PH-ul. Un amanunt in modul de preparare al nadelor

Discutii despre nade si momeli - bile, mixuri, seminte, pregatire, componenta, conservare, retete, rezultatele lor etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

loco
junior member
Mesaje: 47
Membru din: 18 Mar 2009 09:31

PH-ul. Un amanunt in modul de preparare al nadelor

Mesaj de loco » 27 Mar 2010 00:38

Desi s-a mai discutat pe acest forum subiectul, il readuc la actualitate printr-o "simpla" intrebare: Cat de mult modificam valoarea Ph-ului din nada noastra fata de valoarea PH-ului din apa baltii in care pescuim?
Incerc sa dau si unele puncte de plecare in dezvoltarea subiectului (sper), plecand de la unele pasaje preluate dintr-un nr mai vechi din AVP, in care cineva din echipa SENZOR spunea ca cele mai bune rezultate la capturi le-a obtinut pe baza unor nade cu PH-ul intre 7.2 - 7.4 (daca retin bine). Aici insa era utila si o informatie legata de PH-ul apei unde au fost testate aceste nade.
Cred ca tocmai o diferenta intre cele 2 valori atrage crapul in zona nadita, dar de exemplu daca PH-ul apei are valoarea neutra 7, concepem o nada cu o valoare de 7.5 sau 6.5. Personal as opta pt 7.5 (bazica) decat o nada acida.
Urmatoare intrebare ar fi: Cu ajutorul caror ingrediente crestem valoarea PH-ului si cu ajutorul carora o scadem?

Fire innnnnnntinse!!!

cipibm
senior member
Mesaje: 333
Membru din: 19 Mai 2007 20:13
Localitate: baia mare
Contact:

Mesaj de cipibm » 27 Mar 2010 15:58

In articolul la care te referi, Vladeanu sustinea ca ingredientul care determina PH-ul bilei este aroma.Nu sant de acord cu aceasta afirmatie.
ciprian szabo
www.nordcrap.ro

Avatar utilizator
sorinacio_1
member
Mesaje: 188
Membru din: 01 Noi 2008 12:46

Mesaj de sorinacio_1 » 27 Mar 2010 19:59

afirmatii pur comerciale...
I'm a WINNER...!!!!!!!!!!:D:... :bere:....:bere:s'am sa beu si chefuiesc.....

loco
junior member
Mesaje: 47
Membru din: 18 Mar 2009 09:31

Mesaj de loco » 28 Mar 2010 16:37

nici eu nu cred ca aroma...ok, daca sa zicem Ph-ul il dam in jos cu niste aminoacizi de exemplu, pe baza caror ingrediente il facem sa creasca?

Avatar utilizator
zenhor
senior member
Mesaje: 322
Membru din: 01 Iun 2008 13:51
Localitate: Bucuresti

Mesaj de zenhor » 28 Mar 2010 23:16

pH-ul apei si pH-ul substratului sunt doua lucruri diferite si de cele mai multe ori chiar au valori diferite.
Vrei sa schimbi pH-ul unei suprafete de apa de cate hectare(care chiar daca e balta sau iaz, nu prea sta pe loc) cu o mana de bile aruncate cu cobra? Sau sa schimbi pH-ul substratului? De unde stii care e pH-ul apei si cel al substratului, care variaza si mai mult in functie de anotimp?
Cum trebuie sa fie pH-ul bilei, mai acid sau mai alcalin decat cel al apei/substratului?
Daca facem un mix din soia si gris si ii bagam un pH "de care trebuie", o sa prindem?

Apropo, procedeul de fierbere, mai ales avand in vedere ca folosim oua care ne folosesc la procesul de inchegare al mixului, dar ne cam omoara partea de eliberare a "continutului"...actiunea pH-ului asupra mediului lichid va fi cu atat mai mica.

Sa zicem ca intr-un Kg de bile punem 10 ml de aroma, cu un pH de 4(nu e un pH puternic acid...cam pe unde se situeaza si acidul acetic[otetul] sau acidul butiric). Cam cati ml de aroma vom avea intr-o bila pe care o punem la carlig? Facusem la un moment dat un calcul si iesise undeva pe la 0,05 - 0,08 ml aroma/bila. Chiar sunt capabili acei ml de a schimba pH-ul?

Pestele intr-adevar poate sa guste si sa miroasa nada fara sa o bage in gura, pentru ca elementele gustative si olfactive sunt solubile in apa. Filtrand apa din jurul nadei, isi poate da seama ce gust are si ce miros. Noi oamenii trebuie sa si bagam in gura ca sa putem gusta.
Puteti face un test cu jeleurile cu arome diferite. Tinandu-va de nas, gustul va fi invariabil acelasi. In clipa in care puteti si respira, gustul va capata si alte valente din cauza aromelor care se elibereaza in contact cu saliva. Cavitatea bucala si cavitatea nazala comunica si acesti compusi aromatici ajung si la celulele resposabile cu olfactia, potentand senzatia de gust.

De fapt gusturi sunt patru mari si late: dulce, amar, sarat si acru(sau cum spun asiaticii Umami). Prin alaturarea unei arome olfactive cu acest gust, se pot obtine combinatii nelimitate si asta face de fapt diferenta. E greu sa analizezi constient aceste lucruri pentru ca ele au loc intr-o parte a creierului destul de veche din punct de vedere filogenetic. E prezenta la aproape toate organismele.

Mecanismele care functioneaza pe baza de chemoreceptie(la cele mai multe organisme vii) sunt gustul, mirosul si detectia feromonilor. Daca incepe cu "chemo" nu trebuie neaparat sa punem acid sulfuric in bile ca sa le scadem pH-ul. Sau ceva mai aproape de realitate, acid clorhidric, ca n-are stomac si sa-i faca digestia mai rapida. Neavand stomac probabil ca nu are nici peretii intestinului prevazuti cu o mucoasa care sa impiedice acidul clorhidric sa atace tesutul acestuia.

Ca o linie generala, aroma e responsabila cu mirosul iar palatantii cu gustul. De fapt sunt in stransa legatura iar palatabilitatea inseamna ceva mult mai mult decat doar gust.
Este o combinatie a gustului, mirosului si a calitatilor nutritive ale unui aliment. Nu este constanta, ci variaza in functie de starea "individului". Este mai accentuata in lipsa "stimulului" si este mai scazuta imediat dupa consumul alimentului respectiv. Poate creea o "foame"(sau mai bine zis nevoie) care este mai presus de nevoile homeostatice. Este un mecanism foarte interesant, il sesizam si noi uneori probabil cand ne e pofta de un "junk-food" chiar daca stim ca ne face rau, sau o ca odata ce-l bagam in gura constatam ca nu e chiar asa grozav.
Dar e senzatia aia de "nevoie".

Aici deja psihologia se intrepatrunde cu fiziologie. Ar trebui sa consultam un neurofiziolog specializat pe ihtiologie.
<*))))))><{

man.fishing
veteran
Mesaje: 603
Membru din: 01 Apr 2008 12:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de man.fishing » 29 Mar 2010 09:19

O referire facuta de Paisley in "Carp" legata de pH:

"You may see refrences to "regulating the pH of a bait". I don't think that is possible. Most foods have a pH of around 7, which is neutral. Foodstuffs are buffered against change, which means that when you mix low pH attractosrs with neutral pH ingredients in pH terms the two remains independent of each other. You don't change the pH of a the bait, you simply introduce different levels of Ph to the bait and into the water. Only certain items in the bait will ionise and therby attract"

Avatar utilizator
sorinacio_1
member
Mesaje: 188
Membru din: 01 Noi 2008 12:46

Mesaj de sorinacio_1 » 29 Mar 2010 13:49

deci...?!.. totul tine de comercial.... sau de initierea unor noi subiecte de dezbateri.....
I'm a WINNER...!!!!!!!!!!:D:... :bere:....:bere:s'am sa beu si chefuiesc.....

man.fishing
veteran
Mesaje: 603
Membru din: 01 Apr 2008 12:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de man.fishing » 29 Mar 2010 15:13

Conteaza pH-ul nadei pt ca in functie si de pH-ul apei unde pui nada, poti face ca nada sa fie "efervescenta" sau nu!

;-)

Avatar utilizator
victorash
member
Mesaje: 274
Membru din: 11 Iun 2007 14:04
Contact:

Mesaj de victorash » 29 Mar 2010 19:58

"Aminoacizii sunt substante amfoterice ( au atat caracter acid – determinat de gruparea "carboxil" din molecula , cat si bazic - determinat de gruparea "amino"). Prin urmare, au un usor rol de "stabilizare" a pH-ului.
Datorita mecanismului de "reglare" al pH-ului indus de aminoacizi ii recomandam ca "stabilizatori" de pH ai nadei si ai unui volum extrem de restrans de apa din jurul ei"

http://www.carpingclub.ro/ingrediente-l ... amino.html

Avatar utilizator
zenhor
senior member
Mesaje: 322
Membru din: 01 Iun 2008 13:51
Localitate: Bucuresti

Mesaj de zenhor » 29 Mar 2010 21:33

Prin structura sa, apa(H-OH) are un caracter amfoter. Contine atat ion(i) de hidrogen cat si gruparea -OH(hidroxil). Prin urmare, recomandam utilizarea ei in boilies-uri pentru a stabiliza pH-ul.

O alta legatura intre aminoacizi si betaina, este ca derivaţii metilati cuaternari ai aminoacizilor sunt denumiţi betaine.
Betaina pe care o folosim noi este derivatul trimetilic al glicinei şi se obţine din acid cloracetic şi trimetilamină.
Problema cu fierberea(pentru betaine in general), este ca prin încălzire sufera o transpozitie de tip degradare Hofmann. Reactia este reversibila, dar numai intr-un mediu de reactie foarte greu de obtinut. Cu alte cuvinte, nu prea e reversibila decat daca "are loc o explozie de tipul celei de la Cernobîl" langa punga cu boilies.

Cu alte cuvinte, hai sa combinam betaina cu aminoacizi si butil-butirat cu acid n-butiric si o sa prindem numai crapi din 2 cifre chiar si pe lacul Morii.
Este o aroma celebra la a carei analiza s-a descoperit ca unul din elementele componente(mai multe ce-i drept) era acidul acetic(otetul). Acuma n-o sa ma apuc sa fac bile Monster Crab cu stropeala de Raureni sau Vincon.
<*))))))><{

Scrie răspuns