Atractanti cu valoare nutritiva : Aminoacizi , Betaina hcl , Spirulina , Acibet

Atunci cand descoperim vreo reteta miraculoasa sau cand auzim vorbindu-se de unele amestecuri magice care tind sa doboare toate recordurile in materie de crap incepem sa ne intrebam sau sa intrebam infrigurati… Unde se gaseste asa ceva ?… Cum pot sa-mi cumpar ?… Nu ma intereseaza pretul ! Ei, aflati ca lucrurile nu stau tocmai asa. Daca fratii Wright au fost considerati primii care s-au ridicat de la sol cu un aparat mai greu decat aerul, atunci Traian Vuia este primul care a zburat inaintea lor !?!…Si care-i legatura ? Pai, este… Nu neaparat englezii au pescuit primii folosind canepa ca momeala. Se stie bine ca si bunicii nostri pescuiau in dara de ulei lasata de canepa pusa la topit in rau, sau pe vadul nadit involuntar cu atat de cautata caseina, ramasa pe marginile stergarelor in care se strecura branza. Pornind de la aceste accese “nationaliste” as vrea ca pe scurt sa explic, din punctul meu de vedere, rolul pe care il au unele substante mai greu accesibile noua, in compozitia boilles-urilor. Pe langa numeroasele retete de mixuri, combinatii de arome, indulcitori si uleiuri esentiale, intalnim si unele produse care parca tocmai au sosit de pe Marte… betaina, aminoacizi, spirulina, lichide nutritive, extracte naturale s.a.m.d. Per ansamblu, acesti atractanti cu valoare nutritiva ( Multimino PPC, Nutramino, scoica cu buza verde, alge uscate, pudra de varec etc. ) nu sunt altceva decat combinatii de vitamine, minerale, proteine si aminoacizi necesari in procesele de ardere ale oricarui organism viu.

Atractanti cu valoare nutritiva : Aminoacizi , Betaina hcl , Spirulina , Acibet

Aminoacizii sunt elemente esentiale cu rol in formarea proteinelor si asigura rezervele de energie necesare organismelor.Din multitudinea de aminoacizi, ADN ? ul organismelor vii a selectat doar 20, considerati vitali ( glicina ,alanina, leucina ,cisteina ,arginina, lizina, serina, tirozina, acidul glutamic etc. ) Odata cu introducerea lor in hrana crapului sa observat ca induc o stare de hranire involuntara ?De fapt, doar unii aminoacizi au acest rol. Altii ajuta la mentinerea tonusului masei musculare , echilibrului, orientarii etc.

Betaina (betaina hidroclorida) are formula moleculara C5H11NO2. Descoperita in anul 1869, betaina inainte de toate este un medicament ( aminoacid ) folosit in tratamentul dereglarilor enzimatice. Ea se gaseste in sroturi de cereale, seminte de bumbac, spanac, broccoli, carne de peste si alte alimente. Este recomandata ca o sursa suplimentara de acid clorhidric pentru persoanele cu deficiente de acid gastric. Betaina ajuta la absorbtia mineralelor si a altor nutrienti in organism.Este foarte solubila in apa. Ph-ul solutiei apoasa de betaina 5% este 1 (foarte acid). Doza uzuala la om este de 3 grame. Folosita ca aditiv in hrana pestilor ajuta la alterarea rapida a proteinelor si grasimilor la nivelul aparatului digestiv.

Spirulina este un extract natural obtinut dintr-o alga spiralata albastru ? verzuie (Spirulina platensis) si reprezinta pana in prezent cea mai bogata sursa naturala de proteine usor digerabile si aminoacizi esentiali. Din cei 20 de aminoacizi, spirulina contine 18. Aceasta alga se dezvolta in apele alcaline unor lacuri subtropicale din care asimileaza mari cantitati de vitamine, minerale si enzime cu rol in digestie.

Acum, dupa ce am vazut ce presupun aceste substante fie ele lichide sau pudra, putem sa ne facem o idee destul de clara asupra rolului lor de a influenta modul de hranire al crapului. Astfel, boilles-urile in care se introduc aminoacizi ( multimino ppc, pudra de alge, scoica cu buza verde.. ) au un nivel proteinic ridicat si o putere de atractie sporita datorita micro si macroelementelor vitale continute, pe care crapul le recunoaste instinctiv. Nu acelasi lucru putem spune despre betaina hcl. Rolul sau este mai degraba unul de stimulent digestiv (laxativ) decat de atractant.Parerea mea ca betaina are o mare putere de atractie numai dupa ce pestele sa obisnuit sa manance regulat, dupa nadiri repetate. In general retetele de boilles-uri intalnite in literatura de specialitate care contin aceste componente, apartin unor fosti sau actuali campioni , care au studiat sute de ore, pe diverse ape, dozele si gramajele necesare. Sa nu uitam ca inainte de marile competitii se lucreaza ca la carte ? inclusiv se iau mostre de apa pentru a determina Ph-ul, iar in timpul partidelor, in conditii de nadire grea, este mai mult decat necesar unn stimulator digestiv care sa reduca timpul de hranire.S-ar putea ca in cazul in care va da mana sa folositi aceste produse, rezultatele sa nu fie pe masura asteptarilor. Spre exemplu, in cazul baltilor cu un fund m�los ( crapul foloseste suspensiile din m�l la digestie ) o doza prea mare de betaina sa aiba efectul invers. Asadar, sfatul meu este sa nu dati o groaza de bani pe aceste produse miraculoase, numai de dragul de a avea in reteta de boilles nume sonore de firma. Marii producatori le lauda ca fiind arma secreta, insa, eu cred ca niciodata nu vom putea sti cu exactitate de cati aminoacizi are nevoie un crap sau cata betaina i-ar fi necesara sa-i treaca de indigestie. Nu vreau sa credeti ca as fi impotriva folosiri acestor stimulenti … dimpotriva ! Numai ca, datorita preturilor prohibitive si a greutatii in a le obtine, solutia optima ar fi inlocuirea lor cu unele cel putin asemanatoare ( daca nu mai bune..! ). Intentionat am introdus in prezentarea mea Spirulina. Fiind cea mai bogata sursa naturala de vitamine si aminoacizi, consider ca este mult mai apropiata de raspunsul instinctual de hranire al crapului decat produsele similare pe baza de extracte animale.

Un alt substituent al atractantilor “de firma” pe care il folosesc cu succes este un aditiv furajer numit Acibet. Este un amestec de aminoacizi, pepsina si betaina folosit in hrana animalelor domestice, facand ca randamentul de utilizare al proteinelor sa fie optim. Fiind foarte concentrat, un kilogram de aditiv este folosit in amestec cu 100 kg. furaje.

Unde gasiti Spirulina si Acibet ?
Spirulina? la orice magazin specializat in nutritie si produse pe baza de plante. un tub de 50 g. pudra ,costa cam 200.000 lei. Exista si extract lichid. Atentie ! nu tinctura alcoolica.
Acibet ? la magazinele specializate in aditivi furajeri sau la depozitele veterinare. 1 kg. costa cam 150.000 lei.

Cantitatile uzuale pe care eu le folosesc la 1 kg de Mix : Spirulina ? 15-30 g ; Acibet ? 5-12 g. Deci cu mai putin de jumatate din pretul unui flacon de betaina hcl sau multimino ppc va asigurati echivalentul de aminoacizi si betaina + enzime pe un sezon intreg … cel putin !

Casian Margineantu