In primul rand sa ma prezint (ca asa este politicos).
Ma numesc Alin Preda si sunt pasionat de pescuit de multi ani. Pescuiesc majoritatea timpului la porumb, si ocazional la boiles, fara pretentii de mare pescar. Recordul personal se situeaza undeva in jurul a 5kg, dar pentru ceea ce vreau eu este multumitor. De mentionat este faptul ca nu imi place pestele ca mancare, deci nu voi fi vazut plecand cu peste de pe balta.
@pestisorul - ma voi adresa cu persoana a 2-a singular, tinand cont de faptul ca esti doar un pseudonim, un individ fara personalitate care simte nevoia de a-si exprima niste frustrari (probabil acumulate de-a lungul vietii) on-line. Departe de tine sintagma "cu picioarele pe pamant".
Ceea ce m-a indemnat sa intervin este faptul ca m-am saturat de acesti "Gica contra" care sunt, regretabil, printre noi. Numai critici din partea voastra, dat fiind faptul ca sunteti incapabili sa veniti cu o idee inovatoare, o propunere de imbunatatire a unor stari de fapt. Pestisorule, societatea in care traim este caracterizata de "democratie", ceea ce pe intelesul tau inseamna ca ti-ai castigat dreptul de a alege. Transpus in situatia noastra, ai dreptul sa alegi intre a te duce pe Stolnici sau nu. Faptul ca tu, desi nemultumit, continui sa mergi pe aceasta balta, denota ceva. Ce anume, te las pe tine sa cauti pe google, ca tot ai activitate on-line necunoscuta unor initiati ca noi, restul.
Nu vreau sa ma apuc acum sa iti combat toate afirmatiile tale punct cu punct, cu citate, ca nu are rost. Altul este rolul acestui thread.
Ceea ce vreau sa scot in evidenta este un singur lucru: De ce oare, nu am auzit pe nimeni sa fi cumparat crap de Stolnici? Hai sa recunoastem, Pitesti nu este un oras mare. Asa cum am mai auzit si vazut poze cu anumiti pesti care au trecut de paznici in compania rotii de rezerva sau pe la aripa, ar fi trebuit sa auzim mult mai mult despre pestii care se vand din aceasta balta, daca ar fi asa cum afirmi tu. Daca pestii ar fi fost cumparati de alti patroni de lacuri, de ce nimeni nu si-a facut reclama de genul "Stolnici nu mai are pesti, toti sunt la mine in lac!". Nimeni nu afirma ca a cumparat peste din Stolnici, nici persoane fizice, nici persoane juridice (societati care au in administrare lacuri).
Scuza ca "nu am prins peste se datoreaza faptului ca nu mai este peste in lac - tot a fost scos si vandut" este mai veche decat cea mai veche meserie din lume - si aici apelez la cultura ta generala sau te las sa afli "on-line". Nimeni nu isi pune problema ca poate la el este greseala, la modul in care prezinta momeala in apa, la neglijenta intocmirii monturilor... Ceea ce ar trebui sa dea de gandit multora. Si spun toate astea pentru ca si tu ai afirmat ca pe Stolnici este peste mult si mare.
Nu mai vreau sa amintesc de faptul ca exemplarele care au reusit sa atinga o anumita greutate nu mai sunt la fel de usor de pacalit de momeli, cu atat mai mult stiu sa se fereasca de plase. Cunoscatorii stiu cat de braconata a fost balta pana sa fie preluata - ce a rezistat in vremea braconierilor, sigur ar fi rezistat in actualele conditii, daca s-ar fi bagat vreo plasa. Dar nu este cazul.
O alta abordare pe care ai fi putut sa o ai ar fi avut ca obiect substituirea ta cu concesionarul/administratorul lacului.
De ce sa vinzi niste crapi mari, pe care sa iei aceiasi bani/kg, cand poti vinde mai multi pesti mai mici si sa obtii acelasi profit.
Daca ai avea cunostintele pe care pretinzi ca le ai la Nucet, ai fi stiut ca nici macar aceasta ferma piscicola nu vinde pesti 3+ decat in anumite conditii si putini la numar. Ceea ce s-a reusit cu popularile pe Stolnici, te asigur ca nu mai reuseste alt patron de balta prea curand.
Revin la patron: de ce sa dea pestii mari si sa ramana doar cu traisarii, cand poate sa tina atat C&R, cat si traistari in acelasi loc, pana la un moment dat, moment dictat doar de dezvoltarea pestilor in apa (aproximativ 5 ani de acum inainte). In aceasta privinta, eu sunt un martor cel putin obiectiv. Avand in vedere doleantele mele de la pescuit, am inceput sa prind acum 4 ani ceea ce se populase masiv in acea vreme, adica 300-500g. Si cu trecerea timpului, am prins aceiasi pesti, doar ca greutatea lor a crescut pana la 2,5-3 kg (se pot vedea si in pozele colegului livulik). Deci, pot trage concluzia ca pestii, chiar si cei mici, au ramas acolo, la care mai adaugam rata lor de inmultire, mult mai mare decat rata de "scurgere" pe langa paznici.
Deci administratorul nu are decat sa astepte ca pestii sa creasca pana balta poate concura cu Sarulesti (asta in privinta pestilor), adaugand anual sau de 2 ori niste populari cu exemplare mari si sa asigure paza.
Nu cred ca cineva poate contesta frumusetea peisajului. Insa, ce altceva mai poate face administratorul in acest timp: poate imbunatati conditiile de pescuit prin mentinerea curateniei, amenajarea locurilor de pescuit .... SI nu cred ca poate fi contestata curatenia, asa cum nu poate fi contestat faptul ca a reusit iluminarea majoritatii standurilor de pescuit, umbrelute pentru adapost, pontoane si gratare. Si din cate am inteles, incepand cu aceasta iarna vor fi aduse si alte imbunatatiri. Dar asta vom vedea.
Acestea fiind spuse, va doresc tuturor fire intinse si zbuciumate.
Ne vedem pe balta