Cu artificiale dupa crap

Inainte de a verifica numele site-ului, va linistesc, da ati accesat crap.ro. In acest articol nu vom vorbi despre acele momeli artificiale care ne sunt cunoscute de la pescuitul rapitorilor, ci despre acele, care ne sunt de folos in timpul partidelor in care vizam crapii din apele noastre. Este vorba de momelile facute din diferite materiale sintetice, care in mod normal n-ar avea ce cauta in arsenalul nostru, tinand cont ca de o vreme incoace, marea majoritate a pescarilor de crap vor sa aiba boiliesuri si pellete cat mai naturale (nici eu nu sunt de alta parere).

Cu artificiale dupa crap

Experienta anilor de pescuit la crap, a aratat un lucru aparent ciudat pentru unii: chiar si cele mai prinzatoare nade isi vor pierde din popularitatea lor atat in randul pescarilor (sunt mai dependenti de boiliesuri decat crapii), cat si in randul crapilor. Pestii devin mai prudenti dupa ce au fost capturati de-a lungul a mai multor sezoane cu acelasi nade. Au fost concepute o gramada de metode prin care acest termen de bune rezultate sa fie prelungit cat mai mult: folosirea boiliesurilor de diferite marimi, ball-pellets, dipuri, diferite rig-uri, etc. Cele mai multe companii care produc nada de crap, arunca pe piata aproape in fiecare an cate ceva noutati, de cele mai multe ori pentru pescarii de crap decat pentru pesti.
Momelile artificiale au fost in voga de un timp incoace, si cred ca vor mai fi de acum incolo, datorita simplului fapt ca s-au prins destui crapi cu ele, in unele cazuri chiar s-au doborat recorduri.
Avantajul momelilor artificiale este suprematia lor asupra termenului de garantie. Aceste momeli nu-si pierd din eficienta daca sunt pastrate corect (in locuri intunecoase � undele ultaviolete omoara materialele sintetice!). Dar cel mai de seama avantaj este ca in marea lor majoritate sunt mai usoare decat cele naturale, plutesc. Astfel, se pot face foarte usor monturi pop-up, dar si critic echilibrate cu ajutorul unei mici alice de plumb, sau cu pasta Heawy-Metal de la Kryston, pentru cei mai pretentiosi. Datorita faptului ca sunt fabricate dintr-un materiale spongios (intr-o oarecare masura) isi pastreaza destul de bine aroma cu care sunt impregante in timpul fabricarii, dar se pot ajusta cu un dip sau pot fi aromatizate chiar pe malul lacului. Cele mai bune rezultate le-am obtinut in combinatia lor cu cele naturale, adica pe un pat de porumb combinat cu canepa si mei, am folosit porumb artificial.
Si asa am si ajuns la subiectul nostru.
Porumb, tiger-nuts, canepa, pelete, alune, boilies ca sa le amintesc pe cele mai folosite. Lista poate fi completata cu cele care imita momeli vii: viermusi in diferite stadii de dezvoltare, rame sau larve de libelule. Experienta mea in acest domeniu este limitat la porumbul artificial care a aparut pe piata noastra de vreo doi ani, la viermusii si larvele de libelula produse de catre firma Berkley.
Porumbul artificial, care se gaseste in cele mai multe magazine de articole de pescuit din Romania, vine in diferite culori, arome si marimi, de la 5 mm la 10 mm, de la galben la rosu, de la capsuni la vanilie. Ceea ce imi place foarte mult la acestea sunt rezistenta lor pe firul de par, nefiind nevoit sa le schimbi nici chiar dupa mai multi pesti capturati. Pot sa spun cu mana pe inima ca porumbul artificial denumit Carp Snack, produs de CocoFish, a facut furori in anul in care a aparut pe piata (2004). Nu exista pescar care sa nu-l fi incercat prin zona noastra. Simplul gand ca aceasta nada poate sa prinda crapi la rand, fara sa schimbi momeala de pe rig, tenta pe multi dintre curiosi. Dar sincer, nu este momeala minune!
�Vezi fiule, cu acest bob de plastic am pescuit un crap de 4.5 kg, o platica de 1 kil, un ciortan, o babusca, si inca vreo trei crapi peste 5 kile.�
Aceasta momeala, de provenienta englezeasca, elimina partile negative ale porumbului, dar, se pare, ca pastreaza cele mai multe caracteristici pozitive al acestuia. De ce este totusi o momeala eficace? Sincer, nu stiu, si cred ca numarul celor care au deslusit secretul acestuia este infima. La prima vedere se aseamana foarte bine cu porumbul uscat, dar materialul din care este facut ne duce gandul la radierele chinezesti sau la bomboanele cu jeleuri. Datorita procesului de fabricare, forma si aroma sunt stabile, nu-si pierd din calitatea lor. Se gaseste in sase arome: capsuni, miere, vanilie, scoica, ciocolata si iaurt. Marimile sunt trecute pe fiecare pliculet, de la cea mai mica (circa 6 mm) pana la cea mai mare (15 mm).
Faptul ca este flotant (taiati in doua o bucata de CarpSnack si veti vedea structura interioara) se poate folosi pe riguri pop-up ori singure ori in combinatie cu porumb natural sau cu orice alta momeala naturala. Evident, nadirea va ramane pe seama porumbului natural preparat dupa bunul plac, dar merita sa incercati pe o montura aceasta momeala.
Ma veti intreba, sunt sigur, de ce sa le folosesc cand pana acum am avut rezultate de la excelent in sus, fara a fi nevoit sa pun o bucata de guma pe firul de par. Scepticismul, isi are locul lui in lumea pescuitului, dar intotdeauna merita sa incercati lucruri noi. Niciodata nu stiti ce veti gasi ca raspuns la intrebarile ce va framanta. Poate o surpriza placuta, cum a patit-o si James Rust cand a prins o platica de pe 19 livre (peste 8,5 kilograme) in martie 2005, sau Jay Golden cu crapul comun de 45 livre (20 kilograme).
Nu de mult am intrat in posesia unui mic catalog a firmei engleze Enterprise Tackle (multumiri Adriano!), in care sunt prezentate toata gama de momeli. Si ca sa va risipesc orice dubiu de eficienta acestor tipuri de momeli, va mai dau doua-trei exemple: recordul englezesc la crap comun si crap oglinda (numitii Benson respectiv Two Tone) au fost prinsi cu ajutorul acestor momeli; sau daca tot am vorbit despre maestrul Warwick � este incantat de idee. Bine, bine, reclama, dar intotdeauna exista un simbur de adevat, credeti-ma!
Lumea momelilor artificiale evident nu se termina aici, mai sunt o gramada de lucruri de incercat, cum sunt Doppel-ganger de la Kryston sau Perma Pops de la Nash. Acesta din urma copiaza cat de bine se poate un boilies, prevazut cu un orificiu in mijloc, unde se pot turna cateva picaturi de aditivi pentru a spori nivelul de atractie. Dupa incercarea celor de la Solar care au gasit solutia optima (conform spuselor lor) impotriva racilor si somnului pitic prin Jail Baits, cred ca aceasta noua prezentare va lua locul lor si pe aceasta turnanta.
Vom pescui si vom vedea!
Despre Doppel-ganger nu prea pot spune multe lucruri, nu le-am incercat, inca, dar daca ne luam dupa cei din Vest, s-ar putea sa avem ceva prezentari si la acestea. Trebuie mentionat ca Doppel-ganger nu are o forma prestabilita, fiind mai mult o pasta din ingrediente naturale de diferite arome, care se poate modela dupa propriul plac si dupa inspiratie. A si inca ceva, este preferat de membrii echipei nationale ale Serbiei. Poate ca stiu ei ceva!

Kulcsar Laszlo