reteta boilies home made Squid&Octopus
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
- alex_mures
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 23 Ian 2008 20:35
- Localitate: TG-MURES
- Contact:
reteta boilies home made Squid&Octopus
as dori(daca se poate da din "casa") o reteta S&O,am o reteta de caviar facuta dupa scrisele lui Ladanyi Tamas din Ungaria(vedem la primavara...),dar din pacate nu am gasit niciuna de S&O.
Mersi anticipat
Mersi anticipat
- alex_mures
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 23 Ian 2008 20:35
- Localitate: TG-MURES
- Contact:
cine stie poate santeti mai timizi...pt. inceput va dau eu reteta boilies de caviar (din"casa") al lui Ldanyi care in 24.06.2005 a prins un crap de 32,4 kg pe Lacul Sarulesti cu boilies caviar
iata reteta:
250 gr. faina de peste marina
100 gr. faina de peste alba
200 gr. izolat de soia
100 gr. eggalbumin
250 gr. vitamealo
50 gr. faina alune tigrate
50 gr. prosecto insectivorous
arome
20 ml. aroma Caviar
5 ml. aroma Liver
5 ml. aroma Cranberry
5 ml. Ambio Amino
uleiuri
20 ml. ulei de alune tigrate
5 ml. ulei esential Juniper Berry
aditive
4 gr. Betain HCI
4 gr. Green Mussel aditiv
1-4gr. Caviar
8-10 oua
4 gr. sare fina
se amesteca bine componentele uscate(recomandabil sa fie date printr-o sita fina)
se amesteca bine ouale,se adauga aromele,uleiurile,aditivi iar duia aia se adauga componentele uscate treptat,pana se ajunge sa fie mixul de duritatea plastelinei.
Acesta reteta este tradus din limba maghiara,imi cer scuze pt. eventualele greseli ortografice
iata reteta:
250 gr. faina de peste marina
100 gr. faina de peste alba
200 gr. izolat de soia
100 gr. eggalbumin
250 gr. vitamealo
50 gr. faina alune tigrate
50 gr. prosecto insectivorous
arome
20 ml. aroma Caviar
5 ml. aroma Liver
5 ml. aroma Cranberry
5 ml. Ambio Amino
uleiuri
20 ml. ulei de alune tigrate
5 ml. ulei esential Juniper Berry
aditive
4 gr. Betain HCI
4 gr. Green Mussel aditiv
1-4gr. Caviar
8-10 oua
4 gr. sare fina
se amesteca bine componentele uscate(recomandabil sa fie date printr-o sita fina)
se amesteca bine ouale,se adauga aromele,uleiurile,aditivi iar duia aia se adauga componentele uscate treptat,pana se ajunge sa fie mixul de duritatea plastelinei.
Acesta reteta este tradus din limba maghiara,imi cer scuze pt. eventualele greseli ortografice
- danicristi_79
- senior member
- Mesaje: 343
- Membru din: 07 Iun 2007 10:14
- Localitate: Bucuresti
Aceasta reteta a fost prezentata de domnul Vladut Mateianu intr-una din revistele de profil de la noi.Eu am incercat-o si sincer a mers.
-1 kg squid & octopus SBS
-1 kg red hering Solar
-0,2 kg robin red. Se amesteca bine cele 3 mixuri, pana la omogenizare.
Lichide :
-atract squid & octopus SBS 120 ml
-aroma squid & octopus SBS 20 ml
-betaina 3 linguri mari
-whisky link 100 ml
-amino-ppc 30 ml
-attractamino 30 ml
-20 de oua.
Chiar sunt curios cine mai posteaza si discuta pe aceasta tema.Eu am tot incercat sa mai aflu cateva sfaturi....legate de prepararea boilesurilor, chiar si retete consacrate....insa e destul de greu " sa smulgi" cate ceva.
Pana la urma unde crezi ca am gasit ajutor? Pe forumurile engleze
-1 kg squid & octopus SBS
-1 kg red hering Solar
-0,2 kg robin red. Se amesteca bine cele 3 mixuri, pana la omogenizare.
Lichide :
-atract squid & octopus SBS 120 ml
-aroma squid & octopus SBS 20 ml
-betaina 3 linguri mari
-whisky link 100 ml
-amino-ppc 30 ml
-attractamino 30 ml
-20 de oua.
Chiar sunt curios cine mai posteaza si discuta pe aceasta tema.Eu am tot incercat sa mai aflu cateva sfaturi....legate de prepararea boilesurilor, chiar si retete consacrate....insa e destul de greu " sa smulgi" cate ceva.
Pana la urma unde crezi ca am gasit ajutor? Pe forumurile engleze
- alex_mures
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 23 Ian 2008 20:35
- Localitate: TG-MURES
- Contact:
-
- member
- Mesaje: 170
- Membru din: 05 Ian 2008 21:40
@Alex
fa o comparatie intre retata ta si reteta publicata de Mateianu - o sa vezi ca atita aroma / kg de mix , cit pui tu - el pune Amino ( de orice fel ) si invers ! Poate te pune un pic pe ganduri ? In principiu , sigur ca este discutabil , aroma nu are relevanta intr-un boilies , decit cel mult sa isi puna o amprenta asupra acelor bile astfel incit in timp crapii sa o recunoasca mai usor , ca fiind o nada de calitate .
fa o comparatie intre retata ta si reteta publicata de Mateianu - o sa vezi ca atita aroma / kg de mix , cit pui tu - el pune Amino ( de orice fel ) si invers ! Poate te pune un pic pe ganduri ? In principiu , sigur ca este discutabil , aroma nu are relevanta intr-un boilies , decit cel mult sa isi puna o amprenta asupra acelor bile astfel incit in timp crapii sa o recunoasca mai usor , ca fiind o nada de calitate .
- alex_mures
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 23 Ian 2008 20:35
- Localitate: TG-MURES
- Contact:
aici gasiti reteta aproape identica dar pt. 4 kg de boilies http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=589 , eu personal am copiat dintr-un DVD al lui Ladanyi Tamas,cine e interesat de DVD sa scrie si vedem cum putem face ... prin dc,messenger si il trimit
- vladut mateianu
- veteran
- Mesaje: 503
- Membru din: 23 Ian 2008 13:50
- Contact:
Daca te ajuta, uite ultimul meu articol din Pescar la Crap ! Ma bucur ca reteta mea ti-a adus satisfactii, important este sa ai incredere in ea, adica in nada ta ! Si noua, aceasta reteta ne-a adus multe bucurii...solzoase !
Boilesul solubil, trecut si viitor Asa cum am promis in articolul trecut, azi vom discuta doar despre boiliesurile solubile. In ultima vreme, tot mai multi pescari au constatat ca aparitia boiliesurilor solubile pe piata autohtona a provocat o intreaga insiruire de evenimente de care trebuie tinut cont , cum ar fi : castigarea majoritatii concursurilor din tara s-a facut pe baza de solubile, capturi mult mai numeroase pe baltiile deja invatate cu boiliesuri, rezultate incredibile pe balti pe care nu s-a pescuit niciodata cu boilies, dar si titlul de vicecampioana mondiala pe care l-a obtinut Romania la Campionatul Mondial. din Serbia.
Avand onoarea sa fiu printre primii care au pescuit in Romania cu aceasta noua nada si contribuind in decursul ultimilor 4 ani la fabricarea a circa 10 -15 tone de boiliesuri solubile in incinta magazinului Senzor, vreau sa va explic mai pe larg acum, concluziile la care am ajuns in urma experimentelor facute in acest domeniu si testate pe balti (uneori in concursuri, alteori in partide de agrement).
In primul rand, sa vorbim despre mix. In functie de granulatie , acesta influenteaza in mod direct procesul de solubilitate, aparand diferente de 2-3 ore pana la dizolvarea completa. Deci, un mix mai grunjos, cu granulatie mare, va ajuta boiliesul sa se descompuna mult mai repede decat un mix alcatuit doar din ingrediente in forma fina ,prafuri ! Ca sfat, aici v-as sugera ca macar o data sa incercati sa introduceti in mix micropellete SBS, nu creaza probleme la rulaj, iar boiliesurile care contin micropelletele vor actiona in apa ca o tableta de calciu efervescent .
Urmatorul lucru care conteaza enorm in procesul de solubilitate si care poate mari perioda de dizolvare totala de la 2 la 12 ore, este amestecul lapte de porumb-oua-apa. Cu toti stim ca pentru a face boilesuri solubile, amestecam mixul cu substantele nutritive, iar apoi adaugam in loc de oua, lapte de porumb diluat in proportie de 1:1 cu apa fierbinte. Astfel, faceam solubile cu o perioada de viata medie de 2 ore. Dar ,anumiti pescari, doreau boiliesuri solubile care sa dureze mai mult, care sa se topeasca total in 8-10 ore. Asa am ajuns sa amestec laptele de porumb cu oua si sa observ ca asa putem sa crestem timpul de solubilitate al boiliesurilor. Cu cat si care sunt proportiile ? Din pacate aici nu va pot raspunde exact, in joc sunt si cateva variabile( de una am vorbit deja mai sus, mixul) , asa ca nu se poate face un table standard, trebuie rabdare si facute teste !
Iar un lucru foarte important il constituie temperatura si adancimea apei in care vom lansa momeala. Pe o apa rece, boiliesurile se vor dizolva mai greu, iar presiunea variata exercitata asupra bilei datorita diferentelor de adancime , influenteaza in mod direct procesul de solubilitate.
Timpul de uscare si modul de uscare sunt iar niste factori de care trebuie tinuti cont. Un boilies uscat natural timp de 2 saptamani , se va dizolva mult mai repede decat unul uscat fortat in 48 de ore ! Si inca un mic secret, daca vrem ca o bila sa se dizolve mai repede( uneori si sub 1 ora !) este de ajuns sa o tinem cu cateva zile inainte intr-un dip care sa contina si putin CSL sau Wisky Link SBS.
Cam acestea ar fi, in mare, punctele de care trebuie sa tineti cont cand va apucati de facut solubile. Mai sunt si alte variante prin care putem modifica timpii de dizolvare (una ar fi fierberea boiliesurilor solubile !), dar deja cred ca ne complicam. Avantajul la aceste bile este ca le putem testa si in conditii de laborator, chiar putem inventa chiar noi un nou tip de momeala, cu ajutorul pastei solubile.
Iar pentru pescarii comozi, carora noaptea le este greu sa schimbe constant boiliesurile de la carlig, am sa le divulg o inventie marca Senzor : boilesuri tari( de 16 sau 18 mm) invelite intr-o pasta solubila de 2-4 mm si lasate la uscat minim o saptamana ! Este momeala ideala pentru carlig, langa boilesul tare ramanand in timp o mica gramajoara nutritive, asta in cazul in care vre-un crap mai curios nu s-a lasat deja pacalit de solubila ! Boiliesul tare din interior nu se strica(nu are contact cu aerul), iar un alt avantaj este ca putem lansa la distante mari, unde nu putem ajunge cu saculet solubil. Plus, repet, comoditatea !
In speranta ca am deslusit cateva dintre secretele boiliesurilor solubile, va invit sa treceti la mesele de rulat si la teste, iar pe cei comozi(de care tot am pomenit) ii anunt pe aceasta cale ca din primavara 2008 va fi lansata pe piata o intrega gama de boiliesuri solubile Senzor, si de nadit si de carlig si dipuite …plus alte surprize…solubile !
Boilesul solubil, trecut si viitor Asa cum am promis in articolul trecut, azi vom discuta doar despre boiliesurile solubile. In ultima vreme, tot mai multi pescari au constatat ca aparitia boiliesurilor solubile pe piata autohtona a provocat o intreaga insiruire de evenimente de care trebuie tinut cont , cum ar fi : castigarea majoritatii concursurilor din tara s-a facut pe baza de solubile, capturi mult mai numeroase pe baltiile deja invatate cu boiliesuri, rezultate incredibile pe balti pe care nu s-a pescuit niciodata cu boilies, dar si titlul de vicecampioana mondiala pe care l-a obtinut Romania la Campionatul Mondial. din Serbia.
Avand onoarea sa fiu printre primii care au pescuit in Romania cu aceasta noua nada si contribuind in decursul ultimilor 4 ani la fabricarea a circa 10 -15 tone de boiliesuri solubile in incinta magazinului Senzor, vreau sa va explic mai pe larg acum, concluziile la care am ajuns in urma experimentelor facute in acest domeniu si testate pe balti (uneori in concursuri, alteori in partide de agrement).
In primul rand, sa vorbim despre mix. In functie de granulatie , acesta influenteaza in mod direct procesul de solubilitate, aparand diferente de 2-3 ore pana la dizolvarea completa. Deci, un mix mai grunjos, cu granulatie mare, va ajuta boiliesul sa se descompuna mult mai repede decat un mix alcatuit doar din ingrediente in forma fina ,prafuri ! Ca sfat, aici v-as sugera ca macar o data sa incercati sa introduceti in mix micropellete SBS, nu creaza probleme la rulaj, iar boiliesurile care contin micropelletele vor actiona in apa ca o tableta de calciu efervescent .
Urmatorul lucru care conteaza enorm in procesul de solubilitate si care poate mari perioda de dizolvare totala de la 2 la 12 ore, este amestecul lapte de porumb-oua-apa. Cu toti stim ca pentru a face boilesuri solubile, amestecam mixul cu substantele nutritive, iar apoi adaugam in loc de oua, lapte de porumb diluat in proportie de 1:1 cu apa fierbinte. Astfel, faceam solubile cu o perioada de viata medie de 2 ore. Dar ,anumiti pescari, doreau boiliesuri solubile care sa dureze mai mult, care sa se topeasca total in 8-10 ore. Asa am ajuns sa amestec laptele de porumb cu oua si sa observ ca asa putem sa crestem timpul de solubilitate al boiliesurilor. Cu cat si care sunt proportiile ? Din pacate aici nu va pot raspunde exact, in joc sunt si cateva variabile( de una am vorbit deja mai sus, mixul) , asa ca nu se poate face un table standard, trebuie rabdare si facute teste !
Iar un lucru foarte important il constituie temperatura si adancimea apei in care vom lansa momeala. Pe o apa rece, boiliesurile se vor dizolva mai greu, iar presiunea variata exercitata asupra bilei datorita diferentelor de adancime , influenteaza in mod direct procesul de solubilitate.
Timpul de uscare si modul de uscare sunt iar niste factori de care trebuie tinuti cont. Un boilies uscat natural timp de 2 saptamani , se va dizolva mult mai repede decat unul uscat fortat in 48 de ore ! Si inca un mic secret, daca vrem ca o bila sa se dizolve mai repede( uneori si sub 1 ora !) este de ajuns sa o tinem cu cateva zile inainte intr-un dip care sa contina si putin CSL sau Wisky Link SBS.
Cam acestea ar fi, in mare, punctele de care trebuie sa tineti cont cand va apucati de facut solubile. Mai sunt si alte variante prin care putem modifica timpii de dizolvare (una ar fi fierberea boiliesurilor solubile !), dar deja cred ca ne complicam. Avantajul la aceste bile este ca le putem testa si in conditii de laborator, chiar putem inventa chiar noi un nou tip de momeala, cu ajutorul pastei solubile.
Iar pentru pescarii comozi, carora noaptea le este greu sa schimbe constant boiliesurile de la carlig, am sa le divulg o inventie marca Senzor : boilesuri tari( de 16 sau 18 mm) invelite intr-o pasta solubila de 2-4 mm si lasate la uscat minim o saptamana ! Este momeala ideala pentru carlig, langa boilesul tare ramanand in timp o mica gramajoara nutritive, asta in cazul in care vre-un crap mai curios nu s-a lasat deja pacalit de solubila ! Boiliesul tare din interior nu se strica(nu are contact cu aerul), iar un alt avantaj este ca putem lansa la distante mari, unde nu putem ajunge cu saculet solubil. Plus, repet, comoditatea !
In speranta ca am deslusit cateva dintre secretele boiliesurilor solubile, va invit sa treceti la mesele de rulat si la teste, iar pe cei comozi(de care tot am pomenit) ii anunt pe aceasta cale ca din primavara 2008 va fi lansata pe piata o intrega gama de boiliesuri solubile Senzor, si de nadit si de carlig si dipuite …plus alte surprize…solubile !
- Senzor Planet - Nada si Momeli de Pescuit
- Crapmania.ro - Pescuit la Crap