Peste mare la varga
Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel
1. adrenalina este la maxim, simti pestele in undita, nu poti sa-i dai fir, pestele are mai multe sanse sa scape decat la lanseta, nu se compara senzatia cand daca iei un ciortan de 1kg te lupti cu el pe cand in lanseta nu-l simti nici pe sfert fata de undita. Ai vazut cum un caras de 300g nu poate fi scos din apa instant la undita, iar la lanseta poate ca nici nu stii ca e acolo cand recuperezi pana nu il vezi la mal...
2. mai ieftina
3. intepatura se face mai sigur decat la Match
4. il controlezi mai bine din undita, mai ales cum zice Gica daca ai varf super elastic
2. mai ieftina
3. intepatura se face mai sigur decat la Match
4. il controlezi mai bine din undita, mai ales cum zice Gica daca ai varf super elastic
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Problema e urmatoarea: nu calitatea unditei a fost cea care a dus la pierderea pestilor. Cu siguranta ca o sa imi iau si una de calitate cat de curand, am mai avut dealtfel. In situatia data, nu m-ar fi putut ajuta, atat ca nu mi-ar obosi mana (bineinteles, si drilul poate fi mai usor cu o varga mai nervoasa). Probabil ca spre una ramforsata am sa ma indrept.
Una neramforsata, mai usoara si ceva mai fina, cedeaza? S-a intamplata asa ceva cuiva?
In alta ordine de idei, nu ma intereseaza pescuitul la rubesiana, iar mach-ul (sau oricare alta denumire similara vreti) nu intra in calcul, e vorba de altceva.
Cat despre amortizor (care la scula in cauza nu intra, decat poate taiata): exista elastice suficient de rezistente? Cam care ar fi elongatia unuia, sa zicem in cazul unui ten de 3-4kg?
Multumesc Gica, am sa incerc sa intep ceva mai violent. problema pana acum a fost insa tocmai violenta, a lui insa, pleca direct spre larg si nu apucam sa flexez undita.
Si una din apele pe care pescuiesc eu are cam 3m la mal...
Problema e urmatoarea: nu calitatea unditei a fost cea care a dus la pierderea pestilor. Cu siguranta ca o sa imi iau si una de calitate cat de curand, am mai avut dealtfel. In situatia data, nu m-ar fi putut ajuta, atat ca nu mi-ar obosi mana (bineinteles, si drilul poate fi mai usor cu o varga mai nervoasa). Probabil ca spre una ramforsata am sa ma indrept.
Una neramforsata, mai usoara si ceva mai fina, cedeaza? S-a intamplata asa ceva cuiva?
In alta ordine de idei, nu ma intereseaza pescuitul la rubesiana, iar mach-ul (sau oricare alta denumire similara vreti) nu intra in calcul, e vorba de altceva.
Cat despre amortizor (care la scula in cauza nu intra, decat poate taiata): exista elastice suficient de rezistente? Cam care ar fi elongatia unuia, sa zicem in cazul unui ten de 3-4kg?
Multumesc Gica, am sa incerc sa intep ceva mai violent. problema pana acum a fost insa tocmai violenta, a lui insa, pleca direct spre larg si nu apucam sa flexez undita.
Si una din apele pe care pescuiesc eu are cam 3m la mal...
In ceea ce priveste adrenalina, pot sa te contrazic. Eu pescuiesc si la varga si la match. Lanseta de match este mult mai subtire in diametru, una de calitate este plina si transmite orice miscare a pestelui. Eu am una de 4,5m din care ultimii 1,5m sunt aproape invizibili (din cauza diametrului).
Prima data cand am prins un peste ceva mai mare m-am speriat ca se rupe, asa de arcuita era. Elasticitatea lansetei te ajuta sa obosesti pestele mai repede ,sa nu fortezi firul si iti ofera un control mult mai bun.
Despre sansa acordata pestelui, prefer sa eliberez pestele din mana mea sau cel putin sa rupa un inaitas de 0.14 de care va scapa mai repede decat sa taga dupa el un fir de 0.35.
Merita sa incerci ambele stiluri de pesuit (varga,match) sunt tehnici de finete care pot salva o partida de pescuit aparent ratata.
La una din iesirile din vara asta am folosit lansete de 3.90 - 3lbs si lanseta de match 4,5m 10-40g. Cu toate ca aruncam cu toate in acelasi loc la 35-40m de mal nu am prins nimic semnificativ la cele de 3.90, dar la cea de match am avut atiune din plin.
Prima data cand am prins un peste ceva mai mare m-am speriat ca se rupe, asa de arcuita era. Elasticitatea lansetei te ajuta sa obosesti pestele mai repede ,sa nu fortezi firul si iti ofera un control mult mai bun.
Despre sansa acordata pestelui, prefer sa eliberez pestele din mana mea sau cel putin sa rupa un inaitas de 0.14 de care va scapa mai repede decat sa taga dupa el un fir de 0.35.
Merita sa incerci ambele stiluri de pesuit (varga,match) sunt tehnici de finete care pot salva o partida de pescuit aparent ratata.
La una din iesirile din vara asta am folosit lansete de 3.90 - 3lbs si lanseta de match 4,5m 10-40g. Cu toate ca aruncam cu toate in acelasi loc la 35-40m de mal nu am prins nimic semnificativ la cele de 3.90, dar la cea de match am avut atiune din plin.
-
- senior member
Dimpotriva. Spicul de bambus pe care-l folosesc nu este deloc subtire, iar chiar in varf este foarte rigid si are mai mult de jumate de cm diametru. Intep foarte violent, greutatea si rigiditatea vergii imi dau posibilitatea sa controlez pestele in fiecare moment al drilului, chiar de la inceput. Pentru a putea intepa si controla pestele, in cazul in care considerati o astfel de undita "nedemna" de voi, si folositi totusi noutatile si modernele vergi de astazi, folositi una de 7m si dati intr-o zona libera pentru ca nu puteti opri pestele sa intre in stuf, de ex.DragosI scrie: 4. il controlezi mai bine din undita, mai ales cum zice Gica daca ai varf super elastic
ps. din pacate sunt doar vreodoua balti unde am ocazia sa-mi folosesc unditele astea si n-am prins niciodata toamna. Iese din discutie Dunarea si Delta unde dau la crap numai la undita si unde folosesc alta montura, mai puternica si mai grea.
Eu cred ca trebuie sa existe o compatibilitate intre stilul de pescuit (incluzand aici si felul ustensilelor) si pestele vizat. Dupa mine, peste mare la varga fixa nu se prea potriveste. Oricat ne-ar placea senzatia de a avea intr-o varga de 5 m (de ex) un peste de 4-5 kg sau chiar mai mare, trebuie sa tinem cont ca in multe cazuri (poate in majoritatea lor) pestele va rupe ceva. Cu cat e firul mai gros, cu atat creste sansa de a se rupe varga, indiferent din ce e facuta (ma refer la telescopice).pescarel scrie: Una neramforsata, mai usoara si ceva mai fina, cedeaza? S-a intamplata asa ceva cuiva?
Am avut in cadrul firmei, la service, la reparat o gramada de vergi (mai ales din carbon) rupte datorita combinatiei "fir gros (sau chiar textil) - peste mare", fapt confirmat de proprietarii vergilor respective.
Daca adaugam faptul ca un fir gros inseamna in general trasaturi mai rare, sunt si eu de acord ca ar trebui incercata fie varianta cu elastic, fie Match-ul.
Marius (ARROW)
Nu m-am lamurit daca sunt elastice suficient de rezistente.
La 5m, poate numai cu una foarte rigida sa mearga. Cu o telescopica (deci o scula elastica), indiferent din ce ar fi ea, nu prea faci fata.
Interesant ce zice Marius. Si eu m-am gandit ca ceva cedeaza pana la urma. La un moment dat mi-am pus problema ce s-ar intampla daca as pune Whiplash de 25?
Cat despre raritatea trasaturilor, nu ma tem. Oricum nu o sa vina unul dupa altul...
La 5m, poate numai cu una foarte rigida sa mearga. Cu o telescopica (deci o scula elastica), indiferent din ce ar fi ea, nu prea faci fata.
Interesant ce zice Marius. Si eu m-am gandit ca ceva cedeaza pana la urma. La un moment dat mi-am pus problema ce s-ar intampla daca as pune Whiplash de 25?
Cat despre raritatea trasaturilor, nu ma tem. Oricum nu o sa vina unul dupa altul...
- al. trentea
- junior member
Fiind un impatimit al pescuitului la varga, pescuiesc de mai multi ani crap cu varga mea telescopica de 7m din fibra de sticla, (marca ARCA, adusa din Olanda). Este destul de grea, si am proiectat si construit un suport special pentru a putea-o sustine. Are actiune parabolica, si interesant, al patrulea tronson este din carbon compozit, (este de culoare neagra, nu maron), probabil in zona in care varga este mai solicitata la efort.
Am prins multi crapi cu aceasta varga, cel mai mare fiind in jur de 4kg. Anul trecut la Peris, am prins doi crapceni in jur de 3kg fiecare, dintre care un ten m-a plimbat cam 30-40 de metri de-a lungul malului. Adriano, care se afla in acel moment in apropiere poate confirma. Firul folosit: SPORTEX Turbo de 0.18 cumparat tot din Olanda. Carligul: MUSTAD WIDE GAPE POWER nr. 6, iar ca momeala bob de porumb conservat pentru consum uman. Actiunea vergii, fiind una parabolica, permite ca principalul efort al intregului ansamblu sa fie preluat de varga, si nu de fir, (unul de exceptie totusi). Il contrazic pe Gica Chioru si spun ca inteparea crapului trebuie sa fie ferma, dar nu violenta, iar pestele tinut tensionat si condus incet-incet la suprafata, fara graba, si dace este nevoie, mers cu el de-a lungul malului pana oboseste.
In iarna am prins mai multi novaci si sangeri de 2-3kg cu batrana mea varga Browning Rumba50, de 5m din carbon compozit, folosind fir de 0.127 Spiderwire Super Mono. Martori: Dan Cotelici si domnul Albastroiu. La una dintre partide, Liviu Ceausu a avut in varga mai bine de 5min. un crap romanesc cam de 5-6kg, pe care l-a intepat folosind o varga de 3m din bambus, (pentru obleti), si fir de 0.10! Din pacate firul a cedat in cele din urma, altfel ar fi constituit un veritabil record. Sa nu uitam totusi ca partida s-a desfasurat la sfarsit de ianuarie, cand pestele era amortit, si nu s-a luptat ca in sezonul cald.
Sper ca aceste randuri au mai clarificat din probleme.
al. trentea - as. "Pescari 4Ever". www.pescari4ever.org
Am prins multi crapi cu aceasta varga, cel mai mare fiind in jur de 4kg. Anul trecut la Peris, am prins doi crapceni in jur de 3kg fiecare, dintre care un ten m-a plimbat cam 30-40 de metri de-a lungul malului. Adriano, care se afla in acel moment in apropiere poate confirma. Firul folosit: SPORTEX Turbo de 0.18 cumparat tot din Olanda. Carligul: MUSTAD WIDE GAPE POWER nr. 6, iar ca momeala bob de porumb conservat pentru consum uman. Actiunea vergii, fiind una parabolica, permite ca principalul efort al intregului ansamblu sa fie preluat de varga, si nu de fir, (unul de exceptie totusi). Il contrazic pe Gica Chioru si spun ca inteparea crapului trebuie sa fie ferma, dar nu violenta, iar pestele tinut tensionat si condus incet-incet la suprafata, fara graba, si dace este nevoie, mers cu el de-a lungul malului pana oboseste.
In iarna am prins mai multi novaci si sangeri de 2-3kg cu batrana mea varga Browning Rumba50, de 5m din carbon compozit, folosind fir de 0.127 Spiderwire Super Mono. Martori: Dan Cotelici si domnul Albastroiu. La una dintre partide, Liviu Ceausu a avut in varga mai bine de 5min. un crap romanesc cam de 5-6kg, pe care l-a intepat folosind o varga de 3m din bambus, (pentru obleti), si fir de 0.10! Din pacate firul a cedat in cele din urma, altfel ar fi constituit un veritabil record. Sa nu uitam totusi ca partida s-a desfasurat la sfarsit de ianuarie, cand pestele era amortit, si nu s-a luptat ca in sezonul cald.
Sper ca aceste randuri au mai clarificat din probleme.
al. trentea - as. "Pescari 4Ever". www.pescari4ever.org
Grosimile de care vorbiti sunt mono??? Ma gandesc la urmatorul lucru: la un moment dat (exceptand cazurile cand pestele e cuminte), pestele, indiferent de cum il driluesti, va vrea sa mearga 'mai incolo'. Ce faci cand se duce mai mult decat ai tu fir?
Nu pun la indoiala spusele dumneavoastra, acum glumesc doar: cu mono de 0.10, cred ca la undita nu scoti un crap de 5 kg nici daca e mort!
Nu pun la indoiala spusele dumneavoastra, acum glumesc doar: cu mono de 0.10, cred ca la undita nu scoti un crap de 5 kg nici daca e mort!
- al. trentea
- junior member
Pescarel, atunci cand nu ai suficient fir, iti conduci pestele in lateral, si mergi cu el de-a lungul malului. Folosind un fir bun si o varga parabolica sau moale, cu rabdare il poti aduce la minciog. Tot de minciog te folosesti si atunci cand aduci un crap de 5kg cu fir subtire. Nu uita ca in apa altfel "tragi" pestele decat pe uscat.
Pentru evenimentele ce le-am povestit, exista martori credibili, zic eu, care pot confirma: Adriano Musaro, Dan Cotelici, Cr. Albastriu, Catalin Mateescu, Liviu Ceausu. Iar firele sunt MONO!
a.t.
Pentru evenimentele ce le-am povestit, exista martori credibili, zic eu, care pot confirma: Adriano Musaro, Dan Cotelici, Cr. Albastriu, Catalin Mateescu, Liviu Ceausu. Iar firele sunt MONO!
a.t.
-
- senior member
Faci asa daca pescuiesti la balos cu fir de 0.08, nene. Este nevoie de violenta pentru ca sa intorci imediat pestele catre tine, nu exista nici un risc de a rupe firul sau gura pestelui iar acul se infige foarte bine. Miscarea fiind facuta din incheietura. In ceea ce priveste mersul pe langa mal.........al. trentea scrie:. Il contrazic pe Gica Chioru si spun ca inteparea crapului trebuie sa fie ferma, dar nu violenta, iar pestele tinut tensionat si condus incet-incet la suprafata, fara graba, si dace este nevoie, mers cu el de-a lungul malului pana oboseste.

ps.ieri am facut o greseala, am spus:
de fapt are mai putin de jumate de cm.Spicul de bambus pe care-l folosesc nu este deloc subtire, iar chiar in varf este foarte rigid si are mai mult de jumate de cm diametru