Ascutire carlige si refolosire carlige uzate
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
-
- veteran
Ascutire carlige si refolosire carlige uzate
Salut la toti. Citesc mult acest forum si intr-un final m-am decis sa postez si eu. Am tot citit mereu despre ace si ascutirea lor. Am vazut la Fox o "scula speciala" o pila diamantata. Intrebarea mea era ascutiti carligele pt refolosire sau luati altele noi? (evident ma refer la cele mai scumpe unde se justifica refolosirea lor ) Ce folositi pt ascutire? si m-ar interesa sa imi spuna cineva cat de rau e sa folosesti ace "oxidate" si daca exista ceva de curatat pt ele.
Evident plec de la ipoteza ca multe carlige sunt ascutite electrochimic in fabrica si baia de nichel e baie de nichel. Totusi se renteaza sa le mai folosesti sau iei altele noi?
Banuiesc ca un truc pt cele oxidate e sa le fierbi cu mamaliga cand o faci.
Altceva?
Evident plec de la ipoteza ca multe carlige sunt ascutite electrochimic in fabrica si baia de nichel e baie de nichel. Totusi se renteaza sa le mai folosesti sau iei altele noi?
Banuiesc ca un truc pt cele oxidate e sa le fierbi cu mamaliga cand o faci.
Altceva?
Nu mai reascut de mult de tot carlige, nu-s asa de scumpe cele noi. Pe vremuri insa, cand carligele bune erau o raritate ( la noi ajungeau si 10lei/buc, cat doua-trei beri!) le ascuteam cu o piatra abraziva fina (piatra de Missisippi). Pilele diamantate nu-s bune, au rugozitate prea mare. Ascutirea se face trecand piatra numai CATRE varf, si-ti trebuie putina experienta. Daca crezi ca iti merita, poti incerca. In orice caz, pe vremea aia ascuteam si carligele NOI, dupa brunare nu aveau varf foarte ascutit, abia pe urma s-a trecut la ascutirea electrochimica.
Carligele ruginite le poti curata imersandu-le( cu penseta de plastic!) cateva minute in acid ortofosforic ( H3PO4), si apoi le speli bine cu apa.
Carligele ruginite le poti curata imersandu-le( cu penseta de plastic!) cateva minute in acid ortofosforic ( H3PO4), si apoi le speli bine cu apa.
Multi chemati, putini alesi...(Pestii!!!) :))
- Dan Cotelici
- veteran
man nu e indicat sa le ascuti carligele sau sa incerci sa le cureti de oxidare.credema ca pentru 10-15 lei pachetu de 5-6 carlige o sa iti vina sa te impusti cand o sa scapi un crap tocmai din cauza carligului.montura nu trebuie sa aiba nici un punct slab ori prin reascutire si curatare de oxidare a carligului are deja 2 zone ce iti pot creea probleme.1 carligele e clar ca nu le poti reascutii la fel de bine ca firma producatoare.2 cand se produce oxidarea metalul respectiv incepe sa slabeasca,ori in drill cu un ten de 10 kg nu cred ca vrei un carlig slabit.sper ca te-am ajutat.remus
- boosterman
- veteran
-
- veteran
Multumesc pt sfaturi. Banuiam ca majoritatea prefera pe cele noi. La oxidare ma refeream la o oxidare de suprafata cand lasi momeala pe ac si nu cureti imediat carligul. Banuiesc ca pare ciudat dar sunt carlige de firma dedicate de crap si nu credeam sa fie afectate asa urat. Oricum stiu ca nu se merita riscul cand dai la crap si mai bine sa ai carlige ok decat sa risti ceva cu ele. La mine nu am avut riscuri mari pt ca nu am prins crap mare
dar sper sa il prind anul asta. Multumesc inca odata