ma suna un prieten,amator de pescuit sa-l traversez a doua zi bratul borcea sa dea la peste pe malul de pe insula ialomitei.stabileste locul intalnirii,ptr ca el venea cu masina si eu a trebuit sa las masina la locul de ancorare a barcii.montez motoru,iau rucsacu,lanseta ramele si hai sa-l trec pa ue..vroia sa dea la crap,somn.eu mi-am luat doar lanseta de spining ca vroiam sa patrulez pe langa maluri si sa vad ce mai misca.ajung la locul stabilit,incarcam bagajul lui si traversam.il "plantez" pe locul ales,sa nu zica pe urma ca l-am "faultat" si mai ales ca pescuieste de 25 de ani(asa se lauda).ii urez bafta,cu "raspunsurile" adecvate din partea lui si zic sa mai stau nitel,sa nu-l las singur,sa i-o traga vre-un peste la fund.

in timp ce-l necajeam io si el isi pregatea lansetele,mi s-a facut sete si am zis ca putina bere nu strica.deodata vad la cativa metri in lateral o forma de peste.nu stiam cum sa procedez. ma gandeam sa nu-l sperii.eram asa concentrat ca mi se auzeau si gandurile sfaraind,zumzaind...pe ue il auzeam ca vorbeste dar nu mai pricepeam ce zice..ma apropii,vaslind cu rama din partea opusa si vad un crap.plutea pe o parte si-l leganau valurile facute de un vapor ce tocmai trecuse.vaslesc si mai usor,abia perceptibil...ma apropii de el.iau hotararea sa incerc sa-i bag o mana la urechi si una sub el si sa-l arunc in barca.prietenul vazand ca tac se uita la mine intrigat,ma tot admonesteaza ptr tacere si deodata ma vede cu ceva mare si galben in maini pe care il arunc in barca.amuteste...io deschid sticla de bere si trag o dusca lungaaa pe masura bucuriei.tac,controlez pestele caruia ii trecuse surpriza si incepe sa se zbata in barca.cand il aud pe ue vociferand,injurand si reproducand cuvinte ..nereproductibile...

.acu io ce sa-i fac? las omu sa-si verse naduful si incep sa-l toc marunt..ca cine stie..?daca se intoarce roata,sa am avans..

ii aduc aminte cum am luat eu 25 de kile de crap la 15 m de el si el avea doar 2 bucati la un kil fiecare,ii mai amintesc ca am luat o crapoaica de 6 kile cand el avea 2 carasi."acu..zic,nu-mi mai trebuie lanseta,mai cheltui banii,dau la mana pe garla si tot prind mai mult ca tine. mai am sa prind o cega la lanseta si te trimit sa-mi cumperi bere,ca la pecuit nu te pricepi."(lucru ce s-a intamplat o saptamana mai tarziu).imi batea inima in piept mai ceva ca o toba si l-am vazut pe tovarasu meu ca era fiert,asa ca l-am lasat sa se racoreasca si eu am plecat pe apa sa-mi trambitez victoria.mai la vale 4 km aveam niste prieteni din brasov.de fapt eram prieten cu unu,ceilalti erau prietenii lui si erau campati la "frasin" vezi articolul de pe rapitori al lui tudor.le arat pestele,povestesc,repovestesc si ma dau mai mare decat suta de kile pe care o am.desfacem sticlele,aprindem focul si punem la gratar scrumbia ce o luasem de la niste prieteni.mor pe aia care vin pe balta cu casoleta cu mici si carne de porc.facand o pauza,pai io ma duc la balta cu sare,paine si bereeee ca tre sa gasesc o platica,un caras un ciortan sa-l fac la tacalie sau pe tabla bine ascunsa in pom sa nu o spele enotii cu limba..

.cateva luni mai tarziu prin august,vin aceiasi prieteni de la brasov si ma dau io din mal in mal,sa le facem rost de peste ptr o ciorba ,ptr un gratar..punem si noi ca gazdele ce avem mai bun pe masa:un somotei,un ciortan,mreana,caras,platica una la un kil jumate cu cioc ale carei oua le punem si pe ele in ciorba ca era pacat sa nu ingrasam zeama cum se cuvine si cum aveam zarzavatu fiert se face ciorba repede.pretenu caruia ii zic grecu,a vazut ce punem acolo si de abia astepta sa bage polonicu in ceaun si sa linisteasca arsura produsa de palinka in stomac.ceilalti se reped la gratar care cu mici ,care cu costita de porc..le zic de 2-3 ori poftiti la masa! ei nu,ca mai au de acasa si e pacat sa se strice, ca nu le place ciorba(nici macar nu gustasera)..i-am lasat in pace,da la vre-o doua zile stateam la povesti cand a venit vorba de bobite negre le-am zis "ati avut in ciorba " dar ati preferat porcii

.asa ca: daca mergi la roma faci ca romanii.revenind la scrumbia ce sfaraia pe gratar,noi avand ochii si narile pline de fum si miros,tot ciocneam canile ,paharele,fiecare ce-apucase.mi-aduc aminte de telefon caci il lasasem in masina si m-am gandit sa nu ma sune nevasta asa ca ma duc sa-l iau.telefonu era full de mesaje.pretenu trecuse dunarea cu altcineva si plecase la el la restaurant unde machindu-se bine si-a umplut timpul cu mascari si alte "elogii" la adresa subsemnatului.acestea au continuat 2 zile si-mi pare rau ca n-am pastrat macar unu de mostra.scrumbia e gata si trecem la masa fiecare pe unde apuca cu paharu din dotare aproape si mancam si povestim.ajungem la maiasi,azteci,incasi si cine mai stie pana cand grecu adoarme in scaun si plec acasa luandu-mi la revedere de la cei valizi dar care dupa cum aratau nu mai aveau "viata lunga"...asa a fost cu primul meu peste prins cu mana pe dunare.ieri am mai prins unul ..un somotei de doua kile ..