Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (5)

Arta nadirii precise

Metode P(oli)VA(lente) in pescuitul crapilor (5)

Intrebati orice pescar de competitie, fie el participant la concursurile de crap sau de stationar, care ar fi cele mai importante lucruri de care ar trebuie sa tinem cont pentru un pescuit eficient, iar ca raspuns veti primi, mai mult ca sigur: localizare corecta, nadire precisa, nada de calitate. Evident, unii vor face schimbari intre ele, dar in general cred ca putem fi de acord cu aceasta. In sezonul competitional din anul viitor, merita sa faceti un drum la pistele de concurs si sa va asezati in spatele unei echipe de pescari, chiar de la intrarea lor in standul delimitat de catre organizatori. Credeti-ma, veti avea ce si de unde sa invatati, caci din fericire, Romania este una dintre tarile care confirma in timpul concursurilor internationale, datorita unor pescari care fac totul ce le sta in putere pentru a reprezenta cu respect tara despre care pana nu de mult, se stia doar prin prisma Sarulestiului si a Deltei Dunarii. Veti fi surprinsi cat de multa importanta dau nadirii de la inceput, lucru pe care o fac cu o acuratete de invidiat chiar si la distante neverosimile pentru noi. S-ar putea ca demersul concursului sa fie rezolvat chiar in primele ore de la startul competitional – cu o strategie bine pusa la punct, si cu putin noroc totul este posibil! Din pacate nu pot participa la asemenea concursuri datorita altor preocupari, la care mai intervine si partea financiara, dar sunt sigur ca voi fi prezent la unul-doua concursuri din anul viitor, chiar si ca spectator, adunand informatii de la cei care stapanesc mai bine arta pescuitului la crap..
Din an in an avem mai multi pescari de crap, apar noi balti unde ne putem dedica acestei pasiuni, iar crapii incep a fi mofturosi, alegand intre nadele oferite de �nebunii de pe mal�, posedati de boiliesuri, poate mai mult decat pestii vizati. Vor aparea cazuri in care nadirea precisa si pescuitul pe patul de nada format la distante de 80-90 de metri sa fie cele care dau un randament continuu. Pentru astfel de situatii au fost concepute materialele hidrosolubile, dar care au un impediment semnificativ: distanta de lansare.
In partea precedenta a acestui material am amintit deja despre felul in care putem introduce pe vadul nostru diversi atractanti cu ajutorul capsulelor din PVA, unde un rol important il au si plumbii speciali. In aceasta parte, si ultima de altfel, plumbii vor avea rolul principali; sisteme de plumb care ne vor ajuta la o nadire mai concentrata si mai consistenta decat cu ajutorul altor metode. Una dintre ele este o premiera pentru Romania, putand sa va prezint chiar si un mic interviu cu cel care se poate numi, pe drept de altfel, omul din spatele rezolvarii problemei ivite la nadirea de distanta cu ajutorul firului hidrosolubil.

Anchorat in � plumb
Multi s-au gandit care ar fi cel mai bun sistem de prezentare libera a unei maini de boilies, la o distanta mai mare decat cu ajutorul pungilor sau firelor din PVA legate de carlig sau de agrafa de siguranta. Daca mai tinem cont si de nedumerirea unora in legatura cu utilizarea corecta a acestora, acest gand devine unul vitala. Una dintre solutiile posibile vine de la firma Anchor, care printr-un mod ingenios a evitat nodurile sacaitoare. A dezvoltat un set de plumbi numiti Bait Delivery System (in-line si pendul, lasand la indemana pescarului de a-si alege modelul care-i place mai mult) de care pungile sunt atasate cu ajutorul unor inele din cauciuc. Fiecare plumb este prevazut cu un mic sant in care se va fixa inelul. Folosirea lui este foarte simpla, nu cred ca necesita un manual de utilizare cu 2-3 pagini. Sunt sigur ca indata ce le veti lua in mana, va veti da seama de modul de operare. N-aveti nevoie de doctorat in materie de pescuit la crap! Singurul lucru de care trebuie sa aveti grija este ca montura scoasa din apa sa fie uscata, lucram cu materiale hidrosolubile!
Modul de folosire este simplu, totusi exista o mica diferenta in realizarea monturii in functie de plumbul utilizat. Pungile solubile pot fi cele obisnuite, adica cele pe care le folositi si in alte ocazii sau cele oferite de firma Anchor. Tot ce conteaza, este sa lucreze in cele mai variate conditii.

In sirul indian�
Care-i cea mai buna varianta, cel in-line sau cel pendul, nu este de competenta mea sa spun, fiecare pescar de crap isi cunoaste optiunile. Totul incepe prin a realiza o montura in-line cu nimic iesit din comun. Ce va fi diferit este fixarea pungii solubile.
Luati o cantitate mica de nada si introduceti-o in punga din PVA iar pe acest �patulet� de nada plasati carligul si momeala dupa care umpleti in continuare, cam pana la 2/3. Inlaturati inelul de pe plumb de-a lungul liniei principale. Introduceti plumbul in punga hidrosolubila si infasurati capatul acesteia pe plumb apoi fixati-l cu ajutorul inelului din cauciuc printr-o simpla manevra: cu grija, trageti inelul pe plumb, pana cand acesta se va fixa in locasul special. Puteti inlatura surplusul de PVA de deasupra inelului cu ajutorul unei foarfece. Nu cred ca-i ceva complicat de facut, veti vedea ca totul va fi o joaca de copii.
Realizarea monturii cu modelul pendul al acestui sistem, difera doar prin forma de fixare a carligului. De altfel punga se va comporta ca si o extensie a plumbului. Carligul se poate fixa in coltul pungii sau, de ce nu?, niciunde. Materia prima poate fi aproape orice, doar o caracteristica trebuie sa aiba: sa atraga pestii pe vadul nostru. N-am sa reiau tipurile de nada ce se pot folosi in combinatie cu pungile hidrosolubile, le-am discutat destul de larg in partile anterioare a acestui material.

Si totusi � exista ceva nou
Utilizarea articolelor din PVA a revolutionat pescuitul la crap, dar cu sacii solubili umplute cu pelete sau boilies, distanta de aruncare scade destul de mult. Oricat de priceputi am fi noi in materie de casting, tot n-am atinge distantele la care pescuim in cazurile cand montura este compusa doar din elementele de baza. Nu cred ca sunt singur intre pescarii de crap din lumea intreaga care simte ca pe langa materialele din PVA ar mai trebui ceva�
Firma maghiara Aquareflex a lansat pe piata un set de plumbi cu un design inovator, care tinde a rezolva problemele noastre. Se numesc Boilie-Bus, si sunt conceptia unui pescar din tara vecina: Nyika Sandor, un pescar de crap care vizeaza pestii de sub luciul apei cu monturi fine; se considera mai mult un adept al pescuitului in stilul feeder. Dar are valente si cu lumea boiliesurilor � In ceea ce urmeaza avem deosebita placere de a va impartasi cateva idei despre omul din spatele noilor accesorii in materie de nadire, cu ocazia unui reportaj facut cu acesta.

K.L. � Bine ai venit intre cititorii site-ului crap.ro . Deoarece nu prea esti cunoscut printre pescarii romani, te rog fa-ti o scurta prezentare.

Ny. S. � Bine v-am gasit. Ma numesc Nyika Sandor, sunt un pescar de crap care incearca sa gaseasca rezolvari simple la problemele aparute in sedintele de pescuit. Pescuiesc de mic copil; multa vreme am aprtinut taberei de unde a pornit totul, din pescuitul cu naditor, dar mi-a facut o mare placere chiar si pescuitul cu varga pe cursul Dunarii. In 1998 mi-am cumparat un DAM Seahawk 390, o lanseta de tip feeder, pe care o consider ca un bat cu puteri magice� Am reusit sa prind multe sute de kilograme de peste iar in acest an am castigat doua medalii (una de bronz si una de aur), rezultate ce se datoreaza in mare masura acestei lansete. Asa cred eu.

K. L. � De cand pescuiesti la crap cu tehnici moderne?

Ny. S. � Cam de vreo trei ani, iar impulsul l-am primit de la un site de pescuit din Ungaria, unde m-am imprietenit cu foarte multi pescari de crap cu o cunoastere practica si teoretica mai vasta decat a mea. Cum am mai precizat, sunt adept al pescuitului de tip feeder, iar in timpul unui sedinte de pescuit pe lacul Tereske din Ungaria am pus pe lanseta un boilies de 14 mm. Montura era exact ca una obisnuita de boiles, doar ca am intercalat un power-gum de 110 cm de la Drennan. La trasaturile fine am reactionat prompt, astfel reusisem sa prind o gramada de crapi, a caror greutate varia intre 5 si 10 kilograme. Este o senzatie placuta drilul cu un peste mai sanatos la o lanseta usoara.

K. L. � Sa revenim la subiectul discutiei, cum a luat forma boilie-bus-ul?

Ny. S. � Pescuind la Maconka, vadul meu era la o distanta de 80 de metri, unde incercam sa nadesc cu ajutorul firului solubil. Vedeam clar, in cazul ca puneam mai mult de 2-3 bile distanta scadea considerabil. Despre acest lac trebuie stiut ca este printre cele mai bune lacuri din Ungaria, cu o gramada de crapi de talie mare. Acolo, cei care reusesc o nadire precisa si corecta pot sa doboare recorduri. Sa ne uitam numai la concursul de primavara, cand echipele din Romania au acaparat podiumul cu strategie precisa si cu o nadire de calitate. Un pescar obisnuit nu poate sa formeze o nadire atat de precisa, dar este nevoit sa arunce in jurul carligului o cantitate insemnata de boilies. Dupa trei�patru luni s-a nascut Boilie-bus-ul, dar pe langa acesta am reusit sa concep si sa produc o sumedenie de alte accesorii, cum este a Feeder-Screen, Feeder- Bomb si paleta de naditori Aquareflex. A fost greu dar a meritat.
Dar fiind un site pentru pescari de crap, adepti ai boiliesurilor, sa vorbesc mai mult despre Boilie-bus. Datorita formei alungite si a centrului de greutate aflat in capatul plumbului, este foarte usor de lansat. Pe timpul zborului se comporta calm, stabil. Avantajul acesteia sta in faptul ca se pot introduce pana la 30 de boiliesuri de 10 mm insirate pe firul solubil si atasate de plumb. Chiar si acasa se pot confectiona cateva monturi.
Despre distanta de lansare pot sa afirm ca s-au reusit si aruncari de neconceput pentru unii: 120-130 de m cu varianta de 80 gr si 6 boiliesuri. In cazul folosirii mai multor bile, distanta scade, dar totusi se ating usor 80 de metri. Oricum ma uit mai precis de atat nu prea se poate.

K. L. � De ce ai ales tocmai cuvantul de bus?

Ny. S. � Alegerea denumirii mi-a fost destul de usoara. Incarcat la capacitatea maxima, se aseamana cu autobuzurile din Budapesta la orele de maxima utilizare.

K. L. � Ceva noutati pentru anul viitor?

Ny. S. � Sper, ca pentru sezonul viitor sa arunc pe piata versiunea in-line a acestui model, deoarece am primit sugestii, cum ca foarte multi pescari sunt mai familiarizati cu acest sistem. Actualul model se comercializeaza doar in doua greutati, 60 si 80 grame, de tipul pendul.

Boilie-Bus-ul de la Aquareflex este unic, nu veti gasi un model asemanator pe piata, deoarece cu ajutorul acesteia patul de nada va fi destul de consistent, iar distanta de lansare nu va scadea dramatic. Fixarea se poate face cu ajutorul unui safety-clip obisnuit, iar legarea boiliesurilor pentru nadit se face cu ajutorul firului solubil. Astfel in caz de agatatura acesta se va desface, dar vom reusi sa scoatem pestele. Se pot forma chiar si pana la 2-3 ciorchine a cate 5-6 sau chiar 10 bile (in functie de diametrul lor), care se vor atasa acestui plumb in locurile speciale. Momeala din carlig poate fi si el legat de plumb, pentru o siguranta sporita, dar producatorul recomanda ca momeala sa fie una dintre boiliesurile aflate pe firul solubil. In acest fel se elimina in totalitate cea mai mica rasucire in jurul plumbului. Dupa ce sistemul atinge apa, firul solubil se dizolva, iar boiliesurile se astern pe substrat. La lansare, atentie la greutate sistemului, deoarece acesta poate atinge 80-110 grame!
Sunt sigur ca printre voi vor fi pescari care vor spune ca aceste doua sisteme (Anchor Bait Delivery System si Aquareflex Boilie-Bus) sunt concepute doar pentru a creste cifra de afaceri a unor comercianti, dar credeti-ma merita o incercare. Cine stie, poate veti reusi sa capturati un nou record personal!
Experimentati in continuu cu diferite variante, veti gasi la un moment dat acea compozitie de nada si sistem, care va convine si care da cele mai bune rezultate.

Kulcsar Laszlo