Daca lanseta ar avea in compozitie multa fibra de sticla automat ar creste si greutatea acesteia,nu ? pe cand aceasta lanseta ,din cate am inteles are aceiasi greutate ca si alte lansete de la firme celebre precum Century si Harrison.Nash,Fox...etc, de fapt se arata si in descrierea lansetei ca este facuta pe un blank" slim and lightweight ". Deci...?marian_oprea scrie:Salut Dan,
Nu stiu de ce crezi tu ca Chub (presupun ca modelul Outkast) are blankuri identice cu cele ale lansetelor scumpe. E ca si cum ai spune ca Renault Clio are un motor identic cu al unui Ferrari. Fiecare este extraodinara in felul si clasa ei, insa incomparabile calitativ.
Testele despre care vorbesti tu ca au fost facute Chub Outkast-ului sunt niste glume de marketing. "Destruction test-ul" ( il puteti vedea aici http://www.youtube.com/watch?v=lsh87axrgkk ) pe care l-au vazut milioane de pescari este complet irelevant. Aparatul care trage de lanseta a fost conceput sa scoata in evidenta cu totul altceva , nu rezistenta la rupere a lansetei, ci rezistenta la uzura. Cu alte cuvinte, testul se desfasoara in mod normal cu lanseta prinsa in suport in plan paralel cu solul, iar aparatul pe care il vezi tu trage de varful lansetei timp de o saptamana incontinuu. Dupa o saptamana , se vede daca lanseta si-a pastrat proprietatile initale sau nu. Evident, Chub nu a acceptat sa faca testul acesta niciodata ( in aceeasi oala se afla si Greys ). Nu degeaba Century pune la mare pret tehnologia de autoclava si Free Spirit carbonul cu un continut scazut de rasini. Ideea este ca testul pe care il prezinta Chub este cel mai bun ca impact la public pentru o lanseta din clasa de jos. De ce? Pentru ca o lanseta care rezista asa cum o face Outkast-ul este una care contine foarte multa fibra de sticla in compozitia blankului. Fibra de sticla este cea care da rezistenta blankului, nu carbonul. De aceea lansetele pentru somn sau pescuit marin, care au nevoie de putere si rezistenta bruta, contin foarte multa fibra de sticla.
Proba cu racheta este la fel de banala, deoarece o lanseta de spod nu are nevoie de viteza, ci din contra, de forta si actiune progresiva. Daca o lanseta de spod ar fi rapida ar rupe aproape intotdeauna datorita socului si rezistentei opuse de greutatea rachetei.
Explicatia de mai sus am ascultat-o din partea cuiva care a fost invitat ca martor la testul "celebru" despre care vorbim. Dupa ce s-a terminat testul, le-a explicat reprezentatilor Chub de ce testul este lipsit de fundament. A cerut o lanseta pentru a o testa intr-o aruncare de casting, testul suprem pentru o lanseta. Raspunsul acestora a fost o scuza lamentabila.
Concluzia este ca o lanseta scumpa nu are ca principala calitate rezistenta la rupere. Garantarea in timp a proprietatilor initiale si performantele in drill sau aruncare pot fi insa niste lucruri care merita luate in calcul atunci cand iti cumperi o lanseta de xxx.
Imi cer scuze daca am jignit pe cineva, insa ierarhia producatorilor de lansete nu a fost stabilita doar pentru ca proprietarul firmei Century s-a trezit intr-o dimineata si s-a hotarat sa puna pretul de 300 de lire sterline unei lansete de 20 de dolari din China.
Alegere betze
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
- vladut mateianu
- veteran
marian_oprea scrie: ............Concluzia este ca o lanseta scumpa nu are ca principala calitate rezistenta la rupere......

Asa e ! Conteaza frumusetea si inteligenta ! Eu mi-am comandat in Africa de Sud niste lansete cu mandrina de aur si cristale Swarovsky din 10 in 10 cm ptr sondarea cu markerul !

Lasand gluma la o parte, eu il sfatuiesc pe initiatorul topicului sa-si ia orice lanseta noua crede de cuvinta(Chub, Fox,Jrc), iar daca se va apuca pe viitor de concursuri, atunci sa se gandeasca daca ii trebuie neaparat scule scumpe....

- Senzor Planet - Nada si Momeli de Pescuit
- Crapmania.ro - Pescuit la Crap
Tinind cont de cele declarate de tine(nevoile tale)precum si de parerea unor colegi de forum(bine intentionati),probabil ca Warrior-ul ar fi cel mai indicat...Depinde insa si de ce tip de pescuit vrei sa practici(de recreere,de placere sau competitional..),dar din cite am inteles eu mai sus,nu-ti doresti "azi" sa cistigi vreun concurs....Polemica dintre profesori(mutata pe topicul tau) e buna pt noi,elevii,ca sa putem sa ne mai descretim fruntile....dar dupa cum spun mai multi colegi dezinteresati de promovarea anumitor branduri(pe acest forum),se pare ca Warrior-ul e mai testat si ai indicat!Am folosit acest bat si JRC,dar voi cumpara pt mine Warriorul.Oricum,decizia finala e a ta iar sfatuitori si sfaturi gasesti in forum....perchot scrie:Merci fain!
Betzele enumerate de mine costa max $150. Am posibilitatea dar nu vreau momentan sa dau mai mult de $200 pe un batz. Poate cu timpul daca dependentza ma va birui voi incepe sa cheltuiesc mai mult.
Deci, intrebarea persista pt cei ce cunosc betzele de mai sus.
Merci!
Acum vad si eu filmuletul cu acea lanseta Chub Outkast si imi aduc aminte ca testul ala l-am facut si eu cand aveam 14 ani cu o lanseta Lostrita (daca stiti modelul) primita cadou de ziua mea. Am agatat un pantof si l-am ridicat. Progresiv lanseta s-a indoit ca in acel filmulet pana a facut poc si era sa mor de inima. Tin minte ca era destul de subtire si usoara...bine, comparatia e deplasata. Personal testul cu acea lanseta nu ma impresioneaza. Pai sunt destule poze cu lansete in aruncare care se indoaie mai ceva ca Chub-ul asta.
Care este diferenta intre cea mai buna lanseta cu buget redus (warior de exemplu) si un Harrison?
@Vladut.
Cred ca multi suntem curiosi cu ce lansete pescuiesti tu. Ai un cv impresionant si personal chiar sunt curios cu ce lansete pescuiesti. In functie de raspuns, cred ca o sa mai am o intrebare.
Multumesc, si scuze pt off topic.
Care este diferenta intre cea mai buna lanseta cu buget redus (warior de exemplu) si un Harrison?
@Vladut.
Cred ca multi suntem curiosi cu ce lansete pescuiesti tu. Ai un cv impresionant si personal chiar sunt curios cu ce lansete pescuiesti. In functie de raspuns, cred ca o sa mai am o intrebare.
Multumesc, si scuze pt off topic.
- vladut mateianu
- veteran
Adrian, o sa fiu sincer...pescuiesc cu ce imi pica la mana, nu fac mofturi sau nazuri ! Dar prefer sa pescuiesc cu lansete de 3.90 m si 3.5 lb cu actiune de varf !
Nu pomenesc nume de firme, nu cred ca asta conteaza asa mult....
Nu pomenesc nume de firme, nu cred ca asta conteaza asa mult....

Adrian, o sa fiu sincer...pescuiesc cu ce imi pica la mana, nu fac mofturi sau nazuri !
Cred ca de atata timp de cand pescuiesti trebuie sa ai o marca si un model anume preferat. Nici nu cred ca ar putea fi reclama daca ne-ai spune.
...vroiam sa aduc discutia in alt plan. Un warior poate fi la fel de bun ca o ballista sau ca un NG? Ori s-au trezit patronii sa puna preturi diferite pe aceeasi calitate?
Cred ca de atata timp de cand pescuiesti trebuie sa ai o marca si un model anume preferat. Nici nu cred ca ar putea fi reclama daca ne-ai spune.
...vroiam sa aduc discutia in alt plan. Un warior poate fi la fel de bun ca o ballista sau ca un NG? Ori s-au trezit patronii sa puna preturi diferite pe aceeasi calitate?
- vladut mateianu
- veteran

Cred ca nu ai inteles exact ce am scris.....Un aruncator bun(cum ma consider eu

Diferenta de 10-15 metrii uneori insa poate face diferenta ! Dar asta nu inseamna ca ACEST aspect este cel mai important, EU cred ca in multe cazuri, investitia este inutila.....
Parerea mea !

Ok am priceput, asta eram curios sa aflu.
Sa fim exacti, in opinia ta intre un Sert de 300 lei si un Harrison de 1300 lei nu sunt mari diferente si ca o eventuala investitie, in unele cazuri ar fi inutila.
Eu am crezut ca la un moment dat o lanseta de clasa care are in compozitie cel mai bun carbon din lume, care e impletit si gandit in asa fel incat sa ai un lanseu impecabil si o revenire din lanseu impacabila sau usurinta cu care lansezi, mandrina (fiabilitatea mandrinei - de multe ori fuji), inelele (fiabilitatea acestora - de multe ori fuji sau kigan) fiabilitatea lansetei si ma refer aici la pastrarea indelungata in timp a actiunii si a puterii (autoclava), comportamentul in dril, aprecierea pe piata si usurinta cu care pot fi vandute second hand etc...te face sa vrei un asemenea instrument nu neaparat ca sa fi ciumeg pe garla. Evident ca nu lanseta prinde pestele, ea doar il scoate din apa si ca importanta este montura foarte bine executata si camuflata si nada sau strategia de nadire.
Hai ca m-am lungit la vorba...ce sa zic...nu stiu cum sa inchei...
Tu ai avut o opinie, eu alta, altii altele...unii citesc si isi fac propria opinie, important e sa discutam civilizat, numai asa putem strange informatie si progresa.
Sa fim exacti, in opinia ta intre un Sert de 300 lei si un Harrison de 1300 lei nu sunt mari diferente si ca o eventuala investitie, in unele cazuri ar fi inutila.
Eu am crezut ca la un moment dat o lanseta de clasa care are in compozitie cel mai bun carbon din lume, care e impletit si gandit in asa fel incat sa ai un lanseu impecabil si o revenire din lanseu impacabila sau usurinta cu care lansezi, mandrina (fiabilitatea mandrinei - de multe ori fuji), inelele (fiabilitatea acestora - de multe ori fuji sau kigan) fiabilitatea lansetei si ma refer aici la pastrarea indelungata in timp a actiunii si a puterii (autoclava), comportamentul in dril, aprecierea pe piata si usurinta cu care pot fi vandute second hand etc...te face sa vrei un asemenea instrument nu neaparat ca sa fi ciumeg pe garla. Evident ca nu lanseta prinde pestele, ea doar il scoate din apa si ca importanta este montura foarte bine executata si camuflata si nada sau strategia de nadire.
Hai ca m-am lungit la vorba...ce sa zic...nu stiu cum sa inchei...
Tu ai avut o opinie, eu alta, altii altele...unii citesc si isi fac propria opinie, important e sa discutam civilizat, numai asa putem strange informatie si progresa.
- marian_oprea
- member
Sincere felicitari! Nu inteleg totusi de ce ai ales cristalele Swarovsky in locul diamantelor, daca tot le-ai luat din Africa de Sud. In rest, alegerea este normala.Asa e ! Conteaza frumusetea si inteligenta ! Eu mi-am comandat in Africa de Sud niste lansete cu mandrina de aur si cristale Swarovsky din 10 in 10 cm ptr sondarea cu markerul ! Ce daca se rup ca trestiile.....SUNT SCUMPE !

Nu este chiar asa de simplu de facut aprecieri asupra greutatii unei lansete. Pentru a putea compara greutatea unor lansete, trebuie sa alegi lansete avand perfomante apropiate. Este normal ca un Century FMJ, care poate arunca destul de usor 180m, sa aiba o anumita robustete, in timp ce un Nash Venom, care se descurca ok cu distante de 120-130m, sa aiba jumatate din greutate. Greutatea trebuie raportata intotdeauna la performante. Este ca si cum te-ai intreba de ce un Ferrari este mai bun ca un Logan, avand totusi un consum de 5 ori mai mare.Daca lanseta ar avea in compozitie multa fibra de sticla automat ar creste si greutatea acesteia,nu ? pe cand aceasta lanseta ,din cate am inteles are aceiasi greutate ca si alte lansete de la firme celebre precum Century si Harrison.Nash,Fox...etc, de fapt se arata si in descrierea lansetei ca este facuta pe un blank" slim and lightweight ". Deci...?
Ce inseamna distante mari cu un Sert de 300 RON ( nu vreau sa jignesc firma Sert, insa folosesc acelasi exemplu pentru mai multa claritate)?Cred ca nu ai inteles exact ce am scris.....Un aruncator bun(cum ma consider eu ) , ajunge la distante mari si cu un Sert de 300 ron si cu un Harrison de 1300 ron....
Diferenta de 10-15 metrii uneori insa poate face diferenta ! Dar asta nu inseamna ca ACEST aspect este cel mai important, EU cred ca in multe cazuri, investitia este inutila.....
Parerea mea !
Din exemplul pe care l-ai oferit tu, cred ca te referi la modelele Harrison Chimera, cel mult Torrix. Trebuchet-ul cred ca ar avea altceva de spus, in lupta cu Sert-ul ales de tine.

Calitatile enumerate de tine sunt doar reclama. Te anunt ca esti o victima a publicitatii. Pescarul superior nu are nevoie de un cort de calitate, pentru ca trebuie sa fie dispus sa indure ploaia si vantul; patul nu trebuie sa fie prea confortabil, pentru ca nu are timp sa doarma; scaunul poate fi inlocuit cu o galeata intoarsa invers; lansetele nu sunt importante, pentru ca ele trebuie sa fie doar o prelungire a bratului sau, iar bratul a creierului.Eu am crezut ca la un moment dat o lanseta de clasa care are in compozitie cel mai bun carbon din lume, care e impletit si gandit in asa fel incat sa ai un lanseu impecabil si o revenire din lanseu impacabila sau usurinta cu care lansezi, mandrina (fiabilitatea mandrinei - de multe ori fuji), inelele (fiabilitatea acestora - de multe ori fuji sau kigan) fiabilitatea lansetei si ma refer aici la pastrarea indelungata in timp a actiunii si a puterii (autoclava), comportamentul in dril, aprecierea pe piata si usurinta cu care pot fi vandute second hand etc...te face sa vrei un asemenea instrument nu neaparat ca sa fi ciumeg pe garla.