Alegere lansete de crap
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
-
Stefan Oancea
- junior member
-
Vlad Pavlovici
- senior member
Opinia generala e corecta. Pe lista asta se adauga si Greys, care lucreaza in Asia de multi ani si nu e nici pe departe la nivelul de calitate pe care si-l inchipuie lumea. La Greys, reputatia a supravietuit firmei.Stefan Oancea scrie:M-am mai interesat eu despre lansetele de la nash, si opinia generala este ca firme precum Nash, ESP, si chiar Shimano si Sert sunt producatori de clasa medie.
Century si Harrison sunt singurii producatori englezi autentici. Tehnologic Century are un avantaj, judecand dupa toate recordurile mondiale pe care le detine in surfcastingul de competitie, care e locul cel mai dur de evaluare a unei lansete (si unde 99% dintre producatorii de crap n-au indraznit niciodata sa calce). Principalul concurent pe terenul de competitie pentru Century nu e Harrison, ci Zziplex, care nu se adreseaza insa pietei de crap. Restul lansetelor vin din Asia. Pana si lansete considerate de toata lumea “traditional englezesti”, ca Rod Hutchinson, sunt de fapt blancuri asiatice de foarte buna calitate exportate in Anglia si echipate manual de rod-makeri britanici.
Productia asiatica nu e insa toata la fel. Intr-un interviu facut acum cativa ani cu Steve Harrison de la Harrison Advanced Rods, l-am intrebat ce parere are despre concurenta asiatica. Raspunsul a fost urmatorul: “Multe fabrici din Asia sunt mediocre, dar exista cateva in Koreea si foarte putine in China care scot produse excelente, de cea mai buna calitate, si fac unele lansete de clasa.” Si mai departe: “Exista insa unul sau doi fabricanti asiatici pe care ii admir si competitia cu ei ma determina sa raman in frunte.”
Asa ca exista lucruri excelente facute in Asia, unele dintre ele chiar la acelasi nivel cu cele facute in Anglia, totul e sa stii care sunt.
-
mihai florescu
- senior member
-
Stefan Oancea
- junior member
Corect!!! Cum naiba deosebesti ( in magazin, ca pe balta ar fi mai usor!) o scula buna de una vopsita frumos?
Eu am luat de proba o chinezarie ieftina ( 3,60m, 3 segmente) in primavara si am fortat-o cat am putut, inca e ok. Ma mir, si a costat doar vreo 90 RON
Am lansat si peste 120 g in toate felurile ce le stiu, am scos peste de 8kile fara mincioc ( se rupsese), taras, evident, ca eram singur. Numai cu masina n-am trecut peste el, si nu mai stiu ce sa cred, pare la fel de bun ca si Harrisonul luat acum 3 ani cu 320 Eur din Germania
Poate e o varianta sa ne luam scule ieftine, dupa un sezon le dam cadou copiilor/incepatorilor si avem tot timpul bete noi
Eu am luat de proba o chinezarie ieftina ( 3,60m, 3 segmente) in primavara si am fortat-o cat am putut, inca e ok. Ma mir, si a costat doar vreo 90 RON
Poate e o varianta sa ne luam scule ieftine, dupa un sezon le dam cadou copiilor/incepatorilor si avem tot timpul bete noi
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))
-
Vlad Pavlovici
- senior member
Sunt unele lucruri care se vad imediat, dar lucrul cel mai bun nu e sa deosebesti in magazin, e sa te informezi. La fel cum nu te duci pe o balta in necunoscut, te informezi si acolo.teacher64 scrie:Cum naiba deosebesti ( in magazin, ca pe balta ar fi mai usor!) o scula buna de una vopsita frumos?
Un exemplu de blancuri asiatice foarte bune, cu lucratura englezeasca, erau lansetele Rod Hutchinson, mai putin ultima serie, cea cu mandrina metalica. Vergile Leon Hoogendijk sunt aproximativ acelasi lucru. Acelasi producator, acelasi rod maker. Insa principalul concurent pentru Century si Harrison, la care se referea indirect si Steve Harrison, este Free Spirit.
Lasand la o parte aspectele tehnice, de materiale sau constructie, care pe multi nu-i intereseaza, cred ca un criteriu de evaluare este si vechimea pe piata. Majoritatea producatorilor scot serii noi de lansete la fiecare doi, trei ani, uneori si mai des, ca sa atraga clientii prin noutate. Tot ce e nou atrage. Singurii care nu au nevoie sa vina mereu cu ceva nou sunt cei ale caror lansete rezista fara probleme, fiindca sunt bune. Din cate stiu, doar trei firme au pe piata modele neschimbate dinainte de 2000, modele care continua sa se vanda bine, exact cei trei de mai sus, Century, Harrison si Free Spirit.
Daca te uiti nu numai la ce e nou, dar si la ce rezista, ai mai multe sanse sa iei un lucru bun.
- danicristi_79
- senior member
Observ ca incep sa se contureze niste raspunsuri avizate, tinand cont de personele, cu experienta ce completeaza acest topic.Citesc cu placere aceste lucruri , sfaturi si recomandari legate de numele producatorilor celebrii (Century, Harrison, Greys)....insa aceste " nume "si costa. Intr-adevar....e placut sa discuti despre Rolls Royce si Bentley.
Haideti totusi sa ne uitam un pic si spre cei care vor un Renault, un Peugeot
.Personal as vrea sa-mi indrept atentia spre niste bete care sa nu depaseasca 500 RON.....si sa fie si bune.
Apropo.....si Renault-ul are air-bag-uri....si aer conditionat
Haideti totusi sa ne uitam un pic si spre cei care vor un Renault, un Peugeot
Apropo.....si Renault-ul are air-bag-uri....si aer conditionat
-
Stefan Oancea
- junior member
Parerea mea este sa astepti pana apar reduceri la Sert(Prowess) si sa te indrepti catre ei.
In urma discutiilor de aici si cu mai multa lume, inclusiv pe forumuri si cu persoane din strainatate, am ajuns la concluzia ca lansete din gama premium sunt cele de la Harisson, Free Spirit si mai ales Century, dar NU Greys(de cand au mutat fabrica in China fac lururi de o calitate mai mult decat indoielnica). Neputand sa ma apropii de preturile celor 3 firme mentionate ma voi indrepta catre Prowess Anthology care momentan sunt 7 milioane jumate. Sunt aproape sigur insa ca asa cum m-am obisnuit, cei de la Sert in toamna-iarna vor reduce preturile cu 30%, drept pentru care vor ajunge la suma de 5 milioane o lanseta.
Cred ca in acest moment cei de la Prowess sunt ca si fabricanti de lansete ceva mai buni decat Daiwa, Shimano, Fox si altele care sunt facute tot in Asia. Nu sunt asa cunoscuti, ce e drept, dar totusi de-a lungul timpului Sert au facut niste lansete bune la preturi relativ accesibile, iar Prowess sunt mai nou divizia de crap a celor de la Sert. Am avut experienta atat cu lansete din gama ieftina a celor de la Sert(Harlow) si am avut ocazia sa incerc atat in aruncari cat si in drill unele din gama mai scumpa(Carpium). Ambele, pentru preturile lor, mi s-au parut foarte bune.
Eu oscilam in urma discutiilor intre Obsession 2 si Anthology insa indrumat chiar de cei de la Sert din Franta, ma voi indrepta catre Anthology. Poate cand voi dispune de ceva mai multe fonduri, in 2-3 ani voi trece si eu la ceva gen Century. Momentan insa nu am cum.
Multumesc tuturor celor care au postat pe acest topic!
In urma discutiilor de aici si cu mai multa lume, inclusiv pe forumuri si cu persoane din strainatate, am ajuns la concluzia ca lansete din gama premium sunt cele de la Harisson, Free Spirit si mai ales Century, dar NU Greys(de cand au mutat fabrica in China fac lururi de o calitate mai mult decat indoielnica). Neputand sa ma apropii de preturile celor 3 firme mentionate ma voi indrepta catre Prowess Anthology care momentan sunt 7 milioane jumate. Sunt aproape sigur insa ca asa cum m-am obisnuit, cei de la Sert in toamna-iarna vor reduce preturile cu 30%, drept pentru care vor ajunge la suma de 5 milioane o lanseta.
Cred ca in acest moment cei de la Prowess sunt ca si fabricanti de lansete ceva mai buni decat Daiwa, Shimano, Fox si altele care sunt facute tot in Asia. Nu sunt asa cunoscuti, ce e drept, dar totusi de-a lungul timpului Sert au facut niste lansete bune la preturi relativ accesibile, iar Prowess sunt mai nou divizia de crap a celor de la Sert. Am avut experienta atat cu lansete din gama ieftina a celor de la Sert(Harlow) si am avut ocazia sa incerc atat in aruncari cat si in drill unele din gama mai scumpa(Carpium). Ambele, pentru preturile lor, mi s-au parut foarte bune.
Eu oscilam in urma discutiilor intre Obsession 2 si Anthology insa indrumat chiar de cei de la Sert din Franta, ma voi indrepta catre Anthology. Poate cand voi dispune de ceva mai multe fonduri, in 2-3 ani voi trece si eu la ceva gen Century. Momentan insa nu am cum.
Multumesc tuturor celor care au postat pe acest topic!
-
Vlad Pavlovici
- senior member
Stefan, e adevarat ca Century nu are modele ieftine, dar atat Harrison, cat si Free Spirit au lansete mai accesibile ca pret. Vezi Harrison Extacy, daca vrei vergi mai blande, sau Free Spirit seria E, daca vrei lansete progresive de mare putere. Incearca sa te orientezi dupa reputatia firmei producatoare si a modelului care te intereseaza, nu dupa preturi si reduceri.
Pretul este o strategie de vanzari, nu un indicator de valoare. O lanseta facuta in China care costa 250 de lire nu e mai buna decat una facuta in Anglia care costa 200 de lire, doar incearca sa para mai buna, cu ajutorul pretului. Valoarea trebuie raportata la pret numai cand se refera la vergi cu reputatie consolidata in timp. Century NG costa cat costa pentru ca are in spate tehnologia Century si pentru ca de zece ani, de cand e pe piata, continua sa se vanda foarte bine la pretul ei. Cand a aparut, era mai buna decat orice altceva si inca este, pe un anumit segment. Lumea stie ca-si merita banii. Alte lansete costa enorm cand apar, se reduc fantastic dupa un an (chilipir! zic clientii), iar dupa doi ani au disparut si sunt inlocuite de alte modele care urmeaza acelasi traseu.
De fapt nu prea exista chilipiruri, iar lansetele de calitate nu se reduc niciodata prea mult. Garantia pe viata oferita de unele firme, de care beneficiezi platind cheltuieli de expeditie aparent derizorii (20 de lire), a fost o revelatie pentru ca le-a dat pescarilor o idee despre pretul real. Firma nu lucreaza in pierdere si daca isi permite sa inlocuiasca lansete de 250 de lire cu numai 20 de lire, cat costa de fapt lanseta?
Toata problema este sa poti deosebi intre modele de foarte buna calitate si modele cu un foarte bun marketing.
Pretul este o strategie de vanzari, nu un indicator de valoare. O lanseta facuta in China care costa 250 de lire nu e mai buna decat una facuta in Anglia care costa 200 de lire, doar incearca sa para mai buna, cu ajutorul pretului. Valoarea trebuie raportata la pret numai cand se refera la vergi cu reputatie consolidata in timp. Century NG costa cat costa pentru ca are in spate tehnologia Century si pentru ca de zece ani, de cand e pe piata, continua sa se vanda foarte bine la pretul ei. Cand a aparut, era mai buna decat orice altceva si inca este, pe un anumit segment. Lumea stie ca-si merita banii. Alte lansete costa enorm cand apar, se reduc fantastic dupa un an (chilipir! zic clientii), iar dupa doi ani au disparut si sunt inlocuite de alte modele care urmeaza acelasi traseu.
De fapt nu prea exista chilipiruri, iar lansetele de calitate nu se reduc niciodata prea mult. Garantia pe viata oferita de unele firme, de care beneficiezi platind cheltuieli de expeditie aparent derizorii (20 de lire), a fost o revelatie pentru ca le-a dat pescarilor o idee despre pretul real. Firma nu lucreaza in pierdere si daca isi permite sa inlocuiasca lansete de 250 de lire cu numai 20 de lire, cat costa de fapt lanseta?
Toata problema este sa poti deosebi intre modele de foarte buna calitate si modele cu un foarte bun marketing.