Lumea boiliesurilor III

Atractanti

Lumea boiliesurilor III

Marea majoritate se prezinta sub forma de lichide viscoase sau prafuri concentrate, obtinute din amestecul bine controlat, proportionat si stabil dintre stimulatori de apetit, uleiuri, aminoacizi, vitamine,etc. Aceste produse sporesc atractia boiliesurilor, ajuta la punerea in valoare a aromelor din compozitie, fiind nelipsite in majoritatea retetelor de boilies..

Exista o mare varietate de atractanti produsi de diferite firme. Unii atractanti au devenit foarte cunoscuti fiind folositi in majoritatea retetelor de boilies, cum ar fi :

Robin Red – un adaos de o mare popularitate, care era folosit mai ales de crescatorii de pasari ornamentale pentru imbunatatirea coloritului penajului. Datorita continutului ridicat de condimente (ardei rosu, piper rosu), vitamine,saruri minerale, aminoacizi, acest ingredient este folosit cu mare succes si in pescuitul crapului, dozajul recomandat fiind de 50 grame la fiecare jumatate de kilogram amestec de baza.

Kelp Powder (pudra de varec) – este o pudra obtinuta din alge brune marine (denumite varec) folosita ca ingrasamint pentru terenurile nisipoase sau la fabricarea sodiului. Este un aditiv foarte bogat in vitamine, minerale dozajul recomandat fiind de maxim 50 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza.

Dried Seaweed (alge uscate) – este un aditiv sub forma de praf obtinut din alge uscate si apoi macinate. Poate fi folosit individual sau in amestec 50/50 cu Kelp powder. Este bogat in vitamine, minerale si aminoacizi, dozajul recomandat fiind intre 10gr. Si maxim 50 grame la fiecare jumatate de kilogram amestec de baza.

Vietati acvatice in stare uscata (dried daphnies , dried gammarus) se prezinta sub forma de praf si rezulta prin macinarea fina a diferitelor vietati din mediu acvatic natural, uscate (larve de tintari, etc.) fiind bine cunoscute de catre crapi si cu o concentratie mare de vitamine si saruri minerale.

Atractantii lichizi sint in general ingrediente viscoase cu un continut bogat de uleiuri speciale, extracte de natura animala, aminoacizi,si vitamine. Sint foarte eficienti datorita mesajului pe care-l transmit in mediul acvatic pestilor, indicind locul in care acestia gasesc hrana. Se pot folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri, fiind ingrediente 100% naturale, aminoacizii raminind activ in boiliesuri si dupa fierberea acestora. Cantitatea folosita poate varia de la 5ml.- 30ml. la o jumatate de kilogram de amestec de baza uscat (mix), in functie de concentratia atractantului.

Puteti gasi pe piata atractanti aromatizati deja (de ex : attractant strawberry – capsuni), sau atractanti care au in compozitie ingrediente mai speciale cum ar fi extracte naturale ale unor vietati marine, de calitate ridicata ,extracte din peste, rac,etc.( de ex. attractant crustace).

Puteti intilni atractanti foarte concentrati in aminoacizi cu influenta mare asupra calitatii boiliesurilor ( de ex. Starmino, Nutramino, Maximino,etc.). Aminoacizii sint unele dintre cele mai importante ingrediente ale boiliesurilor, avind o importanta mare in procesul digestiei, in procesul asimilarii de catre organism a substantelor nutritive si nu in ultimul rind datorita continutului bogat in vitamine (B1,B2,B6,B12,B15,A,D3,etc.). Se pot folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri( de fructe, dulci, de peste, cu condimente, etc.). Se poate folosi cu succes si ca DIP si anume pentru aceasta boiliesurile cu care veti pescui se pun, cam cu o saptamina inainte, separat si se vor stopi cu atractant.

Nutramino – este un ingredient foarte concentrat, foarte bogat in proteine, cu gust dulceag, cu miros puternic, ce contine extracte de splina si de ficat. Se poate utiliza la prepararea oricarui tip de boiliesuri. Dozajul recomandat este de 20-25 ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Multimino PPC – este un ingredient foarte concentrat, puternic mirositor, de culoare rosie, ce contine extracte de splina si de ficat,bogat in aminoacizi, minerale si vitamine. Are o valoare nutritiva mare, imbogatind substantial orice amestec pentru boiliesuri. Se poate utiliza la prepararea oricarui tip de boiliesuri, fiind foarte eficient in cazul nadelor nutritive folosite la o nadire pe termen lung. Dozajul recomandat este de 15-25ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Liquid molasses (melasa) este un ingredient sub forma de lichid foarte viscos, negru, cu gust si miros puternic, patrunzator.dozajul recomandat este de 10-15ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Corn steep liquor (alcool de porumb) este un ingredient lichid cu miros persistent, ce are o mare capacitate de atractie. Dozajul recomandat este de max.15 ml. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Betaina HCI este un ingredient socotit a fi unul dintre cei mai importanti si mai valorosi atractanti naturali. Este o substanta naturala ce se gaseste in cantitati foarte mici in plante, ciuperci si in carnea pestilor. Este foarte eficient in orice amestec de baza, putind fi combinat cu diferite arome, uleiuri esentiale,stimulatori. Dozajul recomandat este de 1-2gr. la fiecare jumatate de kg. amestec de baza sau mix.

Extracte naturale
Acesti aditivi sint obtinuti din diferite plante , din crustacee, fiind folositi pentru imbogatirea si imbunatatirea continutului boiliesurilor. Se utilizeaza in combinatie cu alte arome, sau se pot folosi individual fara alta aroma.

Geen lipped mussel (scoica cu buza verde) – este un atractant sub forma de praf concentrat obtinut dintr-o specie de scoica. Poate fi folosit la prepararea oricarui tip de boiliesuri dar se foloseste mai mult la boiliesurile pe baza de faina de peste. Dozajul recomandat este de1-2 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza dar acesta poate fi marit daca se doreste obtinerea de boiliesuri cu putere de atractie mai mare, pina la maxim 12 grame.

Liver Powder (pudra de ficat) – este un ingredient sub forma de praf, 100% natural foarte bogat in aminoacizi, minerale si vitamine. In apa este 100% solubil, se poatet folosi la prepararea oricarui tip de boiliesuri( de fructe, dulci, de peste, cu condimente, etc.). folosirea acestui ingredient este foarte indicata mai ales pentru boiliesurile ce le veti folosi ca momeala si pentru boiliesurile pop-up, deoarece este un produs rezistent la fierbere. Folosit in combinatie cu unii atractanti lichizi va conduce la obtinerea unor boiliesuri foarte bune, cu o mare putere de atractie, deoarece la inceput se va pune in valoare capacitatea de atractie a atractantului lichid si abia peste citeva ore cind o parte a acestuia s-a dizolvat deja in apa, va intra in actiune atractia Liver Powder-ului. Dozajul indicat este de 5-10 grame la � kg. amestec de baza sau mix.

Mixed fish (esente de peste) – este un aditiv obtinut din amestecul diferitelor fainuri de peste (cod, macrou,etc.). se foloseste la prepararea boiliesurilor pe baza de fainuri de peste, dozajul recomandat fiind de 4 grame la fiecare jumatate de kilogram de amestec de baza.

Shrimp (crevete) si lobster (homar) – sint extracte din creveti respectiv din homar folosite mai ales la pregatirea boiliesurilor pe baza de fainuri de peste, dar se pot folosi si in alte amestecuri de baza.

High concentrate attractors – atractanti de concentratie mare, sunt concentrate sub forma de praf obtinute din substante naturale bogate in aminoacizi si vitamine, avind in plus in compozitie o serie de indulcitori. Folosirea acestor ingrediente este ideala mai ales in cazul in care vreti sa mentineti activa puterea de atractie a momelii in apa pe o perioada mai lunga de timp. In cazul folosirii numai a atractantilor lichizi, actiunea de atractie a acestora este rapida si intensiva dar dureaza o perioada relativ scurta de timp. Se pot folosi in cazul oricarui tip de boilies, avind un efect foarte bun mai ales in cazul boiliesurilor pop-up, deoarece marea majoritate a aromelor clasice lichide se pierd in parte prin pregatirea acestor boiliesuri in cuptorul cu microunde (swe evapora partial). Ingredientele sub forma de praf nu se vor evapora iar aromele vor incepe a se dispersa doar cind boiliesul va fi in apa. Dozajul indicat este de 2-4 lingurite la � kg. amestec.

Coloranti
Au rolul de a da culoarea dorita de catre voi boiliesurilor si se pot prezenta sub forma de praf sau in forma lichida, sint foarte intensive si pentru o buna omogenizare se recomanda dozarea lor in amestecul de oua folosit sau in ingredientele lichide. In mixul uscat se pot doza doar colorantii sub forma de praf.

La utilizarea acestor coloranti se recomanda sa aveti in vedere unele aspecte. Daca doriti ca momeala de linga carlig sa se evidentieze fata de restul patului de nada, in cazul in care folositi pentru nadit boiliesuri de culoare deschisa (obtinute din mixuri bogate in fainuri deschise) se recomanda folosirea ca momeala a unor boiliesuri mai inchise iar in cazul in care folositi pentru nadit boiliesuri de culoare inchisa (obtinute din mixuri bogate in fainuri inchise cum ar fi faina de peste) se recomanda folosirea ca momeala a unor boiliesuri mai deschise. In cazul in care folositi ca momeala boiliesuri in doua culori puteti fi siguri ca una dintre cele doua culori va fi in contrast cu culoarea fundului, a substratului baltii respective sau cu patul de nada.

Veti intilni doua categorii de coloranti : prima categorie sint coloranti solubili in apa care se vor pierde intr-o oarecare masura la fierbere sau cind momeala sta o perioada mai lunga in apa, iar a doua categorie sint coloranti insolubili in apa care dupa fierbere sau un timp indelungat in apa nu-si vor pierde din culoare.

Alegerea culorii are o mare importanta si in functie de sezonul in care pescuiti. Primavara timpuriu, cind pestii sint mai prevazatori, este recomandat sa nu folositi culori stridente sau care sint in contarst foarte mare cu fundul baltii. In perioada verii chiar este recomandata folosirea unor culori ce sint in contrast cu culoarea fundului baltii.

Exista si unii coloranti mai speciali care formeaza un nor de culoare in jurul momelii cu efect atragator (Mosella Neon sau Sensas Tracix).

Daniel Cojocaru