Braconajul, acum sau niciodata

Discutii libere, pe teme de pescuit la crap.
Puteti purta orice fel de polemici in limitele unui limbaj civilizat.
Sunt permise orice subiecte legate de pescuitul crapului.
Vor fi sterse anunturile agresive sau obscene.

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Marius
junior member

Braconajul, acum sau niciodata

Mesaj de Marius » 11 Aug 2004 19:53

Oameni buni,
Desi am citit marea majoritate a postarilor Dvs. de pe acest forum, nu am scris nimic pana acum, pentru ca, pe de o parte, la capitolul tehnic sunt la nivel de incepator (nu sunt pescar de crap), iar pe de alta parte, nu am vrut (si nu as vrea nici acum) sa se interpreteze ca imi fac reclama in acest fel firmei in care sunt implicat. Din cele citite aici, am avut multe de invatat ca pescar, ca om, sau din punct de vedere al comerciantului de articole de pescuit. Nu pot insa sa nu fiu mahnit citind unele mesaje care depasesc granitele normale (stiti desigur la ce ma refer).
Nu suntem perfecti, dar asa cum am citit (probabil) pe aici, cred ca pasiunea comuna pentru pescuit ar trebui sa ne uneasca. Nu lasati ca lucruri minore (diferente de opinii, de buget, de caracter, nervii, etc.) sa ne dezbine.
Motivul pentru care scriu acum este convingerea ca exista un obiectiv major comun: COMBATEREA BRACONAJULUI.
Nu detin retete, nu pretind ca ideea imi apartine sau ca acum, eu am inventat apa calda. Am citit nu de mult pe alt forum, indemnul la organizare postat de Petru Dima (DanR, te rog posteaza-l aici, bineinteles daca consideri oportun). El spune ca nu vom avea succes decat in masura in care ne organizam, reteta care a dat roade in multe tari.
Sunt foarte laudabile initiative precum infiintarea Pescari4Ever sau PEFA din Pitesti, si ar trebui multiplicate in toate judetele si in Bucuresti, si poate unificate sau reprezentate la nivel national. Imaginati-va ce s-ar putea face cu o cotizatie anuala de 100.000 lei x 300.000 pescari (nu zic 1 milion cat estimez ca sunt in Romania). E vorba de aproape 1 milion de dolari, cu care se pot angaja avocati care sa sustina procese impotriva braconierilor sau chiar a unor reprezentanti ai statului care nu-si fac treaba, s-ar putea realiza reportaje privind braconajul in presa, s-ar putea angaja investigatori care sa scoata la lumina marile fapte de braconaj si coruptia din domeniu. Glasul unei astfel de fundatii (sau asociatii sau oricum ati vrea sa-i spuneti, numai sa fie musai non-profit) s-ar auzi cu siguranta pana la guvern sau la parlament. Lupta ar fi cred eu eficienta.
Stiu, e greu, e complicat, rezultatele s-ar putea sa apara dupa ani de zile si mari eforturi, dar cred ca se poate. Oameni inimosi ca cei de la pescari4ever sau de la PEFA mai sunt cu siguranta. Numai eu cunosc printre Dvs. o multime, dar mai sunt si cei pasionati de rapitori, de musca artificiala, sau de pescuit in general. Sunt sigur ca toate firmele din domeniu (desigur ca si firma unde lucrez) dar si clientii nostri, magazine din toata tara am pune umarul in vreun fel, cu idei, logistic sau financiar. Magazinele noastre si ale clientilor nostri ar putea deveni centre de informare pentru cei care nu au acces la net.
Cred deasemenea ca o astfel de organizatie, pe baza unor proiecte serioase, ar putea cu usurinta sa atraga chiar fonduri europene nerambursabile.
Nu trebuie sa va ganditi la AGVPS decat ca la un eventual aliat, pentru ca s-a vazut ca in toti acesti ani nu a facut suficient (asta ca sa ma exprim cu blandete).
Desigur ca pentru inceput e nevoie de mult voluntariat, dar pe masura ce organizatia ar creste, ar exista fonduri suficiente ca un numar de persoane sa fie remunerate corespunzator, incat sa-si dedice timpul de lucru acestei activitati.
Probabil ca este singura sansa de a pescui in continuare (cei care doresc sau nu-si permit altfe) cu satisfatii, cu batranele Germina cu mamaliga si rama, de a nu fi obligati sa plecam la pescuit in Suedia sau mai stiu eu pe unde, de a nu fi nevoiti sa dam 3 milioane pe zi ca sa vedem crapul, sau 20 de euro pe zi in delta pentru stiuca scoasa deja de altii anul trecut.
Probabil ca este deasemenea, singura noastra sansa, a comerciantilor de articole de pescuit, sa vindem in viitor mai mult.
Dupa atati ani de comunism, ne-am pierdut deprinderea de a ne organiza pentru a ne cere drepturile, dar probabil ca asta e singura solutie. Exista exemple de minoritati (etnice, sau cu disabilitati, sau cu orientari sexuale diferite), care numai printr-o organizare exemplara si-au castigat drepturi la care inainte, doar visau.
Sunt sigur ca mai sunt multe de spus, e posibil sa fi gresit pe ici pe colo, dar totusi, si eu cred ca SE POATE.
Marius Cocarla (ARROW INTERNATIONAL)

crapist
new member

Mesaj de crapist » 12 Aug 2004 18:32

Cred ca ar fi utila prezentarea, pe forum sau pe site, a celor 3 asociatii private de care avem cunostinta pana acum, cele 2 amintite de Marius si cea de care vorbeste Cornel Rosioru intr-un post recent. Vorbesc desigur de prezentarea statutelor, a unui rezumat de activitate de la infiintare si pana in prezent, de conditiile de inscriere, asa vor putea si ceilalti vizitatori ai siteului sa-i cunoasca mai bine si in mod sigur multi dintre ei se vor inscrie intr-una (sau mai multe) asemenea asociatii.
Marius are dreptate, daca PEFA ar fi avut mai multi bani si mai multi membri poate altfel ar fi stat scorul in meciul lor cu AJVPS Arges, am citit despre povestea asta in Aventuri la Pescuit si mi s-a facut greata. Rusine domnilor de la AJVPS daca cititi cumva aceste randuri.
Am deviat de la discutie dar nu am putut rezista tentatiei de a aminti acest incident.
Eu personal de multe ori mi-am dorit sa fac parte dintr-un club de pescari dar niciodata nu am gasit unul care sa-si faca publica prezenta si sa vad ca misca ceva.

AGVPS-ul trebuie sa piarda controlul asupra pescarilor, este un control abuziv, se pretind niste bani abuziv iar pescarii nu au nici un beneficiu de pe urma acestor bani dati unei organizatii ilegale.
Manole

Carpmaster
new member

braconaj

Mesaj de Carpmaster » 12 Aug 2004 19:15

Singurul mod in care putem sa aparam pasiunea care ne uneste (crapisti, spinnangii, muscari, carasari si alte alea) este sa ne organizam. Organizarea asta nu inseamna numai concursuri, repopulari, site-uri si adunari. Sunt bune nu zic nu, deoarece ajuta la promovarea pescuitului recreativ/competitional si mai pun in miscare sponsorii, patronii de balti. De aici vine evolutia in echipamente si tehnici. Avem insa nevoie si de altceva. Este vorba de confederatie la nivel national care sa apere drepturile pescarilor sportivi din Romania. AGVPS-ul este o cloaca de silvicultori ratati si de yes-mani de partid care nu pot parasi mentalitatile comuniste. Telul lor este sa nu faca nimic si sa ia bani cu japca de la oameni. Nici o problema, se duc si astia de rapa (activistii de la AGVPS, sper ca nu oamenii). Noi, ca pescari reprezentam un segment al societatii civile. Daca suntem organizati, suntem coerenti, putem sa punem problemele cele mai acute pe tapet si sa le varam sub nasul oamenilor politici. Fara astia, din pacate, nu se poate face nimic. Noi avem nevoie de legi bune, care sa le indrepte pe cele proaste si (mai ales) de aplicarea legilor existente. Ca sa poti face fata in jungla parlamentara de la noi (si de aiurea) ai nevoie de un lobby. Ca sa ai lobby ai nevoie de oameni grei, care se simt atrasi de pescuit. Sunt cativa si cu siguranta ca putem identifica mai multi. Apoi ai nevoie de bani. Cotizatiile nu sunt suficiente. In toate tarile unde pescuitul este o parte importanta a economiei, producatorii si dealerii de produse de pescuit au trecut peste problemele legate de concurenta si s-au unit (vezi ASA, JAFTA, EFTA). Ei au aceleasi interese ca toti pescarii : ape curate, pesti multi. Ai asta, ai clienti in magazine. Vinzi mai mult. In aceste tari lucrurile merg bine deoarece pescarii reprezinta o putere pe care nu o pot trece cu vederea politicienii. Organizarea iti da dreptul la numar. Oficial. O federatie care reprezinta o suta de mii, doua sute de mii, un milion de nemultumiti, sperie orice om politic cu capul pe umeri. Astia sunt pescari dar si un segment al electoratului. Daca in spatele lor se afla producatorii si dealerii, atunci este si mai groasa problema. Ma repet, dar orice politician normal nu poate trece isi permite sa nu asculte vocea celor care reprezinta un ce % din PIB. Ca sa nu o mai lungesc. Ne vom organiza, vom deveni o federatie atunci cand ARROW, GIPO, Energofish si altii ca ei vor face acelasi lucru. Dupa cum se vede treaba este la fel de dificil, si pentru unii si pentru altii sa o fac.
P.S. Considerati ca Legea Pisciculturii reflecta dorintele pescarilor sau ale celor din palierul economic halieutic? Nu am fost intrebati ce dorim deoarece nu am existat la ora promulgarii legii. In schimb au existat AGVPS-ul (care era obsedat de fondurile de vanatoare si orgiile pe euroi si parai cu strainii), agronomii si piscicultorii. Ca atare avem o lege la fel de stalinista ca cea anterioara, o lege care nu recunoaste importanta pescuitului recreativ/de competitie si nici rolul avut de aceste activitati in mecanismele economice. Pestele in Romania este inca un animal furajat doi ani si vandut cu camionul. Nu intereseaza pe nimeni calitatea apelor, biodiversitatea, valoarea peisagistica a acestor ape. Ori, fara asta ne chinuim printre gunoaie sau - in cel mai bun caz - pe maluri unde pestii vin la preturi la care altii se duc in Amazon sa pescuiasca. Subiectul merita continuat, iar Marius felicitat ca este precocupat de aceste aspecte.

Dan Cotelici
veteran

Mesaj de Dan Cotelici » 13 Aug 2004 07:40

Asociatia "Pescari 4Ever" a fost constituita ca asociatie non profit, fiind inregistrata la Judecatoria Sectorului IV-Bucuresti, cu nr.20/ 24.02.2003.

STATUT
Noul statut si regulament de ordine interioara se afla in faza de finalizare, si vor fi publicate dupa inregistrarea sa la Judecatorie.

ACTIVITATE
De la constituire si pana acum, Asociatia noastra a desfasurat numeroase activitati, dintre care amintim:
- Organizarea Concursurilor "Pescari 4Ever" si "Crap 4Ever"- 2003;
- Participarea cu arbitri la concursurile: Cupa PROFIMIX, ENERGOJUNIOR, Cupa Romaniei la Crap;
- Participarea membrilor la concursuri organizate de catre alte organizatii, asociatii sau firme: concursul de stiuca de la Secalaia-Cluj, "Crapul de aur" de la Greaca, concursurile de crap organizate la Tancabesti;
- Organizarea de concursuri intre membrii asociatiei: Snagov, la copca; Dridu - un an aniversar;
- Combaterea braconajului prin fotografierea si publicarea fotografiei activitatii de braconaj in ziare de mare tiraj;
- Colaborarea cu emisiuni si publicatii din tara: Infopescar, Aventuri la Pescuit.

PROIECTE DE VIITOR
Pentru 2004, asociatia isi propune:

1. Implicarea mai profunda in actiuni civice:
- Venirea in ajutorul copiilor institutionalizati de la SOS - Satul Copiilor, si a altor categorii sociale defavorizate;
- Actiuni mai dinamice in sprijinul autoritatilor pentru combaterea braconajului si a poluarii apelor;

2. Dezvoltarea legaturilor cu parteneri din tara si strainatate;

3. Participarea la concursuri interne si internationale cu arbitrii si concurenti, (echipe) din randul membrilor asociatiei;

4. Activitati 2004:
- Intercompany Fishing Contest: 1 mai, la Peris-bazinul mic,(de reproducatori);
- Micul Pescar Sportiv: 29 mai, la Peris pentru copii institutionalizati de la SOS - Satul Copiilor
- Arbitraj la Cupa Profimix si Cupa Peris
- 5 membri au participat la Calificarile pentru Campionatul Mondial
- Pescari 4Ever: 10 iulie, Sandulita;
- Crap 4Ever: 10-12 septembrie, la Peris-bazinul mic, (de reproducatori);

5. Un site cu o noua "fatza", mai atractiv si "prietenos", dedicat pescuitului sportiv-recreativ. Vom incerca constant sa imbunatatim acest site cu articole, idei, informatii utile pescarilor sportivi din Romania.
Va rugam sa ne transmiteti sugestiile si opiniile voastre!

6. Atragerea de noi membrii de valoare.
Inscrierea in asociatie este deschisa oricarui pescar sportiv care nu a desfasurat sau nu desfasoara activitati care sa contravina calitatii de membru, si care completeaza formularul de inscriere. Cererea va fi analizata de conducerea asociatiei, si va fi supusa aprobarii membrilor. In termen de maxim 30 de zile, cererea va fi solutionata.
Taxa de inscriere este de de 15 euro si cotizatia lunara este de 50.000 lei pentru 2004
Pentru inscriere rugam contactati secretarul asociatiei, Liviu Ceausu, e-mail: liviu_ceausu@yahoo.com , telefon: 0744 311511.

Membrii fondatori:

Alexandru C. Botu, (retras)
Dan Cotelici
Liviu Ceausu
Alexandru Epuran, (retras)
Vasile Mitrea, (retras)
Catalin Mateescu
Mihai Negrea
Alexandru Trentea

Actualii membrii :

Mihai Negrea - vicepresedinte
Liviu Ceausu - secretar
Dan Cotelici
Catalin Mateescu
Alexandru Trentea
Cristian Radulescu
Andrei Rosu
Adriano Musaro
Cezar Bibu
Val Pangica Jr.
Vasile Beldianu
Valentin Comaneci
Pompiliu Oprea
Viorel Mircescu
Adrian Dulau
Dragos Bealcu

Pana acum am fost sprijiniti in activitate de Dasimpex Piatra Neamt, Orange,Arrow, Gipo, Energofish si nu in ultimul rand de Dl.ALBASTROIU.
Second BEST is FIRST loser

danr
Site Admin

Mesaj de danr » 13 Aug 2004 10:13

danko, ati intiat ceva impotriva braconajului pana acuma ?

Dan Cotelici
veteran

Mesaj de Dan Cotelici » 13 Aug 2004 11:15

Da, am trimis fotografii cu braconajul pe Dambovita si Olt catre publicatii.Unele au fost publicate altele nu.In final nu s-a intamplat nimic ..............

danr
Site Admin

Mesaj de danr » 13 Aug 2004 11:18

eram curios daca a existat vreo reactie pe undeva la ce ati initiat voi
senzatia mea este ca indiferent ce ai face ramane fara raspuns

Catalin Mateescu
new member

Mesaj de Catalin Mateescu » 13 Aug 2004 11:21

Daca nu stiati, poza cu braconajul pe Dambovita, care a fost postata pe cateva situri si intr-un ziar din Bucuresti, a fost facuta de Dan.

Catalin
PS Nu trebuie sa uitati si exemplul pe care-l dau membrii asociatiei cand merg la pescuit. La noi nu o sa vedeti bombe, sau alte monturi care pot rani pestele, chiar daca patronii baltilor o permit. Iar acesta cred ca inseamna ceva...

Dan Cotelici
veteran

Mesaj de Dan Cotelici » 13 Aug 2004 11:42

Danr, parerea mea este ca nu putem face mare lucru impotriva braconajului dar am putea educa tineretul astfel incat sa inteleaga efectele negative ale acestuia.
Ma gandesc ca daca noi, asociatia, vom reusi la anul sa facem inca doua-trei actiuni cu copii institutionalizati ca cea de anul asta inseamna un progres.
Daca 10% din ei vor ajunge sa iubeasca pescuitul inseamna ca am realizat ceva.
Si poate ca peste 10 ani o sa administram o tabara de pescuit unde parintii isi vor putea trimite copii sa invete si altceva decat sa-si bage'n vene.
Suna frumos nu..?

Carpmaster
new member

Braconaj

Mesaj de Carpmaster » 13 Aug 2004 13:24

Laudabil efortul vostru si mai ales exemplul pe care il dati. Impactul mediatic este insa nul. Fara acest impact activitatea voastra ramane fara rezultat. Actiuni si atitudini izolate, pierdute ca insulele intr-un ocean de fara de legi. O miscare la nivel national, oficiala, este singura care poate misca ceva. Daca aceasta miscare este sustinuta de revistele de specialitate de la noi si mai ales de producatorii si dealerii de echipament, atunci avem sanse serioase sa avem ape adevarate si pestii pe care ii meritam.

Scrie răspuns