Lumea boiliesurilor II

Dupa ce am trecut de pasul unei analize generale a multimii de ingrediente folosite la prepararea propriilor boiliesuri si am vazut marea diversitate a acestora, sa trecem la un studiu mai amanuntit a fiecareie dintre ele.

Lumea boiliesurilor II

Sa incepem deci cu mixurile pentru boilies gata pregatite (ready mix) pe care acum le puteti gasi aproape la toate magazinele bune din tara. Dupa cum spuneam aceste mixuri sint amestecuri bine proportionate, bine gindite, compuse din ingrediente de foarte buna calitate. Avantajul acestor mixuri este pregatirea mult mai usoara a propriilor boiliesuri, nemaifiind necesara alcatuirea amestecului de ingrediente de baza uscate ci doar adaugarea la mixul gata pregatit a ingredientelor lichide, a oualor, formarea pastei si in final a boiliesurilor. Ready mix-urile le puteti folosi asa cum le-ati cumparat sau puteti sa adaugati la ele si alte ingrediente uscate pe care le doriti insa cu atentie la cantitati spre a nu schimba radical specificul mixului. In continuare sa aruncam o privire asupra principalelor mixuri pe care puteti sa le cumparati gata preparate.

Carp’s mix sunt amestecuri asa zis multilaterale si anume prin folosirea lor puteti sa pregatiti orice tip de boiliesuri, cu un adaos de ingrediente lichide, arome sau ingrediente uscate dorite de voi, dupa propriile voastre retete. De exemplu puteti pregati boiliesuri condimentate prin adaugarea la mixul de baza a unor condimente sub forma de prafuri cum ar fi Strong garlic sau Mega clove, sau prin adaugarea la mixul de baza a unor a unor arome lichide condimentate cum ar fi Indian spice sau Mistery spice. Daca doriti sa obtineti boiliesuri cu aroma de peste, adaugati mixului de baza anumite fainuri de peste cum ar fi Fish meal sau White fish meal sau arome lichide cum ar fi Japanese squid sau Fish and fish. Pentru a obtine boiliesuri cu aroma de fructe adaugati mixului una sau citeva din multitudinea de arome lichide existente pe piata cum ar fi Ripe strawberry sau Sweet banana sau Multifruit, etc. Puteti folosi si alte arome dupa bunul vostru plac ( scopex, dark chocolate, si multe, multe altele), cu mentiunea de a avea grija sa respectati dozajul indicat de producator. Aceste mixurui le puteti folosi si in amestec cu ale mixuri pina la o proportie de amestec de 50%. Continutul de proteina al acestor mixuri este de cca. 50%.

Bird food mix sunt amestecuri ce contin in procent destul de mare diferite seminte pentru pasari. Mixurile sint alcatuite din praf de oua sau de albus de ou, diferite fainuri, seminte macinate, vitamine, saruri minerale,etc. Sint ideale si pentru pregatirea boiliesurilor in a caror compozitie intra si diferite seminte marunte de pasari, nemacinate. Avantajul existentei in boilies a acestor seminte este mai buna dispersare in apa a celorlalte ingrediente folosite in reteta. Ca mix poate fi folosit, ca si carp’s mixul , pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri. Puteti sa-l folositi ca amestec individual, in starea in care se comercializeaza , insa in acest caz pasta de boilies trebuie lasata de consistenta putin mai moale pentru a putea rula cu usurinta boiliesurile, sau se poate folosi in amestec cu un alt tip de mix in proportie de 50%. Continutul de proteina este de cca. 35%. Avantajul acestui mix este si faptul ca este usor digerabil de catre pesti, fiind recomandat in cazul apelor ajunse la temperaturi mai ridicate cind pestii sint deja activi, dar se poate folosi cu rezultate bune si in apele mai reci unde efectul celorlalte ingrediente va fi amplificat prin folosirea acestui tip de mix.

Robin Red Bird Food Mix este un amestec ce se aseamana foarte mult cu Bird Food mix cu diferenta ca contine in plus ingredientul Robin Red Concentrate, un adaos de o mare popularitate, care era folosit mai ales de crescatorii de pasari ornamentale pentru imbunatatirea coloritului penajului. Datorita continutului ridicat de condimente, vitamine,saruri minerale, aminoacizi, acest ingredient este folosit cu mare succes si in pescuitul crapului, fiind utilizat mai ales in cazul prenadirii intensive. Ca mix poate fi folosit individual dar are efect mai mare folosit in amestec de 50% cu Multi spices mix sau cu Fish meal mix sau cu Multifruits mix. Puterea atractiva puteti sa o imbunatatiti prin adaugarea la o jumatate de kilogram mix a doua lingurite de Appetite Stimulator. Continutul de proteine este de cca. 50%.

Multifruits mix sunt amestecuri cu continut ridicat de proteine animale si vegetale cu o aromatizare puternica si atragatoare de fructe. Se poate folosi individual cu succes pentru pregatirea boiliesurilor cu care veti pescui ca momeala, sau in amestec cu alte mixuri (50%) pentru prepararea boiliesurilor cu care naditi. Parerea specialistilor este sa nu fie folosite individual pentru boiliesurile cu care naditi (numai in amestec 50%) deoarece sint foarte concentrate. In sezonul de vara se poate folosi cu rezultate foarte bune pentru prepararea boiliesurilor de nadit, in amestec de 50% cu Fish meal mix sau cu Bird food mix. Poate fi folosit si fara adaos suplimentar de aroma. Continutul de proteina este de cca. 40%.

Fish meal mix este un amestec intre diferite tipuri de fainuri de peste special alese, de foarte buna calitate, cu o capacitate ridicata de atractie, fiind puternic aromatizat cu arome naturale. Este un amestec usor digerabil, efectul de atractie putind sa-l mariti prin adaugarea la o jumatate de kilogram mix a doua linguri de Appetite Stimulator Fish sau Attractant Crustacean. Continutul de proteina este de cca. 40%.

Multispices mix sunt amestecuri de ingrediente uscate de baza de calitate ridicata, a caror efect de atractie a fost amplificat prin introducerea in mix a unor condimente speciale considerate irezistibile pentru crapi. In pregatirea boiliesurilor se poate folosi individual sau puteti sa-l folositi in amestec cu 30% Fish Meal mix si 30% Bird Food mix. Puteti de asemenea sa-i mariti puterea de atractie prin adaugarea la o jumatate de kilogram mix a una lingurita Liver Powder, 5 ml. Indian Spices si 15 ml. Attractant Natural. Este usor digerabil dar puteti sa-i intensificati aceasta proprietate prin adaugarea la o jumatate kilogram mix a doua lingurite de Appetite Stimulator Spice. Continutul de proteine este de cca. 40%.

High Energy mix sunt amestecuri de ingrediente de baza foarte bune cu continut de hidrati de carbon de calitate (ex. slow sugar) si un continut ridicat de vitamine si praf de oua. Este foarte usor digerabil. Se poate folosi cu succes in cazul necesitatii prenadirilor intensive pe ape de intindere mare sau pe ape bogate in peste unde trebuie sa naditi mult pentru a tine pestele pe loc. Acest mix puteti sa-l folositi individual sau in amestec de 50% cu orice alt mix, putind prepara orice tip de boilies. Continutul de proteina este de cca. 20%.

Protein 60% mix sunt amestecuri cu continut de ingrediente provenite din produse lactate cum ar fi caseina, lactalbumina, lapte praf, etc. Pot fi folosite cu mare succes in cazul in care aveti nevoie de o momeala cu continut ridicat de proteine, cu nivel nutritiv ridicat (HNV – high nutritive value). Este ideal pentru obtinerea boiliesurilor ce le veti folosi drept momeala mai ales in sezonul in care pestii sint mai putin activi. Poate fi folosit individual sau in amestec de 50% cu alt tip de mix, pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri. Continutul de proteine este de cca. 60%.

Nut mix este un mix cu puternica aromatizare de alune, care poate fi folosit individual sau in amestec cu 30% High Energy mix, oferind o solutie foarte buna pentru pescuitul de toamna tirzie. Este foarte usor digerabil si puteti sa-i mariti atractivitatea prin adaugarea citorva picaturi de Essential Oil of Cinnamont sau Essencial Oil of Amandet ( cam o picatura la doua oua). In cazul prepararii boiliesurilor dulci adaugati 4 ml.Scopex plus, Vanillia cream si 3-4 ml. Mega Sweetner sau o lingurita Sucre Natural Intense. Continutul de proteine este de cca. 30%.

Seed mix este un mix foarte bun pentru pregatirea boiliesurilor ce contin seminte pentru pasari intregi. Este foarte usor de format ca pasta, este usor de rulat pe boilieroller . poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Asadar puteti face boiliesuri de fructe prin amestecarea mixului cu Multifruitsmix si adaugarea a Appetite stimulator fruits si arome ca Ripe strawberry , sweet banana, Mega tutti-fruti, etc. Pentru a obtine boiliesuri cu condimente amestecati mixul cu Multi spices mix sau Robin Red bird food mix, Appetit stimulator spices si arome ca Indian spices,Tandoori spices, Mystery spices. Pentru boiliesuri de peste amestecati mixul cu Fish Meal mix, Appetite stimulator fish si arome ca Japanese squid,Fish&Fish,etc. Continutul de proteine este de cca. 30%.

Ready scopex mix este un mix care contine pe linga ingredientele de baza si aroma, indulcitor si colorant. Ca sa obtineti boiliesuri bune calitativ trebuie doar sa amestecati acest mix cu 8-10 oua la un kilogram mix.

Ready strawberry mix este identic cu Ready scopex mix cu diferenta ca este alta aroma.

Flottant mix este un mix folosit in obtinerea de boiliesuri flotante, pop-up. Are un continut ridicat de proteine animale si vegetale. Poate fi folosit individual sau in amestec cu 30-50% alte mixuri. Nu se poate folosi in amestec cu Bird Food mix. Datorita granulozitatii mari a acestuia apa va patrunde usor si repede in boilies si acesta isi va pierde proprietatea de flotabilitate. Puteti sa-l amestecati cu adaosuri cum ar fi Liver Powder, Soluble Fish Protein Extract, Essential oil, Sweetner,etc. dar cantitatea data de producator ar fi bine sa o dublati deoarece la introducerea boiliesurilor in cuptorul cu microunde (proces specific obtinerii boiliesurilor pop-up) adaosurile isi pierd din eficacitate. Boiliesurile facute din acest mix le tineti 1,5 minute in cuptorul cu microunde si veti obtine pop-up-uri ce-si vor mentine proprietatea mai mult de 12 ore.

Easy pop mix jaune/rouge/neutre – sint mixuri asemanatoare cu Flottant mix dar boiliesurile obtinute nu trebuie in final puse in cuptorul cu microunde si boiliesurile obtinute din acest mix nu-si pierd culoarea dupa un anumit timp.

Marea varietate a ingredientelor de baza ale boiliesurilor putem sa o clasificam in trei categorii principale: ingrediente de origine animala, de origine vegetala si seminte. Caracteristica de baza si punctul comun al acestor categorii de ingrediente este calitatea lor ridicata. Toate aceste fainuri va dau posibilitatea sa realizati boiliesuri dupa propriile voastre retete sau sa modificati dupa bunul vostru plac compozitia mixurilor gata facute cumparate din magazin. Cu ajutorul acestor ingrediente de baza puteti modifica consistenta boiliesurilor, calitatea acestora, astfel incit sa obtineti acele boiliesuri care credeti ca sint cele mai eficiente.

Fish meal faina de peste este un ingredient recomandat la pregatirea boiliesurilor cu aroma de peste. Este o faina foarte bogata in uleiuri de peste, motiv pentru care se foloseste mai ales la boiliesuri cu care veti pescui in sezonul cald, uleiurile dezvoltindu-si adevarata putere de atractie in apele mai calde. Este o faina de culoare inchisa cu un continut de proteina de 40-50%. Procentul recomandat in amestec este de 10-30%.

White fish meal faina alba de peste este folosita in special la pregatirea boiliesurilor cu aroma de peste dar se recomanda utilizarea ei pentru orice tip de boiliesuri ( de fructe, cu condimente,etc.). Are o culoare mai deschisa decit precedenta si un continut mai scazut de uleiuri , asadar poate fi folosita fara probleme atit pe ape reci cit si pe ape calde. Este un ingredient usor digerabil cu un continut de proteina de 55-60%. Procentul recomandat in amestec este de 20-40%.

Monster fish meal – aceasta faina de peste este intr-adevar un ingredient de mare calitate fiind bogata in uleiuri de peste, aminoacizi, vitamine, minerale, etc. poate fi folosita in amestec pentru orice tip de boiliesuri, fiind un produs natural cu mare capacitate de atractie mai ales pentru pestii mari. Cu ajutorul acestei faini puteti prepara boiliesuri de o compozitie asemanatoare cu hrana naturala din mediul acvatic. Continutul de proteina este de cca.60%. procentul indicat in amestec este de 30-40%.

Pellets meal fainurile de pelleturi sint indicate la prepararea boiliesurilor cu aroma de peste si in cazul in care urmarim obtinerea unor momeli 100% naturale. Continutul de proteine este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 20-30%.

Pellets power este o faina compusa din micropellete foarte, foarte marunte ce poate fi folosita pentru prepararea oricarui tip de boiliesuri, recomandata in special in cazul boiliesurilor bird food in compozitia carora intra si seminte mici intregi. Continutul de proteine este de cca. 35%. Procentul recomandat in amestec este de 20-25%.

CSL meal este o faina care contine si componenti fermentati, fainuri speciale de porumb puternic aromatizate (asemanatoare cu boabele de porumb fierte si ajunse la fermentatie dupa 2-3 zile de la fierbere) Se recomanda in special pentru prepararea boiliesurilor folosite la o prenadire in amestec cu porumb boabe fiert. Datorita faptului ca este usor digerabila se poate deci folosi fara probleme si in cantitati mai mari pentru prenadirea intensiva. Continutul de proteine este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 30-40%.

Caseine aceasta faina este ingredientul de baza al boiliesurilor HNV (high nutritive values). Fiind un ingredient mai greu va concura la cresterea greutatii boiliesului si in acelasi timp mareste duritatea boiliesului mai ales in amestec cu egg albumin. Continutul de proteine este de cca. 98%. Procentul recomandat in amestec este de 10-30%.

Sodium caseinate este un ingredient obtinut din produse lactate, care are proprietatea de a fi 100%solubil in apa. Este o faina foarte usoara folosita in special la pregatirea boiliesurilor pop-up. Continutul proteinic este de cca. 95%. Procentul recomandat in amestec este de 10-20%.

Calcium caseinate – este un ingredient aproape identic cu cel precedent cu diferenta ca este o faina putin mai grea. Continutul proteinic este de cca. 95%. Procentul indicat in amestec este de 10-30%.

Albumine este varianta sub forma de faina, de praf a albusului de ou. Este folosita pentru intarirea boiliesurilor. Continut proteinic de cca. 75%. Procent indicat in amestec de 5-10%.

Lactalbumine ingredient ce contine cea de-a doua componenta de baza a laptelui, lactalbumina. Folosita impreuna cu caseina va conduce la obtinerea unor boiliesuri foarte bune,cu un bun echilibru aminoacidic. Continutul proteinic este de cca. 85-90%. Procentul indicat in amestec este de 10-30%.

Laptele praf este un ingredient important a boiliesurilor cu un nivel nutritiv ridicat. Este un bun liant in amestecul de baza. Are un gust si un iz foarte dulce, asadar se foloseste mai ales la prepararea boiliesurilor dulci cum sint cele cu aroma de fructe. Este 100% solubila in apa. Continutul proteinic este de cca. 30%. Procentul indicat in amestec este de 10-30%.

Praf de oua este o faina obtinuta 100% praf de oua, foarte bogata in proteine, uleiuri si minerale. Se foloseste cu succes la pregatirea boiliesurilor HNV (high nutritive values). Continut proteinic de 50%. Procent recomandat in amestec 10-30%.

Bird food pur este un ingredient conceput initial ca hrana pentru pasarile de apartament. Folosirea lui in boiliesuri confera o buna repartizare si omagenizare a celorlalte ingrediente din amestecul de baza.are efect pozitiv in procesul de digerare si poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri in cazul in care dorim o duritate mai mica a acestora. Continutul proteic este de cca. 15%. Procentul indicat in amestec este de 20-30%.

Bird seed ; Birdy mix sunt asa zisele noi tipuri de “hrana pentru pasarele” care au in compozitie ingrediente cum ar fi oua, zahar, miere, seminte, paine, vitamine, minerale, extracte naturale de uleiuri (essential oils). Sint ideale pentru boiliesuri dulci, cu arome de fructe. Continut proteinic de 30%. Procent indicat in amestecul de baza de 30-40%.

Starsoya este o faina de soia de puritate mare, de calitate ridicata, cu continut ridicat de uleiuri si fara componenti nedigerabili. Faptul ca este digerabila in proportie de 95% o ridica calitativ in rindul fainurilor de natura vegetala. Se poate folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Continutul proteinic este de 40%. Procentul indicat in amestec este de 20-60%.

Concentre soya este un concentrat special de soia ce contine si germeni de soia si seminte fierte de soia. Poate fi utilizat pentru orice tip de boiliesuri mai ales pentru cele cu continut ridicat de proteine. Continutul proteinic este de cca.40%. procentul indicat in amestec este de 20-30%.

Izolat de soia este un extract 100% de soia ce contine proteinele din soia, si este foarte bogata in aminoacizi. Continutul proteinic este de cca.90%. Procentul indicat in amestec este de 10-20%.

Soya gras faina de soia 100% se foloseste in special in cazul in care aveti nevoie de o cantitate mare de boiliesuri. Este bogata in uleiuri, fiind usor de prelucrat. Continutul proteinic este de cca. 40%. Procent indicat in amestec este de 10-50%.

Tigernuts meal faina de alune 100% se foloseste cu succes pentru orice tip de boiliesuri fiind foarte bun atractant. Continutul proteinic este de 25%. Procent indicat in amestec 10-30%.

In completare va rog sa cititi si excelentul articol al lui Vlad Pavlovici pe care-l gasiti pe site la rubrica Articole.

Daniel Cojocaru