Amestecuri de seminte (4)

In aceasta parte a articolului despre seminte am prezentat semintele aromate, cele pe care, uneori, imi bazez o parte din aroma boiliesurilor.

Amestecuri de seminte (4)

Pentru mine combinatia de arome naturale este mult mai improtanta decat introducerea unor arome sintetizate in boiliesuri de aceea folosesc de foarte multe ori seminte si/sau fructe aromate pentru a obtine un efect aromatic natural. Totusi trebuie multa atentie in folosirea acestor plante aromatice pentru ca unele pot da arome si/sau gusturi mult prea puternice.

Anason

Probabil cea mai traditionala si folosita aroma in pescuitul crapului, in trecut, in toata Europa.
Semintele(de fapt fructele) de anason sunt deosebit de aromate si foarte bune stimulatoare de digestie, in plus contin un ulei volatil cu efect foarte puternic asupra apetitului.
Le puteti gasi in comert, in magazinele tip �Plafar� sub numele de �Fructus Anisi�.
Anasonul o planta medicinala de origine mediteraneana, foarte folosita in medicina pentru calmarea colicilor intestinali si pentru reglarea digestiei.
Am folosit aceste fructe, macinate sau intregi, in proportie de max 1% din cantitatea de mix si au rezultat niste boiliesuri interesant aromate si foarte apreciate de crapi.
Fructele de anason au cca 2-3 mm lungime, au culoarea maronie si sunt acoperite cu o coaja. Nu trebuie confundate cu Anisul Stelat.

Anis sau Anasonul Stelat, Badianul

Este vandut sub forma unor flori uscate, cu seminte in ele. Florile au forma unei stele, de unde si numele de anason stelat, este o planta originara din China, din familia magnoliaceelor.
Anis-ul este folosit ca planta aromata (mirodenie) in foarte multe domenii: cofetarie, medicina, industria parfumurilor, de altfel in unele tari se produce un fel de rachiu de anis iar pentru vin fiert este un ingredient excelent .
Mult mai aromata si mai dulce decat anasonul, anisul este preferatul meu pentru boiliesuri. Are acelasi efect asupra digestiei si apetitului ca si anasonul, difera numai aroma si gustul.
Ce trebuie retinut este faptul ca uleiul esential al acestei plante se afla in floarea uscata si nu in seminte, deci daca macinati stele de anis, macinati-le intregi nu numai semintele.
Eu folosesc 1-2 flori/kg de mix in special la boiliesurile pe baza de fructe, eventual mai pun inca 1-2 flori in apa in care fierb boiliesurile.

Fenicul
Cunoscut si sub numele de Anason dulce, feniculul este o alta planta medicinala cu efecte importante asupra digestiei, dar mai ales asupra indigestiei, fiind in acelasi timp un bun ingredient palativ.
La fel ca si anasonul poate fi gasit in orice �Plafar�, sub forma unor mici fructe cu aspect de seminte (Fructus Foeniculi). Are aceasi aroma ca si anasonul dar gustul este mult mai dulce.
Eu folosesc 20g/kg de mix, macinate intotdeauna, uneori le-am folosit in combinatie cu anasonul stelat.

Chimen
Chimenul este folosit atat in bucatarie cat si in medicina, fructele de chimen sunt foarte aromate si au un gust puternic. Are un efect foarte puternic asupra digestiei si a altor probleme ale aparatului digestiv.
Macinat si introdus in boiliesuri va da si o aroma foarte placuta acestora. Nu va recomand sa folositi mai mult de 8g/kg de mix.

Seminte de trifoi
Semintele de trifoi sunt un ingredient care nu-mi lispeste din nici un mix. Dulci la gust, cu o aroma foarte puternica de polen sunt minunate in toate mixurile dar mai ales in cele de fructe. Semintele de trifoi contin o mare cantitate de substante nutritive si zaharuri.
5% seminte intregi de trifoi sau un amestec de trifoi si niger pot crea o atractie deosebita asupra crapilor.
Uneori folosesc si 10% seminte de trifoi in mix, jumatate macinate, jumatate intregi.
Nu le confundati cu semintele de lucerna care nu sunt la fel de dulci si aromate.
Un alt aspect foarte important al semintelor de trifoi este prospetimea, nu folositi seminte mai vechi de un an.