Sfaturi? pentru incepatori!!?

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
DD
member

Mesaj de DD » 26 Mai 2003 10:02

Am patit si eu acum doi, trei ani acelas lucru. Din neatentie am varsat lichidul din borcan si pentru ca era foarte cald de teama ca boabele sa nu se acreasca am pus miere pentru a le conserva. S-au stans dar pentru ca nu aveam de unde procura altele am pus pe fir si am pescuit cu ele si am luat un ciortan de aproape 3 Kg.

Gigi Duru
junior member

Mesaj de Gigi Duru » 26 Mai 2003 13:25

Vreau sa pescuiesc timp de doua saptamani intr-o balta(bratz mort al unui rau,latzime=15-20m;adancime=1,5-2m;inconjurata de stuf shi tufe;peshte:-crap~1-20kg;amur~1-20kg)
Ce cantitate shi din care anume ma sfatuitzi sa folosesc ca nada shi momeala pt. speciile de peshte sus mentzionate?
Am in dotare:-BALZER lung de 2,40m(100-200g);fir.CARP EXPERT de 0.40mm;fir textil 0,12mm(CORASTRONG);carlig-0,1(GAMAGATSU)

Gigi Duru
junior member

Mesaj de Gigi Duru » 04 Iun 2003 18:57

Buna!Indrasnesc din nou,sa va rog sa-mi datzi shi mie cateva sfaturi,referitor la ceea ce v-am rugat anterior,chiar cu riscul ca unii dintre voi sa va repetatzi.
Din raspunsurile primite(referitor la boabele de porumb conservat)am tras urmatoarea concluzie:momeala conservata nu trebuie sa intre in contact cu alte "substantze" deoarece sunt toate shansele sa o stricam!
La fel ca shi Gica Ghioru sunt adeptul plutelor executate din cocean,dar spre deosebire de acesta nu shtiu cum sa le fac.Ash fi bucuros daca le-ash putea achizitziona din magazine.Sunt dispus sa ofer pana la 25000lei/buc.Singurul inconvenient referitor la aceste plute este acela ca nu rezista in timp(chiar daca sunt lacuite)
Aproate la fel de mult imi plac shi plutele executate din pene de gasca(nici pe acestea nu le gasasc in magazine)
Ashtept cu nerabdare sugestile voastre!

DD
member

Mesaj de DD » 05 Iun 2003 08:39

Pentru plutele din cocean de porumb eu folosesc partea de la spic uscata bine. Pentru a astupa capetele si a limita imbibarea cu apa in timp prea scurt se poate proceda in felul urmator. Confectionezi un con mai ascutit din tabla (cea de conserva este foarte buna) la baza lasind o bucata de pe care sa o poti prinde intr-o menghina (sau un cleste). Se incalzeste conul cu o spirtiera (sau bricheta cu benzina) si se impinge bucata de cocean in con rasucind-o. Capatul coceanului se muleaza dupa forma conului iar la racire isi mentine forma. Firul se trece printr-un varnis mai gros in care sa intre "pluta". Este bine sa fie lacuita pentru a rezista mai mult. Incearca sa folosesti un lac pentru iahturi ( se gaseste in magazinele de vopsele, eu l-am descoperit cand parchetarul angajat l-a cumparat si folosit in loc de lac pentru parchet) pentru ca rezista mai bine la apa si UV. In rest pentru dimensiuni depinde de imaginatie. Pentru lestarea liniei eu asez plumbii "Logaritmic". Pentru plutele din pana de gasca imi aduc aminte ca am citit ceva intr-o revista "Vanatorul si Pescarul " din anii 58-60 (colectia bunicului) incerc sa imi fac timp si sa caut articolul.

Gigi Duru
junior member

Mesaj de Gigi Duru » 05 Iun 2003 22:12

DD itzi multzumesc!Care este dupa parerea ta perioada optima pt. recoltarea"spicului",shi care pare a conului vine in contact cu acesta?Sa intzeleg ca interiorul conului?La fel de neclara imi este shi expresia"Logaritmic".Pot intzelege o inshiruire sub forma de shirag a plumbilor?Ce vrea sa insemne"UV"?(lovituri,variatzii la intemperii?)
Sper sa ne aduci shi noua la cunoshtintza din vasta experienta a bunicilor.

Vlady
new member

Mesaj de Vlady » 06 Iun 2003 00:29

UV = Ultra Violet
Get rich or die tryn

Tile
junior member

Mesaj de Tile » 06 Iun 2003 12:25

Perioada optima de recoltare a spicului de porumb este luna octombrie dupa coacerea completa
Se recolteaza portiunea dintre inflorescenta si primul nod
Pont: ca sa nu ai probleme cu imbibarea plutei la pescuit inmoaie-i capetele 1-2 min in ceara de albine calda (45-50gr C)

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 06 Iun 2003 17:02

stie cineva cum se realizeaza mufele la lansetele de alun din 2 bucati?
Nu face ce nu-ti place!

Gigi Duru
junior member

Mesaj de Gigi Duru » 07 Iun 2003 03:19

Sincer sa fiu nu m-am ashteptat sa primesc cu promptitudine informatzii atat de pretzioase (valabile).Va multzumesc!De aceea am sa indraznesc sa fac inca un pas spre a afla cat mai multe lucruri din"tainele pescuitului".Banuiesc ca mufele pt.lansete din betze de alun trebuie sa fie executate din tzevi de cupru,alama,chiar shi aluminiu,in functzie de ce gaseshte fiecare,probabil cum am eu la cele doua lansete din fibra de sticla,lungi de ~2,3m(executate de tata in vremuri mai bune).Daca tot am adus vorba despre ele v-ash ramane recunoscator daca m-atzi invatza cum sa matisez inelele(care trebuiesc inlocuite).Ce inele imi putetzi recomanda?(pe care sa le pot procura din magazine).Tzevile (diametrele lor trebuie sa fie apropiate,pt. a se putea realiza imbinarea) se introduc prin presare,eventual cred ca sa poate folosi chiar shi un"clei"(in cazuri extreme se pot matisa).Manerul se poate face din:dopuri de pluta,tija fileteta la capete,rashina pt.fixare,sistem de prindere a mulinetei.

DD
member

Mesaj de DD » 11 Iun 2003 09:12

Multumesc pentru intelegere si ajutor membrilor forumului care au lamurit o parte din neclaritatile mesajului precedent. Referitor la "plumbaj", in special in apele curgatoare dar si atunci cind sunt valuri in apele statatoare (asta daca administratori nu "plimba apa" si aceasta devine si curgatoare) curentii actioneaza asupra firului, plumbilor si plutei iar momeala prezentata se misca in mod nenatural, fiind mai agitata cind coboara mai jos. Pentru a diminua aceste influente dar si pentru a echilibra optim linia se pot folosii mai multi plumbi de dimensiuni mici repertizati pe fir in mod diferit:

-----oooo------ooo----oo-------o-------> ("plumbaj logaritmic")

-------oooooooo-------o-----o-----o-----> (" coada de soricel")

sau

-----o------o------o----------ooooooo-------->

Numarul plumbilor este orientativ, eu incercand doar sa redau schematic principiul acestui plumbaj.
Atunci cand curentul este mai mare la adincime se foloseste varianta in care plumbii sunt concentrati spre ac, cand curentul este mai mic si influenta valurilor este mai mare se grupeaza plumbii spre pluta. In acest fel momeala este "stabilizata" si are mai putine miscari nenaturale. In plus linia este mai sensibila, iar in momentul in care pestele incearca momeala rezistemta produsa de montura este minima si nu sperie pestii. Nu in ultimul rand la achilibrarea liniei trebuie avuta in vedere si greutatea momelii. In magazine se comercializeaza linii echilibrate, dar eu cred ca acest lucru se poate realiza numai in functie de condiitiile din teren. Nu cred ca exista plute, plumbi sau momeli cu greutati identile pentru a aplica o formula la toate liniile. In cazul plumbilor mici se pot adauga sau scoate in functie de greutatea momelii si echilibra optim mai rapid si mult mai fin.

Scrie răspuns