Mesaj
de RazvanV » 15 Aug 2005 11:13
Unul dim motivele (cel mai semnificativ) pentru care folosim un forfac
lung este ca pestele sa nu se sperie de naditor. De exemplu daca folosesti
un naditor deschis (a doua poza) in momentul in care naditorul a ajuns pe
substart recuperezi jumatate de metru (daca ai un forfac de 50-60cm),
continutul naditorului iese din acesta iar carligul ramane pe zona nadita.
Uneori te intrebi la ce bun o tehnica ca asta daca unii prind la bomba,
cand pestele manaca ca un porc din troaca. Eu cred ca exemplarele mai
rasarite de platica, rosioara, lin (asta este un peste tare destept) sau
chiar crap evita sa manace direc din naditor (un ghem de mamaliga) si
prefera sa stea la ditstanta de acesta si sa guste o nada prezentata
oarecum natural pe o suprafata ceva mai mare chiar 1-2m daca lansam precis in acelasi loc.
Teoretic daca pestele manaca fara prea multe retineri poti scuta lungimea
forfacului iar daca muscaturile sunt rare si timide poti sa incerci si un
forfac de pana 1,20-1,50m.Eu nu am folosit mai mare de 1m.
CEZAR
Poti prinde orice specie de peste pasnic care se hraneste in apropierea
substratului. Cel mai frecvent platica, caras, rosioara, lin(pe unde mai
gasesti), crap. Pesti care cer ceva finete in pescuit, carlige mici, fire
subtiri...
Naditorul se umple in funcite de tipul acestuia, de locatie (rau, lac,...), specia vizata... Sunt multe variabile de care trebuie sa ti cont. La pescuitul cu naditor tip arc sau deschis folosesc o pastura asemanatoare cu cea pe care o folosesc la crap (nu cumpar prafurile lui Van den Eynde sau pe cele de la Sesas) in care adaug in functie de imprejurari: viermi, rame tocate, ceva boabe de porum in lapte, pelete mai mici, canepa, linte fiert, mazare fiarta sau din conserva... Uneori poti incerca si nade mai simple, pesment + rame tocate + melasa si sigur daca exista platica in zona o sa prinzi cateva.
In carlig: virmusi, rame, primavara larve, una sau doua boabe de porum in lapte sau din conserva (de la mag. alimentare), mazare, cubulet de mamaliga (nu mamaliga chioara)...
La mazare indulcita si tinuta intr-un amestec de aminoacizi ce se vrea stimulator de apetit (de la Mosela) am prins cel mai mare caras
(1,5kg).