Crapul in farfurie

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

mugurel
member

Mesaj de mugurel » 24 Iun 2004 10:08

@DD
Bine ca nu am citit reteta ta ieri, cand muream de foame. O sa o incerc cu prima ocazie. In folie am mai incercat pastravul si este delicios.

DD
member

Mesaj de DD » 24 Iun 2004 11:10

Mugurel,
Ideea este ca eu nu invelesc pestele in folie. Pun folia pe tava pentru ca este mai usor de spalat la sfarsit (nu ca as spala eu) si nu se lipesc atat de tare.

La pastrav si somon eu folosesc unt in loc de ulei si ca aroma de baza merg pe rozmarin sau salvie. Ideea este ca trebuie lasat la cupror atat cat sa se rumeneasca putin dar sa nu se usuce in interior. (somonul de multe ori il tai foarte fin pun lamaie piper un pic de marar si capere si il consum crud - asta cine poate)

In rarele ocazii cand prajesc (prefer la cuptor sau la gratar) pestele (nu neaparat crapul) nu il trec doar prin faina (sau malai, dar asta aduna mai mult ulei) ci prepar o coca ca pentru clatite sau snitel dar in loc de apa folosesc bere. In felul asta evit ca faina sa se desprinda in timpul prajirii si sa inegreasca uleiul.

Nu pun niciodata pestele mare direct pe gratar ci undeva deasupra la 15-20 cm de foc in asa fel incat sa se coaca incet (hai sa spunem ca este "la protap") il intorc destul de des si il ung pentru a capata culoarea aramie care sa ne bucure si privirea. In paralel fierb apa in care pun ardei iute, cimbru, rosii, iar cand pestele este gata il pun in aceasta zeama. Si sa nu uitam de mamaliga.

In schinb direct pe gratar pun pestele uns,sarat, piperat, invelit bine in folie de aluminiu si in functie de grosimea fileului nu il tin mai mult de 5-6 minute. (in folie se pot pune si legume). In acelas mod prepar si ciupercile.

Pestele cu solzi mici si bine infipti si pielea groasa(de exemplu bibanul) daca ne se prepara direct pe gratar (pentru a se arde solzii) cel mai bine se jupoaie de piele.

Ma opresc aici, dar sa nu uitati niciodata ca cei mai vestiti bucatari din toate timpurile au fost barbatii.

Si pentru a fi misogin pana la capat, plecad de la adevarul ca pana la sfarsitul WW II, doamnele din lumea buna studiau la scoli speciale muzica, arta culinara, pictura si alte chestii umaniste, va rog sa imi spuneti cateva nume de femei mari compozitoare, pictorite, pianiste, maestre bucatar, filozoafe, etc. :D
Ultima oară modificat 24 Iun 2004 15:18 de către DD, modificat 1 dată în total.
Invincibilitatea noastra depinde de noi, vulnerabilitatea inamicului, de el.
Sun Tzu

Gica Chioru
senior member

Mesaj de Gica Chioru » 24 Iun 2004 13:30

DD scrie: va rog sa imi spuneti cateva nume de femei mari compozitoare, pictorite, pianiste, maestre bucatar, filozoafe, etc. :D
In afara de Cornelia :evil: , soacra-mea, nu stiu nici una si chiar daca stiu vreo una, nu intra la categoriile de mai sus. De soacra-mea.....numai de bine. :evil:

Mie imi place pestele mare prajit iar cel mic saramura cand spun mic, ma refer cam la tot ce se prinde la copca iar in restul timpului, carasel sau biban. Imi place si in ciorba dar nu ma omor dupa el.

Iata cum mai imi place crapul sau platica mare:

Plachie de Crap

Ingrediente: crap fara cap (eu pun si capul, dar ii scot osul) - 1,400 Kg; ceapa - 1 kg; telina-codite - 0,150 kg; ardei gras - 0,500 kg; ulei - 3 ling; pasta tomate - 3 ling; boia de ardei dulce - ; vin alb - 2 ling; usturoi ; cimbru ; piper; rosii proaspete - 0,500 kg; patrunjel verde; foi de dafin; sare .

Mod de preparare: Ceapa, telina, ardeiul gras se inabusa in ulei cu 100 ml. apa. Se adauga pasta de tomate, boia, piper, cimbru, foi de dafin, usturoi, apa fiarta si sare. Se fierbe sosul 10 - 15 minute si se adauga bucatile de peste. Dupa ce s-au fiert, se introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute, la temperatura moderata. Spre sfirsitul fierberii se adauga vin.
Preparatul se serveste cald sau rece, cu patrunjel verde deasupra.

sanjuro
new member

Mesaj de sanjuro » 24 Iun 2004 13:52

Rondele de peste in sos de mustar

Ingrediente pentru 2 portii:
- peste gras, dezosat, (somn, crap mare, somon) 500g;
- cartof, 4 bucati mijlocii;
- morcov, 1 bucata;
- patrunjel, cateva fire.;
- marar, 1/2 leg.;
- usturoi, 3 catei vigurosi;
- maioneza, 2 linguri;
- mustar, 1 lingura;
- iaurt gras, 1 lingura;
- Delikat, 1 lingurita;
- pesmet alb, 1 pahar;
- boia de ardei dulce, o lingurita
- ulei de masline, 125ml, (un pahar);
- piper boabe, dupa gust;
- sare, dupa gust;

Pestele eviscerat si decapitat se taie in rondele groase de un deget, sau fileuri, (cel mare), se usuca pe un servet curat, apoi se sareaza si pipereaza dupa gust si se tavalesc prin pesmetul amestecat cu boia, (care se adauga pentru culoare).
Se prajesc in tigaie in ulei incins timp de 2…3 minute pe fiecare parte. Cand sunt gata, se pun bucatile de peste sa se scurga de surplusul de ulei intr-un servet de hartie.
Pentru garnitura: se fierb cartofii cu morcovul, cateva boabe de piper si lingurita de Delikat.
Pentru sos: se amesteca maioneza, mustarul si iaurtul cu usturoiul ras pe razatoarea fina, si cu mararul verde tocat marunt. Se mai poate adauga sare si piper macinat, dupa gust.
Pestele scurs de ulei se aseaza pe o farfurie intinsa, alaturi de cartofii fierti ornati cu cate o feliuta de morcov taiata in diagonala.
Se toarna sosul pese cartofii firbinti , presarand apoi cateva frunze de patrunjel verde tocat, si se orneaza cu o frunzulita de marar.

La acest fel de mancare deosebit se alatura un vin alb de calitate, sec, servit frapat.

Pofta buna!

mugurel
member

Mesaj de mugurel » 24 Iun 2004 14:25

La pastrav si somon eu folosesc unt in loc de ulei si ca aorma de baza merg pe rozmarin sau salvie
Nu am incercat, dar nu e timpul trecut. Eu folosesc uleiul de masline si busuiocul. Pestele crud nu imi place decat afumat (in special pastravul dar am mancat si crap).
De coca cu bere am auzit dar nu pentru peste, insa de asemenea merita incercat.
Mancarea trebuie sa fie si dietetica, nu trebuie sa o imbibam cu o mare cantitate de ulei prajit.

De notat si plachia lui Gica (sau a Corneliei :D :?: )

DD
member

Mesaj de DD » 24 Iun 2004 15:17

Poate ar fi bine sa apara o noua rubrica "Tehnici Culinare" :D :D
Sun Tzu

Iliuta Goean
maniac

Mesaj de Iliuta Goean » 24 Iun 2004 16:03

felicitarile mele, ati reusit sa o convingeti si pe nevasta-mea sa citeasca forumul asta :D
Nu face ce nu-ti place!

Tankard
member

Mesaj de Tankard » 24 Iun 2004 16:58

Zacusca de peste:
Simplu, un strat de legume (rosii, ardei, ceapa, morcov, etc - merg si cateva masline) un strat de peste (putin prajit in prealabil in putin ulei la foc iute), alternand pana se umple oala. Se adauga otet, piper, foi de dafin, sare si ulei. Se da la cuptor la foc mic pana se dizolva oasele (5-6-7 ore). Se adapteaza in functie de preferinte.
Se consuma rece, calda, cu paine, pe paine, cu mamaliga, cu mujdei, acasa sau pe balta. :wink:

Nutza Pedros

Mesaj de Nutza Pedros » 25 Iun 2004 01:03

Mai baieti mai terminati cu mesaje dastea ca imi aluneca degetele pe tastatura de la salivat... :D :D :D ...Am scris toate retetele pe carnetel(eu fiind un pescar care nu prea obisnuieste sa manance peste...nu din cauza ca il eliberez pe tot ci din cauza ca are multe oase...dar poate preparat de mine mi se va parea o delicatesa,poate cine stie ma va ajuta in viitor sa stiu si eu cate ceva in domeniu de gastronomie poate ma insor cu vreo fata mai rasfatata si nu stie sa gateasca :wink: )

DD
member

Mesaj de DD » 25 Iun 2004 08:16

Nutza, chestia cu oasele este relativa. Totul sta in prepararea pestelui. Eu de exemplu prefer sa scot fileurile si cu aceasta ocazie scot si cea mai mare parte din oase. Te impiedici de oase in general la pestii mici (carasei, ciortanasi, etc.) dar pe acestia nu ii cumperi sau nu ii retii daca ii prinzi.
O marinare corecta (cu lamaie, vin, otet), inmoaie oasele iar o coacere sau prajire corecta le face insesizabile. De cele mai multe ori la un peste preparat bine in momentul in care il desfaci poti scoate marea majoritate a oaselor.
Sunt specii de pesti care au mai putine oase (crap, caras, somn) sau sunt unele imposibile cum ar fi scrumbia, stiuca, platica. Prepararea pestelui se invata in timp si (parerea mea) cere destula imaginatie. In plus si aici poti improviza si de multe ori rezultatele sunt spectaculoase.
Exista un peste din care nu mananc decat o data pe an, pentru ca de fiecare data ficatul meu se revolta si cu toate astea dar nu ma pot abtine si acela este scrumbia de Dunare. Gustul si finetea carnii nu au termen de comparatie. Are oase in draci dar merita efortul. Cred ca cei de pe forum pot confirma.
Sun Tzu

Scrie răspuns