Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (4)

Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor

Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (4)

– partea a IV-a –

Sunteti siguri ca montura voastra sta in cea mai buna pozitie posibila chiar si pe lacuri cu fund malos, asteptand ca un crap sa guste din fructul oprit? Unii vor spune �Da, pentru ca pescuiesc in general pe ape care-mi sunt cunoscute din metru-n-metru, stiu unde sunt locurile in care stratul de namol este acceptabil pentru o prezentare cat mai buna!� sau �Pescuiesc pe lacuri al caror fund este tare, nu-mi fac griji pentru natura substratului.� Daca sunt cativa dintre cititorii acestor randuri care se regasesc in afirmatia de mai sus, si mai si scot tot ce e mai bun din aceste locuri, ce sa le zic: Sunteti norocosi! Daca mai e si meritul dumneavoastra ca ati gasit un vad perfect din acest punct de vedere pe ape maloase, toata stima; nu e o treaba de doi bani (vechi sau noi, nu conteaza) sa gasesti acel loc uneori de dimensiuni minuscule, care sa-ti ofere cele mai bune conditii, necesita timp si devotament, dar in acest fel jumatate din procesul complex al carpfishing-ului se poate deja bifa. Tin minte cum in timpul partidelor de pescuit efectuate pe unele lacuri de dimensiuni mai mici din apropiere, o parte insemnata de timp mi-o petreceam sondand apa. Ma plasam pe acelasi vad de mai multe ori la rand, chiar daca in unele cazuri rezultatul era foarte slab sau cel mai dureros pentru un pescar de crap, zero barat. Tineam mortis sa cunosc cat mai bine vadul din fata mea, cautand locurile unde, dupa parerea mea, as putea avea rezultate mai bune decat ceilalti de pe lac. Sa fim sinceri, cand iesim la pescuit, unul dintre principalele scopuri este sa avem prezentari mai multe decat ceilalti pescari � unii recunosc acest lucru, altii o vor recunoaste! Pipaind fundul lacului (nu va ganditi la alte lucruri) cu plumbul, gaseam si zone unde grosimea si consistenta aluviunii sedimentate atingea o limita care nu permitea un pescuit eficient. Si cel mai enervant lucru este ca vedeam cum crapii se afla in aceste locuri, fie doar in trecere, fie hranindu-se.
Va este cunoscut acest context? Sunt sigur ca ati avut si voi parerea ca orice ati face montura cu care pescuiti nu se prezinta asa cum trebui, ori din cauza ca se afunda in mal, ori este incurcat in cel mai grav caz posibil. Putem sta mult si bine in spatele lansetelor, iar expresiile: �Balta n-are peste!� sau �Iar au tras cu navodul!�, circula de pe un vad pe celalalt si rascoala tot lacul. Si ca sa va linistesc (sau sa ma linistesc) va garantez ca nu suntem singuri in lumea asta care intampina asemenea probleme.
Dupa lansarea monturii alese, de foarte multe ori ma gandesc oare cum a ajuns acesta la locul unde va astepta un crap, cum se prezinta in acel loc montura. In cazul in care aceasta s-a incurcat sansele de reusita tind sa devina nule! Iar despre acest lucru, adica despre incurcarea monturii, vom avea detalii doar dupa ce am scos lanseta din apa. Dar este deja prea tarziu.
O alta problema este pe lacurile pline de vegetatie, unde chiar daca montura este in regula, avem sanse mari de a o ascunde din fata crapilor mult visati.
Sunt foarte multi care trag putin montura inapoi, cu scopul de a o scoate din namol (lucru absolut inutil de altfel) sau ca sa indrepte linia principala. Desigur cu aceste ocazii nu facem altceva decat sa sporim sansele de a agata o scoica care ar putea masca carligul.
Bine, bine, dar ce legatura are acesta cu materialele din PVA? – va veti intreba si cu buna dreptate. Sunt cateva lucruri care nu sunt neaparat de neinlocuit in trusa pescarului de crap, dar acestea ne pot ajuta enorm in asemenea cazuri, pe care le-am descris mai devreme.
Ei, pentru asemenea ocazii unele firme propun un articol hidrosolubil Perfect Presentation Foam de la Solar, Fox High Risers sau Technipeche, ca sa amintesc doar cateva, un fulg sau spuma din PVA, a carei caracteristica de baza este ca se dizolva in contact cu apa respectiv gradul foarte mare de flotabilitate.
Principiul de functionare este unul simplu: dupa ce montura a atins apa, spuma atasata de carlig nu permite acesteia (atentie, este vorba doar de fir, carlig si momeala) sa atinga fundul apei, iar dupa momentul de dizolvare a PVA-ului se va aseza lin pe substrat datorita doar greutatii proprii, nefiind tras in jos de un plumb de 100 grame. In acest fel vom dejuca situatiile neplacute din timpul pescuitului. Gradul de flotabilitate este extrem de mare, putand tine in suspensie chiar si boiliesurile normale, scufundatoare, sau boabele de porumb. Ce este mai placut decat sa stii ca pe un lac dificil cum sunt cele din tara (strat de sedimente destul de apreciabile, lacuri cu peste putin) ai facut totul sa reusesti a stoarce un biip de la avertizor.
Folosirea spumei este simpla, nu necesita urmarea cursurilor unei academii de pescuit! Prea multe sfaturi nici nu pot sa va dau de aceasta data, pentru ca veti vedea ca totul este foarte simplu.
Impaturiti in doua bucata de spuma, avand grija ca sa nu o presati prea tare, pentru ca in caz contrar, aerul va fi inlaturat din structura spumei, pierzand din flotabilitate. Impaturirea este necesara pentru castigarea catorva metri in plus in timpul lansarii, nu uitati ca o montura voluminoasa va pierde din aerodinamica. Trageti spuma pe carlig, pana la curbura acestuia, exact cum procedati in cazul in care folositi ca momeala porumbul fiert si aromatizat din comert. Primavara imi place sa pescuiesc in zonele litorale ale lacurilor deja invadate de vegetatie, unde cea mai mica eroare va compromite ziua. In asemenea cazuri voi folosi acest mic truc cu care v-am familiarizat.
Exista si un alt motiv care sa va determine sa folositi spumele hidrosolubile. Timpul de dizolvare situat aproximativ la 1 minut, confera posibilitatea de a va echipa corespunzator pentru o nadire exacta cu catapulte, rachete de nadire, bastoane de nadire si nada aleasa. Folosindu-ne de faptul ca spuma este flotanta, acesta, dupa dizolvarea prealabila, in momentul in care va urca la suprafata va marca locul unde este amplasat montura. Cateva maini de nada in locul cu pricina v-ar putea aduce cateva pesti in plus.
Fiind un obiect ce nu are un volum exagerat, merita sa avem intotdeauna cateva bucatele de spuma hidrosolubila intr-unul dintre buzunarele rucsacului nostru. Din fericire se gasesc si la noi, iar modelul oferit de firma franceza Technipeche este unul foarte bun: ieftin si face tot ce am putea astepta de la el. Doar o mica atentie la depozitarea lor, apa dauneaza grav sanatatii!
In ultima vreme se produc si variantele colorate a spumelor flotante, culorile lor variaza de la verde la galben, maro sau chiar portocaliu. Pescarul care le va folosi se poate adapta si la acest capitol la vizibilitatea cat mai buna in diferite situatii (lumina din fata, sau amurg etc�)
In ultima vreme am gasit in unele articole scrise de pescarii care viziteaza apele franceze si britanice, cum ca micuta spuma biodegradabila (era recomandat cel de la Solar, dar se poate folosi orice model) ajuta chiar si la nadirea cu rachetele specializate. De exemplu la o nadire cu particule de mici dimensiuni (grau, canepa, seminte pentru pasarele, pelete de 3-5 mm), riscam sa dispersam o parte a nadei pana la locul vizat. Pentru aceasta problema unii recomanda garnisirea rachetei cu o mica cantitate de nada de fund sau mix de boilies. Problema care ar putea interveni este greutatea crescuta considerabil iar daca nu avem grija am putea pati in mica noastra incercare de a atrage crapii in zona noastra: linia rupta, racheta pierduta sau in cel mai rau caz posibil, lanseta rupta. In zilele noastre o lanseta rupta ne cam arde pe toti la buzunare. S-a observat ca daca in locul garniturii din nadele praf se pune o bucatica de spuma biodegradabila, distanta de aruncare va creste considerabil (schimbare de greutate sesizabila), iar riscul de a avea stricaciuni in echipamentul nostru nu va fi egal cu celelalte cazuri. Dupa ce atinge apa, spuma se va dizolva, iar toata cantitatea de nada va ajunge la locul vizat. Trebuie sa precizez ca n-am testat inca aceasta metoda, dar sunt sigur ca la proxima ocazie cand voi avea nevoie de rachetele de nadire am sa incerc si acest mic truc. Pescuitul nu este un intreg , se compune din foarte multe mici lucruri puse unul langa altul!

Limita�, care limita?
Nu indraznesc sa dau un procentaj, dar cred ca 7 pescari de crap din 10 din lumea intreaga au un fix cu malul de vizavi. Dau totul din ei ca sa ajunga pana la cele mai mari distante, fara a cerceta catusi de putin ce este in apropierea lor sau mai rau, la picioarele lor. Poate ca ne este intiparita in gene dorinta de a ajunge cat mai departe. De altfel cum ne-am explica descoperirea continentelor, sau pasirea pe luna! Ei, firmele producatoare de articole de pescuit stiu acest lucru, si scot bani frumosi prin gama variata de accesorii pentru pescuitul la distante extreme: lansete, mulinete, plumbi chiar si fire specializate. Singura problema pe care o intampinam in acest caz este ca volumul monturii trebuie tinut la minim, ca sa batem pana la distantele care ni se par potrivite. Nu avem posibilitatea de a adauga cateva bucati de boilies sau o mica cantitate de seminte, nada de fund in nici un caz, pierdem din lungimea lansarii. Ce ne ramane? Nadirea super-concentrata, chiar si in aceste cazuri. Si iarasi tot PVA-ul ne vine in ajutor. Adica, in cazul in care dorim acest lucru.
Pentru distante extreme se recomanda folosirea unor mici capsule din materialul hidrosolubil deja bine cunoscut noua. De la fire, saci, pungi am ajuns la capsule. Oare se mai poate inventa ceva nou? Vom trai (mai bine!) si vom vedea.
Principiul functionarii este acelasi ca si in cazul altor materiale hidrosolubile, acesta se dizolva treptat datorita actiunii apei urmand ca aroma sau aditivii lichizi sa se elibereze din captivitatea capsulelor. In comparatie cu sacii sau firele hidrosolubile unde nada era sub forma de boilies sau nada de fund, cand vom folosi aceste mici capsule vom avea posibilitatea de a incarca zona carligului cu o doza de arome suplimentara. Singurul lucru la care trebuie sa avem grija este solventul folosit in prepararea aditivilor lichizi.
Aroma aleasa se poate introduce in capsulele minuscule cu ajutorul unei seringi. Ca si in cazul tuturor articolelor din PVA, cum am aratat in articolele precedente, sunt cateva puncte negative in folosirea lor. Ganditi-va cum se vor uita la voi unii dintre prietenii vostri cand vor vedea ca scoateti din trusa de pescuit seringa, acul fin si o cutiuta mica in care sunt ceva capsule! Daca nu aveti o putere de convingere bine formata, puteti pierde cativa prieteni, sau castiga. Cine stie?!
Dar sa revenim la problemele noastre, si anume la folosirea capsulelor din PVA. Cu ajutorul seringii veti introduce in capsulele aromele dorite, eu folosesc Bait-enhancer de la Starbaits, care are o caracteristica aparte, si anume este destul de grea (in orice caz mai grea decat boosterele incercate de mine), iar dupa dizolvarea capsulei acesta se va aseza la fund, in jurul plumbului si implicit in zona nadita. Despre mecanismul atractantilor nu voi scrie aici, sunt pescari din Romania care pot sa ne ofere detalii despre acest lucru.
Folosirea lor in modul cum era gandit, necesita si procurarea unor plumbi speciali, vandute sub numele generic de �Attracta Lead� sau mai pe intelese �plumbi atractivi�. Inainte de a va induce in eroare, nu plumbul va fi cel care atrage pestele in zona carligului, ci aditivii lichizi introdusi in capsulele din PVA si atasate la plumb.
Montarea lor pe plumb este destul de simpla. Se gasesc chiar plumbii specializati pentru acest scop ex. Richworth Atracta Lead sau mai nou chiar si firmele Big Carp sau Carp System produc asemenea plumbi (ca sa amintesc o marca ce se gaseste si la noi). Principiul este destul de simplu. Se introduc in locurile speciale capsulele care isi vor face treaba indata ce au atins apa. Aceste capsule sunt fixate cu ajutorul unor inele din cauciuc, livrate si ele impreuna cu plumbii speciali. Raspandirea destul de rara a acestui tip de plumb a facut ca unii pescari sa caute o alternativa mai la indemana si sa se adapteze din mers. Rezolvarea a venit de la un alt tip de plumb si acesta destul de rar folosit insa se gasea mai usor pe piata, si anume plumbul trilob sau risers, plumb care nici nu este prezent in paleta de productie a multor firme importante de pescuit. Cum deja cred ca stiti, plumbul trilob are trei laturi care pe langa ca sunt foarte eficiente pe fund malos, se pot transforma usor cu ajutorul unui banal elastic.
Durata de dizolvare depinde de foarte multe lucruri, dar cele mai importante sunt temperatura apei si solventul folosit in prepararea aditivului.
Ce imi place foarte mult la capsulele din PVA este ca pot stoca o cantitate mica de atractanti care mai de care (alegerea lor va este lasata), iar acesta va fi emanat incet, atata timp cat montura este in apa. Francezii de la firma Starbaits cunosc acest atuu al capsulelor din polivinil alcool si au venit cu o inovatie surprinzatoare! �Boiliesuri� false. Mult spus �boilies�; este vorba de niste bile din burete mai dens, flotante, care sunt prevazute cu un mic orificiu, loc destinat capsulelor. Avantajul acestor bile colorate consta in faptul ca se pot aromatiza chiar la locul faptei, astfel nu vom fi nevoiti sa caram cu noi o sumedenie de boiliesuri de diferite arome pentru momeala din carlig. Avem nevoie doar de niste capsule din material hidrosolubil, cateva bile flotante de la Starbaits si sticlutele cu arome. S-ar putea sa fie acesta noul �secret� al unora dintre voi, in partidele unde distanta de lansare este vitala, si alegerea momelii este un punct cheie. Daca pop-up-urile intens aromate si viu colorate produse de Dynamite Baits sub tutela celebrului pescar Frank Warwick sau noile boabe de porumb din cauciuc functioneaza atat de bine pe unele ape, atunci aceasta varianta de ce n-ar oferi cateva capturi frumoase. Montarea acestor bile pe montura aleasa nu este mai grea decat folosirea boiliesurilor.
Principiul unui pescar de crap cu succese confirmate si prin capturile sale, este de a fi cu o idee in fata celorlati; si chiar daca materialele hidrosolubile (fie ele pungi, fire, saci etc.) sunt destul de raspandite prin magazinele de specialitate nu prea sunt folosite de pescarii de la noi � ne putem folosi de acest avantaj. Introduceti materialele din PVA sub o forma oarecare in echipamentul vostru, acesta poate insemna acel mic avantaj de care aveti nevoie. Un stringer lung poate fi surprinzator pentru unii, dar pe unele lacuri s-ar putea sa reprezinte un avantaj de nedeslusit pentru ceilalti pescari. Sunt o gramada de tipuri de PVA, alegand cea mai buna varianta veti fi (poate datorita doar acestui mic accesoriu) cu un pas inaintea tuturor.

Kulcsar Laszlo