Poveste de succes...fara fir intins

Intrebari, discutii sau raportari despre locuri de pescuit, rezultate partide, etc

Moderatori: mihai florescu, ticu, danr, PIRVU RICHARD, maiden, tudor oprescu, Tilea Gabriel

Scrie răspuns
zenhor
senior member

Poveste de succes...fara fir intins

Mesaj de zenhor » 29 Iun 2008 13:00

Dupa ce am intrebat aici pe forum si dupa ce am consultat relatari despre diverse balti si regulamente, am decis ca eu impreuna cu inca 2 prieteni(dintre care doar unul a mai avut tangente cu pescuitul), sa mergem la Moara Vlasiei 2.
Citisem ca pescarul are voie cu un insotitor(care sa ajute la nada, monturi, etc) si persoanele care nu fac nimic, platesc o taxa de agrement. Toate bune si frumoase...
(Trebuie sa mentionez ca plecasem absolut chititi pe Moara Vlasiei - monturi fir de par, boilies S&O SBS, porumb fermentat cu bucati boilies si aditiv Scopex pentru nadit - fara undite, fara porumb la borcan, fara viermusi, fara rame).
Ajungem pe balta la ora 16:30, eu chitit sa dau la 3 scule(pentru ca am doar 3 mai bunicele). Paznicum care ne intampina ne ureaza SUCCES si ajungem la cel responsabil cu balta. Avantul mi-a fost retezat rapid cand am aflat ca noaptea nu se da decat cu acordul patronului si ca daca sunt 3 oameni, trebuie sa plateasca toti 3. Orice varianta am propus ne-a fost retezata din start. Am intors masina si am plecat.
Caldarusani-ul e de rapitor...in final am ajuns la Colgeac 2 in zona Movilita. Nu mi-a inspirat incredere balta si era si scumpa 140 RON.
Am facut dreapta si am ajuns la Hagiesti - 30 RON/12 ore, unde am pescuit pe balta din dreapta. Am montat corturile, am nadit cu racheta cam la 60-70 metri(mai mult nu arunc cu racheta), si am pus: o montura cu S&O + bob porumb, alta cu boilies Carp ZOOM vanilie + bob porumb si alta cu 2 boabe porumb + bob flotant.
Pe parcursul noptii am avut vre-o 10 tzac-uri, dar nimic convins. In principal la boilies-ul S&O si la porumb. La 2:30 ne-am culcat si ne-am trezit la 8 dimineata cu lansetele intacte.
Pe la ora 14:00 l-am sunat pe omul despre care auzisem foarte multe lucruri bune si speram sa ne scoata din incurcatura...dl. ing. Albastroiu. A fost foarte bine-voitor si ne-a spus sa venim oricand pe balta mare de 50 RON. Nu mai fusesem niciodata la Peris.
Am strans, am facut drum intors si am ajuns la Peris pe la 16:30. Aceleasi monturi: S&O, vanilie si un pop-up pe D-rig cu Monster Crab. Un singur tzac convins dar nu sunt sigur daca vre-un peste se incurcase in fir sau chiar a tras...
Baltile de la Peris sunt superbe...sper sa ajung sa-mi iau scule ca lumea si poate sa ajung la concursul debutantului din 2009.
Rezultatul 36 ore si nici un peste.
Unde am gresit?

Concluzii trase de mine:
- oriunde pleci, ia-ti toate sculele si toate tipurile de momeli
- porumbul crud inca ramane o momeala buna pe baltine din Romania
- in unele balti mai salbatice porumbul pus direct pe ac ar putea obtine rezultate mai bune decat firul de par
- intotdeauna sa ai o balta de back-up cand pleci la pescuit

Mentionez ca am plecat pentru C&R, dar din pacate nu am prins nimic, nicaieri. Scopul meu principal este sa prind un peste mai mare(2-5 kg adica).
Pana acum am fost la 3 partide de pescuit singur si n-am prins nimic. Cand mergeam cu un prieten care pescuieste cu porumb crud direct pe ac, plantat cu barca, nu exista partida sa nu prinda sub 7 Kg peste.

O sa atasej niste poze cu monturile.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Vlad_Colceriu
veteran

Mesaj de Vlad_Colceriu » 29 Iun 2008 18:59

Daca citesti forumul bine, o intamplare asemanatoare m-a convertit si pe mine la pescuitul adevarat si tot prin domnul inginer Albastroiu.

Monturile par ok, tubul antitangle mi se pare insa foarte foarte scurt...

Balta mare de la peris, are apa foarte mica, insa peste din belsug si chiar cu exeplare 10+. Are somn are salau... Se prinde mai greu din cauza apei mici si daca nu cunosti balta bine, sansele sunt mult diminuate. Cele mai bune locuri pe balta mare sunt la calugar si spre dig, pe partea cu salciile si casele.

Bine ai venit printre noi, te astept cu drag la Cupa Debutantului in 2009.

8)

Fire incinse in continuare si te asigur ca vei cheltui mult in continuare dar vei avea satisactii pe masura!!!!

VEZI CA AI UN MESAJ PRIVAT.
Imagine

M@tr|X|
veteran

Mesaj de M@tr|X| » 29 Iun 2008 19:51

In general esecul unei partide de pescuit nu se datoreaza unui singur fapt, si este cam imposibil sa dai un verdict concret...
Daca nu ai prins nimic nu inseamna ca neaparat monturile sunt de vina, dar avand in vedere ca ai postat poze cu ele, am sa le "critic" un pic..

Monturile sunt ok la prima vedere, nu vad sa fie probleme de mecanica.

In general cand folosesti monifilament nu mai este necesar tubul termocontractil de pe capatul carligului, deoarece fiind mult mai rigid ca un textil, se formeaza automat acel unghi care ajuta la rotirea carligului in gura pestelui.

Prima montura observ ca este pop up. Ai testat montura inainte de a o pune in apa? Greutatea carligului este suficienta pt. a echilibra montura? Nu pluteste haotic?
Daca montura este echilibrata ar trebui sa stea ca un snowman pe fundul apei si carligul sa nu pluteasca, daca nu este asa foloseste un plumb pe fir. pt echilibrare.

Iti recomand sa folosesti tub antitangle mult mai lung, aprox. 40 cm. In acest fel tubul se muleaza mult mai bine dupa structura fundului apei, camuflandu-se mai bine.
Pune pe capatul antitangle-ului un plumb mic culisant, pt. a tine tubul pe jos.

Legat de montura a treia...vad ca ai facut o combinatie intre 2 monturi: Shot rig & D-rig.

Montura shot rig, adica cea cu plumb pe vf carligului, a fost conceputa pt. porumb cu pop-up. Daca folosesti boiles pop-up montura va sta intr-un mod necorespunzator in apa deoarece are o flotabilitate marita si plumbul de pe carlig nu poate echilibra montura. De aceea vad ca ai mai folosit un plumb pe fir.

Incearca sa folosesti monturi simple atat pop-up cat si bottom si daca nu ai cu ele rezultate atunci treci pe cele sofisticate.

Fir intins.
Razvan Grindean
- carp addicted-

zenhor
senior member

Mesaj de zenhor » 29 Iun 2008 21:04

Multumesc pentru raspunsuri, astept cu drag orice critici...cat mai multe sa fie :) .

@pescarusu_nebun:

- am pescuit exact vis-a-vis fata de locul in care se intra cu masina pe balta. Era un stalp la care nu functiona iluminarea, cam pe-acolo.
- o sa modific lungimea tubului antitangle, pana acum nu primisem nici un sfat si chiar nu stiam cum e mai bine.
Merge boilies-ul pe balta mare de la Peris?
Multumesc pentru raspuns.

@Matrix:
- prima montura am "conceput-o" la locul faptei, pentru ca ne-a sfatuit cineva din personalul baltii sa avem grija pentru ca e "agatatura". Am vrut astfel sa-mi tina carligul ceva mai sus.
Nu am testat acasa montura...o s-o testez acum, bine ca stiu acum ce trebuie sa fac.
- am folosit pt rig Korda IQ 20 lbs, care fara shrink tube are un unghi foarte ciudat cu carligul. Eu am folosit shrink tube pentru a-l aduce pe la 120 - 130 grade, fara tub ar fi stat pe la 90 de grade. Nu stiu unde am gresit.
Cam ce monturi simple imi recomanzi pentru inceput? Ma refer mai mult pentru un boilies pop-up/porumb pop-up...dar si pentru pelete sau boilies normal.

La capitolul nada inca nu ma bag...mai intai sa corectez tehnica.

Vlad_Colceriu
veteran

Mesaj de Vlad_Colceriu » 29 Iun 2008 21:09

Nu se prea pescuieste cu boilies pe balta mare. Iti recomand sa iti incropesti echipamentul minim obligatoriu si sa incerrci balta C&R de la Peris deoarece acolo se pescuieste exclusiv cu boilies.
Imagine

armand
junior member

Mesaj de armand » 30 Iun 2008 15:55

Daca ai cateva conostinte de baza, reusita unei partide nu consta in monturi reusite si scule bazate. Astea sunt facute ca sa castigi cativa metri la lansare, sa poti scoate exemplare capitale sau un numar mare de pesti si nu in ultimul rand sa te simti tu bine.... 8).

Reusita partidei consta in primul rand in cunoasterea locului unde pescuiesti si a obiceiurilor de hranire a pestelui pe care il cauti (preferabil particularizate pe locul cu pricina).

O lanseta buna sau o montura ceva mai shmekera poate sa faca diferenta la cantitatea finala si in nici un caz la reusita/nereusita unei partide.

De exemplu la Hagiesti unde te-ai oprit...se prind de ani buni crapi mari si multi si se vor mai prinde insa in anumite conditii.

Incearca inainte cu cateva zile de urmatoarea partida sa te duci cateva ore pe balta pe care vrei sa pescuiesti(preferabil dimineata sau pe inserat)
si sa observi pe ce locuri se sta. La ce distanta de mal dau cei care prind in ce locuri "spuzeaza" crapul, cu ce furajeaza patronu balta si alte astfel de informatii...

Dupa care inainte de a te apuca de pescuit, daca ai sonar, baga sonaru, daca nu cu markeru incearca sa iti dai seama de conformatia fundului...

Daca mai gasesti o structura si ii mai si dai sa pape ce ii place...se schimba datele problemei...
Deocamdata n-am....

George Iorga
maniac

Mesaj de George Iorga » 30 Iun 2008 16:19

pescarusu_nebun scrie:Nu se prea pescuieste cu boilies pe balta mare. Iti recomand sa iti incropesti echipamentul minim obligatoriu si sa incerrci balta C&R de la Peris deoarece acolo se pescuieste exclusiv cu boilies.
Sa scrieti undeva ce inseamna "Echipament minim obligatoriu " pe balta Peris ! Eventual si cu ce nu-i voie pe balta ! (juvelnic ,nada vie ,porumb uscat,etc.,etc. ,conform administratiei )
Varga sa fi fost din fier... ce brand aveam !!!

Vlad_Colceriu
veteran

Mesaj de Vlad_Colceriu » 30 Iun 2008 17:32

Pai sunt 2 aspecte:
1. pretentiile personale de la un echipament. (De exemplu eu, personal nu privesc cu ochi buni pescarii cu telescopice si mulinete cu tamburi mici si bambine pe balta C&R...Dar asta sunt eu. Poate unii chiar prefera aceasta metoda...)

2. Cerintele administratorului:
- saltea de primire
- spray antiseptic
- minciog cu deschidere mare si plasa deasa
- monturi cu fir de par
- boilies
- kobra/racheta de nadire
- cleste pentru extragerea carligului

Si la acest echipament se mai adauga in functie de bugetul pescarului alte materiale pe care el le considera necesare.
Imagine

zenhor
senior member

Mesaj de zenhor » 30 Iun 2008 18:21

@armand:
Ai dreptate, e vital sa cunosti specificul baltii. In zona aia mergeam acum 3-4 ani, cand n-aveam deloc treaba cu pescuitul, si un prieten prindea la bob crud de porumb direct pe carlig. Monturile erau plantate iar zona era nadita cu porumb uscat + eventual ceva aditivi dulci.
Cam la toate baltile din zona Hagiesti, si chiar mai sus(Batal, Movilita, Dragoesti, Vulpoi, etc.) merge foarte bine porumbul crud sau preparat.

Daca pescuiesti pe Dunare vorbim de cu totul alta abordare.
Nu le poti impaca pe toate, dar macar sa stii unde te duci.
Eu eram pregatit pentru o alta balta si am ajuns tocmai unde ma asteptam mai putin. Din partide ca astea cred ca inveti cel mai mult.

zenhor
senior member

Mesaj de zenhor » 30 Iun 2008 18:22

@armand:
Ai dreptate, e vital sa cunosti specificul baltii. In zona aia mergeam acum 3-4 ani, cand n-aveam deloc treaba cu pescuitul, si un prieten prindea la bob crud de porumb direct pe carlig. Monturile erau plantate iar zona era nadita cu porumb uscat + eventual ceva aditivi dulci.
Cam la toate baltile din zona Hagiesti, si chiar mai sus(Batal, Movilita, Dragoesti, Vulpoi, etc.) merge foarte bine porumbul crud sau preparat.

Daca pescuiesti pe Dunare vorbim de cu totul alta abordare.
Nu le poti impaca pe toate, dar macar sa stii unde te duci.
Eu eram pregatit pentru o alta balta si am ajuns tocmai unde ma asteptam mai putin. Din partide ca astea cred ca inveti cel mai mult.

Scrie răspuns