intretinerea mulinetelor

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
Razvan.D
maniac

intretinerea mulinetelor

Mesaj de Razvan.D » 05 Noi 2007 21:51

vreau sa deschid acest topic nou deoarece vreau sa stiu la ce perioada de timp faceti o intretinere a mulinetelor si la ce trebuie sa fim atenti mai intai,spre ex mulinetele mele au 1 an jumate si inca nu le-am dus dar as vrea sa le duc sau poate ma poate ajuta careva din voi cum le pot face singur ,mentionez ca am BBRLC dar sigur puteti posta aici si depsre alte mulinete
numai bine Razvan

George Iorga
maniac

Mesaj de George Iorga » 05 Noi 2007 23:18

Eu ma apucam in fiecare iarna sa curat si mulinetele mele si pe ale fratilor mei,dar de ceva timp incoace n-am mai umblat in ele decat cand a trebuit ceva inlocuit ori gresat. Cand umblu in ele doar curat si inlocuiesc vaselina de pe angrenaje si pe la rulmenti,chiar daca uneori am impresia ca nu mai merg la fel de fin. De fapt ,necunoscator fiind,am bagat niste vaselina grafitata in toate mulinetele si nu prea mai mergeau ca la inceput insa la alea ale lui frate-miu n-a mai umblat nimeni de 5 ani si merg al dracului de bine (sunt niste mulinete CLK-5000 si SILSTAR ,vechi de 7 ani si cocosate in pescuitul la Dunare) De cate ori ai spun lui ala micu sa se apuce de curatat sculele zice : bai ,echipa castigatoare nu se schimba niciodata :mrgreen:
La cele mai noi(Okuma LB-65 si PL-860) n-am sa umblu decat c-a sa le sterg de nisip si doar daca cedeaza ceva si sunt iesite din garantie. Iar astea cu runner parca-s ceva mai complicate si nu vreau sa-mi prind mana :mrgreen:
Toate cele bune !
Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!

teacher64
veteran

Mesaj de teacher64 » 06 Noi 2007 07:23

Asa e, la mulinetele astea noi, iti trebuie o caciula din aia mare, ruseasca, cu clape, ca sa nu-ti prinzi urechile :mrgreen: !
Desi sunt considerat expert in mecanica fina si optica ( repar fara probleme aparate foto, binocluri, lunete, etc), prefer sa nu desfac mulinete cu baitrunner. Oricum, sunt gresate din fabrica cu vaselina mai buna decat gasim noi prin dulap, si majoritatea sunt si protejate la patrunderea apei in mecanism. E suficienta o curatare temeinica de nisipul si mizeria depuse in exterior si pe sub tambur.
Daca totusi e nevoie de o curatare in interior ( sa presupunem ca ne-a picat mulineta in namol si a stat acolo suficient cat sa intre mizerie abraziva), va recomand calduros ca dupa inlaturarea capacelor sa NU incepeti sa umblati la surubele, reglaje si angrenaje. Mizeria si vaselina veche se indeparteaza cu solvent ( benzina, de ex. dar nu acetona sau decanol-ataca vopseaua!!!) si cu o pensula fina. Dupa uscare, gresati angrenajele cu vaselina buna, preferabil pe baza de molibden sau litiu. Nu bagati vaselina in rulmenti!!! Vor merge mult mai greu ca inainte! Rulmentii se greseaza cu uleiuri speciale sau, cel mai bine, cu spray lubrifiant de genul celui folosit de stomatologi pentru ungerea turbinelor dentare.
Sprayul respectiv e bine sa fie folosit si la intretinerea curenta, fara sa demontati mulinetele.
Oricum, repet, mulinetele moderne sunt astfel concepute incat sa "lucreze" 3-5 sezoane fara intretinere speciala, la o exploatare rationala.
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))

George Iorga
maniac

Mesaj de George Iorga » 06 Noi 2007 08:02

:mrgreen: Buna asta cu caciula ,asa de dimineata ...dar cred ca tot mi-ar mai trebuii niste ochelari de protectie ...cine stie ce dracu mai sare din mulinetele astea noi cand le deschizi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Serios ,sunt din ce in ce mai futuriste (vezi modelul Ryobi Prosycker) :D
Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!

Razvan.D
maniac

Mesaj de Razvan.D » 06 Noi 2007 10:58

@teacher
un raspuns cat se poate de bun ,m-am lamurit in privinta unor lucruri si acum sa trec la treaba :D

freecarp
veteran

Mesaj de freecarp » 06 Noi 2007 18:06

ti-ai luat caciula ruseasca?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Scrie răspuns