Maconka

Maconka. Nume ce va intra In vocabularul multor pescari de crapi din Romania care urmaresc cu interes concursurile de acest fel. Este lacul din Ungaria care a gazduit deja cea de-a 4 editie a cupei internationale de pescuit la crap.

Maconka

Nu prea ne-am fi ocupat noi de acest lac daca echipele din Romania n-ar fi participat cu rezultate mai mult decat decente. Anul trecut echipa “A La Carp Team” formata din Lupsan Aurel si Ian Nitu a ocupat locul secund (folosind boilies de 10 mm cu aroma de fructe), iar cea din Baia Mare format din Sillai S�ndor si Bulzan Patriciu au ocupat locul 10.

La editia actuala cei din Romania domina concursul autoritar prin cele patru echipe ale sale (“A LA CARP TEAM” – Nitu Ion si Lupsan Aurel; SENZOR ROMANIA CARP TEAM – Andrei Vladeanu – Vladut Mateianu – Cristi Y.; HAR CARP TEAM ROMANIA – Nicolae Badulescu si C-tin Mateescu ; NAGYBANYAI KOPEJ – Sillai Sandor si Loi Niculae) … speram in primele patru locuri

Lacul se afla in nordul Ungariei in jud. Nograd la poalele muntilor Matra. S-a format in anul 1975 prin bararea raului Zagyva cu triplul scop: atenuarea viiturilor, alimentarea cu apa a localitatilor din imprejur si in scop recreativ. Lacul este in apropierea orasului Salgotarjan, in localitatea Batonyterenye (notat pe harta alaturata cu cifra 2).

Cu o suprafata de 65,4 ha lacul Maconka este cel mai mare ca marime din judetul respectiv. Adancimea medie a lacului e de 2 metri, cu praguri, platouri si cursul vechi al raului de alimentare. Adancimea maxima depaseste cu putin 5 m.

Este format din mai multe lacuri notate de I la V. Ultimul dintre ele este lacul Record, unde se poate pescui intensiv pentru exemplare capitale. Pe acesta este o limita de 15 pescari pentru o zi.

Fundul lacului este nisipos, in general curat, in unele locuri cu agatatori si bancuri de scoici. Malul este imprejmuit cu stuf si rogoz.

Fauna acvatica este foarte bogata in specii si in cantitate: crap (28 de specii), platica, amur, salau, stiuca, caras, biban, lin, somn, babusca, rosiara, avat, mreana, caracuda, black bass, clean, anghila.

Recordurile notabile din cateva specii: crap oglinda 18,55 kg (2003), crap comun 17,70 kg (2004), crap salbatic 16,29 kg (2004), stiuca 16,18 kg (2002), amur 16,00 kg (1998), somn 15,30 kg (2003), crap koi 10,03 kg (2002), salau 8,00 kg (1993), avat 7,54 kg (2004), caras 3,25 kg (1993), mreana 3,10 kg (2004), platica 3,05 kg (2003), lin 1,85 kg (1998). Se repopuleaza continuu, anual se introduc peste 30 tone de peste din diferite specii. Tot aici trebuie mentionat ca toate taxele colectate se folosesc pentru repopulare si amenajarea lacurilor.

Lacul se poate imparti in trei zone in functie de anotimpul in care dau randamentul maxim.

Locurile de primavara: partea sudica a lacului, in locurile pline cu vegetatie. Insulele de stuf ascund o gramada de ascunzisuri pentru pestii treziti din iarna.
Locurile de vara: de fapt se poate pescui pe tot intinsul lacului, dar este bine sa cautati locurile a caror adancime trece de 1,5 m.
Locurile de toamna: se recomanda pescuitul In jurul fostei vale a raului ce o alimenteaza (Zagyva)

Concursurile nu sunt o noutate pe aceste meleaguri, anual se organizeaza peste 10 intreceri cu specific diferit (crap, feeder, spining, match, junior etc.)

Este demna de remarcat claritatea regulamentului de pescuit care se inmaneaza fiecarui pescar cand acesta isi plateste taxa anuala sau cea de o zi. Pe spatele permisului este tiparit o harta detailata cu locurile libere de pescuit.

Iata cateva dintre reguli:

nu sunt locuri ocupate!
pescarul nu-si poate parasi lansetele, iar daca o face este nevoit sa le scoata din apa
distanta minima dintre standuri este de 10 m
se poate pescui din barca, dar nu este admis sonarul, barcutele de nadire si motoarele de orice fel
se poate pescui cu doua lansete cu cate 2 carlige pe fiecare
intre 22 aprilie si 9 octombrie este permis pescuitul pe timp de noapte achitand o taxa suplimentara
interdictii de pescuit sunt pentru speciile de stiuca (16 febr. – 31 martie); salau, avat (1 martie – 29 aprilie); somn sub 10 kg (2 mai – 15 iunie); somn si amur (2 noiembrie – 28 februarie)
pestele ranit sau cele marcat trebuie prezentat la paznic
in cuantumul taxei de pescuit se pot retine 2 bucati de crap intre 30-60 cm dar mai mici de 5 kg
este obligatoriu ca fiecare peste prins sa fie notat in agenda de pescuit (se da impreuna cu permisul)

Pe lacul cu exemplare capitale (V) s-au introdus si alte reguli pe care nu le voi mentiona aici.

Taxa de pescuit este de 2750 de forinti + taxa de campare de 500 ft + taxa de barca 600 ft. De notat existenta unei parcari pazite, evident contra cost.

Cum se poate ajunge la Maconka? Va propun doua variante, pornind de la Cluj Napoca.

Cluj – Satu Mare – Nyiregyhaza – Miskolc – Batonyterenye (Salgotarjan) (436 km)
Cluj – Oradea – Puspokladany – Batonyterenye (Salgotarjan) (351 km)
Celor care vor mai multe informatii despre acest lac, si nu numai, sunt dispus sa le raspund cu cea mai mare placere, tinand cont de multitudinea regulilor si a traseului destul de dificil.

Kulcsar Laszlo