Pot sa confirm ca a pune momeala exact unde sta pestele nu e o utopie, este doar o chestiune de localizare foarte precisa. In toamna asta, m-am intalnit cu o situatie speciala prin faptul ca, desi aveam la dispozitie o mare intindere de apa, cu adancimi diverse, si puteam plasa fiecare lanseta pe un loc diferit, am prins peste intr-un singur punct, cu o precizie matematica. Parca niciodata n-am avut parte de un decalaj atat de mare intre locurile de pescuit accesibile de pe acelasi vad, desi am constat deseori ca, intr-o apa bogata in hrana naturala si cu densitate de crap medie spre mica, pestele nu te cauta pe tine, orice i-ai da, trebuie sa-l cauti tu pe el. Pe lacul acesta, eram la un moment dat patru pescari intr-o zona restransa, in total 16 lansete, cercetasem apa cu sonarul, stiam topografia, nadisem cu zilele in pregatirea partidei, ei bine toate astea n-au servit la nimic. Pestele manca intr-un singur loc si locul acela nu fusese prima noastra optiune, poate ca nici nu i-as fi dat atentie daca o saritura de crap nu mi-ar fi spus unde sta. Era la mare distanta, intr-un raris. Si era chiar in dreptul lansetelor mele. Asa ca eu am putut prinde constant, gasind locul si putand sa-l exploatez, in timp ce restul prietenilor mei n-au prins aproape nimic. Povestea s-a repetat sistematic, in mai multe partide, ultima oara chiar in weekendul trecut, si probabil ca se va repeta si saptamana viitoare, cand ma intorc pe balta.
Ideea este ca, pana nu te intalnesti cu un caz acut de localizare, poti sa fii sceptic. Dupa aceea, insa, vei admite ca si cativa metri (centimetri, zic unii) pot face diferenta intre a prinde si a soma, mai ales pe o apa rece.