Leadcore

Inima de plumb, aceasta este traducerea lui, nimic mai mult pentru acest accesoriu revolutionar care intr-un timp foarte scurt a reusit sa substituie vechea noastra cunostinta, tubul anti-tangle (antirasucitor) si se gaseste in orice cutie de scule a fiecarui pescar de carpfishing din Romania.

Leadcore

Practic, vorbim de un fir special (un fel de Dacron pentru a se intelege) de culoarea camuflajului si ultrarezistent la abraziune care contine in interiorul lui o subtire dar robusta inima de plumb.

Rezultatul final a fost acela de a obtine o montura, daca putem sa spunem asa … absolut ascufundatoare!!! Trebuie spus ca exista diferite firme producatoare care se diferentieaza la camuflaj, rezistenta, abraziune si rezistenta la rupere.

In mod special vreau sa vorbesc despre leadcore de la FOX, produs in bobine de 10m, de culoare maro sau verde, vandute impreuna cu o croseta speciala (mai fina decat cele obisnuite) si rezistenta care varieaza intre 25, (folositi de obicei ca forfacuri pentru combi rig si stiff rig despre care o sa vorbim in urmatoarele intalniri) 35 si 45 lb. care este cel mai folosit la monturi (despre care o sa vorbim chiar acum).

Exista tot de la FOX lead core deja pregatit de 75 cm. sau faimosii ?LIMPIT? de la NASH care sunt mai scumpi dar nu va sfatuiesc pentru ca cu o simpla operatie putem sa prelucram noi acest superb fir si de ce nu … sa economisim niste bani (o bobina de 10m in afara este cam la 15 euro si se pot face circa 14 monturi!!)

Pe piata o sa gasim lead core de la alte firme ca “SCORE” de la KRISTON dar fiindca nu l-am testat personal nu o sa discut despre el.

Inainte de toate o sa explicam cum sa creati montura voastra, In-line sau Bolt rig, cu lead core in bobina pentru a intelege intr-adevar practicitatea acestui fir.

Pentru inceput trebuie sa taiem o bucata de lead core (lungimea se lasa la aprecierea fiecaruia) ex. daca trebuie sa aruncati montura, firul de obicei nu trebuie sa fie mai lung de 60 de cm. pentru ca ne-ar impiedica dar daca vreti sa plantati montura din barca pe fundul malos sau cu obstacole atunci poate fi si de 1 m.
Trebuie sa introducem un vartej la una dintre cele 2 extremitati si pentru a face acest lucru trebuie sa folosim croseta din dotare dupa cum urmeaza: inainte de toate trebuie sa scoatem 6 cm. de fir de plumb si o sa-l taiem ( foto 1) si acolo unde se termina firul de plumb introducem croseta inauntru dacronului si-l impingem cam 2,5 cm. (incet, incet foto 2: daca il bagam mai putin putem sa avem surprize la puterea buclei.) si iarasi iesim cu croseta in afara Dacronului. Dupa ce a ramas o bucata de lead core in care bagam vartejul, cu croseta o sa agatam extremitatea acestuia (foto nr.3) si o sa tragem croseta pana la formarea buclei. Acum o sa vedeti ca vartejul este inauntru (foto nr. 4).

O sa facem la fel pe extremitatea cealalta dar fara a baga vartejul si suntem atenti sa folosim ceva rotund (ex. un pix) pentru a impiedica bucla sa se inchida de tot in momentul tragerii afara a crosetei.(foto nr. 5/6)

Taiem bucata care ramane afara si bagam un pic de lipici (adeziv siliconic dar si superglu merge)pentru a se evita rupturile , dar garantez ca este imposibil, dar stiti cum este la pescuit: 2+2=5!!!!! (foto nr.7)

In acest punct montura nostra este aproape terminata (foto nr. 8) trebuie doar sa bagam orice plumb in-line pentru a obtine montura in-line rig (foto nr. 9) sau un set plumb pierdut, pentru a avea o montura Bolt rig (foto nr. 10).

Sper sa va fie de folos, si o sa va dati seama singuri de ce acest fir este cel mai folosit de catre campionii de carpfishing?. Apropo am uitat sa mentionez efectul excelent antirasucitor pe care il are.

Spor la munca …

Adriano Musaro