Catapulta propusa pe forum
Materiale necesare:
Trepied – Il poti confectiona dar o sa fie foarte greu daca nu gasesti materiale fine sau poti folosi un trepied de la aparatele foto sau camerele video. Eu am folosit ceva de la masuratori pe teren, teodolit parca ii spune, dar unul mai mic folosit de ingineri.
Tarus suport 3 bucati ? se bat in pamant ca sa dea stabilitate ansamblului. Cele originale nu au asa ceva ci pur si simplu niste cleme care fixeaza suportul care sta cu picioarele mult departate pentru stabilitate. Cu cat se departeaza mai mult picioarele, se pierde din inaltime si din lungimea aruncarii, asa ca sistemul meu este mult superior. Oricat de departate ar fi picioarele la catapulta originala, cand e malul ud la o lansare tot ansamblul sare din pamant si uneori se prabuseste, lucru foarte inervant. Cu tarusii rezolvi problema. In confectionezi din metal (50-70 cm) taiat in lung la capete. Cau trebuie sa-I bati cu ciocanul, li se va toci buza asa ca nu trebuie bagate picioarele de la suporti in ele ci intr-o bucsa alaturara (trebuie sa fie mobila) fixata cu un nit de tarus. Bucsa trebuie sa fie cu putin mai mare decat diametrul picioarelor. In bucsa tre sa dai o gaura filetata si sa pui o piulita fluture cu care sa strangi picioarele suportului.
Elastic propulsor – Eu am folosit tub de cauciuc natural cu diametrul de 5 mm cu peretii (?carnea?) grosi de 2 mm folosit la confectionarea garourilor lung de 1,2 m.
Sistem rotitor – Tot ansamblul superior poate fi rotit cu ajutorul lui, eu l-am modificat putin pe cel existent pe trepied, asa ca poti nadi pe o arie mai extinsa fara sa muti suportul.
Tija otel – Am folosit 2 tije de otel lungi de 60 cm si groase de 5 mm indoite prin decalire 5 cm ca capatul unde este fixat elsaticul. Pentru a transporta mai usor ansamblul, am facut tijele in filet si am dat si doua gauri in filet si in sistemul rotitor. Am incercat sa le sudex, dar crapa usor sudura si era si mai greu de transportat.
Cos pentru nada – Ca sa arunci nada iti trebuie o forma tare, daca se muleaza dupa nada, la aruncare cosul se lipeste de nada si micsoreaza lungimea lansarii. Am folosit o strecuratoare metalica (pentru ceai) cu diametru de 10 cm la care I-am scos coada (nu si rama rotunda care ii da forma). Dupa asta o imbraci in piele si ii pui si o gaica de care ai sa tragi si te va ajuta sa nu scapi cosul. Sa nu cosi cauciucul ca o se se rupa, fa-i un sistem de prindere prin legare de pielea de la cosulet.
Piulita fluture – Aici e simpla treaba; dai la un meserias sa-ti faca cateva bucati ca sa fixezi picioarele de la trepied in tarusii supotri, mai exact in bucsele nituite de tarusi.
Bucsa – O faci dintr-un material mai gros in carne ca sa il filetezi. Intr-o parte o nituiesti de tarus (cam 10 cm mai jos de buza, ca ai sa bati in buza ca sa-l bagi in pamant) iar in cealata parte ii dai o gaura filetata in care sa intre piulita fluture.
Sper ca ai inteles ceva. Cum functioneaza si ceva reguli:
Mai intai ii pui tarusii in picioarele de la trepied (adica il incalti cum ziceam noi), departezi trepiedul, orientezi tarusii inspre pamant si dupa aia ii bati in pamant.
Cauti sa orientezi elasticul sa aiba un unghi de tragere cam de 45 grade, ai sa obtii aruncarea cea mai lunga asa. Mai simplu, inaltmea suportului trebuie sa fie egala cu locul in care elasticul intins la maxim atinge pamantul.
Lasi cateva minute la soare bila facuta si dupa aia o lansezi, altfel se dezintegreaza la lansare.
Daca mai ai ceva nelamuriri, 0740152456 sau 0232145619 danutlupu@yahoo.com
Danut Lupu