proteine / aminoacizi
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
- vladut mateianu
- veteran
- Mesaje: 503
- Membru din: 23 Ian 2008 13:50
- Contact:
Treaba cu cantitatea de proteina din nada nu este mereu relevanta, depinde cat de multi aminoacizi ajung in sangele crapului ! Interesant este ca in cazul in care tripsina si chemotripsina(enzime care sunt secretate de pancreas si sunt responsabile de digestia proteinelor)nu sunt prezente in cantitati suficiente, o parte din hrana(proteina) se elimina din organism neintrebuintata !. Rolul acestor enzime este sa desfaca proteinele in aminoacizi solubili (usor de absorbit in sangele crapului.)
Concluzie : o nada nu foarte bogata in proteina, dar bogata in extract de pancreas (substanta pe care o contine atractul de la SBS, de exemplu ) poate fi considerata mult mai hranitoare in multe cazuri, in comparatie cu alta nada care este doar bogata in proteina !
Concluzie : o nada nu foarte bogata in proteina, dar bogata in extract de pancreas (substanta pe care o contine atractul de la SBS, de exemplu ) poate fi considerata mult mai hranitoare in multe cazuri, in comparatie cu alta nada care este doar bogata in proteina !
- Senzor Planet - Nada si Momeli de Pescuit
- Crapmania.ro - Pescuit la Crap
-
- senior member
- Mesaje: 411
- Membru din: 23 Oct 2004 17:52
Parere
Proteina intr-un mix este relevanta functie de modul cum abordezi o partida de pescuit.In primul rind trebuie sa vedem daca pe balta pe care o sa pescuim avem concurenta serioasa(pestele a fost invatat cu bile ,sau nu,si daca frecvent balta este ocupata de pescari).
Daca ajung aminoacizii in singele crapului ?Din aceasta problema ne va scoate DIGERABILITATEA mixului folosit.Si cum evolutia nadelor de pescuit la crap a scos pe piata,atit ingrediente cit si bile gata facute, de o mare eficacitate si rafinament ,problema este inchisa .
In regim de concurs ne scoate din impas Vladut Mateianu.
Problema cu folosirea atractului cu extract de pancreas o consider numai un aspect al unei nade de pescuit si nu o problema de fond.
Daca ajung aminoacizii in singele crapului ?Din aceasta problema ne va scoate DIGERABILITATEA mixului folosit.Si cum evolutia nadelor de pescuit la crap a scos pe piata,atit ingrediente cit si bile gata facute, de o mare eficacitate si rafinament ,problema este inchisa .
In regim de concurs ne scoate din impas Vladut Mateianu.
Problema cu folosirea atractului cu extract de pancreas o consider numai un aspect al unei nade de pescuit si nu o problema de fond.
Orice s-ar intimpla fii om,peste n-ai cum sa devii!
- vladut mateianu
- veteran
- Mesaje: 503
- Membru din: 23 Ian 2008 13:50
- Contact:
@Cezar
Stiu ca stapanesti foarte bine notiunile legate de digestia crapului, de acea te rog sa intervi daca este cazul. Dintr-unul dintre manualele de piscicultura pe care la posed, am invatat ca digerabilitatea depinde de trei tipuri de enzime :enzimele digestive ale hidratilor de carbon(amilaza),enzimele digestiei proteinelor(pepsina,tripsina si chimotripsina) si enzimele digestiei lipidelor(lipaza).
In cazul nostru , asupra proteinelor vor "lucra" enzimele pepsina,tripsina si chimotripsina(care pot fi produse in stomac, pancreas, apendicele piloric sau glandele unicelulare intestinale), enzime care in functie de temperatura apei isi pot incetini activitatea cu pana la 65% ! Asa ca, chiar si in regim de concurs , degeaba este proteina daca temperatura apei si cantitatea de enzime nu ajuta la descompunerea lor !
Iar pe mine in concurs m-a preocupat mai mult aspectul numit PURGATIE !
Stiu ca stapanesti foarte bine notiunile legate de digestia crapului, de acea te rog sa intervi daca este cazul. Dintr-unul dintre manualele de piscicultura pe care la posed, am invatat ca digerabilitatea depinde de trei tipuri de enzime :enzimele digestive ale hidratilor de carbon(amilaza),enzimele digestiei proteinelor(pepsina,tripsina si chimotripsina) si enzimele digestiei lipidelor(lipaza).
In cazul nostru , asupra proteinelor vor "lucra" enzimele pepsina,tripsina si chimotripsina(care pot fi produse in stomac, pancreas, apendicele piloric sau glandele unicelulare intestinale), enzime care in functie de temperatura apei isi pot incetini activitatea cu pana la 65% ! Asa ca, chiar si in regim de concurs , degeaba este proteina daca temperatura apei si cantitatea de enzime nu ajuta la descompunerea lor !
Iar pe mine in concurs m-a preocupat mai mult aspectul numit PURGATIE !
- Senzor Planet - Nada si Momeli de Pescuit
- Crapmania.ro - Pescuit la Crap
Vladut: daca poti "da din casa", ce componente folosesti care asigura o purgatie eficace, iar efectul laxativ sa nu aiba efecte negative asupra apetitului in general? Eu stiu ca daca fac diaree, imi piere si pofta de mancare Este o intrebare cat se poate de serioasa!vladut mateianu scrie: Iar pe mine in concurs m-a preocupat mai mult aspectul numit PURGATIE !
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))
in cazul acesta, comparatia intre crap si om nu este deloc oportuna.teacher64 scrie:Vladut: daca poti "da din casa", ce componente folosesti care asigura o purgatie eficace, iar efectul laxativ sa nu aiba efecte negative asupra apetitului in general? Eu stiu ca daca fac diaree, imi piere si pofta de mancare Este o intrebare cat se poate de serioasa!vladut mateianu scrie: Iar pe mine in concurs m-a preocupat mai mult aspectul numit PURGATIE !
discutam de 2 aparate digestive diferite.
si oricum, vladut vorbea despre accelerarea procesului de digestie( mai bine spus a tranzitului intestinal) si nu de "stricarea pestilor la stomac"!
pt ca, daca despre asta ar fi vorba am face boilies din struguri cu lapte!
-
- senior member
- Mesaje: 411
- Membru din: 23 Oct 2004 17:52
Exact
Nu este un secret ca purgatia la crap se obtine astfel:
1.Folosirea unui amestec de lactoza,tripsina,caseina,glicerofosfat de sodiu,acid citric si bromelaina:
a)Lactoza se intilneste in caseina acida,in unele produse folosite de culturisti(proteina totala din lapte,zer-produse ce pot fi folosite fara nici o retinere ca ingrediente in pescuitul la crap)
b)Caseina este un produs care n-ar trebui sa lipseasca din nici un mix de boilies;"daca vorbesti cu un creator de mixuri este exact primul lucru pe care ti-l spune ca nu trebuie sa lipseasca din mixuri"
c)Acidul citric se gaseste usor:sare de lamiie.
d)Tripsina si bromelaina se gasesc in medicamente.Exemplu:WOBENZYM-contine pancreatina,tripsina,chimotripsina,amilaza,lipaza,papaina,bromelaina,rutozida(o
compozitie excelenta )
e)glicerofosfatul de sodiu are formula C3H5(OH)2PO4Na-este un tonic dar se gaseste mai greu.
2.Folosirea in compozitia nadei a acidului L-Glutamic liber,BETAINA HCL,extract de malt,pectina si pepsina.Betaina HCL creeaza mediul adecvat pentru descompunerea proteinelor.Includerea de malt si pectina stimuleaza proprietatile nutritionale,antiinflamatoare,emulsifiante si emoliente a complexului de enzime introdus in nada.
3.Folosirea condimentelor in mixuri.Sint produse naturale si eficiente.
4.Folosirea busuiocului.Busuiocul are o aroma mai slaba decit alti aromatizanti si se poate folosi fara riscuri in orice reteta de nada,maxim 5%/kg.
5.Folosirea prafului de Aloe Vera amestecata cu pulbere de marar uscat.Se poate folosi si sub forma de solutie din farmacii.Se foloseste maxim una ,doua linguri pe kg.Are proprietati laxative si purgative.
Exista pe piata si produse gata facute ,dar puteti sa le faceti si voi.Atentie la cantitati(foarte mici)
O sa ma intrebati daca am incercat astfel de produse.Da ,am incercat ;atit combinatii cit si produse gata facute.Mai bine spus:am folosit astfel de produse. Despre eficienta lor (chiar daca erau gata facute)nu pot spune nimic concludent din experienta mea.
1.Folosirea unui amestec de lactoza,tripsina,caseina,glicerofosfat de sodiu,acid citric si bromelaina:
a)Lactoza se intilneste in caseina acida,in unele produse folosite de culturisti(proteina totala din lapte,zer-produse ce pot fi folosite fara nici o retinere ca ingrediente in pescuitul la crap)
b)Caseina este un produs care n-ar trebui sa lipseasca din nici un mix de boilies;"daca vorbesti cu un creator de mixuri este exact primul lucru pe care ti-l spune ca nu trebuie sa lipseasca din mixuri"
c)Acidul citric se gaseste usor:sare de lamiie.
d)Tripsina si bromelaina se gasesc in medicamente.Exemplu:WOBENZYM-contine pancreatina,tripsina,chimotripsina,amilaza,lipaza,papaina,bromelaina,rutozida(o
compozitie excelenta )
e)glicerofosfatul de sodiu are formula C3H5(OH)2PO4Na-este un tonic dar se gaseste mai greu.
2.Folosirea in compozitia nadei a acidului L-Glutamic liber,BETAINA HCL,extract de malt,pectina si pepsina.Betaina HCL creeaza mediul adecvat pentru descompunerea proteinelor.Includerea de malt si pectina stimuleaza proprietatile nutritionale,antiinflamatoare,emulsifiante si emoliente a complexului de enzime introdus in nada.
3.Folosirea condimentelor in mixuri.Sint produse naturale si eficiente.
4.Folosirea busuiocului.Busuiocul are o aroma mai slaba decit alti aromatizanti si se poate folosi fara riscuri in orice reteta de nada,maxim 5%/kg.
5.Folosirea prafului de Aloe Vera amestecata cu pulbere de marar uscat.Se poate folosi si sub forma de solutie din farmacii.Se foloseste maxim una ,doua linguri pe kg.Are proprietati laxative si purgative.
Exista pe piata si produse gata facute ,dar puteti sa le faceti si voi.Atentie la cantitati(foarte mici)
O sa ma intrebati daca am incercat astfel de produse.Da ,am incercat ;atit combinatii cit si produse gata facute.Mai bine spus:am folosit astfel de produse. Despre eficienta lor (chiar daca erau gata facute)nu pot spune nimic concludent din experienta mea.
Orice s-ar intimpla fii om,peste n-ai cum sa devii!
Re: Exact
@Cezar:PANAIT CEZAR scrie:Nu este un secret ca purgatia la crap se obtine astfel:
1.Folosirea unui amestec de lactoza,tripsina,caseina,glicerofosfat de sodiu,acid citric si bromelaina:
a)Lactoza se intilneste in caseina acida,in unele produse folosite de culturisti(proteina totala din lapte,zer-produse ce pot fi folosite fara nici o retinere ca ingrediente in pescuitul la crap)
b)Caseina este un produs care n-ar trebui sa lipseasca din nici un mix de boilies;"daca vorbesti cu un creator de mixuri este exact primul lucru pe care ti-l spune ca nu trebuie sa lipseasca din mixuri"
c)Acidul citric se gaseste usor:sare de lamiie.
d)Tripsina si bromelaina se gasesc in medicamente.Exemplu:WOBENZYM-contine pancreatina,tripsina,chimotripsina,amilaza,lipaza,papaina,bromelaina,rutozida(o
compozitie excelenta )
e)glicerofosfatul de sodiu are formula C3H5(OH)2PO4Na-este un tonic dar se gaseste mai greu.
2.Folosirea in compozitia nadei a acidului L-Glutamic liber,BETAINA HCL,extract de malt,pectina si pepsina.Betaina HCL creeaza mediul adecvat pentru descompunerea proteinelor.Includerea de malt si pectina stimuleaza proprietatile nutritionale,antiinflamatoare,emulsifiante si emoliente a complexului de enzime introdus in nada.
3.Folosirea condimentelor in mixuri.Sint produse naturale si eficiente.
4.Folosirea busuiocului.Busuiocul are o aroma mai slaba decit alti aromatizanti si se poate folosi fara riscuri in orice reteta de nada,maxim 5%/kg.
5.Folosirea prafului de Aloe Vera amestecata cu pulbere de marar uscat.Se poate folosi si sub forma de solutie din farmacii.Se foloseste maxim una ,doua linguri pe kg.Are proprietati laxative si purgative.
Exista pe piata si produse gata facute ,dar puteti sa le faceti si voi.Atentie la cantitati(foarte mici)
O sa ma intrebati daca am incercat astfel de produse.Da ,am incercat ;atit combinatii cit si produse gata facute.Mai bine spus:am folosit astfel de produse. Despre eficienta lor (chiar daca erau gata facute)nu pot spune nimic concludent din experienta mea.
Vorba aia: am intrat vitel si-am iesit ...bou !
Punctele 1-5 se folosesc in combinatie, ori fiecare in parte are efectul scontat? Un dozaj informativ? Riscul de supradoza e foarte mare la substantele astea. Sub-dozarea e ineficace. Vreun punct de reper?
Credeti ca are vreun efect o substanta laxativa introdusa in bilele de momeala?! Dimpotriva, eu le vad rostul numai in nade, dupa ce-a ajuns la carlig, e cam tarziu pentru crap sa faca caca
Si repet intrebarea: s-a demonstrat ca ar avea efect benefic un laxativ in hrana crapului? Din cate am vazut eu, ORICE animal ( inclusiv omul) are apetenta scazuta cand are diaree. Folosirea enzimelor in schimb, mi se pare logica si benefica. Pepsina, tripsina, pancreatina, etc, usureaza digestia ( deci probabil si accelereaza tranzitul intestinal), fara a da insa efectele patologice asociate diareei. Mi-s oarecum in ceata.
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))
Si inca o intrebare: stie cineva cantitatea medie de hrana pe care o ingurgiteaza un crap in 24 de ore, de ex, in perioadele de hranire maxima? Ca procent din greutatea corporala, evident!
Asa am putea calcula cu o buna aproximatie, dozajul substantelor "sensibile" la supradozaj, ca mg/kilocorp. Mi se pare mult mai precis decat sa spui "2% din masa mixului", cu toate ca pana la urma tot acolo ajungem.
Asa am putea calcula cu o buna aproximatie, dozajul substantelor "sensibile" la supradozaj, ca mg/kilocorp. Mi se pare mult mai precis decat sa spui "2% din masa mixului", cu toate ca pana la urma tot acolo ajungem.
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))