Cupa Internationala la Crap, Maconka 2006

Attila Sipos este un pescar foarte pasionat de crap si comerciant de articole de pescuit, magazinul sau, SipCarp, fiind foarte popular in judetul Brasov.

Cupa Internationala la Crap, Maconka 2006

De cativa ani este foarte preocupat de subiectul “boilies” si concursuri de pescuit la crap. Saptamana trecuta, la Maconka, in Ungaria, Attila, impreuna cu coechipierul sau, Peter Micula (impreuna formeaza echipa SipCarp) au reusit un rezultat foarte bun, locul 2 la Cupa Internationala de Crap editia VI. Abia sosit in tara, inca rupt de oboseala, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu legat de povestea concursului.

I.G. Buna Attila, cum fost concursul, unde s-a tinut, ce participare a avut si ce impresie v-a facut ?
A.S. Buna Iliuta, a fost un concurs foarte solicitant dar, in acelasi timp si foarte frumos. Locatia a fost lacul de acumulare Maconka din nordul Ungariei, au participat 27 de echipe din Ungaria, Austria, Romania, Germania, Serbia si Muntenegru. Din Romania au fost 4 echipe romanesti si una mixta, romano – maghiara.

I.G. Ce loc ati avut si cat a contat acest loc?
A.S. Am tras un loc din sectorul C, pana acum nu s-au notat rezultate remarcabile pe acest loc deci nu a fost un loc consacrat.
Am avut apa mica in fata si ceva stuf, undeva in larg am gasit apa de 1,6 m. Fiind vreme buna am avut de la inceput mari sperante cu acest loc.

I.G. Cum ati atacat “problema”? Cum ati inceput si cu ce?
A.S. Am ales 2 locuri, unul langa un palc de stuf, cu adancimea de 1,2 m si altul foarte in larg pe apa de 1,6 m. Am nadit ambele locuri chiar de la inceput.
Am pregatit impreuna cu partenerul meu nada formata din boilies si un amestec de seminte. Aici trebuie sa amintesc de regulamentul concursului care permite folosirea semintelor doar pentru nadire, pe rig nu se permite decat boilies, cu diametrul mai mare de 10mm.
Semintele au fost cele clasice pentru pescuitul crapului, porumb, canepa, soia, tiger nuts, grau si altele, fierte si amestecate cu atractanti.
Am folosit 4 feluri de boiliesuri, 2 pe baza de fructe, dulci, care au dat rezultate f bune cand s-a racit apa si 2 pe baza de peste, scoici , crustacee (rac) si squid. Am avut unele facute cu aroma de scoica si altele cu squid.
La inceput am folosit montura pop-up dupa care am trecut la montura normala, cu boilies scufundator.

I.G. Cum a decurs concursul? Am vazut ca o perioada ati fost lideri.
A.S. Da, am avut un start foarte bun.
La acest concurs se permite intrarea cu barca pentru nadire, noi am intrat doar o singura data, la inceputul concursului si am nadit masiv, apoi am nadit numai cu catapulta si cobra iar in ultima zi numai cu cobra.
Am avut un raspuns foarte rapid pe nada, primul peste l-am prins la 2-3 ore de la inceperea concursului, apoi, dupa primele 10 ore am preluat conducerea.

I.G. Bun, deci ati fost oarecum avantajati de loc, care au fost problemele?
A.S. Ceva probleme am avut cu vremea, daca prima nopate a fost calduroasa si foarte productiva, pestele iesind pe apa mica, noaptea a doua a fost foarte firg, chiar dimineata, pe saltea era o pojghita de gheata, asta a impins pestele spre apa mai adanca. Pe masura ce apa se racea trasaturile erau tot mai rare la noi si mai intense la echipa concurenta, Haldorado Team.
Cele mai bune rezultate au fost in locul cu apa mica, langa stuf. Dupa noaptea frguroasa, ziua, odata cu iesirea soarelui, am prins foarte bine luand un avans de 100 kg fata de echipa Haldorado.
Sambata dimineata (dupa 70ore) a inceput un vant foarte puternic din fata ceea ce ne-a bucurat foarte tare dar bucuria nu a tinut mult pentru ca acest vant era foarte rece si a racit si mai tare apa alungand si pestii.
La 80 de ore inca eram pe primul loc dar simteam ca pierdem din “teren”, echipa conucrenta incepand sa prinda peste 100 kg la fiecare 24 ore.
A durat 6 ore pana am inceput sa prindem din nou, cautand pestele la distanta mare, si la 92 de ore, am cazut pe locul 3 dar la diferenta de numai cateva kg.
La 100 de ore (in ultima zi) am prins din nou foarte bine si am recuperat, luand un avans de 22 kg fata de echipa care a iesit pe locul 3, desigur, in urma echipei Haldorado care ne-a depasit cu 50 kg.

I.G. Ce loc a avut echipa castigatoare? Ce i-a avantajat?
A.S. Avand apa cu adancimi intre 2,5 si 4 m au avut de unde alege locurile de “panda”, cand s-a racit apa au prins foarte bine la apa mai adanca si numai bucati mari. Daca te uiti in desfasuratorul concursului ai sa mai observi un lucru : au avut o medie de greutate mult mai mare decat noi.
Astfel, ei au prins 113 pesti iar noi 210.

I.G. Care sunt impresiile dupa acest concurs?
A.S. Ce sa-ti spun? Oboseala foarte multa, nopti cu cate 2 ore de somn pe furate. Trasaturi multe, multi pesti scosi, multa munca si mult stress, peste toate acestea noi suntem foarte multumiti de rezultat, am prins 478 de kg de crap, din pacate nu am avut peste mare si asta ne-a coborat mult, majoritatea au fost intre 2 si 3 kg si chiar mai mic. Cel mai mare a avut 5,8 kg.
Cu siguranta vom merge si anul viitor si speram … la mai mult.

Vom mai avea interviuri cu Attila legate de prepararea boiliesurilor si mai ales despre ingredientele folosite.