galeata de 10 litri incap la fix 5 kg de porumb, 1 kg de alte seminte (aici fiecare foloseste ce vrea) si 4 litri de apa, dupa umflare galeata va fi aproape plina.
adaosul de alte seminte nu este doar pentru a se nadi cu ele ci pentru ca fiecare elibereaza o aroma, un ulei, un gust care este absorbit apoi de porumb, unele seminte necesita fierberea INAINTE de a fi puse la inmuiat cu porumbul iar zeama in care au fiert este excelenta pentru inmuierea porumbului, personal fierb f rar porumbul.
tot pentru inmuiat merita sa folositi si atractanti, digestivi etc.
adaosul de alte seminte nu este doar pentru a se nadi cu ele ci pentru ca fiecare elibereaza o aroma, un ulei, un gust care este absorbit apoi de porumb, unele seminte necesita fierberea INAINTE de a fi puse la inmuiat cu porumbul iar zeama in care au fiert este excelenta pentru inmuierea porumbului, personal fierb f rar porumbul.
tot pentru inmuiat merita sa folositi si atractanti, digestivi etc.
Nu face ce nu-ti place!
Acum sa fiu serios - eu prepar porumbul cam asa . La inmuiat vreo 24-36 ore - amestecat in special cu tiger nuts si maple peas ( au aroma si lasa ulei frumos mirositor ) . Indulcitor - un pic de aminoacid - ceva betaina si o aroma dulce . Fierb cam 1/2 ora pina coaja devine moale iar miezul ramine alb - dur ( sta mai bine pe rig ) Evit sa-l inmoi de tot ca nu sta bine pe firul de par si se poate smulge la lanseu ( la fel ca cel din borcan ) . Imi calculez fierberea inainte de iesirea pe balta - astfel incit sa mai aiba timp sa fermenteze macar 24 ore . Face o spuma in galeata cind fermenteaza . Apa in care l-am fiert o tin pentru nada pe balta - miroase misto - si e plina de substante importante , benefice nadirii . Vreo 1 kg de boabe le bag la oala cu presiune si le fac terci ( cream ) Pe astea le adaug la nada ( framint bine ! ) si pasta rezultata o arunc cu prastia sau cu rachet ape zona de nadire
- Musaro Adriano
- veteran
- Mesaje: 705
- Membru din: 29 Ian 2003 15:02
- Localitate: torino italy
Salut baieti, vreau sa precisez ceva din raspunsul lui sharky pentru a nu confunda idee la cine se apuca cu experimente la porumb:
Porumbul care fermentasa nu inseamna ca transforma ph lui in acidu, mai usor este ph de la apa in care fermentasa ca devine acido, al doila rand nu neaparat in orice apa unde teoretic introducem apa in care a fermentat porumbul (prin ex. o minge de momeal focuta cu apa aceasta ) este binefacatoare sau attracante pentru ca depinde de la ph apei unde pescuim.
Al treila rand porumbul nu trebuie fiert in general mai mult de 30 de minute nu pentru ca devine prea moale dar pentru ca niste persoane mai intelepte ca noi care vorbeste dupa experimente de laborator ne au demonstrat ca depasit timpul acest se destruge lisina (aminoacid continut in porumb si considerat principalul atractor).
Al patruila rand sfatuiesc sa nu fierbeti (pentru siguranta) porumbul dar sal bagati la inmuiat cu apa de balta (daca este posibil) intro punga neagra(cele pentru gunoi sunt bune) sal ichidezi bine si sal bagati la soare 3 zile (cine are posibilitatea aceasta e foarte bine)
In sfarshit Spuma care se produce (acesta intradevar are ph acid) este un complex aminocidiac. numai bine
Porumbul care fermentasa nu inseamna ca transforma ph lui in acidu, mai usor este ph de la apa in care fermentasa ca devine acido, al doila rand nu neaparat in orice apa unde teoretic introducem apa in care a fermentat porumbul (prin ex. o minge de momeal focuta cu apa aceasta ) este binefacatoare sau attracante pentru ca depinde de la ph apei unde pescuim.
Al treila rand porumbul nu trebuie fiert in general mai mult de 30 de minute nu pentru ca devine prea moale dar pentru ca niste persoane mai intelepte ca noi care vorbeste dupa experimente de laborator ne au demonstrat ca depasit timpul acest se destruge lisina (aminoacid continut in porumb si considerat principalul atractor).
Al patruila rand sfatuiesc sa nu fierbeti (pentru siguranta) porumbul dar sal bagati la inmuiat cu apa de balta (daca este posibil) intro punga neagra(cele pentru gunoi sunt bune) sal ichidezi bine si sal bagati la soare 3 zile (cine are posibilitatea aceasta e foarte bine)
In sfarshit Spuma care se produce (acesta intradevar are ph acid) este un complex aminocidiac. numai bine
Nada "rationala"
Am vazut diverse retete de nada cu combinatii dintre cele mai neasteptate. Cum e mai bine, nada bazata pe o componenta principala cu adaosuri din aproximativ aceeasi gama, sau "carcalete" (si porumb si faina de peste si semnite si biscuiti pentru caini, etc)?