2005 � Anul capturilor capitale

2005 � Anul capturilor capitale

2005 � Anul capturilor capitale

Cand in lumea carpfishingului cineva reuseste sa prinda un crap de peste 30 de kilograme, majoritatea pescarilor de crap din Romania deja se vad cum lanseaza in taina amurgului, fiind ghidati de markerul lasat in apa sau de un punct de reper de pe malul de vizavi. Rezultatul este invaluit in mister – doar speranta pescarului de crap vegheza in spatele lansetelor, cu nervii incordat la maxim, fiind pregatit sa raspunda la cea mai mica miscare a swingerului.
Eh, sa revenim cu picioarele pe pamant si cu gandul la crapi! Poate ca v-am atras atentia cu ajutorul titlului dar, din pacate, nu despre capturile mele este vorba acum (caci anul trecut a fost cel mai nefast in cariera mea de pescar de crap) sau despre al unui compatriot de-al nostru. Deja in paginile virtuale a forumului ne-am aventurat (macar cu gandul) in lumea acelor pescari de crap care au reusit sa treaca bariera de 30 de kilograme. Sincer, cati dintre voi nu viseaza la o asemenea captura, daca nu public, macar in cele mai adanci dorinte?
Pentru cativa dintre manuitorii de cobra si purtatori a virusului carpfishing s-a ivit ocazia de a putea face cateva poze cu niste exemplare imense de crapi , unii chiar de doua ori intr-un interval de cateva saptamani, iar altii au reusit sa-si valorifice talentul si inspiratia prin noi recorduri mondiale. In primul rand ai nevoie de o doza de noroc, perseverenta si nu in ultimul rand de experienta acumulata pe malul apei ca macar sa poti intra in lupta impotriva unui muctacios batran. Si inca n-am pomenit nimica de localizarea corecta, nada de calitate, timpul potrivit, si altele, cate si mai cate, care pot influenta rezultatul unei partide de pescuit.
Dar sa vedem ce sa intamplat in decursul anului precedent in circuitul restrans a capturilor de peste 30 kilograme: nu mai putin de 22 de exemplare de crapi (dintre care doar 4 comuni) au fost capturati de catre fanaticii acestui sport, in general din apele franceze si germane. Daca mai adaugam ca s-a doborat recordul crapului oglinda si cel comun, la prima chiar de trei ori, imi veti da dreptate la alegerea titlului. Totodata este un an in care am pierdut suprematia capturilor de la Sarulesti, captura lui Baldemaier intrand �doar� in randul destul de lung a crapilor supraponderali. Numarul capturilor desigur poate fi mai mare, dar aici m-am bazat doar pe cele despre care am informatii concrete.
Dintre cele 22 de capturi permiteti-mi sa va delectez doar cu cele care sunt mai speciale, dintr-un motiv sau altul.
15. Aug. 2005 � va ramane o zi de neuitat pentru Dr. Robert Arlinghaus, al carui articol controversat despre nadele moderne de crap, a aparut si pe paginile acestui site. Doctorul nostru, pasionat si de carpfishing, prinde un crap oglinda de 30 kg, ceea ce dovedeste ca teoria nadelor de crap este binevenita pentru toti. Frumosul exemplar de 110 cm a fost prins la un boilies dulce de 18 mm cu aroma de Scopex.
Noiembrie 2005 � englezul Kevin Maddocks, caruia de atfel datoram in mare parte cunostintele noaste despre monturi si nu numai, prinde pe un lac din Franta, un crap ce depaseste cu 0.5 kile limita inferioara a acestui �clasament�. Sa fii managerul unui lac si sa pescuiesti doar de doua ori pe el, poate insemna doua lucruri: ori nu te pasioneaza carpfishingul, ori iti faci treaba cu atata ardoare si devotament, incat nu-ti permiti luxul sa ai timp liber. Daca ne gandim, ca despre Kevin Maddocks este vorba, sunt sigur ca toti dintre voi stiu unde sa-l claseze. Pescuind timp de 5 zile pe cel mai nepopular loc de pe lac, dupa o perioada destul de rece, prinde masivul crap la un boilies Honey Necta.
Multi dintre cititorii articolelor despre pescuitul la crap sunt de parere ca unii autori tind sa faca mai multa reclama (uneori chiar si mascata) la niste produse de la firmele care il sponsorizeaza, sau mai rau, scriu de dragul scrisului. Cunosc cativa impatimiti al pescuitului (nu sunt pescari de crap � poate fi si scuza lor) care nu cred in eficienta extraordinara a unor pescari de crap. Dar cazul lui Steve Briggs poate sa ii contrazica. La inceputul anului trecut a vizitat lacul Rainbow din Franta, unde are parte de 30.8 kilograme de bucurie. Si inca nu stia ce-l asteapta: va deveni campion mondial impreuna cu Tim Paisley la Cupa Mondiala organizata in SUA.
32.25 kilograme � este un amanunt ce va ramane in memoria unui tanar englez, doar de 15 ani. Will Clayton doboara recodrul vechi al complexului piscicol din Franta, Sky Lake. Eu la varsta asta am inceput doar pescuitul, nu sa ma gandesc la un exemplar de asemenea marime! Ar fi nemaipomenit sa avem si pe la noi amploarea mediatizarii pescuitului, in general printre tineri, cum au cei din Anglia! Poate ca visez lucruri prea indraznete?
Si am ajuns la noile recorduri! Germanul Christian Finkelde � fieldtester la Fox si Dynamite Baits � la sfarsitul anului viziteaza un mic lac de buzunar din Germania (ce este cu aceasta secreto-manie?), unde prinde noul record mondial la crap comun, batand cu cateva kile controversatul record al austriacului Erich Unger de la Sarulesti. De atunci, canalele din Belgia si-au recapatat faima de producatori de surprize: 2006 a produs deja un nou record la crap comun.
Noul record mondial la crap oglinda a fost doborat anul trecut de trei ori, pornind de la Steve O`Neill via Nick Massey cu sosire la Gary Hague. Acesti trei domni, fac parte dintre acei pescari carora gandul le este bintuit de acum inainte de a stii ca macar pentru o bucata de vreme au fost fericitii detinatori ai recordului la crap.
Nu pot a nu vorbi despre un alt record mondial stabilit intr-o competitie de pescuit sportiv, si anume maratonul de forta al echipelor romanesti (Senzor Carp Team si A La Carp Team) de la editia a IV a concursului Mosella-Maconka din Ungaria, organizat anul trecut. Aici s-a infaptuit acel lucru la care multi dintre noi doar in cele mai indraznete vise vedem: peste 1000 de kilograme de crapi, prinsi de echipa castigatoare intr-un concurs de 5 zile. Si cand ne uitam ca echipa de pe treapta cea mai mica a podiumului a prins �doar� 458,73 kg kile, ne putem face o idee despre forta si dibacia pescarilor romani. Felicitari!
Dupa mica noastra incursiune in lumea celor mai mari exemplare de crapi, prinsi in mod sportiv, imi tot vine in gind un singur lucru: de ce? De ce anul 2005 a fost cel mai productiv din acest punct de vedere? De ce tocmai acele lacuri de mici dimensiuni carora multor pescar nu-i dau atentie? A da un raspuns concret, cred ca ar echivala cu o reteta la castigul potului cel mare la loto. Nu vom putea niciodata deslusi secretul acestui an, poate ca vor mai fi asemenea capturi, poate ca se vor dobori recordurile si in acest an, dar 2005 va ramane in istoria carfishing-ului ca anul 30+!

Kulcsar Laszlo