Crapul in farfurie

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 29 Iun 2004 00:18

De foame ce ii, n-are rabdare sa-l prepare asa. Prefera sa-si potoleasca foamea cu pestele uscat pe sarma, acela pe care n-a reusit sa-l vanda in anu' ce-o trecut. Iar can o fost in Delta, s-a dres cu visinata, de n-a mai fost in stare sa-l curete macar de mate ! L-o pus direct in jar, ori poate chiar pe sarea ce-acoperea cazmaua, pe post de plita. Hm, totusi n-o renuntat la ardeiul iute ! Mamaliga ce-o avea nu se-ndura s-o consume asa. Foamea fiindu-i mare, o preferat sa-l asorteze cu cateva galuste, din acelea pe care intentiona sa le-ncerce pe parcursul sejurului... Mai bine l-ai intreba cum prepara sarmalutele din peste, caci despre tehnologia uscarii pestelui, ori a celei folosite in Delta cred ca are ceva retineri. Nu ma intelege gresit, pt ca acestea preparate "A LA GICA" sunt deliceoase. Intreaba-l !

Gica Chioru
senior member
Mesaje: 343
Membru din: 25 Ian 2003 13:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Gica Chioru » 29 Iun 2004 10:57

Gigi Duru scrie:... Mai bine l-ai intreba cum prepara sarmalutele din peste,
Le fac din somn, exact ca pe cele din porc+vaca dar pun mai multa verdeata si mai putina paine. Imi plac foarte condimentate si bine stropite cu......
vin + gheata + apa minerala (spritul de vara)
al lui Patabum

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 29 Iun 2004 22:35

Pt a aluneca mai bine sarmalutele lui Gica se cade a se servi mai intai o ciorba de peste. :D
Pt prepararea acesteia se pune la fiert taiat marunt, zarzavatul (patrunjel, morcov, ceapa, telina, intr-un cuvant zarzavat pt ceorbe; radacinoase). Dupa fierbere se strecoara. Zarzavatul se intrebuinteaza la prepararea altor preparate, ori pur si simplu se arunca. :shock:
Zeama rezultata se pune la fiert impreuna cu capuri si cozi de peste, peste marunt (cu cat sunt mai diferite specile, cu atat e mai bine) , ori chiar bucati de peste taiate marunt. La aceasta se poate adauga tot taiate marunt ardei gras, rosii, foaie de dafin, etc. Dupa ce au fiert bine se stecoata din nou.
In zeama rezultata se adauga pasta provenita in urma trecerii printr-o sita a pestelui (astfel inlaturandu-se oasele). Se pune din nou la fiert impreuna cu bucati de peste, sare, piper... Cunascatorii adauga delikat, boia de ardei, ardei iute, si alte mirodenii.
Dupa cca 15-20 min cand pestele este fiert se adauga: -borsul fiert separat si verdeata; sau -zeama de varza si verdeata (In acest caz zeama de varza se pune inaintea bucatilor de peste, potrivindu-se dupa gust.), lasand sa mai dea doua clocote. Se poate sevi calda sau rece.
Se poate drege si cu oua. (Acestea se bat bine. Se ia cu polonicul ciorba si se pune peste oua amestecandu-se pt a nu se forma cheaguri. Apoi se introduce in oala amestecand. )

In locul bucatilor de peste se poate pune perisoare din carne de peste! Perisoarele sunt facute din bucatile de peste. Acestea se curate de piele si se indeparteaza oasele. Apoi se da prin masina de tocat impreuna cu o ceapa putin prajita in ulei si cu putin miez de paine inmuiat in lapte ori apa. Se amesteca cu ou, verdeata tocata, sare si piper, delikat, ...si se fac perisoare.

Se poate pune si orez, cartof, ... In acest caz acestea se introduc in oala inaintea bucatilor de peste sau perisoare lasandu-se sa fiarba mai intai.
In locul rosiilor se poate pune bulion. Acesta este valabil si in cazul musdeiurilor.

Bineinteles ca ciorba cea mai buna e aceea facuta pe malul apei, in ceaun, eventual cu apa din Dunare.

Patabum nu a precizat ca pestele se prajeste la foc mic, dupa ce s-a incins uleiul. (aviz amatorilor! )
Ultima oară modificat 30 Iun 2004 01:54 de către Gigi Duru, modificat de 3 ori în total.

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 30 Iun 2004 01:42

Salata din icre de crap! :P

Se spala icrele, se curata de pielite, se sareaza si se lasa sa se scurga de apa, intr-un tifon. Apoi se pun intr-o farfurie de tabla deasupra unei cratite cu apa clocotita. Se amesteca cu lingura, pana ce icrele capata o culoare rosiatica.
Se freaca cu furculita, la inceput fara ulei, apoi se agauga si acesta putin cate putin, pana ce se leaga, devenind tari si albiceoase.
Atunci se poate pune cate o lingurita de undelemn si chiar mai mult. (cantitatea de undelemn folosita trebuie sa fie cel putin egala cu cantitatea icrelor) Se pune sare, piper si lamaie si tot uleiul ramas. (lamaia se poate inlocui cu sare de lamaie sau otet)
Cine doreste poate sa adauge si ceapa tocata marunt. (cand le serviti la masa ca aperitiv, langa un pahar de tuica) Cand le folositi pt sendvisuri e preferabil sa nu se puna ceapa. Se poate orna cu masline, salata verde, feli de lamaie, etc.

Sfaturi pt nevasta lui Iliuta si nu numai !!! :-) :shock:

-Pestele proaspat are carnea tare, solzii tari si luciosi, ochii limpezi si neinfundati, branhile rosii si mirosul placut. Pestele alterat are urechile albicioase si rau mirositoare, iar burta moale.
-Pt a evita sa murdareasca masa in vederea curatirii pestelui, este bine sa intinda pe masa un ziar. (acesta se strange numai dupa ce s-a curatat pestele) :oops: (poate fi si Jurnalul National !)
- Se taie inotatoarele si se reteaza putin din coada. (daca-l serveste preparat intreg atunci este indicat sa nu-i taie din coada )
-Pestele care are miros de mal se spala mai intai in mai multe ape reci, apoi se opareste si numai dupa aceea se curata solzii.
-Dupa ce pestele a fost curatat de solzi, cu varful cutitului se face o incizie de la coada la gat in lungul burtii.
(Pt a nu-si orna cu solzi podoaba capilara, aceasta trebuie sa fie acoperita ) Se scot intestinele cu tot ce tine de ele. Se desprind usor icrele, sau laptii, si se pun intr-un castron/farfurie. ( eu scot intai icrele/laptii) Maruntaiele nu se mananca. Intestinele se scot cu bagare de seama, pt a evita sa se sparga fierea si sa nu amareasca interiorul pestelui. De multe ori, locul in care a fost fierea este galbui si amar. Acest loc se freaca cu lamaie sau otet, dupa ce in prealabil a fost bine spalat.
-Daca pestele are tenie acesta se arunca.
:!:
-Se desfac urechile si se scot branhile.
-Cu varful cutitului se scoate osul triunchiular (la crap!) de la caparul coloanei/cefei. Daca acest os nu este scos el amareste toata mancarea.
-Se spala si clateste cu apa rece. Nu se lasa in apa, deoarece isi pierde gustul !!! (In apa se pun numai dupa ce au fost curatati! )
-Dupa spalare acestia se sareaza, atat pe dinauntru cat si pe dinafara.
-Pestele se svanta pe un stergar.

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 30 Iun 2004 03:47

Le fac din somn, exact ca pe cele din porc+vaca dar pun mai multa verdeata si mai putina paine. Imi plac foarte condimentate si bine stropite cu......
vin + gheata + apa minerala (spritul de vara)
al lui Patabum[/quote]

In foi de varza dulce/murata , foi de vita, ori le preferi pe cele de "brusture" pt ca-s mai incapatoare ? :roll:

Avatar utilizator
patabum
senior member
Mesaje: 441
Membru din: 22 Sep 2003 17:55

Mesaj de patabum » 30 Iun 2004 08:15

Gigi Duru scrie:Patabum nu a precizat ca pestele se prajeste la foc mic, dupa ce s-a incins uleiul. (aviz amatorilor! )
Patabum nu a precizat pentru ca el nu prajeste pestele ci il frige, fiind vorba de saramura de crap. Uleiul de care era vorba in propozitie era unul din componentele mixului lichid :lol: pentru mujdei.

Patabum nu neaga insa ca ciorba lui Gigi Duru este o nebunie culinara :lol:

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 30 Iun 2004 14:32

:lol: Patabum eu nu te consider amator ! :lol: :P

Gigi Duru
junior member
Mesaje: 85
Membru din: 14 Mai 2003 19:47
Localitate: Covasna

Mesaj de Gigi Duru » 30 Iun 2004 19:47

Patabum nu neaga insa ca ciorba lui Gigi Duru este o nebunie culinara :lol:

Patabum pe care dintre ele o preferi ? O preferi pe a lu' Tibanu, prezentata pe post? :oops: :cry:

Avatar utilizator
mugurel
member
Mesaje: 118
Membru din: 04 Mar 2004 13:44
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 05 Iul 2004 11:35

Patabum nu neaga insa ca ciorba lui Gigi Duru este o nebunie culinara

Ciorba de la TV numai "nebunie" culinara nu este.

Avatar utilizator
roger
member
Mesaje: 178
Membru din: 04 Iun 2004 12:35
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de roger » 09 Aug 2004 20:27

scriu aceste randuri pt ca ultimele posturi sunt nedemne de homo sapiens.poate de homo erectus.. dle patabum am relizat mai deunazi saramura dvs..ceva special si o recomand cu caldura ..am "folosit" un ciortanel la 2 kg si ...tot ce mai zice dl patabum acolo ..m-am imprietenit foarte bine (din nou) cu nevasta-mea :D :D :D

fir intins tuturor

Scrie răspuns