Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (3)

Saculetii solubili

Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (3)

In ultimele articole am atins latura mai cunoscuta a materialelor hidrosolubile (cunoscute sub numele de PVA), firele si pungile. Cum am promis, am sa va impartasesc si cateva mici secrete si despre alte tipuri de astfel de materiale, cum sunt sacii solubili de exemplu. Daca la primele doua tipuri prezentate, mai toti pescarii de crap au acces, sacii reprezinta, inca, un teren nedescoperit in totalitate de pasionatii pescuitului din tara.
Nu este un proiect fenomenal, cum ar vrea sa fie vazut de unii, ci doar o noua forma de prezentare a materialelor solubile care-si pot face un loc in system-box-ul pescarului de crap. Sacii din PVA au fost produse ca o alternativa la pungi, care aveau marele dezavantaj de a fi putin cam �complicat� pentru unii in alcatuirea meselor pentru pesti. S-a obtinut o alternativa.
Nici nu e ceva nou, sacii din polivinil alcool sunt de cateva vreme pe piata si cred ca din toate tipurile de articole solubile, acesta va avea cea mai mare longevitate. Are in prezent o puternica, dar totodata subtila mediatizare (sa recunoastem, suntem dependenti, unii mai mult, ceilalti mai putin, de reclamele facute de marii adepti ai carpfishing-ului, al caror scop este, in general, strict comercial). Sacii din PVA lasa la aprecierea pescarului de crap sa-si determine dimensiunea �ambalajului� pentru nada oferita, de la marimea unui mingi de ping-pong pana la �carnati� de 20-25 cm.
Nu l-am folosit de multe ori, din simplul motiv ca numai de un an mi-a intrat in posesie primul kit de acest fel, dar pot sa spun ca a luat locul pungilor solubile in cazul meu de cele mai multe ori. Evident nu le utilizez tot timpul, doar cand simt nevoia concentrarii unei mici cantitati de nada in jurul carligului.
Daca in cazul celorlalte tipuri de articole hidrosolubile, prezentarea lor comerciala este una simpla – sunt livrate intr-un ambalaj obisnuit – sacii solubili sunt oferiti mult mai aspectuos din punct de vedere comercial. Acest tip de ambalaj nu numai ca atrage clientii dar, are si un rol bine definit. Un rol practic, de altfel.
Dupa ce le pipaiti, veti ramane surprinsi cit de bine este gandit acest sistem. Faptul ca este oferit intr-un tub protector prevazut cu doua capace demontabile la capat, prezinta cea mai buna modalitate (de pana acum) de a le depozita in conditii vitrege. In acest tub este plasat sacul solubil lung de 5m, dar intr-un mod ingenios: este tras pe o bucata de tub p.v.c. care indeplineste si functia de sistem de umplere. Nu veti mai fi nevoit sa va stricati nervii pe seama lipirii foliilor de una de alta. Tot de acest sistem apartine si rammer�ul sau mini compresorul de mana, cu ajutorul careia se pot realiza acei mici �carnati� de nada oferita crapilor, despre care voi vorbi mai incolo.
Dar ce voi face daca cei 5 metri oferiti initial mi se termina, pot arunca totul la cosul de gunoi? Evident ca nu; daca la prima achizitie vom primi acest kit despre care am tot vorbit, de acum incolo, veti putea cumpara doar sacii in lungimi ce variaza de la 5 la 20 de metri.
Produsi in doua variante, sacii din polivinil alcool pot fi folositi atat pentru boilies cat si pentru seminte de mici dimensiuni, nada de fund (groundbait), sau, conform noului material filmat sub apa de catre firma Korda, cu viermusi. Cele pentru boilies sunt cu o idee mai mare, iar in ultima vreme au aparut pe piata si gama �micromesh� pentru folosirea lor in combinatia cu particule de mici dimensiuni cum sunt peletele de 3 mm, groundbait sau viermusi. Desi acesta din urma este o nada foarte buna de crap, chiar si eu avand rezultate execelente in combinatie cu o nada de calitate, (100 grame de viermusi amestecate in nada de la Van Den Eynde, Carpstimm) in ultima vreme am numai probleme daca le folosesc. Probleme din cauza pestilor de talie mica (babusca, rosioara, obletii, platica) care sunt sacaitoari in timpul partidelor de crap.
Dar sa le luam cu incetul.
Dupa cum inceput acest articol, plin de entuziasm, ati crede ca sunt innebunit dupa acesti saci din PVA, ca nu au nici un punct slab. Ei bine trebuie sa va dezamagesc si de aceasta data cu problemele care se ivesc in cazul folosirii lor. N-o sa intampinam probleme de distanta atat de evidente (sunt mult mai aerodinamici decat pungile solubile), sau de scufundare (fiind alcatuita din mai multe fire impletite intre ele, golul de aer nu reprezinta nici un impediment), nici nu este atat de greu de umplut cu nada aleasa (fiind de altfel un tub impletit usor de manevrat). Dar cea mai mare problema este faptul ca fiind alcatuit din mai multe fire distincte, impletite intre ele (exact cum sunt ciorapii) aceste fire se pot desface. La unele modele mai usor, la altele mai greu, cum de altfel ne-am obisnuit. Din acest motiv, cred, ca n-au reusit sa se impuna pe piata carpfishing-ului mai devreme, desi sacii din polivinil alcool nu sunt o creatie recenta. Anul trecut, cand mi-am comandat primul set de sac solubil, Korda Funnel Web am primit din partea unui prieten de-al meu cele mai sincere � compasiuni. El a folosit un sistem similar cu vre-o trei ani in urma, nu mai stiu de la ce firma, dar nu cred ca are vreo importanta) care era atat de sensibil la manevrare incat avea probleme chiar si la umplerea lor. Avand palma mai ferma, dura, materialul se agata de pielea lui si se rupea (exact cum se rup ciorapii de dama). Nu in totalitate, dar indeajuns incat sa aiba probleme la lansarea ei. Si eu am dat cam 30 euro pentru tot tacamul! Eram disperat, oare voi avea aceeasi probleme, am aruncat banii pe geam (comanda fiind facuta si platita chiar in avans)? Peste o saptamana mi-am primit pachetelul ce continea pe langa alte lucruri si acest sistem. Il desfaceam cu meticulozitatea unui neurochirurg, nu cumva sa ranesc structura impletita a sacului hidrosolubil. Eram usurat cand am incercat-o, nu avea deficienta descrisa de colegul meu. Il puteam manevra cu usurinta. Cum este si normal in lumea ravasita de economia de piata, firmele producatoare s-au chinuit sa ofere cumparatorilor un sac, care sa faca fata acestei probleme, care de altfel a fost semnalat si de alti pescari de crap din lumea-ntreaga. Firma Korda (nu, nu este o reclama mascata, cum am mai amintit de cateva ori, desi as dori sa le promovez articolele lor � cine nu si-ar dori?) produce acum modelul denumit anti-ladder care corespunde exigentelor pescarilor de crap. Fiind mult mai rezistent la manevrare. Si cum imi place mie sa aflu mai multe despre tot ce folosesc in pescuitul la crap, am contactat un producator de materiale hidrosolubile din Marea Britanie, care mi-a transmis cateva date despre producerea acestora: in general cu cit este mai complicat structura de impletire cu atat este mai rezistent. De la el am aflat totodata ca materialele hidrosolubile folosite in pescuit, sunt destul de ieftine, nu s-ar impune un pret atat de piperat. Curios, nu?

De ce sa-l folosesc?
Problema cu care ne intalnim la utilizarea firelor hidrosolubile este caracteristica lor ca se contracta in timpul dizolvarii. Daca nu lasi un spatiu de macar 1 cm intre boiliesurile trase pe acest fir, ai nesansa de a avea o ciorchina de nada compacta, de altfel total ne-recomandata. Apa nu va mai putea intra in reactie chimica cu PVA. Bine, deci voi folosi pungile din PVA, ca sa am materialul hidrosolubil cat mai aproape de moleculele de apa. Dar si acestea au o multime de minusuri (nu le mai spun aici, le gasiti in articolul precedent). Astfel am ajuns la sacii din PVA, care pot fi pregatiti de lansare in mai putin de 1 minut � cu putin antrenament, desigur. Totodata este si cel mai economicos mod de a folosi materialele din PVA. Putem determina chiar pe malul apei, cantitatea de nada oferita ca masa gratuita crapilor. Sa nu credem ca intotdeauna un pat mare de nada va fi cea mai buna tactica de a prinde peste. Sunt nenumerate referiri cum, ca cele mai mari exemplare de crap dintr-o sesiune de carpfishing, s-au prins la o cantitate mica de nada oferita cu ajutorul materialelor hidrosolubile. Dar totodata marile paturi de nada sunt foarte eficace pe anumite lacuri.
Le recomand – cel putin pentru mine au functionat foarte bine – chiar si in timpul pescuitului la distanta mare. Fie ca le lansam de pe mal, fie ca trageam firele in larg cu ajutorul unei barci. Desi la ultima varianta folosesc pungile din PVA, deoarece pot oferi o cantitate mai mare de nada, sacii solubili sunt perfecti din acest punct de vedere. Asa cum am aratat in articolele precedente, cea mai mare problema reprezinta nodurile cu care sunt legate de carlig. Daca din acest mod de fixare rezulta o cantitate mai mare de material hidrosolubil, datorita ingramadirii lor intr-un spatiu relativ redus, acesta se va dizolva exact cum se dizolva o punga din pvc in apa. Adica nici cum. Putem avea surpriza deloc placuta ca la recuperarea monturii sa gasim in aceeasi pozitie pachetelul nostru de nada.
Datorita structurii sale, sacul din PVA se va dizolva totdeauna pentru ca moleculele de apa pot patrunde mai repede in interiorul ei. Chiar si prin felul cum fixam sacul ne este de mare ajutor. Nu suntem nevoiti sa facem noduri complicate care sa reziste la forta exercitata de pescar in timpul lansarii, deoarece cel mai simplu mod de atasare a sacului vine chiar din structura ei. Simplu, infigeti carligul in sac, apoi invartiti-l cu 180 de grade si infigeti iarasi carligul in sac. Astfel veti avea la indemana o mica �bomba de nada�, si asta fara 6-8 carlige (stiti la ce ma refer). Poate vi se pare putin complicat, dar incercandu-l veti fi surprinsi cat de usor este de facut, sa nu mai vorbesc de timpul economisit.
O alta varianta de fixare se poate aplica in cazul in care folosim monturi interschimbabile cu ajutorul agrafelor de tip �Quick-Link�. Luati un pachetel de nada pe care il strapungeti cu un ac de crosetaj (de tip Stringer Needle), in ce directie vreti (perpendicular pe axa sacului sau in 45% cu acesta). Fixati bucla monturii in clapeta acului si trageti-l inapoi, incat tija carligului sa fie in proportie de 75 % in interiorul sacului de PVA. Atasati montura de capatul liniei principale cu ajutorul agrafei. Astfel in timpul dizolvarii vom avea o cantitate mica de nada chiar in jurul carligului nostru, sau mai bine zis carligul nostru va fi pozitionat in mijlocul unei maini de nada.

Ce sa pun in saci?
Stiu foarte bine, fiecare pescar de crap are propriile variatiuni pe aceasta tema, de altfel foarte importanta. Am incercat si eu cat mai multe dintre cele recomandate de mai priceputii in arta carpfishing-ului. De la simplele boiliesuri sparte sau intregi, diferite tipuri de pelete, seminte, nada de fund (ground-bait), sau combinatiile acestora. Simplu, cu cat este mai pe placul pestilor cu atat vom avea mai multe capturi. (De-ar fi atat de usor!) Cantitatea de nada introdusa depinde de foarte multe variante: greutatea la care rezista echipamentul folosit, distanta vadului, tactica adoptata, marimea particulelor sau obiceiurile locale.
Este ideal (pot sa spun asa?) pentru boilies-uri intregi sau nade ale caror greutate specifica este mica, aruncarea lor cu catapulta nu este tocmai o metoda cu care vom atinge distantele dorite. Ati incercat sa aruncati pelete sau canepa cu ajutorul catapultei? Daca da, atunci stiti ce vreau sa spun, distanta va fi infima iar dispersia lor teritoriala va fi una mare. Puneti peletele in sacul solubil (sa nu fie mai mare decat o mandarina), pe care le puteti arunca cu ajutorul unei catapulte mai puternice. Puteti pregati mai multe deodata, astfel nu veti fi nevoit sa intrerupeti partida de pescuit. Pastrati-le intr-o galeata care se poate inchide etans, incat sa nu primeasca umezeala. Atentie la canepa fiarta sau orice alta nada fiarta, acestea trebuie sa fie uscate la suprafata (le puteti mototoli intr-un prosop), sau mai bine amestecati-l cu pelete uscate si nada de fund sau base-mix pentru boilies, in plus puteti adauga si putin ulei sau orice aditiv lichid care sa nu fie pe baza de apa sau alcool. Unele firme producatoare de nada au venit in ajutorul pescarilor de crap cu un mix special recomandat pentru a se folosi in situatii in care suntem nevoiti a utiliza articolele din PVA. Acestea sunt denumite in mod logic PVA Bag Mix (SBS, Solar sunt doar cateva dintre firmele care produc asemenea nade).
Inainte de a merge mai departe permiteti-mi sa redau un mix recomandat de insusi Danny Fairbrass, omul din spatele firmei Korda, in unul dintre filmele sale despre pescuitul la crap (); sunt sigur ca sunt printre cititorii site-ului care n-au avut inca posibilitatea de a vedea aceste filmari. Vizionati-le, le recomand cu caldura.
Mix-ul sau este un amalgam a mai multor tipuri de nade, de marimi diferite, care impreuna vor alcatui un intreg foarte eficace. De altfel el a pregatit doua tipuri de amestecuri pe care le va folosi in acelasi mic saculet. Am ramas uimit cand am vazut cit de mici erau acele mici pachetele de nada, nu mai mult decat o nuca. In primul amestec, baza era formata din seminte (canepa si porumb) inmuiate in apa, avand in acest fel o structura mai dura. Din acest ingredient se ia o mana sau doua, cu cat mai putina apa. Acestora li se va adauga o mare varietate de pelete (Danny Fairbrass le folosea pe cele de la Dynamite Baits), Swim Stim Koi Pellets (in marimea de 3 mm), Marine Halibut Pellets (in marimea de 3 mm si de 8 mm). Conform teoriei, pestele va fi mai preocupat de nada, daca va gasi pe locul nadit o masa de hrana formata din particule de diferite marimi. Toate aceste ingrediente sunt lasate pentru 30 de minute, ca peletele sa traga in el umezeala ce provine de la semintele inmuiate sau fierte.
Urmeaza a doua categorie de nada cu ingrediente mai fine: Swim Stim Betain Groundbait, Meaty Marine Groundbait careia i se va adauga un ulei de la Mainline numit Fosoil care da o nota aparte nadei din punct de vedere al atractiei, dar totodata impiedica, ca apa provenita de la semintele inmuiate sa dizolve sacul din PVA. Aceste doua parti sunt introduse, separat, in tubul din pvc livrat cu kit-ul de catre firmele producatoare, pe care le presati cu ajutorul acelui mic compresor de mana. In acest fel vom avea la indemana proprietatile a mai multor tipuri de nada. Nu spun sa folositi aceste ingrediente (uitati-va numai in catalogul de prezentare a firmei Dynamite Baits) si veti vedea de ce. Le puteti adapta cu succes, cu aditivi si nade pe care le considerati mai bune din punctul vostru de vedere. Pelletele produse de catre firma Carp Trend isi fac treaba destul de bine, dar la un pret de achizitie considerabil mai redus.
Cand adaugati diferiti aditivi, si aici ma gandesc in special la cele pe baza de uleiuri, luati in considerare ca si pelletele contin o cantitate de uleiuri. In cazul in care folositi sacii solubili pe ape reci (lacuri adanci, toamna tarzie sau primavara) tineti cont de efectul pe care genereaza uleiul: materialele din polivinil alcool vor avea o mica intarziere in procesul de dizolvare. Nu cred ca doriti sa constatati cu stupoare cum ca dupa 25 de minute sacul solubil inca nu s-a dizolvat.
De altfel timpul de dizolvare este mult mai scurt decat in cazul stringer-ului. Se vor dizolva destul de repede chiar si pe ape destul de reci, 8-9 grade Celsius. Evident cu cat este mai calda apa, cu atat procesul dizolvarii va fi mai scurt.
Am amintit mai inainte cum ca puteti fabrica mai multe pachetele de nade cu ajutorul sacilor din PVA. Dar ce fac daca imi raman cateva dupa partida de pescuit? Le puteti depozita intr-u loc intunecos si uscat pana la partida urmatoare. In timpul concursului de toamna de la Maconka � Ungaria, echipa castigatoare a folosit cam 500 de saculeti solubili de dimensiunea unui mingi de tenis, umpluti cu pellete. Acestea erau facute cu cateva zile inainte de concurs. Am citit undeva (sincer nu mai stiu pe unde, dar am retinut esentialul), cum ca un pescar folosea in partidele sale sacii solubili umpluti cu pelete de mai bine de un an. Din cate stiu eu calitatea pelletelor scade dupa un timp atat de indelungat, iar daca acestea contin o cantitate mai mare de uleiuri acestea vor deveni rancede si pestii le vor refuza cu desavarsire.
Daca vi se pare prea complicat ce am scris pana acum, sau nu aveti timpul necesar pentru producerea lor ori nu stiti ce combinatie de nada sa folositi, se pot gasi pe piata internationala saci gata umpluti. Se pare ca este o cerere pentru asa ceva.

Metoda de umplere
Cred ca n-am sa va spun lucruri noi, deja am aratat pe parcursul acestui material principiile dupa care este bine sa va luati in momentul in care umpleti saculetii din PVA. Am sa incep chiar de la inceput; odata cu deschiderea kit-ului faceti un nod intr-unul din capetele sacului, umpleti-l cu ce doriti, si cat doriti. Dupa acesta presati totul foarte bine cu ajutorul �compresorului� care este livrat in pachet (atentie, nu toate firmele le comercializeaza impreuna, este bine sa intrebati distribuitorul daca pachetul contine si aceasta unealta indispensabila!). Faceti un nod simplu pe sac, dar sa nu-l strangeti din prima, pentru ca nu veti primi in acest fel un saculet compact. De aceea, strangeti usor iar cu ajutorul degetelor trageti nodul pana la nada pusa in PVA. Repetati procedura lasand o mica distanta intre cele doua noduri, unde, cu ajutorul unei foarfeci, puteti taia saculet solubil. Cel de-al doilea nod va deveni in ceea ce urmeaza primul nod pentru urmatorul saculet. Sper ca v-ati facut o idee despre sirul procedurii. Va garantez ca in practica este mult mai usor.
Prima data cand am citit despre sacii solubili intr-un magazin francez (Media Carpe), la partea in care se povestea despre umplerea lor am gasit doar o poza de prezentare a sacului produs de Korda. Doar o poza si atat. Dar toata informatia necesara era pe el. Am sa va prezint si cititorilor site-ului aceeasi poza.
In articolul urmator voi scrie despre capsulele si spuma din PVA si utilizarea lor in carpfishing.
Kulcsar Laszlo