Montura culisanta (running rig)

Monturile de crap se impart in 3 categorii: fixe, semifixe si culisante, adica running rig.

Montura culisanta (running rig)

In acest articol am sa ma opresc la a 3-a varianta si anume running rig. Dupa cum spune si numele, este o montura de “fuga”, care permite crapului un grad mai mare de libertate pana in momentul cand se “loveste” de greutatea plumbului.

Montura a fost creata pt. a sesiza trasaturile slabe care apar in special iarna, dar si pt. a pacali crapii suspiciosi, obisnuiti cu monturile fixe.

Intr-o apa in care se pescuieste mult cu monturi fixe, dupa un timp pestii devin obisnuiti cu tipul monturii si in momentul cand simt rezistenta la aspirarea momelii, o ejecteaza automat. De aci pot aparea intepari superficiale, rateuri.

Ei bine, aceasta montura ii ofera crapului libertate de miscare dupa ce a aspirat momeala, el practic nestiind ca este prins.. iar cand isi da seama este prea tarziu.

Am sa va prezint 2 tipuri de monturi culisante:

Varianta 1:

Pentru constructie aveti nevoie de: plumb inline, monofilament, tub antitangle, vartej de 8, manson protector, si un stoper de cauciuc.

Legati monofilamentul de vartej, introduceti mansonul protector pe fir, dupa care fixati vartejul in interior:



Taiati capatul tubului pe diagonala, in asa fel incat sa fie ascutit. Asta va usura mult introducerea lui in mansonul protector:

Introduceti firul prin tub dupa care fixati-l in manson:


Scoateti insertia din plumbul inline si introduceti tubul prin interiorul plumbului:


Inserati pe tub stoperul de cauciuc, el va avea rolul de a delimita libertatea de miscare a tubului prin interiorul plubului:


Daca doriti o culisare mai redusa, apropiati stoperul mai mult de plumb:

Montura in prezentare finala:

Aceest tip de running rig se poate transforma f. usor intr-o montura fixa, prin imobilizarea totala plumbului cu ajutorul stoperului de cauciuc. Astfel puteti trece f. usor de la o montura fixa la una culisanta si viceversa.

A doua varianta: este asemanatoare cu cea precedenta doar ca nu vom folosi un plumb inline ci unul obisnuit, cu vartej.

Materiale necesare: plumb, rig tube, monofilament 0.45, insertie plumb inline, stoper cauciuc si un vartej

Legati firul de vartej:

Ca si protectie se va folosii insertia de la plumbul inline de dinainte. Inserati-o pe fir dupa care fixati vartejul in interior:



Taiati tubul pe diagonala, realizand acel varf:


Introduceti firul prin tub si fixati tubul in insertia respectiva:



Adaugati plumbul pe tub dupa care inserati stoperul de cauciuc:


La fel ca si la montura anterioara, stoperul delimiteaza distanta de culisare a monturii, o puteti regla dupa preferinte:


Montura in faza finala:

Spre deosebire de prima varianta, aceasta nu se poate transforma intr-o montura fixa. Daca apropiati la maxim mansonul de cauciuc, montura va deveni semifixa.

Iata ce usor se poate realiza o montura culisanta. Invatati sa le faceti singuri, nu va bazati pe ceea ce gasiti in comert, “gata facute”. Nu este greu, totul este sa intelegeti cum functioneaza si cand trebuie folosite. Daca controlati aceste 2 chestii, restul vine de la sine.

Spor la treaba si fir intins.