Boilies de casa (5) – Blend-urile
Blendurile au devenit in foarte scurt timp dupa folosire preferatele mele, caracatitele si icrele in special, fac deliciul boiliesurilor mele. Daca pentru nivelul gustativ sunt, probabil, cele mai bune ingrediente, pentru starea de prospetime sunt totusi o amenintare. Nu am folosit niciodata aceste boiliesuri la mai mult de 48 de ore de la producerea lor. Daca totusi doriti sa le conservati va recomand congelarea.
Ca o sumarizare, experienta mi-a aratat ca folosirea blendurilor de carnuri animale in boiliesuri poate fi deosebit de eficienta sau poate insemna un mare esec.
Caracatita si Sepia
Este una dintre cele mai fine carnuri marine, multa vreme blendurile de vietati marine au fost secretul echipelor englezesti de top. 10-15% caracatita tocata in coca de mix imbunatateste considerabil gustul boiliesurilor, nu mai aveti nevoie de nici un alt atractant sau aroma.
Am observat ca fierberea timp de 3 minute a boiliesurilor facute cu carne de caracatita le prelungeste cu mult timpul in care incep sa capete un miros neplacut. Fierte timp de 1,5 minute s-au alterat si in 24 ore pe caldura.
Icre/lapti
Icrele si laptii contin o mare cantitate de aminoacizi si feromoni cu semnale chimice de imperechere. Initial am crezut ca sunt eficiente primavara, ulterior am observat ca se prinde bine cu ele tot timpul anului. O cantitate mai mare de 8-9% strica aluatul (il desface).
Cozi de raci
Stiti deja ca primavara, cand racii isi schimba carapacea sunt cea mai vanat hrana de catre toti pestii, crapii mari nu fac exceptie. Carnea de rac reprezinta pentru crapul mare semnalul “hrana”!
La inceput am introdus cozile de la 3 raci fierti (atatia aveam in frigider) in 2 kg de mix, a fost ok, am prins bine cu bilele respective, apoi am pus la 5 kg de coca cozile de la 4 raci (o cantitate infima), rezultatele au fost excelente. Dupa o perioada am repetat experimentul si am facut din nou boiliesuri cu cozi de rac, dupa 24 de ore de la fierbere bilele aveau o mazga pe deasupra si prinsesera un miros urat. Nu stiu daca au fost de vina cozile de raci, ouale sau alt ingredient, oricum, timpul de alterare a fost foarte scurt.
Scoici
Scoicile sunt hrana de baza a crapilor mari. Ce altceva ar putea fi mai potrivit pentru a transmite crapilor mesajul “hrana”? Evident in apele cu scoici. Si aici am avut rezultate interpretabile. Cu scoici mici, cele care cresc pe copaci (la Sarulesti) am avut rezultate bune chiar si numai cand am folosit ready made-uri tinute o noapte intr-o galeata cu apa din balta si doua maini de scoici zdrobite cu o piatra. Bagate in boilies au fost excelente. Insa la o alta tura de boiliesuri facute cu scoici mari, de mal, rezultatele au fost foart slabe, in schimb pe acelasi loc a mers foarte bine pe boiliesuri cu fructe. Sa nu fi avut chef de scoici atunci? Sau nu le-au placut scoicile de mal?
Ficatul
Deaspre ficatul folosit in boiliesuri s-a discutat ata de mult incat nu s-a ajuns la nici o concluzie :-).
Ficatul este foarte bogat in aminoacizi, enzime digestive, minerale si vitamine, mult mai bun decat faina, ficatul proaspat poate fi usor inglobat in mix.
Eu am folosit pentru 4 kg de mix 100g ficat de pui, tinut putin la congelator si apoi maruntit foarte bine cu mixerul. Rezultatele au fost bune insa dupa max 2 zile bilele prind pe suprafata o mazga urat mirositoare. Am testat o singura data un mix care se lega foarte bine si am pus 400g de ficat la 4 kg de mix, au iesit niste bile cu o puternica aroma de … tocana dar nu pot spune ca rezultatele au fost spectaculoase, am prins ceva mai putin peste decat cu cele cu un procent mai redus de ficat insa … nu se poate trage concluzia ca ficatul a fost vinovat.
Artemia congelata
Asa cum am spus si in episodul despre fainuri, artemia este o hrana foarte apreciata de toti pestii, mult mai savuroasa decat faina de artemia este artemia adulta congelata (dovedita cu experimente pe pesti de acvariu).
Mi se pare unul dintre cele mai bune ingrediente animale proaspete, are o atractie deosebita asupra pestilor, la 100 g de artemia in 4 kg de mix eu numai folosesc nici o aroma si nici un alt atractant. Ies niste bile sarace ca aroma din punctul de vedere al nasului uman insa pentru pesti sunt extraordinare. Dupa ce am folosit de cateva ori acest ingredient pot spune cu certitudine ca am avut rezultate mult mai bune in august – octombrie cu artemia congelata.