Amestecuri de seminte (1)

Amestecul de seminte este una dintre cele mai folosite metode de nadire a crapului. Pactic nu exista retete standard de preparare a amestecurilor de seminte ci numai inspiratie si preferinte. In amestecuri pot intra si pellete, sparturi de boiliesuri sau chiar boiliesuri intregi. Eu prefer amestecuri complexe de seminte pentru a putea oferi un complex de substante nutritive, arome, gusturi si marimi.

Amestecuri de seminte (1)

Cantitatile de arome si atractanti, indulcitori si alti aditivi sunt la fel, la inspiratie si nu sunt neaparat obligatorii.
Semintele pot fi preparate individual (ca specii si nu fiecare samanta in parte) si amestecate dupa preparare, aceasta metoda se foloseste in special atunci cand se fierb semintele deoarece nu toate au acelasi timp de fierbere. Prepararea semintelor in amestec se face in special atunci cand nu se vor fierbe sau se vor fierbe toate un timp scurt (15-20 minute).
Dupa preparare, semintele pot fi inglobate in pastura pentru a fi lansate sub forma de bulgari sau pot fi lansate cu racheta.
Iata cateva dintre cele mai folosite seminte in prepararea amestecurilor pentru crap:

Porumbul
Porumbul este desigur cel mai folosit dar despre el gasiti in arhiva un articol dedicat exclusiv acestei seminte.

Nautul
Este o momeala excelenta, absoarbe aromele ca un burete si se comporta f bine pe rig. Se tine la inmuiat intr-un prosop bine udat in apa sau intr-o solutie aromata, colorata si aditivata, eu folosesc o combinatie de apa/arome (in special fructe), colorant galben sau portocaliu, indulcitor si Quick Attract Carp Trend. Daca puneti prosopul intr-un loc mai caldut in 8-10 ore va intra in germinatie si trebuie aruncat intr-un vas cu apa clocotita, se lasa 3-4 minute apoi se scoate, se scurge si se pune intr-o cutie inchisa ermetic. Daca dupa aceasta il lasati la uscat va fi o excelenta momeala plutitoare, se gaureste cu burghiul si se pune pe rig impreuna cu boabe de porumb.

Tiger Nuts
O momeala minune as putea spune, este senzational ce rezultate se pot obtine cu aceasta aluna in anumite situatii. Prepararea este mai lunga decat la alte seminte, astfel cea mai buna reteta mi se pare cea a lui Ken Towley care recomanda tinerea alunelor la inmuiat intr-un vas ermetic timp de 3-4 zile impreuna cu 250g de zahar/kg de alune (eu am folosit melasa si au iesit excelente), aroma (la alegere, eu am folosit Fructe Fermentate), peste toate acestea se toarna apa fierbinte pana se acopera alunele in intregime, apoi fierberea lor la foc mai vioi timp de cca 15 minute si din nou lasarea la macerat timp de 3-4 zile, astfel alunele vor fi imbracate intr-o gelatina rezultata din fermentarea lor. Se folosesc una sau doua alune pe rig. Se poate combina pe rig si cu 1-2 boabe de porumb sau naut. Nu momiti cu aceste alune in exces pentru ca shimba prea tare PH-ul apei si rezultatul poate fi contrar asteptarilor, tiger nuts vor fi max 5% din cantitatea totala de nada. In plus se pare ca nu sunt chiar usor de digerat si puteti declansa senzatia de satietate sau respingere fara de hrana oferita. Eu am prins foarte bine pe pat de porumb si canepa, rezultate peste asteptari in special la amur.

Fasolea
O momeala mai putin folosita la noi, in alte tari este considerata o momeala excelenta, eu am inceput sa o folosesc dupa ce am vazut o echipa de pescari cehi folosid cu succes un amestec de porumb, canepa si fasole la Sarulesti fara sa fie �asasinati� de platica. Prepararea este la fel cu cea a porumbului, se lasa la inmuiat si apoi se poate fierbe (chiar la un loc cu porumbul). Personal prefer varietatile de fasole pestrita, maronie sau chiar rosie. Cea rosie cu bobul mic mi se pare cea mai atragatoare. Puteti sa o folositi si pe rig, simpla sau in combinatie cu 1-2 boabe de porumb.

Canepa
Vorbim desigur despre varietatea Cannabis Sativa, este o planta folosita din vechi timpuri pentru imbracaminte si alte articole gospodaresti. Dovezile arheologice o atesta din anii 7000 – 8000 I. Hr.
Pe teritoriul Romaniei, cultura canepii a fost inlesnita de sciti incepand cu secolul VII I. Hr. Herodot mentioneaza indeletnicirea femeilor dace in realizara de imbrcaminte si decoratiuni in gospodarie. Dacii au folosit canepa si la vindecarea ranilor si arsurilor cu cataplasme din inflorescenta.
Pana in anul 1989 Romania ocupa primul loc in Europa cultivand 56-70% din productia totala si locul 4 in lume (45.000 ha) ca sa ajunga in 1994 la numai 800 ha.
Mai nou, in urma �dibaciei� dovedita de autoritatile romane in deosebirea canepii sativa de alte varietati de canepa au fost impuse restrictii aberante cu privire la cultivarea acestei plante. Astfel culturile de canepa au ajuns practic inexistente in Romania fapt ce a dus la o crestere spectaculoasa a pretului semintelor de canepa, caci pe noi, ca pescari, numai acestea ne intereseaza.
Probabil cea mai folosita samanta dupa proumb, dovedita foarte atractiva de catre Rod Hutchinson in celebra sa teorie a preocuparii. Retetele de preparare sunt foarte diverse, de la simpla amestecare a semintelor uscate si preparate la gramada pana la retete dedicate semintelor de canepa. Crude sau putin prajite semintele de canepa trebuiesc intai pregatite inainte de a fi aruncate in apa, nemaivorbind de faptul ca nepreparate plutesc J.

Reteta 1
Una dintre retetele foarte bune spune sa lasi canepa la inmuiat cu sare, 2 linguri de sare / kg de seminte timp de 48 ore apoi sa arunci boabele in apa clocotita si sa le mai fierbi cca 10 minute.

Reteta 2
Intr-un vas cu capac puneti canepa si zahar, 8 linguri mari de zahar la un kg de seminte uscate de canepa (puteti amesteca in aceasta reteta canepa cu hrisca in raport de 1:1, iese o combinatie foarte interesanta). Turnati peste acestea apa fierbinte si acoperiti vasul cu o patura groasa sau folositi o lada frigorifica, apa trebuie sa acopere cu cateva degete semintele. Lasati-o 24 de ore apoi veti avea niste seminte partial desfacute, cu o aroma puternica si o zeama gelatinoasa. Semintele le puteti pune acum in amestecul de seminte iar zeama o puteti folosi ca dip pentru boiliesuri sau boabele de porumb ce le veti folosi pe rig.

Saptamana viitoare vor urma alte cateva seminte si apoi cateva retete.