Vin cu o intrebare la voi.
Stiu ca majoritatea pescuiti si la alti pesti decat la crap, deci va rog sa nu va suparati.
Cum se pune Tiparul in carlig pentru Somn?si care-i montura pe care o folositi?
Tipar in carlig
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
Tipar in carlig
Nelu B.
La pescarii de Dunare din zona Doljului am vazut ca prindeau tiparul cu un ac foarte mare (de cele mai multe ori rusesc
) cam la jumatatea corpului (sub dorsala).
Spre deosebire de pestisorii vii (obletei-oclei, cum sunt numiti local sau carasei) este interesant ca tiparul este foarte vivace si dupa multe ore de stat in apa, cand plecau, ii scoteau din carlig si ii eliberau!, ziceau ei ca traieste bine mersi!
Foloseau monturi Pater Noster cu forfacul scurt (pt. a nu incurca montura, cum a spus si Carprom despre anghila), legat la aproximativ 50cm. de plumb.
Iar interesant, daca la rame sau coropisnite scoteau somotei, la tipar muscaturile erau mult mai rare (sau deloc), dar trageau numai somni grei(peste10kg.).Anul trecut, in prima noapte am vazut doi somni prinsi la tipar, iar in celelalte trei nopti, nimic.
Spre deosebire de pestisorii vii (obletei-oclei, cum sunt numiti local sau carasei) este interesant ca tiparul este foarte vivace si dupa multe ore de stat in apa, cand plecau, ii scoteau din carlig si ii eliberau!, ziceau ei ca traieste bine mersi!
Foloseau monturi Pater Noster cu forfacul scurt (pt. a nu incurca montura, cum a spus si Carprom despre anghila), legat la aproximativ 50cm. de plumb.
Iar interesant, daca la rame sau coropisnite scoteau somotei, la tipar muscaturile erau mult mai rare (sau deloc), dar trageau numai somni grei(peste10kg.).Anul trecut, in prima noapte am vazut doi somni prinsi la tipar, iar in celelalte trei nopti, nimic.
spun din experientza ca eu la tzipar am prins numai salau....aia pana in 10cm...am dat si cu tzipari mai mari....dar cred ca astia sperie totzi pestii...mai bine i-i mananci ca sunt o delicatesa.......de fiecare data cand ajung prin delta sau pe dunare unde sunt gropane mai mari ma jur ca nu mai iau tzipari....dar...asa 2-3 sa fie acolo...ca poate...cu toate ca eu...somn am prins numai la rama sau buket de rame...si mai mari si mai mici....
anul asta o sa fie mult peste pe Dunare .... dar si multa apa deasupra ....
http://www.crap.ro/forum/phpBB2/album_p ... ser_id=673
http://www.crap.ro/forum/phpBB2/album_p ... ser_id=673