Scule De Crap...

Discutii despre echipamente si accesorii pentru pescuitul la crap. Tot aici puteti deschide discutii despre produsele aflate in magazinul online.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
bogdans
junior member

Mesaj de bogdans » 19 Mai 2004 12:15

Problema e ca nu toata lumea pescuieste la 80-100 metri. Eu de exemplu nu dau la mai mult de 30 metri de mal ceea ce poti face cu orice lanseta, asa ca pescuiesc cu lansete destul de rigide si nu foarte lungi (2.70) si nici macar nu-mi trebuie scule de ff buna calitate si care rezista bine la lanseuri puternice.

patabum
senior member

Mesaj de patabum » 19 Mai 2004 13:27

Pedros,

Ai 17 ani, urmeaza sa dai bac-ul si probabil la facultate. In plus esti la inceput de drum, atat in ceea ce priveste pescuitul crapului cat si in viata in general. Pe scurt, ai de acumulat, de testat, de invatat (din greselile tale si mai ales ale altora, daca esti baiat destept). Daca nu inveti bine de la inceput, te va costa ulterior sa corectezi.

Gandeste-te in primul rand unde vei pescui cel mai des si nu ocazional. Cat timp vei petrece la pescuit? Vei sta 2-3 zile legate (inclusiv noptile)? Atunci iei in calcul si senzorii. Daca nu, nu are rost, pentru inceput. Va trebui sa lansezi la distante mari? Atunci va trebui si sa nadesti la aceeasi distanta, gandeste-te cu ce? Cu racheta inseamna ca iti trebuie cel putin o lanseta cu actiune mare (3 1/2 - 4 lbs). Cobra o folosesti la boilies. Dai cu boilies, te cam costa. Te apuci sa le faci tu, tot te costa pina inveti sa le faci bine. Momesti cu prastia, deja nu mai vorbim de distante mari (iti ia ceva timp sa te perfectionezi). In plus, distanta mare fara precizie nu inseamna nimic. Va trebui sa folosesti un marker, sa te ajute, alta lanseta. Cum arata locul unde vei pescui cel mai des si implicit vei invata? Ce dimensiuni medii au pestii acolo? Nu te astepta la trofee de la inceput, decat daca esti foarte norocos sau pescuiesti cu cineva care este mai experimentat. O lanseta de calitate inseamna si un pret pe masura. Ce faci daca, din neatentie sau oboseala calci pe ea, sau o prinzi in usa masinii, sau o lovesti si crapa? Sau nu ai reglat frana bine, ai supradimensionat firul si plezneste pur si simplu in timpul drill-ului?

In plus, ca sa simti real o diferenta intre scule iti trebuie, fara nici o suparare, ceva experienta. Vlad are mare dreptate cind recomanda cititul revistelor de specialitate. Pierzi ceva timp, insa descoperi ceea ce te intereseaza si inveti din experienta altora. Si Ioan are mare dreptate cand iti recomanda sa testezi o singura combinatie inainte de a te decide. Fiecare are stilul lui si mai ales experientele lui, fiecare a invatat intr-un anume fel, unii singuri, altii ajutati de cineva. Unul stapaneste mai bine tehnica lansarii si iti recomanda o lanseta mai elastica, altul se bazeaza mai mult pe forta si iti recomanda una mai rigida, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Tu trebuie sa vezi intotdeauna ansamblul, este foarte important, mai ales la inceput. O combinatie nereusita (ex: lanseta rigida si fir foarte elastic) pentru un anume loc te poate indrepta intr-o directie gresita.

Incearca mai intai sa intelegi rolul fiecarei componente a ansamblului montura-fir-mulineta-lanseta-pescar. Vezi cum te integrezi tu, cu stilul tau in acest ansamblu si apoi vezi ce ti se potriveste. Esti un tip repezit, nerabdator, cauta scule rezistente. Esti calm, echilibrat, ia-ti scule fine. O sa folosesti fir textil de la inceput? Ma indoiesc. Atunci nu-ti trebuie galetul titanizat, deci pretul mulinetei scade. O sa folosesti inaintas? Atunci cauta o lanseta cu inele mari, sa nu se agate nodul, daca nu, nu are rost. Pescuiesti in egala masura si la Dunare si pe balti/lacuri? Atunci cauta o lanseta cu actiune medie (2 - 2 1/2 lbs), pe care sa o poti folosi si colo si colo. Pescuiesti mai mult pe rau? Iti trebuie ceva mai rigid si cu actiune mai mare, sa reziste curentului. Poti sa plantezi la distante mari? Atunci iti trebuie o mulineta cu o capacitate mare si o lanseta cu actiune de varf, sa poti intepa corect.

Ar fi foarte multe de spus, esenta este sa citesti, sa acumulezi, sa raportezi la tine si apoi sa decizi. Si, cel mai important, sa nu-ti fie frica sa testezi, sa experimentezi, nu inainte insa de a intelege mecanismul/actiunea a ceea ce testezi.

Sper sa-ti fie de folos si sa nu te fi plictisit prea tare.
Bafta la achizitie si kkt in traista!

SF
senior member

Mesaj de SF » 19 Mai 2004 13:28

Vad ca conteaza enorm sa aruncam la dracu in praznic,cit mai departe,nu ne intereseaza asa de mult sa aruncam mai intii pe locul momit.Cit despre scosul pestelui,cind o sa cintati somnului la mandolina,fara efect,pentru ca ii batrin si are nervii tociti,si o sa aveti lanseta facuta covrig,cu recordul la 3-4m de mal proptit intr-un prag sau ceva bolovani,atunci o sa "binecuvintati" lansetele moi.

Placa asta cu meseriasul care scoate peste frumos cu scule de 2lei am tot auzit-o pe forum.De ca nu-l intrebati pe meserias citi pesti a scapat(numai recorduri,uriasi,ce mai) pina a invatat meserie. Am tot respectul fata de astfel de meseriasi,dar va asigur ca nu-i nici o placere sa ratezi pesti mari pentru ca mulineta nu mai invirte sau batul se comporta ca un pai de secara.

Pedros,decit 3 bete de ciortan cu care nu apuci sa scoti un crap mai serios,mai bine unul de crap cu care poti scoate toti ciortanii din lume.
Plus ca ai nevoie de fir,plumb,cirlige .Astea NEAPARAT de calitate.Chiar si maseriasii cu bete de 2 lei la fir si cirlige nu fac rabat.Stiu ei de ce.

Fir Intins!!!

mirceas
veteran

Mesaj de mirceas » 19 Mai 2004 13:56

SF, poti sa-mi spui si mie ce sa fac pe un lac unde pragurile incep de la 90 m incolo, iar vara pe caldurile mari crapul numai acolo sta? sa pescuiesc la mal ca fraieru' si sa prind din cand in cand cate un caras (asta daca am bafta)?

vezi matale, depinde si de configuratia locului in care pescuiesti... sunt multe situatiile in care ai nevoie de lanseuri la distante mari. cat despre momit, acolo nu ai sanse decat cu barcuta teleghidata sau plantatul manual (inoti pana la locul cu pricina si imprastii momeala dupa care lasi un flotor).

multi din voi sunteti obisnuiti sa pescuiti in rauri sau balti mici dar uitati ca multi altii merg pe balti care poate au 200-400 m largime, daca nu mai mult. sa iti spun cum fac unii pe aici pe la mine ca sa castige distanta? intra in apa cu lanseta armata cam la 20-25 m in larg (apa e max. 1.5 m), arunca si revin la mal cu firul liber, dupa care aseaza lanseta in suporti si pun bambina. si crede-ma, de multe ori merita pentru acolo stau pestii mari...

noroc insa ca putini fac asa, altfel ar fi o mare tiganie pe balta...

fir intins!!

SF
senior member

Mesaj de SF » 19 Mai 2004 14:54

Pina acuma aproape toti a-ti vorbit de lansat departe,mai putin de aruncat mai la fix si de scos pestele.Cum zicea si Patabum fiecaruia i se potriveste o anume lanseta,ii cade bine la mina in functie de locurile unde pescuieste mai mult.Acuma am si eu ceva intrebari;
-Cu ce fel de lanseta (moale sau rigida) se lanseaza mai departe,mai la fix,cu care poti scoate mai bine pestele mare?
-Ce este mai important,sa lansam departe sau la fix sau sa putem scoate recordul?
-Unde-i mai usor de pescuit,pe o balta curata,pe una cu vegetatie,pe un lac adinc,cu praguri,agataturi,pe riu in curent,bolovani,cioate,praguri,e.t.c.?

De ce sa-mi iau o lanseta pentru cel mai usor caz si cu care in cazul mai greu sa nu fac fata,daca nu i-mi permit sa-mi cumpar mai multe scule?Cu o scula pentru cel mai greu caz fac fata cu succes in cazurile mai usoare,este corect ca in defavoarea placerii in drill(nu am gasit alt cuvint dar stii despre ce vorbesc).Cu alte cuvinte,cu un bat de crap poti prinde si obleti daca vrei ,dar cu un bat de oblete nu o sa scoti crap record.Si daca nu am bani sa-mi cumpar si bat de crap si de oblete atunci i-mi cumpar batul de crap,in detrimentul placerii drill-ului la oblete
Ar fi mai multe de spus dar ma opresc aici.

Fir Intins!!!

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 19 Mai 2004 17:23

asa cum spunea si mirceas, conteaza ENORM sa te duci peste 100m in lanseu, majoritatea baltilor put de resturi de nada intrata in putrefactie la 40-60 m de mal, pestele este speriat de bombardamentul care are loc pe o balta mai aglomerata pe aceasi distanta de mal, pragurile, firul apei ... o gramada de alti factori au determinat aparitia sculelor specializate pt pescuitul la mare distanta.
daca "ai cu ce" atunci ai mai multe sanse sa prinzi. iti faci o nadire buna la distanta mare de mal, unde este liniste (desigur urmaresti si restul factorilor : structura fundului, firul apei, izvoare etc), prezinti o momeala cum trebuie, folosesti o montura buna si sigur vei prinde mai mult, si cel mai important, mai mare decat restul lumii.

teoria cu " dau si eu aproape ca acolo nadeste toata lumea" eu nu o inghit.
Nu face ce nu-ti place!

iulian
member

Mesaj de iulian » 19 Mai 2004 17:56

lansata pe care ti-am recomadat-o este cormoran uk spirit pe care o pot folosi cu succes si la mare si la balta ( arunci lejer 80-90 m ) , mulinetele folosite in ultimul timp sunt okuma orix ,
daca ai drum la mare contacteaza-ma si putem incerca un pescuit sa incerci ansamblul ,
restul ( avertizoare, cobra , etc ) cred ca vor veni firesc in timp
fir intins
iulian
ps. firesc daca ai cu ce , poti incerca si la scule de firma si de valoare dar...

iulian
member

Mesaj de iulian » 19 Mai 2004 17:59

tot eu
ca parere personala nu ti-as reconda in nici un caz scule gipo , eu am avut tot timpul ( cit am folosit ) probleme cu gipo
iulian

SF
senior member

Mesaj de SF » 19 Mai 2004 18:52

Credeam ca se intelege ca vorbesc de locul momit de mine,cu ce cred eu de cuviinta,si pe care vreau sa-l pescuiesc,nu pe linga.Nu era vorba de unde momesc toti si arunca toti.Despre bombardament mi se pare ca am mai zis eu pe aici"IN SPECIAL PRIMAVARA PE APA RECE,CIND PESTELE SE DEPLASEAZA MAI PUTIN,SI DACA IL SPERII PINA SE INTOARCE ESTI ACASA".Era un topic despre pescuit primavara,mi se pare ca am recomandat lanseuri mai finute,montura sa se aseze pe apa,nu sa cada din cer . Cit despre putregaiuri prin apa mai ajung sa putrezeasca si resturi de plante dar ma indoiesc ca niste boabe de porumb simple ajung sa putrezeasca prin apa.Pe linga crap mai sint si alti pesti care mininca boabe de porumb.Normal,daca faci pe alchimistul si le tratezi cu tot felul de chestii si trezesti eu stiu ce reactii chimice atunci o fi posibil.Sau daca te apuci sa faci o piramida din mamaliga cit aia a lui Keops pe fundul baltii,atunci da.
Asa ca teoria cu "dau si eu aproape ca acolo nadeste toata lumea" nu o inghit nici eu,dar nici nu lansez departe doar de dragul lanseului.
Corect,sint si alti factori;structuri,firul apei,adincimea dar majoritatea arunca departe pentru ca asa li se pare ca ii bine.

Fir Intins!!!

mirceas
veteran

Mesaj de mirceas » 19 Mai 2004 18:56

eu zic din experienta ca in baltile mari ce este dincolo de 100 m e raiul de sub apa... daca pot spune asa.

e adevarat ca acum pestele vine mai la mal, pentru este la bataie si ca este in cautare de ape mici si mai incalzite, dar asta se intampla primavara tarziu si cel mult la inceput de vara, perioada in general scurta... restul anului adica in plina vara caniculara si toamna blanda esti nevoit sa cauti crapul la adancimi mai mari.

subscriu si eu la ce zice iulian, am avut si eu doua buc. de cormoran uk carp spirit pe care le-am "donat" unui prieten. si am fost foarte multumit de ele... culmea e ca le-am luat de la un magazin local care e reprezentant gipo...

fir intins!!

Scrie răspuns