Localizarea crapilor

“Gasiti prima data crapii si locurile lor de hranire, apoi totul vine de la sine”

Localizarea crapilor

Nu este exagerat daca spun ca localizarea crapilor, a locului de hrana este aproape cheia succesului. Adeseori se vorbeste intre pescari despre momeli, riguri, bete si locuri, dar se aud pareri diferite la care se contrazic cei mai multi, dar aceasta este parerea si experienta mea. Nu ne ajuta cu nimic daca avem cele mai bune bete, mulinete, momeli si riguri daca pescuim intr-un loc gresit sau cel mai rau daca nu exista crapi in balta. Cu reguli si momeli complicate nu se prinde nici un crap.

Cum incepem cautarea crapilor?

Toate apele sunt diferite si nu toti crapii sunt la fel, asta este de neinteles, dar o luam de la inceput pas cu pas.

Exista patru posibilitati de a localiza crapii:

Gasirea vizuala a pestilor( de exemplu vazandu-i sarind la suprafata). Sa nu ne incredem niciodata in crapii care sar la suprafata, caci in lacurile mai mari nu inseamna neaparat ca se hranesc sau cauta hrana, mai degraba este de inteles ca se curata de paraziti sau sunt numai bine dispusi. Subiectiv, vazuti de pescari le dau mare incredere. Cand observ o asemenea situatie, incerc sa profit de sansa asta si plasez un bat la locul unde i-am vazut sarind.
Acustica (auzindu-i la suprafata). Referitor la posibilitatea acustica se recomanda renuntarea la aparatele de radio. La mine a ajuns in asa fel incat zgomotul sariturilor sa ma faca imediat atent si chiar noaptea cand dorm in cort realizez in subconstient sariturile si asa stiu in cealalta zi daca a fost activitate la suprafata sau nu. O alta varianta a depistarii acustice este cand absorb insectele de pe suprafata apei sau isi cauta hrana prin stuf. Imi amintesc o intamplare la lacul meu preferat “Erlache” din Bensheim cand ma plimbam pe langa un camp de nuferi, am auzit un zgomot. Am stat nemiscat cateva secunde si mi-am dat seama ca acolo erau crapii ascunsi si se hraneau cu melci de pe frunzele nuferilor. Am stat aproape o ora, i-am observat si m-au impresionat cand scoteau rand pe rand gurile afara de cativa centimetri, parca multumiti de prada pe care au adapostit-o florile.
Mecanic (prin sonar)
Informatii de la alti pescari

Lucruri utile

Cel mai frumos lucru este un detector de crapi electronic, dar din pacate nu exista inca pe piata, deci ramanem la studiat si la probat. Dar, pentru asta putem folosi alte lucruri utile: ochelari polarizati, binocluri si aparate sonore. Ochelarii ne dau posibilitatea sa ne uitam in apa, ceea ce este dificil de facut cu ochiul liber. Se gasesc in diferite culori : portocaliu, rosu, albastru si te ajuta sa vezi umbre in apa la cativa centimetri si sunt de parere ca banii pentru ochelari nu sunt in zadar.

Binoclurile sunt de mai multe marci , dar cele mai utilizate sunt cele mici cu lentile polarizate.

Gasirea crapilor

Este foarte bine ca cele mai bune lucruri de detectat sunt de partea noastra, dar totusi exista unele momente cand incep sa cred ca pestii s-au dizolvat in aer. Atunci cand nu primesc nici un semnal de la sonarul meu, cand cea mai scumpa pereche de ochelari nu ma lasa sa observ nici un peste in apa , exista doar o posibilitate: inapoi la inceput (privire si ascultare), alta alternativa nu exista.

De obicei cand ajung la un lac necunoscut citesc mai intai apa, ma plimb in jurul ei, port discutii cu pescarii autohtoni si inspectez fiecare loc de pescuit. Analizez locul dupa crengi, pomi cazuti in apa, chiar si din pomi, tufisuri ce acopera malul, nuferi. Din perspectiva mea, crapii se ascund in locurile care se simt protejati si acestea sunt cele enumerate. Acolo se vor gasi intotdeauna crapi.

Vremea

Sunt foarte convins ca crapii merg in directia vantului, dar ca intotdeauna depinde de lac, de multimea de pesti si de presiunea pescuitului.

Parerea mea este ca vanturile calde sunt mai avantajoase ca cele reci.

Un alt aspect este ca in lacurile mai mari de 10 ha pestii sunt mai influentati de vant, decat in lacurile mai mici sau lacurile cu insule in ele sau cu campuri de nuferi.

Hrana merge in sens cu vantul si crapii o urmeaza, iar apa este mai tulbure. Asta se intampla si in ape foarte clare ceea ce aduce avantaje crapilor: in primul rand hrana, pe de alta parte se simt in apa tulbure in siguranta, apa este mai oxigenata , ceea ce atrage foarte multe grupuri de crapi.

Vara cu vanturi vestice si cu zone de mica presiune atmosferica este cel mai bun stimul pentru pesti de a cauta hrana.

Un alt avantaj al vantului este influenta asupra temperaturii apei, un vant cald poate incalzi apa, dezavantajul este ca un vant rece raceste apa.

Temperatura apei vara este foarte inalta , ceea ce-i face pe pesti foarte letargici si nu prea-si cauta hrana. Sfatul meu este ca in aceasta perioada sa-ti cauti un loc mai racoros al apei, unde pestii sunt mai activi si se simt mai bine. Contrariul este iarna , un vant cald poate face ca pestele sa caute hrana.

Parerea mea este : priviti o apa foarte atent, aveti grija de toti parametrii si interpretati-le bine. Partea vanturoasa a unei ape este intotdeauna buna de o incercare egal din ce directie vine vantul.

Structura apei

Cand crapii ajung prima data intr-un lac nou, dupa cateva saptamani il cunosc bine si se ajuta de fiecare lucru care-l gasesc in el.

Incepem cu lucruri care se vad: insule, stuf, campuri de iarba sub apa, crengi, pomi cazuti in apa, nuferi, barci, masini scufundate, tufisuri peste apa, etc. Ce vedem la suprafata nu poate fi un indiciu clar ce este sub apa, de aceea trebuie sa ne ia un pic mai mult timp sa inspectam apa si ce se afla sub suprafata. Acolo putem descoperi platouri, gauri, canturi, balastru, nisip, crengi si pomi scufundati si sunt pentru crapi indicatoare de circulatie sub apa la care se orienteaza.

Presiunea pescarilor si alte efecte

Crapii se obisnuiesc relativ repede cu pescarii in imprejurimea in care traiesc. Multe din sfaturile date in acest articol nu prea mai functioneaza cand sunt prea multi pescari la apa si pescuisc constant si regulat. Cu totul ca este dovedit ca, crapilor le place vantul se poate intampla sa-i gasim pe partea opusa. In cazul in care crapii au devenit foarte prudenti din cauza pescarilor putem incerca sa-i gasim intre obstacole, crengi, pomi si tufisuri. In cazul in care nu se se gasesc nici intre obstacole, este rentabil momirea altui loc ales de noi care le reda increderea pestilor si se lasa liber cateva zile acel loc.

Putem obtine rezultate cand pestii se simt siguri in acel loc, sa poata lua hrana cu incredere, prin folosirea unei momeli care difera de a altor pescari cu un gust si culoare cu totul diferita sau un mix extravagant. Cel mai bun anotimp pentru metoda asta este primavara cand se trezesc incet incet si ii putem seduce usor. Cand momeala speciala nu mai da da randament o putem modifica la gust, culoare si forma.

Momitul unor locuri neproductive, ca de exemplu un platou de nisip, balastru si fara hrana naturala, vom obtine dupa cateva saptamani un loc prielnic si cu o populatie insemnata de pesti.

Va doresc fir intins

Markus Gr�n