D-RIG – Montura anti-eject cu leadcore
Dupa cum bine se stie, cele mai eficiente monturi sunt cele cat mai simple fara prea multe “inflorituri”. Daca analizati un pic monturile care apar prezentate pe internet, reviste, filme…veti observa ca exista o sumedenie de devieri de la standard, care mai de care mai laudata si mai sofisticata. O sa va intrebati “De ce mai este nevoie sa complicam monturile, daca dau rezultate in forma standard!?!?”
Daca intrebati pescarii de crap cu experienta ce monturi folosesc, 90% va vor raspunde: “Cat mai simple!” si sunt perfect de acord cu ei.
De ce?! Pt. ca daca mergi pe balta si testezi in paralel o montura simpla si una mai avansata, 80% trasatura va fi la cea simpla. Si atunci ii clar ca aceea o vei folosi in continuare. Dar ce faci cand mergi pe balta si nu apar trasaturile mult asteptate sau ai nenumarate rateuri !?
S-a constatat ca pestele (crapul) este foarte priceput in a “scuipa” ceea ce nu este comestibil, inclusiv momeala noastra cu tot cu carlig. Asta inseamna ca montura noastra simpla este un pic cam ineficienta….si atunci introducem elementul surpriza, adica o montura cu care nu este familiarizat, care sa il ia prin suprindere.
Aici intervin monturile sofisticate, care au rolul de pune crapul in dificultate in
momentul cand “scuipa” montura.
Deci am sa va prezint o varianta de montura anti-eject, numita D-RIG.
Se numeste “d-rig” de la bucla formata in spatele carligului, care seamana cu litera “D”.
Efectul de anti-eject: In momentul cand crapul incearca sa scuipe momeala, carligul se opreste in buza iar momeala culiseaza liber, fara sa traga si carligul dupa ea. Sistemul antitangle folosit este leadcore-ul iar plumbul este inline. Deci o montura fixa.
Pentru constructie aveti nevoie de: fir leadcore 45 lbs, plumb inline, un vartej cu agrafa, o croseta si un lipici tip “super glue”
In primul rand am sa va explic cum se executa un “splice”, adica un asa zis “nod” pt. leadcore.
Taiati o bucata de leadcore de aprox. 80 cm, trageti firul textil de pe miezul de plumb, aprox. 8 cm dupa care taiati miezul cu foarfeca
Intindeti camasa textila la pozitia initiala, introduceti croseta in locul unde se termina miezul de plumb si parcurgeti aprox. 1,5 cm prin interiorul firului, dupa care scoateti capatul crosetei afara
Se introduce vartejul pe fir, dupa care se apuca cu croseta capatul firului si se trage prin interior pana ce iese in partea cealalta.
Acesta este un “splice”, cu toate ca pare ceva f. banal, care nu prezinta rezistenta. Pentru siguranta, se poate pune o picatura de super glue.
In final, dupa ce taiati surplusul de fir, cam asa ar trebui sa arate nodul
Urmeaza introducerea leadcorului prin plumb si fixarea vartejului
Pentru protectie introduceti mansonul de cauciuc peste partea de sus a plumbului
Leadcorul trebuie prins de linia principala, deci vom crea o bucla printr-un “nod” splice. Executia va fi la fel ca si la inceput doar ca de data asta nu se va introduce un vartej pe fir.
Am folosit manerul unui burghiu, pt. a definii marimea buclei, in mometul strangerii nodului.
Dupa ce nodul este strans, scoateti manerul afara si aveti o bucla perfecta.
Pentru intarire, se poate repeta procedura de mai sus, aplicand o picatura de super glue pe nod.
Iata, aveti un sistem antitangle alcatuit din leadcore si plumb inline:
Urmeaza constructia “elementului supriza” si anume D-RIG
Pentru constructie aveti nevoie de: fir fluorocarbon sau mono, fir textil simplu, carlig long shank, varnis, o alica de plumb, un anou culisant, o boaba de porumb natural si o spuma flotanta (imitatie porumb)
Pentru realizare s-a folosit fir fluorocarbon soft, dar va recomand sa folositi fire rigide, pentru un mai bun efect. Deci taiati o bucata de fir, inserati varnisul, dupa care introduceti-l pe carlig.
Se introduce firul prin octet, din spate in fata, si se executa nodul fara nod
Pe capatul ramas liber, iserati anoul culisant dupa care introduceti firul prin octetul carligului, tot din spate in fata, formand un “D”.
Pentru a nu iesi firul din octet ardeti-i capatul cu o bricheta dupa care tociti-l cu degetul, realizand astfel un stopper.
Ati obtinut “D-rigul” respectiv. Se observa f. clar ca firul formaza un “D” in spetele carligului, de aici ii vine si denumirea respectiva.
Avand in vedere ca montura este flotanta, este nevoie de inserarea unei bobite de plumb, care va echilibra montura, pentru o prezentare excelenta.
In acest caz firul nu este moale, iar din cauza rigiditatii va trebui sa ii formam unghiul de flotabilitate. Deci inserati alica pe fir si trageti energic de capetele firului, spre exterior.
Acesta procedura este absolut necesara, altfel montura va avea o prezentare necorespunzatoare in apa.
Daca executia este corecta, ar trebui sa arate cam in felul urmator (pe uscat):
La monturile de baza, inseararea momelii pe firul de par se face la inceput. Aici are loc in finalul constructiei.
Luati un fir textil de aprox. 10 cm, faceti o bucla la un capat si inserati pe fir boabele de porumb (natural si flotant)
Puneti stoperul, pt. a nu cadea momeala de pe fir, si introduceti firul textil prin anoul culisant de pe “D”-ul creat de fluorocarbon
Executati un nod dublu in asa fel incat momeala sa stea lipita de anou. Este un pic mai dificil, dar sunt sigur ca veti reusi
Si iata ca ati realizat o montura fixa, anti-eject cu D-rig
Totul arata perfect, dar urmeaza testul decisiv, si anume prezentarea in apa. Tot timpul cand vreti sa folositi o montura flotanta, sa o testati in prealabil intr-un recipient cu apa.
Ceea ce vedeti pe uscat, poate sa nu fie la fel cu ceea ce este in apa. De ex. daca alica de plumb este prea usoara, montura poate sa pluteasca haotic, speriand toti pestii, deci cu alte cuvinte, “omoara” montura.
Daca rigul este echilibrat corect, prezentarea in apa trebuie sa fie aproximativ urmatoarea:
Dupa cum am spus si la inceput, montura de fata ar trebui sa dea rezultat intr-o apa unde monturile simple dau rateuri… dar aceasta nu este o regula ea putand fi la fel de eficienta intr-o partida obisnuita.
Ce vreau sa zic, este ca in general nu incercati sa complicati prea mult monturile, mai ales atunci cand rezultatele sunt pe masura asteptarilor.
Este bine sa avem habar despre toate tipurile de monturi si sa stim ce ne aduce in plus una fata de cealalta. Asa ne va fi mai usor sa alegem momentul in care trebuie folosita.
Nu exista pescar de crap, consacrat, care sa faca ceva la intamplare. Totul este cu un anume scop, chiar si cand foloseste o montura noua, o face pt. a o testa in diferite conditii si a trage concluziile. Concluzii de care va tine cont, data viitore cand va folosi aceeasi montura.
Am spus-o si am sa o spun in continuare la toti cei care sunteti la inceput: Incercati sa intelegeti tot ceea ce faceti, de ce faceti si cand trebuie facut.
Nu va apucati sa construiti o montura de la A la Z, identic cum ati vazut-o prezentata pe internet sau mai stiu eu pe unde, fara sa stiti de ce.
Exemplu:
“- De ce folosesti aceasta montura?”
“Apai nu stiu…dar am vazut ca saptamana trecuta s-a prins cu ea un crap de 10 kg, deci trebuie sa fie buna”
Nu asta inseamna pescuit la crap, sa copiem ce vedem in filme sau la colegii de pe balta. Testati in paralel mai multe monturi, vedeti la care aveti rezulat, si incercati sa intelegeti DE CE !! In acest fel o sa ajungeti sa va construti propriile monturi, dupa concluziile trase de voi, nu de altii.
Dupa ce ati reusit sa faceti acest lucru, va garantez ca vi se va schimba mult viziunea, despre acest sport.
Spor la treaba.