Asociatii de pescari si permise de pescuit 2006

Administrator, Gestionar

Asociatii de pescari si permise de pescuit 2006
Anul trecut, Ministerul Agriculturii a semnat 2 ordine ce reglementeaza problema permiselor de pescuit si a exploatarii apelor naturale pentru anul 2006.

Legea spune ca autoritatea suprema in acest domeniu este ANAFP � Agentia Nationala de Administrare a Fondului Piscicol.
ANAFP a numit 3 Gestionari care sa se ocupe de 3 fonduri piscicole diferite:
1. CNAFP � Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol .
Administreaza fondurile piscicole din apele de ses, curgatoare si balti, in care nu se practica acvacultura.
2. ARBDD – Administratia Biosferei Delta Dunarii
Administreaza zona Deltei Dunarii.

3. RNP � Regia Nationala a Padurilor.
Administreaza fondurile piscicole din apele de munte, mai precis apele populate cu salmonide.

De apele cu crapi, cele care ne intereseaza pe noi se ocupa primii doi Gestionari.

Pentru CNAFP am primit lamuriri de la Dl Bentu Teodor,
CNAFP are urmatoarele atributii;
– Incheie contracte pentru delegarea unor atributii de gestiune (paza, populari, protectia mediului etc) cu Asociatiile de Pescari.
– Incheie contracte pentru exploatarea resurselor acvatice vii din apele naturale, cele in care nu s-au facut amenajari si populari si nu se practica piscicultura.
Dreptul de pescuit este atribuit Gestionarului prin autorizatia eliberata de Administrator. In autorizatie este mentionat Gestionarul, Gestionarul Delegat, contractele si zona (bazinele) de pescuit. Zona de pescuit este reprezentata de bazinele naturale din judetul de resedinta.
Orice Asociatie de Pescari are dreptul de a incheia un contract cu CNAFP pentru zona (judetul) in care aceasta isi are resedinta.
In baza acestui contract Asociatiile pot achizitiona si redistribui permisele de pescuit.
Pana la momentul actual sunt semnate contracte cu 52 de asociatii judetene (foste AJVPS-uri) si 7 asociatii �private�.

Permisul de pescuit

Conform Ordinului 1134, art.1, 2, 3, 6 si 7:

Art. 1 Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului se face in baza permisului de pescuit in zona solicitata.
Art. 2 Permisul de pescuit este un document, cu regim special, tiparit de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol si eliberat de gestionarii resurselor acvatice vii.
Art. 3 Permisul de pescuit este nominal si netransmisibil.
Art. 6(1) Pentru dobandirea permisului de pescuit sportiv este necesara dovada calitatii de
membru al unei asociatii de pescari sportivi legal constituite.
(2)Eliberarea permisului de pescuit sportiv se face de catre asociatia de pescari sportivi, in baza contractului incheiat cu gestionarii resurselor acvatice vii.
Art. 7(1)Detinatorii de permis de pescuit pot pescui in scop recreativ/sportiv in orice bazin piscicol natural de pe teritoriul Romaniei in baza unei vignete speciale emisa de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, aplicate pe permis.

Deci, pentru a putea pescui pe una dintre apele naturale neconcesionate puteti plati permisul de pescuit la oricare asociatie de pescari acreditata de CNAFP. Nu este neaparat sa platiti permisul de AGVPS sau AJVPS.
Asa cum ati vazut mai sus, legea mai prevede si faptul ca veti putea pescui numai daca sunteti posesorul unui permis de pescuit. Pentru a putea obtine un permis de pescuit trebuie in primul rand sa fiti membrul unei asociatii de pescari. Permisul de pescuit este valabil pe toate apele publice din judetul in care a fost eliberat iar prin aplicarea unei vignete (valabila un an) permisul este valabil pe toate apele publice din tara.
Pentru apele concesionate (inchiriate), pe langa permis, aveti obligatia de a respecta regulamentul de pescuit al concesionarului si sa achitati taxa stabilita de acesta.
Teoretic, pentru pescuitul pe orice fel de apa, naturala sau amenajata ar trebui sa veti un permis de pescuit,
Pentru a putea intra in legalitate va sugerez sa va luati un permis de pescuit de la una dintre asociatiile non profit existente in tara noastra.

Situatia vignetei, cea care ar fi trebuit sa aduca mult dorita �libera circulatie� a pescarilor si, conform legii, ar trebui sa fie valabila pe toate apele naturale (silvice, ses si Delta Dunarii) nu este clarificata inca si nu a fost stabilit un pret ferm pentru achizitionarea acesteia.

Cele 3 asociatii de pescari din Bucuresti sunt:
(in ordine alfabetica)

Asociatia Pescari 4 Ever (P4E)

Este o asociatie de pescari ce acopera mai multe ramuri ale pescuitului, infiintata in 2002. Astfel, Asociatia este impartita in 4 subcomisii: Crap, Stationar (ce include si sectiunile Copii si Cadeti), Spinning si Protectia Mediului. La inscriere membrii pot alege una dintre subcomisii dar obligatoriu vor face parte si din cea de a patra, Protectia Mediului.

Conditii de inscriere:
– Recomandarea unui membru P4E,
– Declaratie pe proprie raspundere ca este de acord cu statutul si regulamentul asociatiei si ca nu are antecedente care sa-l faca incompatibil cu acestea.
– Taxa de inscriere este de 50 lei.
– Cotizatia: 10 lei/luna.
Beneficii: In functie de aportul adus la asociatie, materializat prin actiuni ecologice, arbitraje la concursuri (asociatia P4E fiind renumita prin actiunile de arbitrare a multor concursuri de pescuit sportiv pe diverse ramuri) membrii obtin un punctaj ce poate fi convertit in sponsorizari pentru echipamente de pescuit sau participari la competitii.

Asociatia are in randurile sale atat pescari de competitie, cat si practicanti ai pescuitului recreativ care au capatat si experienta in arbitraj.
O importanta activitate o reprezinta implicarea asociatiei in problemele sociale, prin initierea in pescuit a copiilor din categorii sociale defavorizate: orfani, institutionalizati, cu deficiente (hipoacuzici), organizand pentru acestia la sfarsitul pregatirii concursuri de pescuit dotate cu premii. Evident ca topti copiii primesc cadouri.
Din asociatia “Pescari 4Ever” poate face parte orice pescar sportiv cinstit, care nutreste aceleasi simtaminte ca si noi. Nu ne adresam unor elite, si suntem deschisi tuturor.
De asemenea sustinem infiintarea de noi asociatii private si dorim sa dezvoltam relatiile si sa colaboram cu asociatiile deja infiintate pentru a ne putea constitui in Federatia Romana de Pescuit Sportiv.
Alexandru Trentea, Presedintele Asociatie P4E.

Mai multe detalii despre aceasta asociatie si date de contact gasiti pe siteul P4E, www.pescari4ever.ro.

Asociatia Pescarilor de Crap din Romania (APCR)

Este o asociatie de pescari de crap, prima de acest gen din Romania, functionala din anul 2000. Este o asociatie exclusivista ce primeste numai membrii pescari de crap practicanti ai pescuitului catch&release, recunoscuti ca pescari integrii sau care pot aduce referinte in acest sens.

Conditii de inscriere:
– Cel care aspira la statul de membru trebuie sa fie pescar de crap.
– Daca nu este un cunoscut al conducerii asociatiei este nevoie de o referinta din partea unui membru.
– Taxa de inscriere: 40 Euro
– Cotizatia anuala: 60 Euro.
Beneficii:
– o reducere de 300 lei la taxa de inscriere pentru Cupa Cupelor � Hobaia,
– reducere 20% la barul asociatiei
– reducere de 20% la magazinele Senzor si Casa Pescarului.
– reducere 30% la balta Hobaia

�Dorim sa atragem in asociatie numai pescari de crap consacrati, pescari ce si-au facut deja un nume in competitii dar in acelasi timp suntem foarte exigenti in privinta membrilor, nu admitem decat pescari cu bune referinte in privinta conduitei morale si sportive.�
Cornel Rosioru, Presedintele APCR

Contact: Cornel Rosioru, tel: 0727 838 127

Clubul de Pescuit Crap Pelicanul (CPCP)

Clubul Pelicanul este deschis pescarilor aflati la inceput de �cariera�, aici pescarii incepatori pot gasi sprijin logistic si material pentru startul in acest domeniu.
�Clubul de Crap Pelicanul, asociat cu administratia lacului Darvari, ofera membrilor clubului cursuri de initiere in carp fishing, concursuri periodice intre membrii clubului, concursuri cu alte cluburi si asociatii de pescuit, participari in concursuri nationale si internationale, ateliere de lucru, cursuri cu participarea unor pescari renumiti din tara si din strainatate, experimentarea unor retete si stiluri de pescuit, diverse feluri de monturi si tot ce inseamna legislatie in domeniu. De asemenea pune la dispozitia membrilor literatura de specialitate, filme, DVD-uri etc. �
www.darvari.ro

Pentru a deveni memru al Clubului Pelicanul trebuie sa completati formularul de adeziune, sa achitati taxa de inscriere in valoare de 250 lei si o cotizatie anuala de 800 mii lei/an ce include si permisul de pescuit.
Beneficii:
�Clubul de Pescuit Pelicanul va sponsoriza pe cei mai merituosi pescari pentru a participa la Campionatul National, Campionatul Mondial si alte concursuri interne si internationale dar niciodata pe membrii conducerii clubului decat in situatii de deplasari pentru organizari de conferinte, simpozioane si alte probleme organizatorice, nicidecum pentru competitii de pescuit.�
www.darvari.ro

�Clubul Pelicanul este o �pepiniera� pentru tinerii pescari, dorim in primul rand sa atragem oameni dornici de a invata latura sportiva a pescuitului, oameni deschisi sistemului de pescuit �No Kill.�
Victor Oana, presedintele Clubului Pelicanul

Contact: Victor Oana, tel: 0744 630 226

Cat de curand va vom prezenta si oferta asociatiilor din tara.

Iliuta Goean