Boilies de casa (4)

IV Extractele naturale

 

La inceput am folosit extracte naturale din fructe in locul aromelor dar am observat ca au rezistenta mica la fierbere asa ca am inceput sa le folosesc la rehidratarea boiliesurilor (si in dipuri), aroma si gustul date de un extract natural sunt mult superioare celor date de un produs sintetizat. Desigur degradarea extractelor naturale reprezinta o problema, un extract natural va fermenta, va oxida, se va strica. Asta nu este o problema chiar asa de mare, am observat ca produsele fermentate au mare cautare, astfel un sirop de capsuni fermentat a facut furori intr-o balta in care crapul se prindea destul de rar. Orice suc natural fermenteaza si apoi se opreste, dupa fermentare eu le strecor. Impotriva oxidarii se poate folosi putina zeama de lamaie, in tot cazul, este bine sa pastram aceste extracte la rece, asta le va prelungi “viata”.
De asemenea, folosite la prepararea porumbului extractele naturale fac adevarate minuni.

1. Extractele de fructe
Sunt foarte bogate in zaharuri, dau un gust foarte bun boiliesurilor si o aroma 100% naturala. Mai contin si importante cantitati de vitamine, minerale si acizi organici.
Eu imi prepar acasa extractele de fructe dar foarte bine le puteti lua de la magazinele gen �Plafar�.
Din capsuni si din afine se prepara un extract foarte bun astfel:
Se pun intr-un borcan de sticla cantitati egale de fructe si zahar. Se lasa o saptamana la macerat si apoi se strecoara, pulpa de fruct se pune apoi intr-o panza mai deasa si se stoarce bine. Pulpa o bagati in pungi de plastic si o pastrati la congelator.
Sucul rezultat se pune in sticle de plastic de � litri si se pastreaza la frigider. NU SE FIERBE! Nu il tratatti ca pe un compot sau alta conserva de iarna, nu trebuie fiert ci numai tinut la rece.
In boiliesuri eu folosesc 30-40 ml din acest extract / kg de mix. La prepararea semintelor puteti pune oricat, nu strica.
Daca amestecati acest sirop cu o oarecare cantitate de alcool obtineti o afinata sau capsunata foarte buna. Foarte buna primavara ca dip :-).

2. Pulpa de sfecla
Este o sursa naturala de betaina, fie ca este vorba de sfecla rosie sau verde (de zahar). Eu folosesc sfecla rosie, data prin razatoare marunta (sau cel mai bine prin aparatul electric de stors fructe si legume) si apoi uscata putin la cuptor, cu focul mic si usa cuptorului deschisa. Capata o aroma puternica de …. Robin Red si coloreaza la fel de tare. Daca o folositi imediat nu mai trebuie uscata. O folosesc frecvent in mixurile mele si a dat rezultate f bune. Pulpa de sfecla este intens folosita in furajele pentru animale si pesti.
Eu folosesc 50-100g de pulpa de sfecla / kg de mix.

3. Pulpa de fructe
Pulpa de mar, visine, afine, capsuni etc este foarte buna ca ingedient de gust si fibra in mixuri. Eu am incercat prima data pulpa deshidratata de mar si au iesit niste boiliesuri cu o aroma si un gust deosebit. Acum folosesc frecvent pulpa de mar si afine, proaspata (congelata) sau deshidratata.
Pulpa de mar este folosita in unele medicamente destinate celor care au probleme cu pofta de mancare. Este considerat un stimulator de apetit, pentru oameni si animale cu sange cald, asupra crapului sper ca are acelasi efect.

4. Extractul de alge
O foarte bogata sursa naturala de aminoacizi. Extractul lichid de alge conserva foarte bine toate ingredientele din alge. Cateva picaturi de extract de alge pot schimba soarta unei partide de pescuit.

5. Extractele din plante
Diverse plante din gama plantelor medicinale ne pot fi de un real folos in pescuit. Stimulatoare de apetit, digestive sau cu un important aport de minerale si vitamine.
Despre acestea am de gand sa scriu un alt articol, mult mai complex asa ca nu ma sa va spun acum decat despre Armurariu, o planta de la care se folosesc semintele. Semintele de armurariu contin betaina hcl, glicina, cisteina, leucina, tiramina, acid glutamic, 1-2 aminobutiric etc. Este un protector hepatobiliar dar si un bun digestiv ce actioneaza direct asupra ficatului.
Poate fi gasita in magazine naturiste sub forma de extract praf, extract alcoolic sau ulei. Eu am folosit praful, la sfatul unui prieten si a mers foarte bine.

Pentru orice intrabari si comentarii va astept pe forum.
In episodul urmator:
Blendurile

Iliuta Goean