mamaliga atractiva
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
mamaliga atractiva
pare un subiect demodat, "obsolete" cum se spune, pare anormal sa existe dupa ani de discutii despre boillies... si totusi pe dunare crapul o ia de n-are aer
si totusi mamaliga este pana alta un boilies pe baza de faina de porumb
extrapoland putin, daca ii pui si putina faina de grau se cheama ca se bazeaza pe un mix de birdfoods, ca doar pasarile mananca si grau si porumb :)
in consecinta apare o intrebare fireasca, ce mai poti pune in mamaliga sa o faci mai atractiva, asta in lumina experientelor voastre din ultimii ani cu arome, atractanti, extrase naturale, uleiuri esentiale, stimulatori de apetit etc ?
si totusi mamaliga este pana alta un boilies pe baza de faina de porumb
extrapoland putin, daca ii pui si putina faina de grau se cheama ca se bazeaza pe un mix de birdfoods, ca doar pasarile mananca si grau si porumb :)
in consecinta apare o intrebare fireasca, ce mai poti pune in mamaliga sa o faci mai atractiva, asta in lumina experientelor voastre din ultimii ani cu arome, atractanti, extrase naturale, uleiuri esentiale, stimulatori de apetit etc ?
pai eu anul asta vreau sa incerc pe o balta salbatica sa dau cu un fel de mamaliga ....o sa fac o mamaliga si dupa ce se raceste o amestec cu cereale pentru bebelus (contin grau hidrolizat enzimatic, faina de orz , de orez si alte cereale) cu canepa macinata , srot , si niste faina de peste ...toate astea in procentaje atent necalculate
....fac niste bile din pasta care iese si le fierb ....mai pun si niste aroma si zic eu ca o sa-l pacalesc 


xxx doesn't think.... because xxx knows everything
- George Iorga
- maniac
- Mesaje: 1393
- Membru din: 27 Mar 2003 16:03
- Localitate: Calarasi
Fac mamaliga de aproape 14 ani ...diverse retete ...cu rezultate la fel de diverse ! Ultima ,la care am ramas cam de 2 ani imi place cum merge si n-o mai schimb ca s-au invatat pestii cu ea !
Initial mamliga(asta ultima ,cea mai elaborata) continea malai,faina de orez,fulgi de soia,seminte pentru pasari exotice,hrana uscata pentru pisici din faina de peste,ulei de floarea soarelui ,esenta de vanilie ,zahar,sare, boia dulce ,scortisoara si betaina ...dar in timp am mai renuntat la anumite componente si a fost mai bine . Acum fac mamaliga in felul urmator : la un litru de apa pun 2 linguri de seminte ptr. pasari exotice(mei ,rapita ,susan ,canepa,...) las sa fiarba cam 10 min (apa devine tulbure ,uleioasa) dupa care pun malai grisat (unguresc de obicei ca are granulatia mai fina ...cam 600-700 gr...n-am masurat niciodata) . In timp ce invart la mamaliga mai pun o lingura de ulei de fl.soarelui ,o lingura de scortisoara si o ,lingurita de betaina (am renuntat si la aroma de vanilie si la scopex ,ca a mers mai bine fara ). Tin mamaliga pe foc mic pana pierde destula apa (pe ceaun se face o crusta ) dar fara sa se arda . Dimineata inainte de pescuit imi tai patratelele si le pudrez iar cu betaina !Daca e prea moale se pot baga in nada (un mix de pus pe momitor) ori in malai sa se mai zvante ...daca sunt prea tari (uneori am mamaliga de 3-4 zile) le arunc putin in apa fierbinte si se inmoaie ! Mereu cam umblu cu 2 tipuri de mamaliga dupa mine (una proaspata si una mai tare ,mai veche) fiindca pe apa salbatica prinzi zile cand te face praf carasul si platica daca ai mamaliga prea moale !

Initial mamliga(asta ultima ,cea mai elaborata) continea malai,faina de orez,fulgi de soia,seminte pentru pasari exotice,hrana uscata pentru pisici din faina de peste,ulei de floarea soarelui ,esenta de vanilie ,zahar,sare, boia dulce ,scortisoara si betaina ...dar in timp am mai renuntat la anumite componente si a fost mai bine . Acum fac mamaliga in felul urmator : la un litru de apa pun 2 linguri de seminte ptr. pasari exotice(mei ,rapita ,susan ,canepa,...) las sa fiarba cam 10 min (apa devine tulbure ,uleioasa) dupa care pun malai grisat (unguresc de obicei ca are granulatia mai fina ...cam 600-700 gr...n-am masurat niciodata) . In timp ce invart la mamaliga mai pun o lingura de ulei de fl.soarelui ,o lingura de scortisoara si o ,lingurita de betaina (am renuntat si la aroma de vanilie si la scopex ,ca a mers mai bine fara ). Tin mamaliga pe foc mic pana pierde destula apa (pe ceaun se face o crusta ) dar fara sa se arda . Dimineata inainte de pescuit imi tai patratelele si le pudrez iar cu betaina !Daca e prea moale se pot baga in nada (un mix de pus pe momitor) ori in malai sa se mai zvante ...daca sunt prea tari (uneori am mamaliga de 3-4 zile) le arunc putin in apa fierbinte si se inmoaie ! Mereu cam umblu cu 2 tipuri de mamaliga dupa mine (una proaspata si una mai tare ,mai veche) fiindca pe apa salbatica prinzi zile cand te face praf carasul si platica daca ai mamaliga prea moale !
Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!
-
- member
- Mesaje: 196
- Membru din: 04 Mar 2005 19:10
- Contact:
- George Iorga
- maniac
- Mesaje: 1393
- Membru din: 27 Mar 2003 16:03
- Localitate: Calarasi
Vorbesti exact ca frate-miu...la ala mamaliga de pescuit inseamana doar atat : APA + MALAI !!!Mindru Viorel scrie:Toate adaosurile dupa parerea mea sunt inutile. Rezultate bune am avut in amestec cu lapte de porumb pe arc naditor dar sa nu fie maruntisul in zona.

Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!
- Dan Cristian
- veteran
- Mesaje: 601
- Membru din: 16 Feb 2008 17:58
- Localitate: Galati
- Contact:
Personal, incerc sa fac mamaliga sa fie cat mai simpla (dau in general pe ape salbatice si nu vreau sa creez suspiciuni, adaugand fel de fel de atractanti). Am vazut ca diferite persoane, se axeaza pe retete mai diversificate, cu scopul de a creea o mamaliga cat ma 'nutritiva'. Desi am folosit mai multe retete (din dorinta de a experimenta), cea pe care o folosesc - mamaliga normala (din malai, de o granulatie cat mai fina), omogenizata cu faina de grau, facuta bile. Bilele, le fierb (1-2 min) intr-un vas, pe fundul caruia pun o mana de seminte (porumb & canepa). Sa va faceti o idee - pentru crap/caras :




interesanta mamaliga d-lui iorga desi seamana cu pasta de faina de porumb mai mult decat cu mamaliga.de prins al cred ca prinde,mai bine ca ceilalti si are si de ce.dupa ce am citit reteta am inceput sa ma gandesc foarte serios la o salata de boeuf in care sa pastrez doar cartofii din reteta de baza,sarea si maioneza 
